50 000лв. - за нов дом или бизнес?

• 4 193
  • 95
  •   1
Отговори
Здравейте!
Надявам се въпросът ми да е за тук, ако не-ще го преместя в друг раздел.

Къде бихте вложили спестени около 50 000лв:

Вариант 1- първоначална вноска за собствен имот в София, с ипотека, за едностаен апартамент. Живея на квартира цял живот, не съм омъжена все още, но дори и да стане това в бъдеще, ми се иска да имам сигурност и моето си местенце.

Вариант 2- имам голяма желание да пробвам да развия малък бизнес (онлайн търговия), което всички сме наясно колко рискове крие, но пък ще ми даде нова професионална перспектива и шансове.

Какво бихте ме посъветвали?

# 1
Жилище, то сега всеки втори е онлайн търговец, продавачите са повече от купувачите.

# 2
За Вариант 1 съм, защото с тези онлайн бизнеси, рискът е ОГРОМЕН, а 50 хил. ако изгубите е много страшно. При Вариант 2 след като си изплатите заема ще знаете, че дори и да ви стане нещо (болест и тн.) няма да останете на улицата.

# 3
  • Melmak
Сложен въпрос. Зависи и ти какъв тип човек си.

Сигурно повечето мнения ще са да насочиш парите към апартамент. Щом си се установила в София и нямаш жилище, то цял живот на квартира не си е работа.

От друга страна зависи каква ти е професията и какви са ти доходите. Ако не искаш цял живот да си на заплата, то е хубаво да помислиш и в този аспект. С бизнеса може доходите ти след няколко години да са много по-високи и да изплатиш лесно апартамента, че да купиш и още.

Разбира се, бизнесът е едно бебе, което никога не става самостоятелно или почти никога. Говоря за малкия бизнес, не за корпорации и подобни.

Историята на моето семейство е такава, че ако баща ми беше работил за заплата сигурно нямаше да имаме и къде да живеем с нашите. Той имаше бизнес и постигна много, но на цената на усилия и пропуснато време със семейството.

За това зависи какъв човек си. Ако мислиш, че искаш да си тръгваш от работа в 18 ч и да си живееш живота - бизнесът не е за теб. Тогава вложи в апартамент.

# 4
  • Пловдив
Твърдо 1, но аз нямам никакво желание за бизнес. Ако имаш желание и смяташ, че имаш умения и познания, няма да е толкова твърдо.

# 5
Твърдо апартамент.

# 6
Ако нямаш опит за това, с което искаш да се захванеш, жилището е по-сигурният вариант. 50 000 не са малка сума, но при днешните цени на имотите не са и голяма. Провери дали можеш да получиш нужния кредит.

# 7
  • София
И от мен жилище.

# 8
  • По света и у нас
С тези цени на жилищата, не е ли по добре да си под наем и да се пробваш да си направиш бизнеса?
В БГ е Ок да притежаваш апартамент, защото данъка не е безбожно скъп, но цените на имотите са доста високи…
 реално ако инвестираш и ти потръгне може да направиш много повече пари, а иначе си заключила парите в жилището ти и си робиня на банката. Не ми харесва това положение. По-добре под наем.
Аз бих пробвала бизнес, естествено тъй като е онлайн, ти ще го въртиш от къщи в началото и малко по малко ще го разрастваш. Не виждам кой знае какъв риск. Риск е да наемеш голям магазин, но като знам колко взимаше майка ми наем за нейното магазинче - 200,300 лв просто не мисля че и това е риск.

Мисля, че бизнеса е по-добра инвестиция.
Но ти слушай интуицията си.

# 9
50 000 лв са страшно много пари. А онлайн търговията не е някаква брилянтна идея, точно обратното. Такива магазини има много, някои добре развити. За нея не се изисква някакво образование, професионални умения. Ако беше попитала дали да си повишиш образованието в посока да станеш супер ценен специалист и това да ти отвори съвсем нови хоризонти, бих се замислила. Случаят не е такъв, по-вероятно ми се струва да профукаш парите и да останеш хем без професионална перспектива, хем без жилище.

Затова от мен - жилище.
Но все пак не пречи, щом не си удовлетворена от професията си, да започнеш да мислиш за допълнителна квалификация, която да ти открие въпросните нови шансове.

# 10
Щом нямаш жилище, то за апартамент.
Все пак, човек трябва да има базова сигурност

# 11
Апартамент.

Онлайн бизнес може да развиеш и със стоки от Тему, както се казва. Правилно е, че вече продавачите са повече от купувачите. Надали ще продаваш нещо страхотно уникално. Аз лично залагам на сигурни онлайн продавачи и не бих поръчала от поредния нов на хоризонта.

# 12
Бизнес можеш да почнеш и с по-малка сума, но подводните камъни в момента са доста. Аз се занимавам с това от години и всеки ден, буквално всеки ден научавам нещо ново. После го прилагам, и това е всеки ден. Не вървиш ли постоянно напред, не му ли се посветиш - забрави.

Това, че бизнес можело да направиш и с Тему - то сигурно може, с всичко може Simple Smile Ама доста хватки ще трябват, които човек не ги ли знае, няма как и да ги научи, освен на принципа проба - грешка. Иска време и много нерви и пари. Всяка грешка просто се заплаща. Няма начин с трици да се ловят маймуни, тоест винаги да си печелиш, пък пари да не даваш. Така са си мислели само умните вложители в пирамидата Бетл.

Uncommon, наистина може да имаш онлайн бизнес без специално образнование, но без професионални умения - не. Просто съвсем за всичко да разчиташ на други хора или фирми не става. Няма да има как да проконтролираш какво се случва. Та никак не е лесно всъщност и доста онлайн магазини в рамките на 4-5 години фалират. И това са магазини с голям оборот и много добре вървели до последно.

Относно жилището. Добре е, но после с какви доходи ще изплащаш останалата част? Каква ти е професията, ще стигнат ли за вноските?

Помисли и действай. Успех!

# 13
Жилище в София.

Минимум сигурност къде да живееш, в собствен дом е много по-важно според мен.
Не всеки става за бизнес, ще ти изяде много време и нерви да се научиш, а и не е казано, че ще успееш.

БГ не е страна с масови социални жилища като други страни, където живеят цял живот под наем. Нямаш ли свое жилище, ще си принудена да се съобразяваш с пазара на наемите, с компромиси къде да живееш, няма да можеш да направиш дома, в който живееш, както ти искаш, защото наето жилище означава и това.

Понеже си млад човек бих посъветвала и аз да помислиш за второ, котиращо се образование, за да увеличиш доходите си. 3 години не са много време, така с повече доходи е възможно в бъдеще да отделяш една част от тях по кредита и втора част евентуално за бизнес идея, без да залагаш на карта жилището.

# 14
...
Uncommon, наистина може да имаш онлайн бизнес без специално образнование, но без професионални умения - не. Просто съвсем за всичко да разчиташ на други хора или фирми не става. Няма да има как да проконтролираш какво се случва. Та никак не е лесно всъщност и доста онлайн магазини в рамките на 4-5 години фалират. И това са магазини с голям оборот и много добре вървели до последно. ....
Нали и аз това твърдя, че не е лесно да имаш успешен онлайн бизнес. Просто да имаш е-магазин не е проблем и не се изисква нищо особено, регистрираш фирма, назначаваш счетоводител, купуваш готова форма за магазин, качваш някакви продукти и после седиш и чакаш някой да купи. Това не са професионални умения. Изглежда и е елементарно, но няма да сработи.

Общи условия

Активация на акаунт