Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20

• 23 806
  • 758
  •   1
Отговори
# 720
В такива периоди предлагах възможно най-често и гледах да не е, когато е супер гладна, нито точно след хранене. Успех!

# 721
Момичета, как най бързо може да се възтанови зърно от рагади?

# 722
Нямам личен опит, но съм чувала да хвалят крем на „Лансинох”, зехтин, косово масло, крем „Витасин” и да се дава да се суче първо от по-спокойното зърно, едва след това от нараненото. Не на последно място, да се оставят няколко капчици кърма върху зърното.

# 723
За съжаление е невъзможно да й дам от нараненото, положението е мноооого болезнено Cry Иначе се мажа с ланолин, но не е достатъчно

# 724
Аз като ми бяха разранени кърмех с протектори. Мнооого ми погнаха. И крема на матернеа за зърна също и е на достъпна цена.

# 725
Да и с протектори съм в момента, но това болезненото зърно пак не мога да го докосна.. Гори, пари зачервено е и има нещо като дупчица/раничка. Студен или топъл компрес ще помогне ли. За момента кърмя от едната, другата леко я цедя с помпа едва едва..

# 726
Стой възможно най-дълго време гола. Не се спарвай със сутиени и подплънки.

# 727
JoyJoyJoyJoy:joy:quote author=Rv218 link=topic=1112168.msg38846175#msg38846175 date=1560084191]
Момичета, как най бързо може да се възтанови зърно от рагади?
[/quote]
Преди пак да изпадна в обяснения прочети това. Там е описано всичко подробно.
https://xedra.wordpress.com/2009/09/22/sorenipples/

На мен лично ми помогнаха постоянно мазане с Purelan (крема на Медела). Но е все тая с какво ще ги мажеш - 90% от кремовете са на база чист ланолин. Просто аз имах такъв и с него мазах. Освен с крема оставях няколко капки кърма след сукане да изсъхнат върху зърната. Както и Лимончето е писала - максимално стой гола. Щом са на влажни рани по-добре оставяй да засъхват и да стоят на въздух. Без излишни дразнения от дрехи и сутиени. Сега и без това е жега..
Друго, което на мен ми помогна, освен за оформяне на зърната - бяха колекторите за кърма с дупки. Тях ползвах, когато трябваше да излизам. Хем ми оформяха зърната, че моите са вдлъбнати, хем рагадите заздравяваха по-бързо.
Скрит текст:

Също кърмене със силиконови протектори, което правиш.

Не на последно място - провери как засуква бебето, може там да е проблема.
Скрит текст:
Тия от Медела трябва да ни плащат с Кактусчето за реклама....
Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 728
Здравейте, дойде време и аз да пиша. Синът ми се роди на 29.05 и вече е на 12 дена, в болницата кърмата ми слезна на 5 ден, като до тогава съм държала бебето почти нон-стоп на гърда, след това продължих по същия начин, като по препоръка на една от педиатърките започнах да го будя да суче по-често понеже имаше жълтеница и почти не наддаваше. На едната гърда стои по 20-40 мин средно и после местя на другата и пак толкова, някой път караме така час и половина, след което той заспива и гледам да го будя на 2, максимум 3 часа от началото на последното кърмене, ако спи. През нощта обаче той спи като пън, храним се около 23 и при опит да го събудя в 2 виждам голям зор, евентуално успявам да го накарам да суче от едната до 20 мин, после към 5 правя пак опит с другата, ако стане и вече към 7 влизаме в обичайния ритъм. Та притеснението ми е, дали няма да повлияя негативно на кърменето, ако останат така нещата през нощта. Имаме и друг проблем, в болницата ни задържаха и бяхме на антибиотик 3 дена, в следствие на което коремчето му е разстроено, присвива се, плаче и много трудно заспива. Да не говорим, че кърменето минава в мятане и стискане на зърното, което е и доста болезнено. Обикновено заспива върху мен и при опит да го сложа в леглото след 10 мин се буди с рев и пак сме на цица. Вечер вече е недоспал, със спазми, ревящ и единствено се успокоява върху мен на гърда и така спим цяла нощ, затова и ми е жал да го будя през нощта, като знам, че някой път не е спал почти цял ден. Отделно родата само ми говори как на бебето не му стигало яденето и затова виси на мен по час и половина и не спи цял ден и реве, още повече, че чуха препоръките на педиатъра детето да суче 10 мин на гърда. Много ми е трудно да запазя баланса в ситуацията и ми е много напрегнато. Според вас, дали трябва да променя нещо в подхода към бебето? Също и акото му е едно воднисто, явно има разстройство, притеснявам се  да не се обезводни, педиатъра каза да да даваме само пробиотик.
Извинете за дългия пост.

