Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20

• 24 245
  • 758
  •   1
Отговори
# 585
Да, понякога тръгва лесно. Така беше с първото ми дете. Имах само разранени зърна, но за десетина дни "заякнаха" и после стана лесно и приятно, и нямаше и помен от чувствителните ми зърна. Дъщеря ми сучеше перфектно от първия ден и някак бързо се напаснахме. Мъжът ми ми казваше, че изглежда сякаш цял живот съм кърмила. Grinning Сега с второто, обаче, не потръгна перфектно и още не е. След ужасни болки през първите дни, бях готова да се откажа, въпреки успешното кърмене на дъщеря ми (1 година). Плаках доста в началото и се чувствах в безизходица, защото едва издържах болките и настръхвах, като знам че идва време за кърмене. Но синът ми добре си похапваше и събрах сили и се стегнах. След среща с консултант по кърмене се оказа, че малкия има високо небце, което не е много често срещан проблем. Заради това, сученето е болезнено. Той засуква идеално, но небцето му е високо и поради това прегъва зърното нагоре и оттам идва болката. Показаха ми единствената най-подходяща поза при такъв проблем(обърната люлка) и нещата малко се подобриха-болките станаха по-поносими. Има решение на нашия проблем и той е времето. Бебетата с растежа го израствали, някъде към 3тия месец. И сега само чакам и стискам палци да се оправят нещата. Вече някак привикнах към болките и към това, че имам постоянна болка в зърната и в гърдите навътре понякога, тъй като имам и вазоспазми. Но малкия толкова добре си похапва и расте със скоростта на светлината(първия месец порасна с 5см), че сърце не ми дава да се откажа.

# 586
Аз първият път не бях изобщо подготвена и от 'умни' съвети, започнах да дохранвам с АМ, защото не знаех, че е нормално кърменото бебе да огладнява през 1.5 - 2ч. И си мислех, че не му стига, не знаех що е то регулиране на кърмата. Минах през запушване, вдигане на температурата, разранени зърна... Беше ме срам да кърмя навън и носех АМ.... И така до 7м. бяхме на смесено хранене, докато една вечер бебо съвсем отказа гърда и аз го оставих... Много съжалявам, че така сглупих тогава.
Сега с второто бях подготвена, много се радвам, че открих и темата тук, донесе ми допълнителна подкрепа! Давала съм добавка само 2ри и 3ти ден в родилното, като нощта преди да ни изпишат (ден 3) ми слезе кърмата. Бях си взела една кутия АМ за вкъщи да ми пази страх, но така и не я използвах. И пак имаше коментари, че много често го кърмя, че трябва да му почива коремчето, да давам вода със захар (класика в жанра) Grinning Но само ги пропусках около ушите си и си карах както си знам. Вече 5 месеца се кърмим успешно и за мен това е най-хубавото чувство Heart

# 587
  • София
И аз бях много наплашена, но моя много близка приятелка, кърмила първото 2 години и второто  в процес на кърмене ми даваше кураж през цялото време. Цял живот ще съм й благодарна, защото тя ми даде златния съвет- на новородено бебе на всяко примрънкване давай гърда! Бебо засука на 5тата минута, след като бяхме заедно ( донесоха ми го в стаята няколко часа след раждането). И така вече година, без никакви проблеми, само един запушен канал, който се оправи пак със сукане и топли компреси.

# 588
  До кога се събуждаха вашите деца през нощта да сучат? Нормално ли е на почти 8 месеца още да яде по 2-3-4 пъти? Не да се събужда и да се успокоява със сукане, а направо си пие здравата. През деня също суче между другите хранения.

# 589
  • София
Напълно е нормално. Моето редува два режима - около 2 седмици заспива към 21:30, спи цяла нощ и се буди директно към 5-6, суче като за световно, заспива и окончателно се буди в 8. Вторият му режим пак продължава около 2 седмици, когато заспива към 21:30, буди се на всеки 2-3 часа, суче като за световно и пак се буди в 8 сутринта. Става на 10 месеца след по-малко от седмица.

# 590
  До кога се събуждаха вашите деца през нощта да сучат? Нормално ли е на почти 8 месеца още да яде по 2-3-4 пъти? Не да се събужда и да се успокоява със сукане, а направо си пие здравата. През деня също суче между другите хранения.
При мене малката още на 2 месеца някъде спря да се буди през 2 часа да яде, сега се буди чак в 5 някъде, яде малко и пак заспива

# 591
Нормално е. На 13 месеца още се буди.

# 592
До дете си е. Ние спряхме да се будим към средата на втори месец. Яде към 21:00-21:30 и става в 6. Като часовник е.

