GOTH 36 - кой каза че ще има после? (29.04-06.05)

• 64 885
  • 2 621
  •   1
Отговори
# 2 310
В интерес на истината добре е да отбележим отново разликата, между полевите роби и стаините роби.
Гувернатките, са можели да разчитат на приличен живот, някои от тях дори са се омъжвали за роботодателя.
Икономът е бил реално най-важният човек след господаря.
Готвачката е била все майка за госпадаря и господарката
работата на камериерките е била лека, е отвреме -навреме може да са преспивали с някои от господарските синове, но то и сега половината мутри спят със секретарките си.
много често между собствениците - особено ако са били по-нормални хора  - и домшанта прислуга - са се развивали изключително близки отоношения.
Сравнете отношението между Брус Уейн/Батман и иконома му, който реално е прислужник. То е почти като баща-син.
В Пентос положението на робите бе на крепостни, за тях се грижеха.
В Робския залив Дани видя полевите роби и се възмути, главно защото и тя бе продадена за робиня.

# 2 311
Всеки с робска психика е свободен да си робува, но тези които не желаеха имат поне избор. Неопетнените също.

Какъв избор има някой, който не знае, какво да прави, ако не е роб?

На всичкото отгоре, те, реално погледнато, и без Дани имат избор.

Колко робовладелци има и колко роби. Едно въстание и готово! Робовладелците са убити. Защо не го правят?

Писах вече, че Дани е точно като войските на НАТО, които отиват да внедряват демокрация в Афганистан и Ирак. Много свободни и демократични станаха тия държави. Неимоверно даже!
То, ако беше толкова лесно ... Господарите разполагат с всички ресурси и както се видя могат да се купят всякакви войски. Робите нямаха даже и оръжие, неопетнените им го раздадоха. Нито лидери, които да ги поведат. Видяхме един учител, бивш роб, който не можеше да намери място като свободен човек, ама хилядите с окови и нашийници ги забравихме. За тях едва ли е станало по зле, поне вече не ги третират като животни. Изобщо не мога да се съглася, че за масата Денерис е навредила.

# 2 312
  • Чужбина
То, ако беше толкова лесно ... Господарите разполагат с всички ресурси и ...

С какъв ресурс разполага един мъртъв господар?

Просто му сипваш малко отрова в манджата и го пращаш на оня свят да си разполага с ресурсите.

Става въпрос за това, че робите трябва сами да се организират, да направят конспирация, да узреят за идеята и свършат работата.

Същата работа бе при Крастър. 19 жени и един мъж. Можеха да му видят сметката много бързо. Но не би. Това е избор. Точно както Гили избра да помоли Джон и Сам за помощ. Тя бе по-напред с материала от сестрите си/майките си.

# 2 313
Затова Данито трябваше да се застои повече. Да се мъчи да премахне робското мислене. Да вдъхнови хората сами да се борят за свободата си, а не да чакат някакъв месия. Да даде на бившите господари идеи как да живеят в общество без роби, а не само да се налага. За мен беше и неправилно да им става кралица - трябваше сами да си изберат управници от техните.

# 2 314
  • България
В интерес на истината добре е да отбележим отново разликата, между полевите роби и стаините роби.
Гувернатките, са можели да разчитат на приличен живот, някои от тях дори са се омъжвали за роботодателя.
Икономът е бил реално най-важният човек след господаря.
Готвачката е била все майка за госпадаря и господарката
работата на камериерките е била лека, е отвреме -навреме може да са преспивали с някои от господарските синове, но то и сега половината мутри спят със секретарките си.
много често между собствениците - особено ако са били по-нормални хора  - и домшанта прислуга - са се развивали изключително близки отоношения.
Сравнете отношението между Брус Уейн/Батман и иконома му, който реално е прислужник. То е почти като баща-син.
В Пентос положението на робите бе на крепостни, за тях се грижеха.
В Робския залив Дани видя полевите роби и се възмути, главно защото и тя бе продадена за робиня.

Лорд Сняг, много си ми симпатичен, но не всички са ОК да са обгрижени, като домашно животно.
Има хора, за които свободата и честта са по-важни от пълния тумбак.
Особено във фентъзитата😀.

# 2 315
  • Бургас
Ели,много благодаря за инфото за Джак Глийсън! bouquet

# 2 316
  • Чужбина
Затова Данито трябваше да се застои повече. Да се мъчи да премахне робското мислене. Да вдъхнови хората сами да се борят за свободата си, а не да чакат някакъв месия. Да даде на бившите господари идеи как да живеят в общество без роби, а не само да се налага. За мен беше и неправилно да им става кралица - трябваше сами да си изберат управници от техните.

В случая с робите трябваше да се действа подмолно, упорито и дългосрочно.

Пращаш няколко човека в съответните градове, които да отворят малко очите на хората, т.е. малко да "подпомогнат" заговор, план, организация на отхвърляне на статуквото.

Няколко човека, които да дадат на робите концепция за онова, което могат да направят, защото те, очевидно, не се сещат.

Организират ли се робите добре, работата става много лесна, защото са мнозинство. Това, което казвам, е, че трябва да се направи нещо като Движение или Орден, или Таен комитет ... разбирайте го, както искате.

Може даже да стане чрез религия или някакво религиозно вярване, според което всички са равни пред Бога и всеки носи Божествена частичка. Т.е. робът е равен на господаря.

# 2 317
Ahoney - никой не защитава робството. А упрекваме нелогичното вмешателство в един установен, работещ обществен строй. Не прочетох ти да направи някакъв анализ.
Айде да поръзсъждаваме какъв всъщност Сив червей. Взет от майка си на 5 г, ако не ме лъже паметта. Дете, което вече има ясни спомени от родителите си, обучавано да се бие с други деца до смърт , дадено му кученце, за което трябва да се грижи и са му казали или убиваш кучето или умираш. Отрязали са му половия орган, едва ли с упойка. И ДД имат наглостта да ни го представят като човек способен на чувства и любов, на човек, който има свободна воля. Това е една от най- големите им излагации. Това е убиец в тотална зависимост от команди и срината психика. И за този човек някой може да каже- Денерис му направи добро като го освободи.?????? Сигурно и аз гледам различен сериал и чета някой друг Мартин.

Искрено се надявам следващата серия да е по светла, за да се спре с мрънкането, че нищо не се виждало и колко били некадърни режисьорите.

# 2 318
  • София
    Ginger style, моят коментар беше по повод  коментари, в които излиза, че по-добре са си останат роби и в частност ме разтърси един коментар, не помня чий, свързан с Отнесени от вихъра и преосмисляне на робството. Аз коментирах отношението към робството като цяло. Анализ няма да правя, не знам как да управлявам освободени роби.

# 2 319
    В България и въстания е имало и тайни комитети, ма свобода сами не сме успели да си извоюваме, пак си трябва войска и то добре въоръжена. Иначе и тук е имало добре организиран обществен строй. Защо ни е трябвало да го разваляме?
    Когато имаме три робски града, в който и да организират въстание, господарите от другите два биха го смачкали на момента в това съм абсолютно убедена. Затова на ония хора Денерис им беше единствения избор.

Обаче на мен Бран ще ми е най- интересен до края. Ако е това, което твърдят може да повлияе много на абсолютно всичко и не говоря само за странната му връзка с КН. Той ми е и най-голямата неизвестна.

Последна редакция: нд, 05 май 2019, 14:01 от Анонимен

# 2 320
      Ginger style, моят коментар беше по повод  коментари, в които излиза, че по-добре са си останат роби и в частност ме разтърси един коментар, не помня чий, свързан с Отнесени от вихъра и преосмисляне на робството. Аз коментирах отношението към робството като цяло. Анализ няма да правя, не знам как да управлявам освободени роби.
      Коментарът си беше точно в десятката и е самата истина. Робството, всъщност, има много лица и като цяло е невъзможно (и абсолютно погрешно) да се разглежда с еднозначна оценка.

# 2 321
      Да, мой беше коментара за Отнесените. И да, преусмислих робството, но това не значи, че го защитавам. Както казах, а и не само аз, много от освободените роби са били обречени на мизерия след това. На гладна смърт. Други са станали престъпници и алкохолици. Някои от тях с се взели, толкова на сериозно, че са си позволявали да изнасилват бели жени, а след това законът не ги е наказвал и са били пускани на свобода, само защото янките са опитвали да защитят нелогичните си действия. Също като Денерис. Не това е начинът да се премахне робството. Това трябва да се продължителен процес, в който има норми и правила, и хора които да следят за спазването им. А не някой с дракон да каже на един чистач- от сега вече не си длъжен да чистиш къщата нангодподаря си. Ти си свободен. Ок. А на другия ден какво яде чистачът?

# 2 322
      • Чужбина
      ahoney, не вярвам някой да защитава робството. Ставаше въпрос за това, по какъв начин трябва да се отхвърли. Изведнъж или на етапи.

По тоя повод ще ви припомня епичната реч на Варис за властта:

В ръцете на кого е властта?

В ръцете на робите или в ръцете на господарите?

# 2 323
      Не мисля, че някой тук защитава робството. Но би трябвало да е ясно, че премахването му не става за 1 ден и после всички сити и щастливи. Трабва план, организация, години. Затова виждам провал у Дани.

# 2 324
      Аз противно на други влизам да търся и чета спойлери, а няма, да не би да има друга тема или просто нищо не е изтекло? Нямам търпение вече...

Общи условия

Активация на акаунт