# 729
  • София
Винаги ще се намери някой "доброжелател", който да ти обясни, че кърмата не ти стига и да те вкара в джаза. За това се съди по брой напишкани и наакани памперси, дали бебето е жизнено или вяло. Нормално е в началото основно да суче, защото се измарят бързо и не сучат толкова ефективно. Хич не ги слушай тези роднини. Пускай ги по пързалката.

# 730
Благодаря за съветите момичета. Събличам се и се и дано скоро мине. Иначе съм сигурна, че е грешна поза или засукване, защото дъщеря ми е на 2 м и до сега я кърмих с протектори по предписание от акушерка. Преди няколко дни започнах процедурата по премахването им и се докарах до тук..
Та сега ще чакам да мине зърното и пак ще се мъча да се кърмим без протектори.. Heart

# 731
Cheburita, ние бяхме като залепени в началото, имаше дни с часове прекарва на цица, направо се бях сраснала с дивана. Също бързо сама си махна нощното кърмене и явно затова си наваксваше през деня (стигали сме до над 15 пъти на ден цокане). Ако някога имам още едно бебе, ще си взема слинг и ще го разнасям с мене по цял ден - да си цока, когато си поиска, а аз да не съм вързана за дивана. Акито на изключително кърмените бебета е рядко, с цвят във всички нюанси на горчицата и много цапащо Simple Smile Поразрови се в блога на Хедра, там има супер полезна и окуражаваща информация, на мене лично много ми помогна.

# 732
Момичета да ви питам приемате ли някакви витамини? Аз спрях млечните и сега си взимах калмацин, никога не съм почивала от млечни. Страх ме е за зъбите и костите Simple Smile. Дали няма да навреди на малчо?

# 733
cheburita, честото бебе! Първо изгонете родата и пийте една бира (1 чаша няма да навреди на кърменето). Та нормално е едно новородено да иска да е при майка си, та то е било 9 месеца в корема и, то не знае какво да е самостоятелно човече и иска близост и да чува пулса на майка си. Не казвате как е теглото на бебето, но ако е над 3 кг, бихте могли да си позволите и една 5 часова пауза, макар че е добре най-дългата пауза да е 4 часа и останалите около 3 часа максимум. Добре е при това нощно спане да направите едно мерене, за да видите как наддава бебето. Ако наддава малко, то тогава трябва да настоявате с кърменето повече, а ако е добре може да останете на досегашния ритъм. Добро наддаване е около 30-40 грама на ден, от там нататъка смятате по дни.
За коремчето може да опитате някой пробиотик, Вая и Омнибиотика са безмлечни, което е добре за едно толкова малко бебе. Омнибиотика е скъпичък и прехвален, а Вая-та е на по-нормална цена. Акото на бебетата е по принцип течно и попива в памперсите. За разстройство се води напълно течно ако, без никаква зърниста структура вътре/по повърхността на памперса/по дупето като се мие също се усеща. Ако не е разстройсто има някакви като топченца или пясък, съвсем дребни частички.
За обезводняване следете фонтанелата. При обезводнено бебе фонтанелата хлътва.
Ая, приема на калций от майката не влияе особено количеството му в кърмата, така че няма да навреди на бебето. Аз пия на допелхерц калций с магнезий и не съм близвала млечен протеин от година.

# 734
cheburita, честито бебе!
Моят съвет е да не оставяте бебето да виси по 40 мин на гърда, ами редувайте, особено ако имате проблем да го държите достатъчно дълго време будно през нощта.   При мен това помогна страшно много - вместо да стои 20 мин на едната и 20 мин на другата (примерно) го държах 10 на първата,оригвам,  10 на втората, оригвам, после пак 10 на първата и така докато се нахрани.  Макар че сумарното време накрая е същото, при мен беше много по-ефективно да ги редувам по-често и малкият се изнервяше драматично по-малко.  Опитайте, може и при вас да помогне Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт