Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20

• 24 207
  • 758
  •   1
Отговори
# 705
Чудесни новини! Ще става все по-добре💐. Пробвай кърмене легнала нощно време, ако не си до сега, за да си почиваш повече. Мен тази поза ме спаси, че бях станала сомнамбул.

# 706
  • Варна
LittleCactus, тази поза винаги много ме е плашила. В момента съм се концентрирала над базовите пози за кърмене, а когато ги усвоя се надявам да стигна и до този висш пилотаж за мен - кърменето легнала Smile

# 707
Тревичка, честито бебе!
Кърменето легнала е от най-лесните (и полезни) пози, изобщо не я мисли, то бебето много помага Simple Smile

# 708
  • Варна
Alyssa, благодаря! Надявам се и до там да стигна...Simple Smile

# 709
Тревичка, може треперенето да не отмине толкова бързо, имайте го предвид. Аз и с двете деца си треперех доста време. А кърменето легнала е най-трудното нещо за мен...мисля, че на челна стойка ще ми е по-лесно. С голямо човече успявах няколко пъти, но не бих казала, че ми беше удобно, а с малко човече така и не успях.
lisko3, дали болката има някаква връзка с цикъла?

# 710
+1 за кърменето легнала. Окапваха ми ръцете постоянно и бях с доста сериозни болки в гърба. Само това ме оправи, особено в периодите когато е висял с часове на гърда. Много е лесно, само бебето трябва да се научи да засуква правилно и от там само го слагате с коремче долепено към вас, то си засуква и даже вие можете да си спите.

# 711
Моето не иска с коремче до мен. Върти си само главата. Ако е гладен се завърта изцяло настрани, захапва и си връща тялото по гръб. При това само наляво, надясно не ще. Подпирах го да е настрани - ядосва се. Та така си суче,  а аз го мисля да не се задави. Отделно за да е захванал правилно, трябва да съм надигната на лакът => ужасни болки в рамото. Но почти 10кг любопитко не се удържат вече в друга поза, а както не беше в настроение няколко дни, търпя и мълча, само да суче.

# 712
lisko3, дали болката има някаква връзка с цикъла?
Все още нямам цикъл. Откакто започна болката, усещам и „движение” в корема, та може и скоро са ме посетят „гостите от Червен бряг” 😂

А за кърменето настрани - още в родилното една акушерка ми показа и оттогава това ми е любимата поза - аз си дремя, тя си цока, заспиваме (чела съм, че майките развиват способността да останат в нещо като полусън, което пази да не натиснат бебето), после се пробуждаме. Супер спасение е, както при често будещи се новородени, така и при поотраснали бебенца с растящи зъби, които се будят посред нощ.

# 713
В първи пост съм сложила две добри клипчета, които показват как да се нагласите в позата. Много е удобно. Е,разбира се, мъниците си имат предпочитания и на някое бебе може да не допадне. Но си струва да се опита. До ден днешен я кърмя така. А вече е почти на 14 месеца. Времето си лети...

# 714
Мами, кърмим се успешно близо 2 години. От 2-3 седмици имам болки в зърната, като суче, особено силни и остри в лявото, в дясното по-леки. Като посуче малко, отминават. Нямам зачервяване, лъскавина, само по-голяма чувствителност, детето няма налепи в устичката или обрив някъде. Мазах с кокосово масло, зехтин, промивах със содена вода, никакъв ефект.

