Съвет за ипотечен кредит преди влизане в еврозоната

• 1 223
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте,

Поздрави за всички!

След като България най-вероятно ще влезе в еврозоната от 1-ви Януари 2026, се замислих дали не е най-добре да инвестирам спестените си пари в недвижим имот.

След навлизането на еврото се притеснявам че спестените ми пари ще изгубят покупвателната си способност, а цените на апартаментите ще скочат до тавана.

Мисля да взема апартамент във Велико Търново чрез ипотечен кредит преди цените да се увеличат.

В момента нямам никакви кредити и работя от вкъщи като съпорт за счетоводен софтуер. В миналото съм имал само един кредит, който вече е изплатен без да съм изпускал нито една вноска, така че кредитната ми история е добра.

Според вас дали това е добра идея или е прекалено голям риск?

Благодаря ви предварително!

# 1
А там в града как е? Има ли някакъв активен пазар на недвижимите имоти, търсене под наем заради студентите и пр.?

# 2
  • София
Купете си, със/ без еврозона, имота си е инвестиция, ако мислите да го реализирате.
Иначе си е чист пасив.

Какво мислите да правите с него?

# 3
Еврозоната какво ви притеснява, и преди, и след, все ще има кредити. Законово, влизането в ЕС може малко да дисциплинира българските банки, за кредитополучател е добре дошло. Иначе в Европа лихвите вървят нагоре бавничко, фиксирай си лихвата за колкото години дават (макар и по-височка от нефиксирана). В деня на влизане на еврото, ще имаш вече евров кредит, мен ако питаш изтегли си го в евро и сега.

# 4
Според мен винаги е добре да се инвестира в имот. Със сигурност по-добре отколкото пари в банката. Риск не виждам за момента.

# 5
  • Пловдив
Инвестиции в имоти с големи кредити не се правят.
Ако ще живееш в него тогава е оправдано.
Ако ще го даваш под наем, то наема трябва да покрива поне 120% от вноската ти по кредита.
Ако ще теглиш сега и получаваш доходите си в лева тегли в лева. Ако ще теглиш след влизането в еврозоната тогава ще е в евро.

# 6
  • София
В имот се инвестира, когато или имаш парите за него и целиш да ги запазиш от инфлация, или имаш за цел да го ползваш с цел възвръщаемост. Или за да живееш в там.
Ипотека с цел да я плащаш и да държиш имота празен няма смисъл.

# 7
  • Melmak
Преди да теглиш кредити и да купуваш скъпи имоти прочети 1-2 книги за управление на финанси. Учебници от курсове по Икономика и финанси също вършат работа. Инвестира се не само спрямо глобалната ситуация в момента, а спрямо твоите възможности.
И сега да теглиш кредит, ще стане евров.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 11:15 от hechicera_

# 8
Здравейте,

Страшно много ви благодря за спеделените мнения! : )

Апртаментът ще е за лично ползване и няма да се пуска под наем. По стечения на обстоятелствата се налага да напусна къщата на моите родители. 

Засега доходите ми са стабилни, но с развитието на AI е възможно до 2-3 години (а може и по-рано) моята професия съпорт (комуникация с клиенти по имейл/телефон) да бъде ударена жестоко. Ние предлагаме чатбот, но той просто папагалства от ограничена библиотека с информация - клиентите го намират за полезен в 30% от случаите (което не е малко).

Нашите мениджъра казват, че няма риск от AI takeover в момента, но си имам едно на ум. Топнал съм пръстче в сферата на видео обработката на много основно ниво. Ако ме съкратят ще имам известно време да задълбоча повече в тази насока. Предлагане на услуга редактиране на видео клип ще се иска докато има тиктоци, инстаграми, ютууб, и.т.н. Не очаквам да правя милиони, но поне нещо да влиза в касата ако настъпят много мрачни дни.

Ако ме съкратят в следващите 12 месеца поне знам, че ще ми изплатят няколко заплата + мога да мина на борса. Ако месечната вноска е около 650 лв. мисля че ще е поносима дори и в най-лошите случаи. 

Имам и някакви спестявания за черни дни. Не съм сигурен дали ще се наложи да заплатя част от цялата сума в началото. Предполагам че ако вкарам някаква голяма сума, вноските ще са малко по-поносими.

Разбира се, някои планове няма да оцелеят сблъсъка с реалността. 

Относно моят евроскиптициъм, в момента дълговете спрямо БВП на много членки са доста високи, докато нашият е сред най-ниските в момента. Ето няколко примера на дългове спрямо БВП на някои членки за началото на 2025.

Гърция – дълговете са приблизително 152.5 % от БВП

Италия – дълговете са приблизително 137.9 % от БВП

Франция – дълговете са приблизително 114.1 % от БВП

Белгия – дълговете са приблизително 106.8 % от БВП

Испания – дълговете са приблизително 103.5 % от БВП

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-euro-indicators/w/2-22042025-bp

Средния дълг към БВП в еврозоната е 87.4 %

В момента България е с дългове които са приблизително 23.9 % от БВП.

Ако се наложи да спасяваме останалите или ако имат нужда от "свеж кеш", за въоражение срещу Русия да кажем, бързо може да се набутаме с дългове като нигога досега. Разбира се има и позитиви, другите членки на еврозоната са задължени да ни помагат.

Проблемът е огромната корупция - какви щети могат да се нанесат, ако неправилните хора вземат решения за нови дългове.

# 9
  • Пловдив
Не мисли за глобалните проблеми, а щом ситуацията ти е такава започни някакви курсове за преквалификация още от рано.
Гледай общия ти дълг (ипотека, такси, застраховки имот и живот) да не надвишават 1/3 от дохода ти и ще се оправиш

Прабабата на моя мъж е била 9 годишна по време на Априлското въстание и го е преживяла, после освободителната война, две балкански, две световни, фашисти и комунисти, и е умряла на 104 почти 105 години.
Свекъра ми все я цитира "Всяко време е страшно и трудно, но животът е, за да се живее."
Така че направи си сметката и си подреждай живота, защото ако чакаш идеални условия рискуваш да остарееш чакайки нещо което никога няма да дойде.

# 10
Благодаря ви отговорите и отделеното време!

Поздрави!

# 11
И каквото вложиш в имот след време ако закъсаш винаги можеш да го продадеш, покриеш ипотека и в най- добрия случай, да имаш отгоре.

До момента цени на жилища не са падали драстично, до момента сме купили 3 имота, на всички цените са доста нагоре в момента.

# 12
Като е за лично ползване и имаш нужда от жилише, ти пак ще си имаш нужда от жилище, независимо какво се случва в Еврозоната.

# 13
Ще се наложи да внесеш част от сумата - няма да ти отпуснат 100% стойността на имота ипотечен заем. Ако те съкратят в следващите 12 месеца със сигурност тогав аникой няма да ти даде заем. При такава вероятност по-добре сега. Също така ако станеш freelancer заемът ще стане доста по-труден отколкото ако си на трудов договор, а и доходите ти вероятно ще бъдат в началото. Както си го описал - спестявания, нужда от жилище и плащане на наем поне, вероятност за смяна на работа/кариера, еврозоната не ти е основният мотив да си купиш сега жилище.

# 14
Вземи заем, ако си сигурен в доходите си. То не е само да ти го отпуснат, банките дават кредити лесно , стига да си на трудов договор. Трудното идва, когато се изплаща . Направи си сметка , какъв процент от заплатата ти ще отива да погасяване и с какво ще живееш. Сега е добър момент, защото след това парите ще се обезценят .

Общи условия

Активация на акаунт