Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20

• 24 242
  • 758
  •   1
Отговори
# 600
Момичета според вас има ли общо потене то с кърменето. Нещо много се потя през нощта и май трябва да си пусна изследвания, а мързи.... Все се надявам да си го обясня с нещо. Първо си мислех, че е топло и през зимата не включва парно, сега спя много леко.... Някакси на вълни е. При вас има ли такова нещо?

И друг въпрос, какво мислите за пробиотик на кърмено бебе? На каката не давах, бях сигурна, че чрез кърмата получава. Сега се замислих, пробвах омни биотик, не става, най малкото няма кк да го дам, защото това отказва бутилка (като се сетя колко ме беше страх, че ще свикне... Сега като й оставя изцедена кърма като излизам, баща й с мъка й дава като заспи, но това е друга тема).

П. с. Допълвам, че се замислям за пробиотик, защото я били коремчето през нощта, превива се

Относни навиците, мен пък толкова ми обясняваха как каката ще свикне да спи при нас... Еми не свикн, като е имала дискомфорт ви ги е идвала да се гушне, като е била добре, си спеше сама без проблем. Забавих е й стаята и накрая една ли не си поиска само в стая. Така че съм убедена, че да отговаряш на нуждите на детето не създава никакъв навик, нй много да се почувства добре:) имам пропуски с каката в тази връзка, не за спането, и сега още наваксвам.

# 601
И на мен ми е интересно за потенето. Преди си минавах и без рол он, почти не се потях, а сега съм постоянно потна.

# 602
  • БГ
Здравейте, от вчера ми се появи силна болка в лявата гърда - на пипане, докато вървя. Отдолу сякаш напипвам нешо като бучици и е топла и сякаш има зачервени капиляри. Дъщеря ми е на 9 месеца, вече захванвам, но и кърмя /макар и не толкова често - на поискване/. Не я усещам препълнена, а напротив. Днес само от нея предлагах, но и докато суче отново изпитвам болка. Спроед вас дали е запушени каналчета?

# 603
Привет момичета! От няколко дни гърдите ми са супер меки и спаднаха доста. Направих една контрола с помпата - изцедих от двете 140 мл. общо. Бебка я храня от една гърда, като ги редувам. Пълни си памперсите и връща след ядене (винаги сме били така). Въпроса ми е дали и стига кърмата и дали се произвежда същото количество кърма , въпреки че са ми изключително меки гърдите?

# 604
  • София
За зачервената гърда- проверете няколко страници по-напред, аз имах запушен канал и момичетата много добре обясниха за какво да следя, как  да го разпозная и т.н. При мен цял ден положението беше зле, помогнаха топли кърпи и компреси. Вечерта синът ми просто засука много силно и рязко млякото потече и гърдата се оправи.
Lubena, ако при поведението на бебето няма никаква промяна, значи всичко е достатъчно. Напълно е в реда на нещата гърдите Ви да спаднат и омекнат след около 1-2 месеца редовно кърмене. Просто всичко се регулира и не е нужно да сте с пълни до пръсване гърди, за да има достатъчно мляко. Нормално е и да спре да тече само и да сте с подгизнал сутиен ( ако сте имали такава ситуация в началото). Изцедените мл мляко не са показател колко всъщност има, аз кърмя активно повече от година и в момента не мога да изцедя и 10 мл от една гърда, но щом синът ми засуче, млякото буквално шурва.

# 605
Благодаря за отговора, Vondito 🙏

# 606
OneLove,  запушване е. Даваш приоритетно от тази гърда да суче, т.е. давай сега първо запушената гърда и после другата. Пий лецитин 3 пъти по 2, докато мине. Лек масаж от мястото на бучката към зърното, докато кърмиш.
Ще мине, но понякога отнема 3-4 дни, та спокойно и без паника.
При по-продължително запушване може да се приложи компрес със зелев лист или картоф.
Провери дали не е блистер също -

# 607
  • над кукувичето гнездо
Благодаря за отговора, Vondito 🙏
Добър ориентир за нахранено бебе е броят мокри и оцветени пеленки Wink

# 608
Момичета, дайте съвет как е най-добре да се направи режим на новородено :1во смяна на памперс, после кърмене и после АМ или точно обратното?

# 609
Защо кърмене и АМ? Без режим се храни новородено, кърмене на поискване, дори и да е на смесено храненето. Памперс също сменям, когато е пълен. Случвало се е да я сменя и след 5 мин да е пълен, пак сменям.
Дайте подробности за кърменето и защо се налага АМ, ако искате съвет как да премахнете добавката.

# 610
Момичета, дайте съвет как е най-добре да се направи режим на новородено :1во смяна на памперс, после кърмене и после АМ или точно обратното?

Много зависи от детето - моето след хранене трябва да се държи максимално неподвижно, защото иначе (по)връща, а в същото време "цапа" памперса веднъж на ден обикновено, така че аз винаги първо сменям памперс и после храня Simple Smile

# 611
Зависи и дали успява да стои будно колкото време е нужно. Ако заспива дори при хранене, една смяна на пелена и преобличане след/по време на хранене, би го държала будно

# 612
Аз нали ви разказвах вдъхновявящо как нямаме никакви проблеми с кърменето? Май се урочасах. От два дена това дете не ще и не ще да яде. Буквално пищи като види гърдата. Само полу-заспал яде. Ако му предложа, когато ми се стори гладен или за приспиване  през деня почва да пищи само като види гърдата. Трябва или да го поприспя или да му пея/пускам песнички за да хапне нещо.  Не съм яла нищо ново, не съм смебяла козметика. Захранвам го по ЗВБ, не особено настоятелно. Вода почти не пие - чела си зъбите а една чаша с мек накрайник, колкото да е спокойна баба му Joy Засега уж пишка достатъчно, не е акал от събота, но не е ненормално за него. Нещо съм в шах.

# 613
Провери ли устата за рани/гъбички

# 614
Звучи като зъбче да е виновника. Дай коричка хляб, обичат да се чешат и банана също е вървежен при болка от зъбоникнене. Помага също храната да е студена. Иначе за кърменето - би трябвало нощно време да навакса, ще мине тоя период, спокойно, ти предлагай гърда, храна и вода.
Скрит текст:
личното ми мнение, че песнички,телевизори, играчки, нямат място на масата, особено в началото, отнема се фокуса от храната. Сега с нея трябва да играе, маже, опитва, помага да ядеш пред детето, пък ако ядеш същото - още повече и да има 1 час  между кърмене и твърда храна

Teg, пробиотикът може и с лъжичка да даваш, разреден в няколко капки кърма. Или вече си пробвала и така отказва? Ако захранваш тепърва е нормално да реагира на новата храна, щерката също имаше неразположение при някои първи среи с храни, но мина и замина.

За потенето - и аз се потя и мислех, че нещо при мене е бъгнато, ама щом и вие се оплаквате, значи е на хормонално ниво. Ако не си сложа дезодорант - лошо, мога да похваля едни български део стикове на сапунена работилница, натурални без химии.

Общи условия

Активация на акаунт