За болката да ти кажа....Няма да те плаша, но ще те боли още. Докато спреш да кърмиш. Така че свиквай. Мажи там с каквото се сетиш или каквото ти е носило облекчение в началото на кърменето, когато си родила. Това е нормален процес, така че не се притеснявай. Освен ако нямаш някакви бучки по гърдите.
Сега да пообясня малко.
След като кърмиш вече две години, предполагам вече няма толкова много на брой кърмения през денонощието. Дали са понамаляли скоро или отдавана, факт е че едно две годишно дете едва ли живее само на кърма. Та, да си дойдем на думата. В началото на кърменето при голям процент от жените зърната болят, разраняват се. Това продължава докато загрубеят така да се каже и свикнем с тази болка. После идват моментите на зъбите, игрите на кърмачето. Тогава търпим и хапане и опъване като ластик и какво ли още не. Но да си признаем,активните кърмачки - не е толкова силна и непоносима болката. Когато обаче имаме едно дълго кърмене, както в случая, наблюдаваме един естествен процес на отбиване, съответно на инволюция и прибиране на гърдите. Всичко се случва естествено и постепенно. Гърдите се връщат към нормалното си състояние и с нормална чувствителност. Отдавна вече не усещаме ( не при всички жени е така) онова приятно гъделичкане при слизане на кърмата, вените вече не са така видими. Жлезистата тъкан се свива постепенно и отново се заменя с мастна такава. Гърдите придобиват нормално размери. Връща се и чувствителността на зърната. Съвсем нормално е отново да станат силно чувствителни и болезнени, както в началото.
Дали имате или нямате възстановен цикъл няма отношение към болката. Цикълът би трябвало да се възстанови до два три месеца след приключване на кърменето. Ако не се възстанови трябва да посетим гинеколог.
При мен цикъл се възстанови година и два месеца след като родих и той беше никакъв, едва ли не само зацапване. После пропусна месец.  Сега за пръв път ми дойде обилно и нормално. Вече са на година и четири. Това не значи, че другият месец ще ми дойде нормално. Та от както едното бебе отказа да суче мина месец. Също започнах да изпитвам болка в зърната и дискомфорт, може би от седмица насам. Усещам зърната както когато родих. За сега не мажа с нищо освен с кърма. Но е факт и че намалихме кърменията - вече са три,рядко четири, а има и дни в които минава само с едно или две ... Не мисля да отбивам. Ще чакам само да се отбие. Но е факт че и гърдите ми се прибраха и започнаха да придобиват нормални размери. Зърната ми също хлътват както преди да родя.

Та така. Мога само да ви поздравя за успешното дълго кърмене.
 На останалите майки, които мислят да кърмят дълго, имайте предвид че може към края да не е съвсем приятен процес, а да стане пак болезнен както в началото. Разбира се всичко е строго индивидуално о не при всички жени може да се случи.

# 715
Как ви завидях за дългото време без цикъл. Надявах се, че щом малката суче по 1000 пъти ще изкарам малко повече без.
За кърменето легнала ще съм винаги благодарна на Кактусчето. Често го споменава и в един момент реших да опитам. Страхотно облекчение ми е. Е, сега не ми е скучно, че малката започна да ми бърка в очите, носа, устата. Същевременно ме рита, стиска другата гърда и щипе зърното 😁 С всеки ден измисля нови щуротии и се сърди ако не и давам да ми ги прилага.

# 716
И за мен кърменето легнала, изглеждаше като висш пилотаж и не смеех да го правя Grinning
Но бебчо започна много да шава и да се извива, да ми бърка в очите, в носа, разсейва се много лесно и започнах лека полека да пробвам и аз да кърмя легнала, пак по съвет на Кактусчето. Heart
Не смеех като новородено, но вече ми е любима поза за кърмене ( на 5м. сме). Така почивам и аз.
За това Trevichka когато се почувстваш готова, пробвай смело, супер е Grinning

# 717
Vartoglava, благодаря ти за подробния отговор! Поуспокои ме. Действително понамаляха кърменията и апетитът за друга храна се увеличи. Бях се притеснила, защото нито преди това, нито по време на бременността съм имала особена чувствителност. Късметлийка съм, че бебето ми се роди научено да суче и от момента на поставянето на корема ми изпълзя и се залепи като малка вендузка. Кърменето е едно от чудестата на живота и, колкото и да ми е тъжно, явно краят наближава. Но да не разводнявам темата... Пожелавам здраве, сила и много вълшебни мигове на всички мами!

# 718
Здравейте. Аз пак да се оплача. Както писах в по-преден пост че бебка на 8+ отказа тотално да суче преди обяд и сега отказва и следобед. Сутрин и вечер засуква направо от въздуха, но през останалото време отказва. Какво ли не пробвах и не иска и това си е. До сега преди обяд твърда храна преди обяд не съм предлагала, но се принудих да давам попара. Успявам да изцедя около 100мл кърма и я давам, изпива си я на един дъх. Следобед съм давала малко каша с плод и след това я кърмя, но сега изобщо не иска да суче. Сега давам каша с плод и пак изцедена кърма. На някой случвало му се е подобно нещо. Пък искам да си я кърмя възможно най-дълго. Аз ли греша някъде?Pensive

# 719
Минахме през 100 такива периода, просто предлагайте, по някое време може да пожелае.

Общи условия

Активация на акаунт