Женени от пръв поглед < II сезон > тема 10 /29.04 - 12.05/

• 100 655
  • 2 263
  •   1
Отговори
# 1 995
Заро не може да прехвърля нищо. Той не е собственик, нито родителите му на това жилище. Тук вече го разбрахме. Собственик е човек в чужбина, вероятно е евреин, национализиран е имота и раздаден на хора под наем държавен. После идва демокрацията, реституцията, собственика упълномощава адвакат и имотите му са върнати, но хората живеещи там не са извадени. Така имотите имат собственик, но други живеят там и не плащат нито на държавата, нито на новия собственик, който пък повече се отказва да се занимава и да си търси правата. Минали са 10 години и тези вече искат да ги узаконят. Заро няма нотариален акт никакъв и не може да прехвърля нищо. Той е трябвало да се задейства да си го набави , но това го прави жената вероятно с която е живял в последните години. Прави го на нейно има, сменя патрона и Заро един ден остава зад вратата гол и бос. Това му е историята за мен.

# 1 996
  Извинявайте, Зарко може да има всякакви грехове, ако обаче както казвате по този начин му е присвоен  имота, това си е кражба и съм учудена, да не река ужасена ,че в този форум това се подкрепя 😟  Представете си, че родителите ви са отделяли от хляба си, за да създадат и да ви оставят  нещо, и някой така ограби труда им ... Ами не мислите ли, че този човек има дете ,което също е ограбено в случая .

П.П. Сега прочетох предния пост ,извинявам се ,че не съм в течение.

Но все пак омразата не е добър съветник и мисля ,че в този случай има много предубеденост .

# 1 997
  • София
  Извинявайте, Зарко може да има всякакви грехове, ако обаче както казвате по този начин му е присвоен  имота, това си е кражба и съм учудена, да не река ужасена ,че в този форум това се подкрепя 😟  Представете си, че родителите ви са отделяли от хляба си, за да създадат и да ви оставят  нещо, и някой така ограби труда им ... Ами не мислите ли, че този човек има дете ,което също е ограбено в случая .

Родителите на Светозар никога не са били собственици на този имот.
Тук гледахме репортаж с личното участие на Светозар от 2012-та година. Имотът не е негов.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/obshtestvo/sobstvenik-na-starinn … bezizhoditsa.html

# 1 998
  • София
araselia, разсъждаваш в грешна посока. Историята не е такава, каквато си мислиш - на баща му и го гонят. Потърси репортажа на бТВ, има линк по-назад - там се разказва историята на този имот и Светозар също се изказва. Няма и помен от версията за бащин имот.

# 1 999
  Да , явно имам пропуски 🙈 Извинявам се за което .

# 2 000
А аз да си призная като чух от Заро "Апартаментът, в който съм роден и е починал баща ми" направо си помислих че са го ограбили горкия! То си имало нюанси и е възможно да си роден някъде, да е починал баща ти там и да е чуждо място!

# 2 001
Зарко ако трябваше да си тръгне от собствен апартамент, нямаше така нехайно да каже в репортажа- *..аз съм лесен, вземам си мешката и излизам...*
Когато си строил дом, когато той  е пълен с фамилни спомени и емоции, никога няма да изречеш подобни думи. За българина домът е корен и устои, особено за хора около годините на Фазо.
Тоя няма един камък сложен през целия си живот. Само едни павета носи в претенциите си.

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 12:08 от Walnuss

# 2 002
  • София
По повод имотния казус. Юрист съм и тъкмо затова не коментирам с лека ръка. Нищо не може да се каже категорично, без да се видят всички документи.
Вече писах, за мен Фазомер живее в харизан от партията апартамент, който обаче е реституиран на истинския му собственик. Това стана ясно от репортажа. В центъра на София е пълно с такива случаи.
Но придобивната давност не е нещо, което просто ей така да ти осигури собственост. Казвам го за успокоение на всички, които се притесниха, че като пуснат роднина да им живее в жилището, може да го загубят. Доста по-сложно е.

Имаше по-назад един много хубав коментар, който обясняваш и за двата вида владение (добросъвестно и не добросъвестно) предполагам съфорумка с юридическо образование.

С две думи, ДА, имот може да се придобие след 5 или 10 годишно владение, но не е съвсем просто. Например наемателят не владее имота. Ако трябва да обясня обаче всички възможни законови положения, трябва да изпиша няколко лекции по право.

Не можем да сме сигурни какво точно е станало. Но е факт, че той сам си призна в репортажа, че апартаментът не е негов.

# 2 003
Павето разказа, че се озовал по къси гащи и еспадрили пред сменената ключалка и приятели му дали най-необходимото, за да живее. Колко ли е била ядосана жената, за да не му събере малкото багаж в мешката и да му го остави пред вратата. Като гледам как се държи с Таня се чудя на какво ли е била подложена и тази жена, за да постъпи така с него.

