Песен за огън и лед 29

• 17 139
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
Кат, че допусна своите си грешки е неуспорим факт. Но не е идиотка затова, че е искала да ожени Санса за Джофри. Тя самата не е познавала съпруга си предварително, нито Церсей е познавала Робърт. Тука няма, ако се харесат младите, да се взимат. Поради други причини съм съгласна, че е леко идиот 😊
Робин за мен си е на Арин. Това че Робин е с дефицити още повече показва неспособността на Джон да създаде потомство.

# 646
Това че е искала да ожени Санса за Джофри без да го познава бе върхован грешка. Накрая тя самата отчиташе като грешката колко лесно се е навила първо на Бриндън, а после на Нед, само защото ги посочил баща й, когато би могла да е щастлива с Петир.
Имаше цяла редица от големи домове около тях, които Санса познаваше добре - Мандърли, Кеван, Блекууд, Малистър... А и живота в Чертога е коренно различен от този на Север.
Санса не бе подготвена да живее в Чертога (то и Кейт не беше). А след като научи от сестра си колко са опасни Ланистърите настояването й Нед са стане Ръка беше лудост на лудостите.
На всичко отгоре показа, че не познава добре и сестра си и прекомерно разчиташе на нея. Всъщност тя и брат си не познаваше - Черната Риба не дойде да гледа  как умира баща й - скарани бяха.

# 647
Идиотка е. Фрей има обидно държане към жените и тоав е взеизвестно. И вместо да пратят Черната риба - доказан пълководец и сюзерен да преговаря с него - тя му се изтърсва и предава фронта. Сватба с Роб, сватба с една дъщерите бла-бла-бла. ИСкам да видя как дъритя Уолдър щеше да постави такива условия на Черната риба.

При Ренли въобще не подходи с такт, натякваше само колко е прав Роб и как щяла да ги удря в главите със Станис. Можеше да предложи същото коеото Джон п редложи на дани - Роб става васал на Ренли, но Севера остава автономен, а титлата Крал се запазва, както в Дорн има принц. Ренли бе на път да се съгласи.

ЕСме, не стаав дума за Джон Арин, а за Хостър Тъли, които има дете от вещица.

...................

Останалото от думите на баща му се заглуши от внезапно потрепване на дърво в дърво. Едард Старк се стопи като мъгла в утринно слънце. Сега две деца подскачаха из гората на боговете, викаха си едно на друго и се дуелираха с откършени клони. Момичето беше по-голямо и по-високо. „Аря!“, помисли с копнеж Бран, докато гледаше как скочи на една скала и посече към момчето. Но това не можеше да е вярно. Ако момичето беше Аря, момчето трябваше да е самият Бран, а той никога не беше носил косата си толкова дълга. „А Аря никога не ме биеше, когато си играехме на мечове, както онова момиче го бие.“ Перна момчето по бедрото толкова силно, че кракът му поддаде и то падна в езерцето, започна да пляска и да вика.

— Млъкни, глупчо — каза момичето и захвърли клона. — Това е само вода. Искаш ли баба Нан да чуе и да изтича да каже на татко? — Коленичи и задърпа брат си от водата, но преди да е излязъл, двамата вече ги нямаше.

След това образите започнаха да идват все по-бързо и по-бързо и Бран се почувства объркан и замаян. Повече не видя татко си, нито момичето, което приличаше на Аря, но от черното езеро излезе жена, натежала с дете, гола и мокра. Коленичи пред дървото и замоли старите богове за син, който да отмъсти за нея. След това се появи момиче с кафява коса, тънко като копие, което се повдигна на пръсти, за да целуне по устните млад рицар, висок като Ходор. Тъмноок младеж, блед и настръхнал, отряза три клонки от язовото дърво и ги одяла в стрели. Самото дърво се свиваше, ставаше все по-малко с всяко видение, а по-дребните дървета наоколо се смаляваха до фиданки и изчезваха, заменени от други дървета, които на свой ред се смаляваха и изчезваха. А лордовете, които вече виждаше Бран, бяха високи и сурови мъже, в кожи и ризници. Някои бяха с лица, които помнеше от статуите в криптите, но изчезваха преди да е успял да се сети за имената им.

След това пред очите му брадат мъж смъкна някакъв пленник на колене пред дървото на сърцето. Белокоса жена пристъпи към тях през пряспа тъмночервени листа, с бронзов сърп в ръка.

— Не — каза Бран, — не, недей. — Но не можеха да го чуят, както баща му не го беше чул. Жената сграбчи пленника за косата, опря сърпа до гърлото му и посече. А през мъглата на столетията сакатото момче можеше само да гледа как краката на мъжа затупаха по земята… но докато животът изтичаше от него на червена вълна, Брандън Старк усети вкуса на кръвта.

Танц с дракони - Бран

Виденията на Бран са заминалото - по-предното видение е за Лияна и Дивия вълк, следващото - за Хостър Тъли.

Защо реши, че е за Хостър Тъли? Той изобщо ходил ли е в Севера?

Бриндън нямаше да се съгласи на условията и нямаше да ги пуснат.

Как ще предлага Кат, Роб да стане васал на Ренли? Това може да стане само, ако Роб и го каже. А той нямаше такива намерения.

# 648
Първо, браковете без да се познават младоженците са били нещо нормално, много добре го знаеш. Не си измисляй провинения да хвърляш наляво надясно.
Второ- не си спомням Кат да е искала да се жени за Петир.
Трето- Черната риба не ѝ е брат, а вуйчо. И е съвсем нормално да не познава роднините си като хора, като е напуснала дома на 15 г. Рядко са си гостували за уикенда, особено ако трябва да се придвижваш с кон с дни. И аз не познавам голяма част от роднините си и съм си много добре така.

И аз не разбрах защо реши, че Бран има видеи за Хостър. Би ли обяснил.

# 649
Кат като майка и съпруга не знам, ама като свекърва щеше да е един път Joy Много държеше да се меси, барабар с мъжете, и да дава акъли на синчето си- иначе крал де. Но се изживя като примадона щом видя Кутрето, реши, че е като едно време, когато е била млада и лейди, а той е припадал по нея...хах, и сестра й същата
После що Санса била толкоз надута като малка. Ми като майка си и леля си. Ма те така си и умряха, с мисълта какви са умни и красиви...а Санса бая я смачкаха, горката

# 650
Кат умря с мисълта, че всичките и синове са мъртви.

# 651
Happy- не че я оправдавам, ама синчето ѝ крал беше само на 15 г и беше повело целия Север на война. Друго е да си крал на 15 и да си стоиш в замъка, друго е да си на бойното поле. Накрая точно младостта му изяде главата на Роб. Как няма да се бърка Кат. А колко пъти си мислеше да се намеси, а си мълчеше... И аз имам двама сина, да му мислят момите дето ще ми доведат 😄😄😄 Малеее
Да, Есме, много изстрада като майка Кат. Не знам какво е останало от нея, ама все пак се надявам да напусне живите малко по- удовлетоверена.

# 652
  • Чужбина
Кат най-много я обвинявам за отношението към Джон.

Той си спомняше погледа й. Сякаш му казваше "Кой си ти? Какво правиш тук?" (по спомен, не е цитат). Карала го е да чувства така, все едно няма място за него в ЗХ. Това ако не е травматизиращо за едно дете, не знам кое е.

# 653
И че плени Тирион и пусна Джеймим и прекалено разчиташе на някакви си клетви...

# 654
Happy- не че я оправдавам, ама синчето ѝ крал беше само на 15 г и беше повело целия Север на война. Друго е да си крал на 15 и да си стоиш в замъка, друго е да си на бойното поле. Накрая точно младостта му изяде главата на Роб. Как няма да се бърка Кат. А колко пъти си мислеше да се намеси, а си мълчеше... И аз имам двама сина, да му мислят момите дето ще ми доведат 😄😄😄 Малеее
Да, Есме, много изстрада като майка Кат. Не знам какво е останало от нея, ама все пак се надявам да напусне живите малко по- удовлетоверена.

Именно джиндър - на 16 вече са били пълнолетни момчетата, можели са да управляват замък, имение, рицар, да ходят на война...
Роб беше подготвян цял живот да бъде лорд.
По нашите стандарти това е все едно 17 години и поливина, ама не обикновен пишлегар, а  да речем - сина на Путин. на 17 година и половина. Прекрасна възраст да си крал.
Кейт се държеше с  децата си съвсем малко по-добре отколкото лиза с Робин. Искаше Бран да й ходи до полата, пък той вече бе на възраст да бъде скуайър на някой рицар.
Гледал ли си Сиси - младата императрица с Роми Шнайдер. На седем години синът й го отделят от нея, хем е 18 век, а Бран вече бе на 9 и Кейт иска да остане в ЗХ с нея.
Освен това на жените не им е позволено да се бъркат в командването. като се бъркаше - видяхме докъде я докара- пусна Джайм и настрои Карстарките срещу Роб. Накрая дори най-верните васали на Роб  като Големия Джон се бяха настроили срещу присъствието й и говореха, че не им трябват жени.

........

— Прости ми — промълви той толкова тихо, че тя едва чу думите. — Невен… кръвта… кръвта… богове милостиви…

Вихър от Мечове - Кейтлин I

и говори само за себе си, певецо. — Ангай пусна ръка около кръста на едно снажно слугинче, луничаво колкото него.

— Леглата ги имате — каза червенокосата Невен. — Легла в „Прасковата“ колкото щеш. Но първо всички в коритата. Че последния път като ви взех под покрива си, бълхите си оставихте. — Тя боцна с пръст Зелената брада в гърдите. — А пък твоите бяха зелени, на всичко отгоре. Храна искате ли?

Аря - Вихър от мечове

Последна редакция: пт, 17 май 2019, 17:04 от Лорд Сняг

# 655
Карстарките не ги е настройвала тя. Те не се подчиниха на краля си и убиха военнопленници.

# 656
Карстарските  просот щяха да убият Джайм ако тя не го беше пуснала. В краен случай - щяха да му отрежат ръката. И Роб нямаше да ги изгуби.
на война като на война.
Кейтлин от самото начало твърде много държеше да върне дъщерите си. Но тогава - защо обявиха война?
В мига който я обявиха те на практика отписаха Санса и Аря
Церсей си го каза на Санса - теб Станис няма да те получи жива.
Много по-разумно бе да убият Джайм да назидание. от него нищо не можеха да получат, ако искаха пари бе достатъчно да стопят/или продадат доспехите му. но смъртта му или оскатяването му би респектирало много хора. и щеше да повдиген духа на армията. Роб се стараеше да кара с чест като баща си и това му изяде главата.

Войната на Роб му я загубиха Кейтлин и Санса. Той има само две грешни решение - че се ожени за малката Уестърлинг и че отдалечи вълка от себе си. Това заби пирона в ковчета

# 657
Джайм беше ценен пленник. Беше грешка, че го пусна, но Карстарките убиха двама Ланистъри, а нямаха никакво право.

# 658

— Прости ми — промълви той толкова тихо, че тя едва чу думите. — Невен… кръвта… кръвта… богове милостиви…

Вихър от Мечове - Кейтлин I

и говори само за себе си, певецо. — Ангай пусна ръка около кръста на едно снажно слугинче, луничаво колкото него.

— Леглата ги имате — каза червенокосата Невен. — Легла в „Прасковата“ колкото щеш. Но първо всички в коритата. Че последния път като ви взех под покрива си, бълхите си оставихте. — Тя боцна с пръст Зелената брада в гърдите. — А пък твоите бяха зелени, на всичко отгоре. Храна искате ли?

Аря - Вихър от мечове

Лорд Тъли споменава билката, с която предизвика аборт на дъщеря си,  и я повреди доживот. Заради това се чувства виновен и иска прошка.
Хексе намери и грешка в превода, така се усетихме. Билката беше друга, не невен.
Хексе? Помниш ли подробности?

Не са му виновни Санса и Кейтлин на Роб, а баща му, и Тивин Ланистър. 15 годишно хлапе няма какво да командва армии. Тивин е друга бира, интересно ми е кой го е възпитавал. Баща му е бил безгръбначен, може би това му е послужило за урок.

Санса беше безгласна буква. Кейтлин проявяваше разум, и никой не я слушаше.

# 659
ЕСме най-голямата грешка  въобще е че тръгнаха с идеята за пленници. Джайм можеше да бъде разменен само за Нед, той вече бе мъртъв. Санса и Аря , заедно пак биха били твърде малко за Джайм, а само Санса - изобщо не си струваше и Тирион го знаеше когато преговоряше затова спомена двете.
От мига в който научиха за смъртта на Нед северняците,Джайм стана безполезен и просто трябваше да бъде убит. така щяха да задоволят жаждата за кръв на Карстарките.
А пък Щенията на Кейтлин че ще си върне дъщерите бяха нереалистична. Ланистърите или щяха да ги убият или да ги държат за заложници.

.....

Скрит текст:
Обясни на лейди Санса защо те държа при нас — каза Церсей.

Сир Илин отвори устата си и изхъхри задавено. Пъпчивото му лице остана безизразно.

— Казва, че е тук за нас — преведе кралицата. — Станис може да превземе града и да вземе трона, но аз няма да понеса той да ме съди. Няма да допусна да ни хване живи.

— Нас?

— Чу ме добре. Така че може би няма да е зле отново да се помолиш, Санса, и този път за друг изход. Старките няма да се зарадват от падането на дома Ланистър, гарантирам ти.
Скрит текст:

В този момент го осени. „Значи си го отписал — помисли Тирион. — Копеле проклето, смяташ, че Джайм е все едно умрял, тъй че ти оставам само аз.“ Дощя му се да го зашлеви през лицето, да го заплюе, да извади камата си и да изтръгне сърцето му, за да види от старо кораво злато ли е, както разправяше простолюдието. Но си остана седнал, смълчан и кротъ
толкова по въпроса колко ценен пленник е Джайм

Последна редакция: пт, 17 май 2019, 17:28 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт