GOTH 36 - кой каза че ще има после? (29.04-06.05)

• 64 876
  • 2 621
  •   1
Отговори
# 2 325
Аз противно на други влизам да търся и чета спойлери, а няма, да не би да има друга тема или просто нищо не е изтекло? Нямам търпение вече...
Не, поредния маркетингов трик на франчайза, след провала/успеха на епизод 3. Тогава имаше много, за да се раздвижат фенските теории и да се повиши гледаемостта на шоуто предвид очакваната битка. Сега подходът е друг - тихо, с очакване на тъмно.

# 2 326
Не съм супер запозната, но как се премахва робство с години? Като в САЩ, със сегрегацията и забраната чернокожи да влизат в заведенията за бели ли!?
Денерис има много недостатъци, но премахването на робството не беше грешка.
Продължавам да мисля, че или Джон ще се жертва за Денерис или тя за него. И имайки предвид, че той е ходещ мъртвец, по-логично е да е той. А ми е фаворитът за престола.

# 2 327
В интерес на истината добре е да отбележим отново разликата, между полевите роби и стаините роби.
Гувернатките, са можели да разчитат на приличен живот, някои от тях дори са се омъжвали за роботодателя.
Икономът е бил реално най-важният човек след господаря.
Готвачката е била все майка за госпадаря и господарката
работата на камериерките е била лека, е отвреме -навреме може да са преспивали с някои от господарските синове, но то и сега половината мутри спят със секретарките си.
много често между собствениците - особено ако са били по-нормални хора  - и домшанта прислуга - са се развивали изключително близки отоношения.
Сравнете отношението между Брус Уейн/Батман и иконома му, който реално е прислужник. То е почти като баща-син.
В Пентос положението на робите бе на крепостни, за тях се грижеха.
В Робския залив Дани видя полевите роби и се възмути, главно защото и тя бе продадена за робиня.

Лорд Сняг, много си ми симпатичен, но не всички са ОК да са обгрижени, като домашно животно.
Има хора, за които свободата и честта са по-важни от пълния тумбак.
Особено във фентъзитата😀.

не съм казал, че всички са окей да са обгрижени.  но реално голяма част от тези хора, са имали дом и сигурност, някои от тях - лека рабора. И изведнъж убиваш господарите им и им даваш свобода. Свобода - свобода, ама какво да я правят? първо трябва да се трудят, а те не са научени на друг вид труд. Второ - не са образовани. Трето до образователните центрове не допускат бивши роби, а където допускат има сегрегация. Живота им изведнъж става тежък.
Ако живота и честта бяха по-важни от пълния тумбак нямаше 4  века и половина да имаме робство.
апропо - всички сериозни революции са финансирани с много пари.
Когато едно общество само е узряло за идеята за революция няма проблем. Но в случая Дани действаше по логиката на Бенковски - накарайте няколко човека да запалят къщите си и да убият пет-шест циганина, за да нямат път назад.

# 2 328
  • Чужбина
Не съм супер запозната, но как се премахва робство с години? Като в САЩ, със сегрегацията и забраната чернокожи да влизат в заведенията за бели ли!?
Денерис има много недостатъци, но премахването на робството не беше грешка.

Тя робството премахна ли го?

Има много стратегии за това, как може да се променят нещата постепенно. Като начало може да се въведе временно робство - напр. 5 години работа за господаря. Или пък да се въведе начин за откупуване. Или пък да се въведе робство от 9 до 17 часа.

Grinning

Някой историк няма ли да ни светне, как е било премахнато робството в древен Рим?

# 2 329
Само пропуснах да вметна по повод на Сив червей и Неопетнените. Свободата може и да не повлияе на хора с вече прекършена психика, но се надявам, че никога няма да има нови 5г. кастрирани деца, минали през ада докато пораснат. Може би няма да разберем, но ако свободните хора толкова са си харесвали обществения строй е много лесно пак да станат роби. Денерис я няма, тя само им показа, че има и друг живот, а изборът оттук нататък е техен.

# 2 330
офф:
Циничната истина е, че робството в САЩ е премахнато за да се дестабилизира икономически и политически Юга, та Севера да спечели войната. Никой не ти е мислил какво ще ги прави освободените, как ще се интегрират в обществото и подобни дълготрайни последици.
По темата:
Заради поетичната справедливост или жестоката ирония, бих искала да видя на трона Денерис с Тирион.

....
Някой историк няма ли да ни светне, как е било премахнато робството в древен Рим?
В древния Рим или погледнато за в Стария/древния свят, робството е било на социална основа, не на расова или етническа. От роб можеш да станеш господар и обратното - зависи от обстоятелствата: война, фалит, разчистване на лични сметки, кофти решения и т.н.

Последна редакция: нд, 05 май 2019, 14:20 от Аниш

# 2 331
аз това казвах. Дани можеше да въведе крепостничество. Или ангария.
или откупничество, каквото имаше в Пентос. Можеше да забрани изтезанията.
Но идеята да го премахва изведнъж доведе до цялостни състресения в обществото. И в крайна сметак робството остана. Най-голямата робовладелка стана Дани. Зелената Грация, Хиздар и т.н. също си имаха роби, макар и нелицензирани.

П.С. заради жестоката ирония и аз бих искал да видя Денерис на трона, но без Тирион. Давам й един месец, и ще почне да избухва бунт след бунт.

# 2 332
  • Чужбина
но се надявам, че никога няма да има нови 5г. кастрирани деца, минали през ада докато пораснат.

Кое те кара да мислиш така?

# 2 333
в интерес на истината робство има и днес, въпреки че уж на хартия няма-  нямате представа какъв огромен процент от жените (50 процента от планетата) са проституки, лагерни курви (в ислямските държави) съпруги след принудителен брак и т.н.. В Индия например съпругът споделя съпругата и с братята си.  В някои държави и днес на жената е забрвено да излиза от къщи без разрешение от мъж. Ако смятате, че днес няма робство  само защото в Сащ и Франция са го обявли за незаконно- жестоко се лъжете

# 2 334
Бързия влак, Дани не си довърши работата и остави Даарио - един наемник, да ръководи Мирийн. Затова казвам, че трябват години. Никаква идея нямаме какво се случва там в момента.

# 2 335
Доколкото си спомням концепията на Даарио бе изключително сходна  с тази на Фрей - Дани кани на гости всички благородници на сватбата с Хиздар и им реже главите. Даарио бе вероломен и кръвождане, жадуваше за трона.
Представете си Уолдър Фрей на ЖТ, но в по-кръвожаден вариант и ще се сетите какво чудо остави Дани на Робския залив.

# 2 336
Денерис каза на господарите, че трябва да плащат на прислугата или да ги пуснат да си ходят.  И да, вторите синове би трябвало да пазят мира
В нашия реален свят ми е ясно, че сме достатъчно жестоки и робството не е изчезнали по хуманитарни, а по други причини. Денерис също отслабва господарите, като оставим настрана емоцията й.
Лорд Сняг, съгласна съм, и днес има практики, сравними с робство. Както и модерно робство.

# 2 337
но се надявам, че никога няма да има нови 5г. кастрирани деца, минали през ада докато пораснат.

Кое те кара да мислиш така?

Ми не го мисля, просто се надявам. Нито едно робство или обществен строй не е било отхвърляно без да има трудности в последствие като глад и мизерия. Простата причина за това е, че робът няма нищо свое. И хората са ги понасяли в името на следващите, които ще се родят, но вече свободни.

# 2 338
Шарк, нека си представим че си робовладелец. Робовладелец си, не защото си гадна, а защото обществото е такова - на едри собственици Някои роби наследяваш от баща си, който е плащал за тях, друг купуваш ти самата и на свои ред плащаш сериозин суми.
Плащаш пари за храна и вода на робите, също и за облеклото им. Плащаш на надзиратели, да имат определена продукция и на пазачи, за да не ти крадат или убиват робите. Накратко поддържаш една малка армия
В замяна те са твоята производствен сила. - говоря за полевите роби, защото Дани за тях приплака.
Отделно си длъжнад а им осигуриш елементарни условия на живеене - например бараки - също пари.
дрехи - пари.
И изведнъж идва някаква, обявява свобода на робите, убиват съпруга ти, децата ти, производствената ти сила изчезва или ти обявяват, че вече трябва и да плащаш на самите роби и да се разориш.
Ще се изпълниш ли с любов към новата самообявила се кралица?
А пропуснах, че новата кралица няма нищо общо като традиции и култура с  държавата ти, а властва изключително по правото на силата.
П.С. с това не оправдавам  на робството като система, но премахването му изведнъж не е работа. Всеки път в човешката история това е ставало на етапи и е коствало много усилия и жертви.
Ако си позволя да цитирам Пушкин, Евгений Онегин "Смени ангарият с по-лекият оброк. И рече робът - има Бог"

# 2 339
  • Чужбина
Дани има сила да унищожава, но няма сила да гради, реформира и подобрява.

Колко хора загинаха от онези, които я следваха по пътя?

Напада Марийн, унищожава културата и търговията. В какво се превърна градът? В свърталище на бедни, гладуващи хора, на престъпност и насилие по улиците.

Общи условия

Активация на акаунт