50 000лв. - за нов дом или бизнес?

• 4 196
  • 95
  •   1
Отговори
# 15
Боже, това да беше. Има още 100 неща. Седи и чакай някой да купи на куково лято. То може така да имаш и 5 магазина, ама пак нищо няма да продадеш Simple Smile

# 16
  • София/Севлиево
За дом...

# 17
Щом се допитваш до бг-мамите, по-добре апартамент.

# 18
И аз съм за апартамент. Всеки сега иска или има бизнес с онлайн търговия. Аз специално си имам откъде да пазарувам и не правя компромиси никакви. Сигурно повечето хора са като мен. Толкова е наивно да мислиш, че като почнеш собствен бизнес ще процепиш света.

# 19
Ще си направя експеримент. Без да съм чел коментарите ще кажа, че всеки те съветва да инвестираш в имот. В случая зависи от годините ти, сигурността на работата ти и шанса за успех/провал на такъв бизнес. В зависимост от тези показатели си определяш риска и действаш. Ако си млада и не търсиш сигурност сега, прави бизнес, ако си 30+ и търсиш сигурност, нямаш стабилна професия, по-скоро си купи жилище.

# 20
50К, спестени, докато живее на квартира "цял живот", по-скоро не е много млада.

# 21
  • София
Между другото, и от апартамента може да се развива бизнес. В смисъл дори онлайн магазин.
Друга идея е да купиш магазин.
Но и ипотека, и наем, ще ти дойде много.

# 22
Във фейсбук има група за некоректни купувачи, такива, които поръчват и после не си вземат поръчката и продавача плащал две транспортни, хем нищо не получаваш, хем и пари се набутваш.

# 23
Бизнесите са крайно нестабилни.
Не бих рискувала с тези пари за бизнес. Жилище задължително, дори и с ипотека и още кредити.

# 24
Скъпо жилище на кредит за дълъг период е също риск. Всичко е риск, рядко някой е с гарантирани доходи.

Правиш накрая това, което ти искаш. Simple Smile

# 25
Взимай жилище, а за бизнеса има някакви програми за финансиране от ЕС.

# 26
Излиза, че човек може да изкара повече пари от инвестиране в имоти докато е на заплата към някой едър западен робовладелец, отколкото от създаване на собствен бизнес, добавяне на стойност и развитие на вътрешната икономика. Кой да знае Grinning

# 27
Винаги съм го писал и го повтарям отново и отново за да не прецакам никого с моите съвети, защото всичко е само мое лично мнение и какво бих направил самия аз а не вие какво да правите Simple Smile

Аз бих вкарал едни 10 000 лева от тия 50 000 в твоя бизнес,  да не ме яд после, че не съм пробвал и можели да се получат нещата, това, че другите не успяват не значи, че ти няма да успееш, същото и в обратен ред.

Но пак да кажа всичко написано в тоя форум е само мое мнение и не е съвет, не искам някой да ме послуша и да се набута с пари Wink

# 28
  • София
Ако имаш стабилна работа на трудов договор и 50 х лева, имаш някакъв мегдан за варианти за преговори с банката и варианти за твоите разходи.
Може да вземеш малко по-голяма ипотека...
От друга страна, трябва да помислиш и апартаментът в какво състояние ще го вземеш и за разходите след това.

# 29
Отговорът се крие във въпроса Ви Simple Smile
Вариант 1- първоначална вноска за собствен имот в София, с ипотека, за едностаен апартамент. Живея на квартира цял живот, не съм омъжена все още, но дори и да стане това в бъдеще, ми се иска да имам сигурност и моето си местенце.
Също така е притеснително, че нямате ясна идея за този бизнес.
За да се получат нещата трябва да го сънувате, бленувате, сън да не Ви хваща и нон-стоп да кроите планове как ще го реализирате.
Ако сте така, то е ясно - ще вкарате петдесет хиляди (или част от тях) в новостартиращ бизнес.

Общи условия

Активация на акаунт