Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 55

• 40 987
  • 769
  •   1
Отговори
# 615
Здравей, Unknown_lady  до 10 бр.  лъчетерапии ако някъде има по слаби места в облъчената зона те реагират болезнено-
така ми обясниха. След това започва да действа лъчетерапията- при нея и трябва натрупване за да подейства.Аз бях по тежък случай и затова при мен туморите започнаха да намаляват след 25те процедури и няколко дни.

# 616
zori_g_n, аз знам, защо не взимат кръв от тази ръка дето няма лимфни възли, но пък дали и кръвното не се мери заради стягане на ръката, което е противопоказано или защото не дава правилен резултат, но ето че горе ми е написала жената, че при нея кръвното е еднакво и на двете ръце....А за Ваня не се чудете, че е жива, защото това е някакъв вид рак, който не е агресивен, расте, но не е склонен да се разсейва бързо.... Това е незнайна до някъде материя....Иначе да не била жива вече..🙄

# 617
  • Варна
Здравейте, момичета. Да се включа и аз със споделяне при мен как понесе лъчето и ако мога малко да ви успокоя. Има си последствия и от тази терапия, то иначе нямаше да е ефективна, някои ги усещат, други не, но определено има нещо като натрупване и дълго време се възстановява човек. Да не ви лъжа, но от лъчетерапията май най-бавно се чисти организмът, сякаш много по-бавно от химията. На облъчваното място още усещам, опъване, стягане, притъпена чувствителност, не ми пречи на движения, не боли, но го усещам мястото като изсъхнало и сякаш не мое си, ами от някой друг присадено. Година и половина мина вече от тогава, една кашлица още си я влача, но не давеща и мъчителна, гърлото също леко раздразнено и май от него точно покашлям от време на време, а не от дробовете, дращи ми едно такова, но и с това се живее, и то ще мине. Някои женички, с които чакахме реда да ни дойде споделяха дори, че гаденето им се върнало като след химиите. Истинските и много по-опасни последствия са тихи и често се подценяват от пациента, пак добре, че лекарите му разбират. На 20-та процедура някъде рязко потъмнях, без болка, без зачервяване, без мехури, без сърбежи. "Рязко натрупване на меланин в дълбочина" успях да запомня. Не им хареса хич положението, засуетиха се целия екип около мен да ме гледат под лупа едва ли не и да се чудят какво да ме правят на крачка преди финала. Оставащите 5 нагрявки без колебание решиха да отложат с почти цял месец, но да не рискуват при това положение да довършват. Така, че съдейки по техните реакции за мен си такива изводи си направих - нормално е да се усеща по-странно облъчваната зона, но не това се оказа проблем, проблемът се оказа нещо, което грам не усещах като това спонтанно оцветяване. То наистина изведнъж стана. Сутринта нямах нищо, на обяд като отидох за поредната процедура и като се видях в съблекалнята... гърдата беше станала с цвят на лешник.

# 618
  • София
Спирит, благодаря за коментара, както винаги си много полезна! Живо ме интересува темата, като ввче преполовила пътя до лъчето Simple Smile

Мина при мен ефекта от последната червена. Признавам, беше най-гадна от всички до тук, нооо и не беше нещо, което може да ме събори. Погади ми се, поболя ме, мина и замина. Сега отивам на вилата да отпочина! Честно казано, повече ме умори дребното, с тия температури, но рвзултата е 1 избил кучешки зъб, един на косъм да избие и още един на път Simple Smile

# 619
  • Варна
Тинтири, много ми се ще на абсолютно всички да отговоря и все с нещо да бъда полезна, но не винаги мога. Прекалено деликатна е материята, не е като да пратиш някой на магазина със съвета, че хлябът там е и най-топъл, и най-мек. Не игнорираме, не подминаваме нито една дружка. Просто понякога грам идея нямаме нито кой лекар как си върши работата, нито подобно усложнение сме преживяли или видяли, нито кое лекарство ще подейства... по-скоро бихме подвели в старанието си да помогнем...

Та следи и ти за такова атипично оцветяване от лъчето. Явно не е безобидно, те веднага ще те забележат, ежедневни са процедурите, не месечни, че да са те забравили какво ти е било положението от последния път. Ти понеже една идея повечко си познаваш тялото следи дали не се появяват разни ситни бенчици, червени точици, петънца разни, промяна в размера или вида на съществуващо нещо от години или от рождение още и им ги показвай. И избягвай слънце, те лекарите с това са тръгнали като съвет почти сигурна съм, че сезонът на слънчевите бани вече си дойде и блазни много ама по-добре недей. Противопоказно е за кожата, както противопоказен е алкохолът по време на химио за черния дроб.

# 620
  • София
Ааа, никакво слънце, знам! Даже и по време на химията ми казаха. Ние ще ходим на море в почивката между химията и лъчето ми, та съм си взела два комплекта цели бански, от главата до петите Simple Smile Да мога поне да плувам на воля

# 621
Тинтири , последната червена мина- браво на теб 🤗 Отивай на вилата да си починеш 🥰

Ваня, няма смисъл да гледаш назад и да съжаляваш. Записвай се за онкокомисия и почвай химията.  Да , гадна е ..тежка е ... но се преживява  🤗 Аз имах 4 червени и 4 бели... Много мрънках и се оплаквах тук.
Спиритче я тормозих на лични..... но минава и заминава.
По време на химията започнах да уча и смених изцяло работното място.
От управител на голям магазин с добра заплата - станах учител с малка заплата 🤣 Но това исках винаги- това ми е детската мечта.....
Та давай смело напред.
Щом хирурга те праща при онколог - отида да те види такъв. Може и да трябва направо химия да започнеш .
Тук сме , пиши винаги когато имаш нужда 🤗

# 622
Искам да питам още нещо относно
химията  и зъбите. Мисля да направя по -рано преди химиите профилактичен преглед(нямам оплаквания. ) По време на химиотерапията имахте ли проблеми? През колко време ходихте на прегледи? Ако се сетите нещо пишете.

# 623
Здравейте
За лъчетерапията - много е важно как се храните и дали пиете алкохол. Колкото е по тежка  храната -с много месо толкова на жените около мен им се гадеше  а някои повръщаха. Аз повръщах няколко пъти но през цялото време ми се гадеше , дори се събуждах през нощта от позиви за повръщане. Но стана и нещо много необичайно след като свърших процедурите (на 7 март) започна да ми пада косата, веждите- в момента са 2-3 косъмчета , а имах гъсти вежди. Косата пада и навсякъде има мои косми. Питах и ми казаха че това  много рядко се случва , трябва до 6 месеца след като е свършила лъчетерапията да се възстанови организма. Надявам се да съм полезна с тази информация.

# 624
Привет! Аз, наминавам само да се обадя, че съм тук.....
Минах я химията. Учудващо добре се чувствам- само дето спя като бебе......през час си взимам дрямката, по нощите се будих да се разхождам из апартамента...., но явно с джинджифила и диетата, съм му хванала цаката. Тамън- още една остана, да я минавам и нея така и да подхващам после лъчетата. Иначе и аз правя някакви планове за море, ама като гледам може и да ми се поразмине, че както и да ги смятам- до края на юли ще съм нон- стоп, ангажирана в онкото. Та, накрая може да си остана само с тен-а от лъчето.....
Спиритче, кога да те чакаме за биричка?!?

# 625
Ваня 234, въобще не си полезна, дори напротив. Хранех се нормално, пиех всяка вечер по една чаша вино, нищо ми нямаше. Дори не се зачервих, не изгорях, не спрях работа през всичките тези много дни - 28 облъчвания, почти два месеца с празниците. Това, че ти си имала проблеми по време на лъчето може би е обяснимо предвид стадия ти.  И не е сигурно, че лъчетерапията ги е предизвикала. Същото и при Лейдито и нейните алергии и усложнения. Но не е стандартно.
 Изобщо не е задължително да има странични ефекти, хора, не се плашете. Зависи си от човека.

# 626
  • на път
Здравейте,
да споделя и аз за лъчето. Започнах преди 4 дена. Първия ден лекарят ме инструктира за храненето (моето не е гърда, а са в коремната кухина). Предупреди ме да избягвам пържено, бобови храни, дразнещи червата плодове и зеленчуци.
Иначе самата процедура си е Ок. При мен продължава 10тина минути и е като луна парк. Едни "елерони" и огромни лупи се въртят около мен, масата се движи нагоре, надолу. Трябва да не мърдам. Голям студ бера. Заради машината поддържат ниски температури. На втория ден ходих с шалче, но не ми разрешиха да съм с него (облъчват ме от кръста надолу).
Много са мили, експедитивни. Вкарват ни на групи по 5 (с хартиени престилки и калцуни) в чакалнята, за да уплътняват времето на машината, защото харчела много ток. Чета смешна книжка за да не малоумствам.

# 627
Ваня 234, въобще не си полезна, дори напротив. Хранех се нормално, пиех всяка вечер по една чаша вино, нищо ми нямаше. Дори не се зачервих, не изгорях, не спрях работа през всичките тези много дни - 28 облъчвания, почти два месеца с празниците. Това, че ти си имала проблеми по време на лъчето може би е обяснимо предвид стадия ти.  И не е сигурно, че лъчетерапията ги е предизвикала. Същото и при Лейдито и нейните алергии и усложнения. Но не е стандартно.
 Изобщо не е задължително да има странични ефекти, хора, не се плашете. Зависи си от човека.

Аз от падането на косата се уплаших🤣

# 628
  • София
Правих лъчетерапия преди 19 години в онкологията в София. (нали се сещате сега колко са усъвършенствани и прецизирани вече апаратите...).
Трябваше само да е добре зараснала раната. Препоръчаха ми да пия бирена мая- може и 🍺 казаха (предпочетох бира- беше края на август).
Нито усещах нещо, нито се зачервих, нито се мазах.
Спокойно, бе хора, не е страшно!

# 629
Здравейте
Не исках да плаша никого само споделих при мен как е било. Извинявам се ако съм уплашила някого. Наистина лъчелечението не е с толкова  странични ефекти. Сприятелих се с няколко жени които бяха с рмж и при тях беше много леко, освен това аз пак казах аз съм различен случай- лекарят беше казал на дъщеря ми че мога и да не издържа лъчето и то е главно с палиативна цел.Извинявам се пак не исках да прозвучи страшно.

Общи условия

Активация на акаунт