Някой спомена, че е забелязан като охрана в мол. Кой мол?

# 2 004
Точно в темата коментирахме, че щом казусът е влязъл в съда и съдията вече е взел отношение до този момент, или предстои издаване на съд.решение,  трябва да се изчака то. Обаче Павето подскача като ужилен и ще ходи в Страсбург, защото явно в зала е станало ясно, че версията и доказателствата му издишат. В репортажа е казал така, а в предаването Женени от пръв поглед е казал съвсем друго нещо, така че отдавна не ми е релевантно какво твърди Светозар по какъвто и да било въпрос.

# 2 005

По трите имена на Светозар може дасе направи справка в имотния регистър.
Не е прехвърлял жилището на никого. Има само вписана искова молба от август 2016-та година.
Ако се абстрахираме от това каква съборетина е сградата, в която се намира, апартаментът си го бива -  132.510 кв. с таван от 16,56 кв.м. и мазе от 14,67 кв.м.
Ответницата е една - жена, по-млада от него с 6 години.

Допълвам, защото ми стана интересно и погледнах и партидата на въпросната жена. Simple Smile
Апартаментът е ипотекиран от нея 10 дни след вписването на исковата молба.
Вписванията в София се бяват, има един "прозорец", в който дори и да има вписване на продажба, ипотека или каквото и да е, то не се вижда в компютърната система. Явно тя е подготвила документите си за ползването на кредита - включително и удостоверение за тежести - преди вписването на исковата молба на Светозар и в момента банката има ипотека върху имот, който е предмет на исково производство.
Ако въпросната жена е придобила имота по давност по време на сключен от нея брак, жилището става съпружеска имуществена общност. Ответник по иска на Светозар е само тя, но ипотеката е учредена от нея и мъж. Вероятно е женена.

Съвсем хипотетично. Възможно ли е тази жена, да се е свързала със собственика /адвоката, който се е занимавал с реституцията/ и да е закупила този апартамент с ипотека. За да извади документи на имот, в който не живее, банката да отпусне кредит, се изискват документи за собственост.
Светозар разбира за това и тръгва да си търси правата, макар, че до този момент, не е претендирал за собственост на имота.
Другата възможност е той да е мъжа по кредита, но да е престанал да го обслужва и жената го е наритала.

# 2 006
Наемателят има договор за наем, освен това сметките, данъците са на името на собственика. Тук вече е трудно, може и да не е невъзможно (измами всякакви има в страната ни) Но собственика има нотариален акт и е в правото си да развали присъденото решение на съда. Заро обаче няма нищо насреща, освен че са живели родителите му и той самия там през годините.
Не съм юрист, но ме вълнуват тези неща пряко. За мен жената с която е живял го е взела.
Виви много хубаво написа за нея и е проверила. Но пък аз поне с ипотеките не съм наясно, а и кой е този мъж дето я делят. Ако има мъж тази жена...тогава какво е правила при Заро толкова години. Може да е новия и приятел знам ли вече. Цяла сапунка стана, но пък е поучително донякъде да знаем нещата и какво може да стане.
Ако обаче не е под наем имота, а си го дал на човек или семейство да го стопанисват, да си в чужбина или в друг град, то тогава те също според мен биха могли след 10 години да станат собственици. Така ли е?

# 2 007
  • София
Няма вписване на такава сделка.
В интерес на истината, по нейното име и ЕГН не излиза и вписване на какъвто и да е нотариален акт за придобиване - включително и по давност. Но в компютърната система не всичко е перфектно, така че акт би трябвало да има - след като има учредена ипотека в полза на банката. Банките уж праверяват собствеността на имотите, които се ипотекират.
Но вписване на сделка, с която някой да е продал апартамента на тази жена, която Светозар съди - не излиза.
Тя е учредила ипотеката, а не е купила ипотекиран апартамент.

# 2 008
  • София
Ако е живял с жена, която е плащала поне консумативите - вода и ток, а данъкът на жилището не е плащан, защото собственика го няма, то тази жена вероятно със свидетели и бележки, че е плащала някакви години все пак нещо, е станала собственик на имота и го е шитнала безделника.

Самоцитирам се, за да не изписвам отново моята версия. Когато тази жена е поискала да придобие имота, защото явно е дошъл моментът - съседите са направили същото (в репортажа бяха в групичка), адвокат е предложил вариантите, включително и ипотека. Може да е била омъжена, а безгащникът да е живял с нея срещу секс услуги. Затова и другарките му на стената заедно с него коментират жените, които си търсят "коч".

# 2 009
Тя е учредила ипотеката, а не е купила ипотекиран апартамент.
Именно, какво връзка има между този имот и жената, за да може тя да го ипотекира. Коя банка дава кредит при неустановена собственост.

Общи условия

Активация на акаунт