GOTH 36 - кой каза че ще има после? (29.04-06.05)

• 67 393
  • 2 621
  •   1
Отговори
# 1 950
Аниш, Джон на Дрогон не се е качвал. Това, че му даде да го подуши ли имаш предвид? Май Регал не беше там по това време. В сериала малко са ни обяснявали за драконите, но според книгите във връзката между дракон и ездач са си само те. Други дракони и ездачи не са фактори.
Драконите общуват помежду си. Виж какво допълних в предния пост. Това е сериала, тук е различно от книгите. Отделно, ако се разровиш в историите на споменаваните дракони, можеш да прочетеш доста интересни неща и случки.
https://gameofthrones.fandom.com/wiki/Category:Dragons

# 1 951
Аниш, Куентин Мартел ли имаш предвид? Той беше с доста далечна връзка с Таргите - пра-баба или пра-пра- баба Тарг. А Джон е полу- Тарг.
Естествено, че не карат по симпатии. Досега Мисандей или Джора да се бяха качили.
Остава да гледаме. Според мен е малък шанса да го отхвърли. По - вероятно е да се сбие с Дрогон.

# 1 952
Miss Fairy,Джон и компания отидоха отвъд Вала, за да си получи Денерис примирието с Церсей. Тук аз обвинявам и Тирион. Да и беше казал каква е Церси. Още не разбирам как и повярва.
А Санса оцеля без дракони, дотраки, армии и прочие. И управляваше Севера докато Джон го нямаше. Вършеше работата на управник, а по време на битката седеше на сигурно в криптата. Друго нямаше какво да стори.

Примирието, което Денерис пожела с Церсей беше с цел да се обединят срещу КН и само докато го сразят. Всички в групата на Джон и съветниците й бяха съгласни с това. Тук виждам действия на ниво оцеляване на света.

Сансито оцеля само в битката за собствения си живот и все още се вълнува кой каква титла носи - действия на дребно. И пак й помагаха-Кутрето-да избяга от Джофри, Теон-да избяга от Рамзи, Джон-да си върне ЗХ. Последното добре, че се случи, за да има какво да управлява. И то какво толкова управлява-събираше северняците в ЗХ. Да не споменаваме на този фон какво управляваше или поне се мъчеше да управлява Денерис-халазари, неопетнени, дотраки войни впоследствие, робски градове и т.н.
За мен не може да има ос на сравнение в мащабите на двете.

Спирам с тази тема, щото видях назад доста сте я нищили. Само мнение исках да изразя относно Дани-Санса.

# 1 953
Аниш, Куентин Мартел ли имаш предвид? Той беше с доста далечна връзка с Таргите - пра-баба или пра-пра- баба Тарг. А Джон е полу- Тарг.
Естествено, че не карат по симпатии. Досега Мисандей или Джора да се бяха качили.
Остава да гледаме. Според мен е малък шанса да го отхвърли. По - вероятно е да се сбие с Дрогон.
Къде толкова пари за анимация. Ако тръгнат да развиват нещо подобно (много бих искала да го видя, където има една приказка аз заради драконите гледам сериала, не заради Данчето, Иванчо или Санчето), ще се следва това, което е заложено за момента, а именно - Дрогон е шефа, Реги ще слушка.

# 1 954
Miss Fairy, Дани не искаше съюз с Церсей. Единствено искаше временно примирие - Церсей да и обещае, че няма да я напада в гръб.
Иначе отказваше да тръгне с Джон. На него не му трябваха обещанията на Церсей, тя я ги изпълни, я - не. Но армиите и драконите на Дани му трябваха и тръгна на лов, за да доказва на едната, че да се съгласи другата да тръгне с него.
Севера е голям колкото половината 7 кралства. Санса се справяше и с организацията, и с храната и с лордовете. А Данито изгори сума вагони с храна.
Мирийн е един град, в който Дани не се прояви, като добра кралица.
За халазара съм съгласна - той е голям.
Неопетнените са войска, не народ, изпълняват команди.
Санса не се интересува от титлата, а какво ще стане със Севера и е напълно права. И да получи помощ, но в критични ситуации се оправяше сама. А и Данито получава помощ. И Джон. И Аря. Все някой някога ги е спасявал и учил на нещо.
Аниш, не знам за бюджета. Вярно е, че е намалял значително след 3ти епизод. 😂😂 Но Регал не го виждам като подчинен на Дрогон. Дори и да го слуша сега, не значи, че ще е вечно. Това, че има ездач е от значение. Поне така мисля.

Последна редакция: сб, 04 май 2019, 01:25 от EsmeWeatherwax

# 1 955
Аниш, не знам за бюджета. Вярно е, че е намалял значително след 3ти епизод. 😂😂 Но Регал не го виждам като подчинен на Дрогон. Дори и да го слуша сега, не значи, че ще е вечно. Това, че има ездач е от значение. Поне така мисля.
А аз видях как Регал не му се подчини да пусне Визерион като се схапаха. Видях и как никакъв не се появи, докато Виз дебнеше Иванчо. Ездачът му в смъртна опасност, а люспестия зелендрачко кой го знае къде беше.

# 1 956
https://clubz.bg/82376-djordj_r_r_martin_vyv_%E2%80%9Evetrovete_ … shte_ima_ednorozi - хайде новина. Мартин казал, че краят на сериала и краят на Ветровете няма да е един и същ

# 1 957
  • София
Хм, аз не прочетох някъде самия чичо да го казва това. Май по-скоро си е свободно съчинение на автора или някакво изваждане от контекста.
Мен чичо ме изгуби. Той е виновен за всичко което изтърпяхме от страна на ХБО и ДиД. Sad Да си бе написал първо книгите и после да се продава на ХБО. А и няма такова туткане като неговото.
Но си чакам Ветровете, когааа не знам. Дано Тиф да познае, че всичко било готово и се чакало края на сериал. Това май ще е най-големия туист.  Joy

# 1 958
Дано
Аз се сетих за плот туист. Бебе Сам да се събуди със сини очички Wink, ама Сам от любов към Гили и омраза към Денерис, да не каже Wink Би било хитро, и леко отворен край Wink Бран ще си мълчи,щото си мълчи и е безполезен Wink

# 1 959
Нова тема за размисъл: видяхте ли какъв туит е пуснал Владимир Фурдик (НК)? Ако има английски филолози (или просто любители на Шекспир), да споделят някой известен мотив, защото аз лично съм чела само няколко неща (и с не твърде задълбочен интерес), когато учихме Западноевропейска литература. Simple Smile

Първото, което ми хрумна е Отелo-Яго-Касио-Дездемона.

# 1 960
Нова тема за размисъл: видяхте ли какъв туит е пуснал Владимир Фурдик (НК)? Ако има английски филолози (или просто любители на Шекспир), да споделят някой известен мотив, защото аз лично съм чела само няколко неща (и с не твърде задълбочен интерес), когато учихме Западноевропейска литература. Simple Smile

Скрит текст:
Ще опитам. Без претенции да ми се получи Simple Smile

Скрит текст:
Характерни теми при Шекспир са: предателството („Юлий Цезар“, „Макбет“ и др.), отмъщението („Хамлет“, „Тит  Андроник“), изпепеляващата амбиция за власт (особено в „Макбет“, но и в почти всички други трагедии),  съдбоносни превратности – като катализатор на събитията, водещи до смъртта на повечето главни герои, смъртоносната любов („Антоний и Клеопатра“, „Ромео и Жулиета“) .
Извървете пътя на лудостта на Макбет и крал Лир, прибавете щипка мистика и свръхестествено присъствие (призраци, вещици, пророчества) – вече сме се доближили с една идея до сложния, богат на цвят и емоция и ненадминат по словесност  свят на поета.
Но само сме се доближили.
Най-въздействаща и запомняща се, обаче, е темата за самоопределянето – кой съм, на чий свят принадлежа, да понеса ли мълчаливо съдбата с нейните унижения и превратности или да и се опълча – абе, с няколко думи: To be or Not to be …

Продължавам на светло.
Нямам за цел да правя анализи (щото не съм капацитет), а само да предположа какво да очакваме по няколко линии:
Ние вече имаме дузина  доволно ясни препратки към трагедиите на Шекспир:
Идеята за властта (Станис, Денерис, Церсей и кой ли още не), за отмъщението (Аря, Денерис), за смъртоносната любов (Джайм, Роб, Лиана), за опълчването срещу съдбата (Денерис), за отхвърлянето (Тирион, Сам), за предателството (толкова буквално! Джон Сноу  убит от „братята“ си), за самоопределянето (Теон, Джон), за лудостта (Ерис). Присъствието на магьосници и пророчества – които, ако следваш сляпо (Станис), ще те подведат и доведат до лудост и смърт.

Оттук-нататък можете да тълкувате и прогнозирате както ви харесва.

Аз мисля, че най-силно ще се сгъсти напрежението в душата на Джон. Старк ли е или Тарг.
Иска ли властта? Къде е лоялността – с Денерис или със Старките (още по-ужасно е знанието, че роднините ти са се изтрепали взаимно).
Когато Теон през сълзи му разкри, че не знае дали е Грейджой или Старк, Джон му каза: „Ти си Грейджой. Но също си и Старк.“  Дали ще съумее да намери баланса и за себе си? Санса, Аря, Денерис – ще му помогнат или ще го вкарат в още по-голяма дилема?
Следващият по Шекспировата линия е Джайм. С кака или с малкото братче …
Сетне е Тирион.
И на Денерис ще и стане горещо – любов или съперничество. (Тук ще има и отмъщение – иначе защо са и дракони.)
Въобще – щом ни обещават Шекспир – ще очакваме самоопределяне по Хамлетовски + трагични любови, трудни избори, предателство, мъст.

И ще се лее кръв. Много кръв.

# 1 961
  • София
Според мен лорд Варис ще предаде Дани. В 4-и сезон, 5-и епизод, Варис и принца на Доррн говорят в тронната зала, пред железния трон, и принцът на Дорн пита Варис - след като не изпитва страст и не се занимава с мъже и жени, към какво се стреми. И Варис поглежда към трона.....

# 1 962
Това няма да е изненада за никой. Ако Варис предаде Тирион може. Но като цяло ми е безразлично какво ще направи и какво ще му се случи.
Изненада с Варис ще има ако седне на трона Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 963
  • Варна
Много се колебаех за анкетата и в крайна сметка гласувах, че Кибърн ще предаде Церсей... понеже няма опция Церсей да предаде Кибърн. Stuck Out Tongue Ама тя кой ли не е склонна да предаде, та щеше да е много лесно да се гласува. Затова и благодаря за тази спестена опция.

Относно Кибърн... някак си натам ме води интуицията. Изключително
- хитър;
- способен;
- отворен към новото (нали заради това го бяха изритали от гилдията, щото си бил правил непозволени експерименти);
- любознателен (помните ли с какво възхищение оглеждаше движещата се още отсечена ръка на зомбито мостра, което им докараха с цел да онагледят заплахата, която ги грози);
- пресметлив;
- оцеляващ;
- лоялен, но и...
- адаптивен за целите на оцеляването си... нагаждач с една дума.

Ако не ме лъже паметта Роб го спаси веднъж и му беше наистина благодарен и верен. Роб го убиха на Червената святба, някак си попадна в Кралски Чертог и се присламчи под крилете на Церсей. Само и само да остане жив започна на нея да служи отдадено и да се доказва. Загадъчен, труден за разбиране персонаж ми е Кибърн. И не на последно място доказан вече като умения, знания и смелост да експериментира... но и подмолен някак си. Та допускам на 100% да се метне във вражеския лагер ако види, че тоя към който се е присламчил в момента му е изпята песента вече. Нагаждач си е Кибърн. Има умения, талант, натрупан опит като майстер и откровено си проституира с тях. Такива точно нагаждачи са си най-склонни към предателства, дезертьорства, развяване на бели флагове.

Последна редакция: сб, 04 май 2019, 08:18 от Spirit Crusher

# 1 964
  • София

Скрит текст:
Ще опитам. Без претенции да ми се получи Simple Smile

Скрит текст:
Характерни теми при Шекспир са: предателството („Юлий Цезар“, „Макбет“ и др.), отмъщението („Хамлет“, „Тит  Андроник“), изпепеляващата амбиция за власт (особено в „Макбет“, но и в почти всички други трагедии),  съдбоносни превратности – като катализатор на събитията, водещи до смъртта на повечето главни герои, смъртоносната любов („Антоний и Клеопатра“, „Ромео и Жулиета“) .
Извървете пътя на лудостта на Макбет и крал Лир, прибавете щипка мистика и свръхестествено присъствие (призраци, вещици, пророчества) – вече сме се доближили с една идея до сложния, богат на цвят и емоция и ненадминат по словесност  свят на поета.
Но само сме се доближили.
Най-въздействаща и запомняща се, обаче, е темата за самоопределянето – кой съм, на чий свят принадлежа, да понеса ли мълчаливо съдбата с нейните унижения и превратности или да и се опълча – абе, с няколко думи: To be or Not to be …

Продължавам на светло.
Нямам за цел да правя анализи (щото не съм капацитет), а само да предположа какво да очакваме по няколко линии:
Ние вече имаме дузина  доволно ясни препратки към трагедиите на Шекспир:
Идеята за властта (Станис, Денерис, Церсей и кой ли още не), за отмъщението (Аря, Денерис), за смъртоносната любов (Джайм, Роб, Лиана), за опълчването срещу съдбата (Денерис), за отхвърлянето (Тирион, Сам), за предателството (толкова буквално! Джон Сноу  убит от „братята“ си), за самоопределянето (Теон, Джон), за лудостта (Ерис). Присъствието на магьосници и пророчества – които, ако следваш сляпо (Станис), ще те подведат и доведат до лудост и смърт.

Оттук-нататък можете да тълкувате и прогнозирате както ви харесва.

Аз мисля, че най-силно ще се сгъсти напрежението в душата на Джон. Старк ли е или Тарг.
Иска ли властта? Къде е лоялността – с Денерис или със Старките (още по-ужасно е знанието, че роднините ти са се изтрепали взаимно).
Когато Теон през сълзи му разкри, че не знае дали е Грейджой или Старк, Джон му каза: „Ти си Грейджой. Но също си и Старк.“  Дали ще съумее да намери баланса и за себе си? Санса, Аря, Денерис – ще му помогнат или ще го вкарат в още по-голяма дилема?
Следващият по Шекспировата линия е Джайм. С кака или с малкото братче …
Сетне е Тирион.
И на Денерис ще и стане горещо – любов или съперничество. (Тук ще има и отмъщение – иначе защо са и дракони.)
Въобще – щом ни обещават Шекспир – ще очакваме самоопределяне по Хамлетовски + трагични любови, трудни избори, предателство, мъст.

И ще се лее кръв. Много кръв.

Аплодисменти... отличен пост👍
Позволявам си да добавя, само
Да бъдеш или да не бъдеш-Шекспировият въпрос... а отговор ще дадат героите ни, любими и не толкова любими...
Ние сме в очакване...

Общи условия

Активация на акаунт