# 593
Дъщеря ми спря да се буди, когато я отбих на 1 годинка. Кърмените бебета имат склонност да се пристрастяват към нощното хранене. В един момент им става навик да се будят и да сучат, без вече да имат реална нужда от нощно хранене. Така че е напълно нормално дори по-голямо дете да суче през нощта. На повечето ми познати майки, които са кърмили, децата им са спрели да се будят нощем чак след отбиването. Едната дори отби на 2 + и до тогава детето й беше лепнато за гърдата целонощно. Grinning

# 594
Това е абсолютен мит. Колко примери има за отбити деца, дори на АМ, които се будят нощно време за мляко.

Моето дете си яде стабилно нощно време.

Ако няма нужда, детето няма да се буди. Непонятно ми е това вменяване на "навици" на едногодишни.

Разбирам, че някои майки разсъждават така, тяхно право и избор, но това не значи, че нощното хранене е навик. То е последното, което е редно да остава при отбиване. Особено в българската ситуация на заместени хранения n на брой до годинката.

Дъщеря ми няма заместено хранене. И си наваксва млякото нощем. Това е нормално.
На кой кога детето му спряло нощното хранене не е довод. Всяко бебе има свой ритъм, своя индивидуалност, свои нужди, своя темп на развитие. На някои са им избили 10 зъба на годинка, на други им избива.първият зъб на годинка. Да обяснявам ли съпътстващите красоти покрай избиването на зъби, например лош сън, защото детето се буди от болка?

# 595
Всяко дете има собствен темп на развитие, да, разбира се, че е така. Причината, обаче, че за много кърмени бебета сученето нощем става навик е най-вече, че ползват сученето като метод за заспиване, когато се събудят нощем. Обикновено при нощните пробуждания не умеят да заспиват сами и търсят гърда за да заспят отново. Това е така, защото свързват акта на заспиване с кърмене, тъй като повечето майки ги приспиваме с кърмене. Така че до една възраст храненето нощем е необходимост, а след това става просто навик.

А какви навици "вменявам" си е моя работа. Grinning Не виждам защо ме нападаш така грубо. Имам си свои собствени разбирания за отглеждане и възпитание на деца, които работят успешно.

П.П. Спирам да чета темата, защото се превърна във всяка друга - започваме да се правим на велики майки. 

# 596
Може да се изцедите един ден, за да видите какво количество приема при всяко хранене. Възможно е с малко да не му стига за пълно хранене и това да е причина за необходимост от често кърмене.

# 597
Скрит текст:
Постът не е нападателен и не обижда никого. Не ми е било цел изобщо. Извинявам се,ако някой се е обидил. Нито пък темата е съизмерване на его и величие. Давам другата гледна точка, която всъщност се препокрива с официалната препоръка. Личното ми мнение, отразено в репликата за вменяване на навици, е такова, да, категорично съм против твърдение, че дете на 12 месеца има "навици" или си създава само навици или още по-лошата трактовка "прави нещо нарочно или напук". Подобно разчитане на детското поведение пречи да разбираме нуждите на бебето и да им откликваме (тип .."ааа, то не е гладно, ползва ме за залъгалка" в следствие на което на бебето се дава вода, за да не яде нощно време.

Това е кърмаческата тема и разбира се, тук подкрепяме дългото кърмене и отзоваването на нуждите на бебето.

Много жени само четат тук, без да пишат и искам да стане ясно,че нощното хранене е нормално, а отбиването не бива да стартира с махането му и че няма граница от 1 година, след която видиш ли, то ставало навик.

Ясно е, че всеки възпитава и използва методите, които за него работят. Това, обаче не значи, че бебе на 12 месеца от навик суче нощем и подобно твърдение може да обърка и паникьоса една млада майка.
  Лилиумче,цеденото количество не е никакъв индикатор за количество кърма. Това е пореден мит. Аз никога не съм изцеждала повече от 40 мл от двете гърди.

# 598
Малката с голяма мъка я кърмя в 1 часа и ако не я събудя сутрин ще спи поне до 9, а каката на АМ се будеше на 3 часа и след годинка. Всичко зависи от индивидуалните потребности на детето и няма нищо общо с това дали е кърмено или на АМ.

# 599
  • Варна
Един бърз въпрос изцедена кърма съхранявана в хладилник на 5 градуса, да я затопля в съд с топла вода до колко време може да се консумира? Трябва ми за след 3 часа някъде. Благодаря ви! Кърмата се съхранява от 2 юни 15 и 30.

Общи условия

Активация на акаунт