Отговори
# 375
  • София
Идеята е да не си развалим отношенията си с една такава офанзива. Но нали взимат моите пари, нвма логика да търсят от тях.

# 376
  • София
Идеята е да не си развалим отношенията си с една такава офанзива. Но нали взимат моите пари, нвма логика да търсят от тях.
Питайте застрахователя директно. Силно ще се изненадам, ако имат такава процедура и изобщо ако ходят при причинителя. Е сега, освен при тотал щета на имота, може да има нещо ......но пак, едва ли.

# 377
  • Варна
Здравейте! Някой скоро да е теглил ипотечен кредит на акт 14? На нас ни предстои Акт 15, разбра ли сме се със строителя преди издаването му да платим останалата част...Булбанк казали на мъжа ми, че независимо от завършеността на сградата, а тя е готова почти, оценката се правела все едно за Акт 14....

# 378
Здравейте! Някой скоро да е теглил ипотечен кредит на акт 14? На нас ни предстои Акт 15, разбра ли сме се със строителя преди издаването му да платим останалата част...Булбанк казали на мъжа ми, че независимо от завършеността на сградата, а тя е готова почти, оценката се правела все едно за Акт 14....

Правят се две оценки - към момента (акт 14) и прогнозна оценка към Акт 16.
Когато изплащането е на вноски - на акт14, акт15 и акт16, съответно вноската(сумата), която могат да отпуснат на акт14 е в зависимост от оценката на акт 14.
Щом сградата е пред акт15, напълно завършена, то оценката към момента би трябвало да е близка до тази на акт 16. Но най-добре Вашият консултант в банката да Ви обясни конкретно с цифри.
Ако оценката Ви към момента (акт 14) е 70хил евро, съответно 85% са ~60 хил. евро, а трябва да доплатите на строителя 65-70хил. евро - то банката няма как да Ви отпусне всичките.

# 379
  • София
Здравейте, за остатъчна главница от 100 000 лв колко пари приблизително ще излезе рефинансирането? На ММ му предлагат добри условия , но от от 3,3 на 2,8 не мога да сметна дали си заслужава. Освен нова оценка на имота, т.к. кои такси се плащат отново?

# 380
Само лихвата сама по себе си нищо не говори. Дайте да видим ГПР поне. на 2.8% вноската може и да е същата, ако ГПР е по-високо или пък да е минимално по-ниска и да не си заслужава плащане на главницата отначало.

# 381
  • София
Здравейте, за остатъчна главница от 100 000 лв колко пари приблизително ще излезе рефинансирането? На ММ му предлагат добри условия , но от от 3,3 на 2,8 не мога да сметна дали си заслужава. Освен нова оценка на имота, т.к. кои такси се плащат отново?
ММ ви , да вземе на един лист написана офертата с 2.8 % от банката която му предлага тази оферта. Така официално да се вижда , с подпис и печат даже. И с офертата право при банката , в която сте в момента. Показвате листа. Пишете молба свободен текст , че имате тази и тази оферта и искате същото намаляване .... и чакате. Ако евентуално ви откажат- търсете банка която ще поеме всичко или повечето разходи по рефинансирането Thinking Че то не е един разхода само.

# 382
Мда, същото направих и аз, при мен свърши работа. Според мен на този пазар с тези близки лихви по-скоро биха го задържали.

# 383
Днес дадохме капаро за апартамента. Платихме и оценката, сега ще чакаме да се обадят и да го оценят. Дано дадат хубава цена. Предния път дадоха ниска цена, ако помните случая. Иначе е в хубав квартал, но на 8 етаж.

# 384
  • Sofia
Има ли запознат каква ориентировачно може да е оценката на апартамент - панел, среден етаж, 65 кв.м, непосредствено до спирката на метрото, в краен квартал?

# 385
Има ли запознат каква ориентировачно може да е оценката на апартамент - панел, среден етаж, 65 кв.м, непосредствено до спирката на метрото, в краен квартал?
тези данни няма да са достатъчни мисля, дори не става дума в кой град е, от краен квартал до краен квартал има разлика (според мен), зависи от изложение, разпределение, година строителство на панела, етаж, вътрешен/външен, пазарна цена на подобни имоти в квартала (от агенции), самото жилище в какво състояние е, кога е ремонтирано, има ли балкон, мазе?

# 386
  • Sofia
тези данни няма да са достатъчни мисля, дори не става дума в кой град е, от краен квартал до краен квартал има разлика (според мен), зависи от изложение, разпределение, година строителство на панела, етаж, вътрешен/външен, пазарна цена на подобни имоти в квартала (от агенции), самото жилище в какво състояние е, кога е ремонтирано, има ли балкон, мазе?

Не съобразих за града, но не очаквам да има друг град със спирка на метрото, освен София. Кварталът е Дружба 1, север/юг изложение, вътрешен, среден етаж, панел от 1976г., два балкона, мазе, пазарната цена в района за такова жилище е около 130000лв., ремонт не е правен От както е построен блока, само със сменена PVC дограма.

# 387
Да се появя и аз с един въпрос - с мъжа взехме ипотечен кредит, аз съм кредитоискател , а мъжа съкредитоискател.Понеже съкратихме периода за изплащане сме на границата на осигурителния ни доход .Мен ме осигуряват на висока заплата,а мъжа на минимална .За да покриваме изискванията за месечната вноска взимат част и от неговия доход.
Казусът е такъв - мъжът трябва да вземе стоки на изплащане ( за майка му, която не се осигурява ) .Дали изобщо ще му дадат и ако да , това ще се отрази ли по някакъв начин на ипотечния кредит ?
Сумата ще е около 3000 лв , за период от 10 месеца .

# 388
Ако не му дадат, няма да е заради ипотечния кредит, а заради ниската формална заплата. Принципно много хора теглят ипотечен и потребителски кредит едновременно, че и стоки на изплащане вземат. Обаче имат доказуеми високи доходи.

# 389
Общ въпрос: как предпочитате вие:
 - теглите за повече години на по-ниска вноска с ясната идея да връщате предсрочно по-големи суми през някоя година - Пример: мога да отделям по 1000 лева на месец, но тегля на вноска от 600, а останалите 200-300-400 ги събирам и всяка година погасява главницата.

- теглите за максимално кратък срок според това, което можете да връщате (1000) и си внасяте вноските без реални очаквания да отделяте повече и да погасявате главницата.

При вариант 1 имате една сигурност - ако можеш/искаш ще ги спестиш тези 200-300-400 лева, ако не може/не искаш - няма
Вариант 2 - по-рисковано ако си "на ръба", но може би по-евтино?

Вие как мислите ?

Общи условия

Активация на акаунт