Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20

• 24 219
  • 758
  •   2
Отговори
# 690
Не мисля, че е проблем, щеше да е упомената доза иначе. Ако искаш пий го, преди най-дългата нощна пауза. Дано мине бързо това неразположение.

# 691
Лимонче, ти като за първи път след раждането... Дано бързо отмине.

Извинявам се, че пак връщам за ротавирусната, малко оф топик е, но много я мисля.... Аз исках да я сложа, но ЛЛ каза, че с нейното коремче само още повече ще го разбърникаме и ще се върнат яките колики. Мамите, които сте я слагали, имаха ли децата ви силно изразени колики в началото?

Иначе признавам и аз си мислех, кърмене, после пробиотици и ще му удържим някакси на този вирус. Около 2 3 годинки май е най рисково.

# 692
  • Варна
Момичета, бях писала преди време с въпроси за кърменето...тогава очаквах първото си дете. Сега вече го имам и е на 5 дни. Родих секцио. Кърмата дойде на 4 ден, т.е. вчера. Днес вече гърдите ми са и двете камък и ме болят. Отделно от това ме втресе много след обяд и още съм облечена повече, отколкото бях преди това. Бебето сука 2 пъти откакто сме се прибрали, т.е. от около 14  часа до сега. Не плаче, спи в момента. Като му сменях памперса имаше ако, но не знам дали не е от сутринта от добавката в болницата. Сложих го и на двете гърди, но ефективно засука само от едната. Пробвах да намаля напрежението с ръчната помпа на медела, но и от двете гърди излязоха само капчици...не знам какво да правя и моля за съвет. Да давам на бебето, когато поиска е ясно, но как по друг начин мога да си помогна. И другата ми молба е да ми дадете координати за консултант по кърмене във Варна.
Предварително благодаря на всички отговорили Flowers Hibiscus

# 693
  • София
Извинявам се, че пак връщам за ротавирусната, малко оф топик е, но много я мисля.... Аз исках да я сложа, но ЛЛ каза, че с нейното коремче само още повече ще го разбърникаме и ще се върнат яките колики. Мамите, които сте я слагали, имаха ли децата ви силно изразени колики в началото?

Нашата педиатърка каза, че се дава до навършване на 6 м. (двата приема), ако ще се дава. Аз я отказах заради предполагаемата алергия към белтъка на кравето мляко. Тъкмо се оправи и изчисти бебчо след толкова време, не исках отново да го вкарвам в приключения с разстройство и т.н.
Някои майки казват, че не е имало никаква реакция, но при други бебоци - по 2-3 седмици не могат да се оправят. Не ми се рискуваше.

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 12:29 от zazu1

# 694
Нормално е това, което описваш, Тревичке. И втрисането и капчиците. Вземи си нурофен или парацетамол за температурата. На гърдите топъл компрес или топъл душ преди кърмене, аз мокрех едни хавлиени кърпи с гореща вода. Цеди с помпата за облекчение при нужда и болка. Бебето, ако е поспаливо го буди на 2 часа и инициирай ти кърменията. Нощно време една 4-часова пауза най-много.  Първите 2 дена при мен беше най-тежко. Но минава. Щом има капчици - ще потръгне, знам, че ти е трудно да го повярваш сега, но след няколко дни ще бъде всичко наред. Ако след кърмене още те боли (то напрежението ще го има, но болката от тази твърдост на камък - изцеждай до отпускане на болката, не докрай).
Оставяш всичко друго, ти и бебето и кърмене. Ако спи - знаеш, спиш и ти. Таткото да готви и домакинства сега.
Обади се тук, за да ти дадат телефона на консултанта във Варна https://lllbg.org/kontakti/. Стискам палци, кураж, ще мине! Отвратително е в момента, но ще мине 🤗💐

Teg, нито се промениха коликите, все така си беше, нито е имала разтройство. Коликите й не бяха много тежки, но имаше едни часове късно вечер на кризи от по 1-2-3 часа, които изкарваше по корем върху мен. Чела съм за нон стоп ревящи деца, не беше чак така.

# 695
  • София
При синът ми от ротавируснта ваксина коликите му ставаха кошмарни. От ден 10-и иначе беше с ужасни колики, но след ротавируснта ваксина полежението бе... Нетърпимо. Имаше леко разстройство, видимо болки в корема и слузести изхождания. Горе-долу по това време почнах да се съмнявам за АБКМ. Та не знам неразположенията дали са били заради алергията или заради ваксината.

# 696
Може ли новоизникналите зъби да пречат на бебето да засуче добре? Вчера проби и втория, вече не плаче като му предложа гърда, но  често я изпуска и почва да мрънка, което съответно го разсейва и... знаете. Та имам чувството, че му пречат тези нови неща в устата му и се надявам скоро да свикне с тях.
Моят не е имал колики и почти не му се отрази ротавирусната. Няколко дни само се изхождаше  по-течно  и леко зеленикаво, но според педиатърката може и да не е било от това - тъкмо беше почнал сезона  на зелениите и се скъсват да ям лопуш и спанак. При втория прием обаче се получи същото, но за по кратко. Няма как да не се отрази на стомахчето, особено ако е първото, различното кърма нещо, което влиза в него. Но за мен лично вирусите са по-страшни. Работя с деца от градинска възраст до 12ти клас, може би още наесен ще се върна на работа и искам да е защитен от всичко, което бих могла да му промъкна.

Скрит текст:
Момичета, бях писала преди време с въпроси за кърменето...тогава очаквах първото си дете. Сега вече го имам и е на 5 дни. Родих секцио. Кърмата дойде на 4 ден, т.е. вчера. Днес вече гърдите ми са и двете камък и ме болят. Отделно от това ме втресе много след обяд и още съм облечена повече, отколкото бях преди това. Бебето сука 2 пъти откакто сме се прибрали, т.е. от около 14  часа до сега. Не плаче, спи в момента. Като му сменях памперса имаше ако, но не знам дали не е от сутринта от добавката в болницата. Сложих го и на двете гърди, но ефективно засука само от едната. Пробвах да намаля напрежението с ръчната помпа на медела, но и от двете гърди излязоха само капчици...не знам какво да правя и моля за съвет. Да давам на бебето, когато поиска е ясно, но как по друг начин мога да си помогна. И другата ми молба е да ми дадете координати за консултант по кърмене във Варна.
Предварително благодаря на всички отговорили Flowers Hibiscus

Две кърмения за десет часа ми се струват малко за бебе на 5 дни. Явно бебето е поспаливо, кара ли жълтеница и мина ли му преди изписването? Тя ги прави така поспаливи. Отделно ако не се храни достатъчно, минава на "енергоспестяващ" режим и ще се буди все по-малко за ядене, за да не хаби енергия. В такъв случай не е достатъчно да го чакаш да поиска, трябва ти да инициираш кърмене. Пробвай първо да го нахраниш докато спи, някой бебета си сучат в заспало състояние (моето не е от тях) Ако не става така, сменяш памперс, пощипеаш лекичко, миеш дупе - будиш го и му даваш да суче. Ако заспи - вдигаш, оригваш и предлагаш пак. Гледай да предлагаш на максимум 2 часа през деня и 4 през нощта. Така ще намалее и напрежението в гърдите, ако го има след кърмене - изцеждаш до облекчаване. В началото са си само капчици, колкото и препълнени да ти се струват гърдите. Топли компреси или горещ душ преди кърмене/цедене помагат На първа страница има линкове към сайтовете на Ла Лече Лига и НАПК, там има координати на консултанти по градове.
Не се стряскай, спокойствие и гушкане/кърмене на бебето ти трябват сега. Успех!

# 697
Синът беше със зверски колики, ставаше лилав от рев, щерката ги понасяше стоически - поплаче, потръшка се и заспи.  Не съм забелязала промяна след приемането на Ротарикс в коликите при нито едно от децата.
Виж след захранването имаше осезателна промяна и от някои храни все още се връщат нещо като колики при синът. Например марулка въпреки, че е от село...прясно зеленце или зрял бобец, ако прекали със сливите....

Пак ще го кажа, при всяко дете е различно. Страничните ефекти при някои са по-малко, при други повече, при трети липсват.

# 698
Нямахме проблем с ротавирусната и ние.  Дали бебето е кърмено няма отношение към ваксината, говорих с няколко добри специалисти, всички ми препоръчаха да я сложим

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 10:36 от Alyssa

# 699
Ей, разболеем се всички вкъщи и не поглеждам компютъра и баам 153 коментара... Не съм чела, признавам без бой, но за ротавирусната и аз да кажа, че я сложихме и след първата доза имаше зверски колики, но след втората не.
Дребното беше и то болно, 5 дена до 40 градуса вдигаше, антибиотик пие и няма никакъв апетит, не искаше да суче, не искаше храна да яде. През деня успявах да събера около 400 мл мляко и да и дам с лъжичка да изяде, нощем се будеше, но не сучеше както преди, а само се успокои и заспи. Тая нощ даже спа 8 часа, чудо невиждано. Мисля си, че ще се отбие...ама каквото такова. Много ми е странно как не иска да суче, захапва, седи си така и нищо не прави. Днес е последния ден на антибиотик, дано малко се оправи апетита, че съвсем залиня.

# 700
  • Варна
Благодаря за отговорите, много сте полезни и насърчителни, сякаш се получават нещата, но бавно. Четох статии в интернет, но си е съвсем друго, когато прочетеш опита на някой, който е минал през това явно стандартно състояние.

# 701
Тревичка, важно е да будите бебето ако спи много (на 2  часа -  2 и половина) и да инициирате кърмене, защото малките бебета спят, за да пестят енегрия. Като сложите бебето на гърда правете компресия, за да увеличите притока на мляко към бебето, а и така се стимулира да преглъща, ако го мързи. Следете да чувате гълтане, а не само да си седи на гърда и да не прави нищо. С помпата също помагайте с другата ръка с компресия, пак е много по-лесно. На мен за стимулиране на потичането ми бяха предложили в болницата инжекция окситоцин, но я отказах. Препълването и болката при мен продължиха около седмица, в която бебето само висеше, но се сучеше добре. Като започнах с компресията се оправиха нещата.
За втрисането имахте ли температура или само си потреперахте. Треперенето е нормално след раждане и се дължи на хормоните, но за мен температурата не е нормална и ако имате посетете гинеколога си. Аз много треперех, потях се, тресях се нощем, много беше неприятно и продължи около месец, но температура не съм имала. Нощем си държах един суичър до мен и като ставах веднага се намятах и така беше по-поносимо.

# 702
Мами, кърмим се успешно близо 2 години. От 2-3 седмици имам болки в зърната, като суче, особено силни и остри в лявото, в дясното по-леки. Като посуче малко, отминават. Нямам зачервяване, лъскавина, само по-голяма чувствителност, детето няма налепи в устичката или обрив някъде. Мазах с кокосово масло, зехтин, промивах със содена вода, никакъв ефект.
Моля, дайте съвет и, ако може, препоръка за мамолог в София, мерси!

# 703
На мамолог мисля да ходя аз при Стоименов от Надежда. За другото нищо не мога да кажа.

# 704
  • Варна
Ваня А., само треперих много, но се оправих няколко часа по-късно, нямах температура. Днес вече всичко е наред с тези усещания. Като цяло има голяма разлика с вчера, но се успокоих, че е процес, който не минава за ден. Облекчиха се нещата и се надявам да се регулират съвсем скоро. Давам на бебето, когато поиска и правя опити да го будя.
Благодаря, момичета, продължавам да ви следя Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт