Какво искаме от другите и какво даваме в замяна?

• 4 570
  • 103
  •   1
Отговори
# 90
По отношение на шума- била съм на гости в държава, където обясниха,че днес напр. вторник, можеш да включиш храстореза и то от 11 до 13ч. Толкоз,останалото през следващия вторник например. Точно в този ден и в този отрязък от време можеш да работиш със шлайф и други подобни машини, които тук функционират по всяко време на денонощието , особено в събота и неделя следобяд.
 Всички, абсолютно всички, се съобразяваха с правилата за шума, не само защото бяха заплашени от глоби и санкции, а казваха, че съседите са възрастни и имат нужда от почивка. Беше някак неудобно да нарушиш спокойствието на другите, да се натрапваш , да изискваш от останалите да търпят твоите нужди. Въпрос на възпитание и коректност.

# 91
При нас единственото ограничение е да не започваш ремонтни работи преди 7 сутринта и след 23 часа. Иначе косачките бръмчат по цял ден, но не ми пречат - дори ми харесва този тип шум, както и кучешки лай или плацикане в басейн.

Последна редакция: ср, 08 май 2019, 16:09 от fmino

# 92
ingi от гледната точка на стоящите си спокойно в къщи може да не им се натрапваш, но ... от твоя гледна точка , като работещ, гледащ сеца и хвърчащ като финикиец ... ами те си натрапват техните нужди на теб. Защото ТИ НЯМАШ ДРУГО ВРЕМЕ . И ти нямаш възможността да стоиш от вторник до вторник и да си взимаш отпуска от 7 до 13 . Защото тогава децата ти няма да има кой да гледа през ваканциите. Защото всичките тези пенсии ще се оплачат първи от децата ти ако ги оставиш сами в къщи ... и така. Хубаво е да има респект, но нека е взаимен.

# 93
  • София
Да, тези, които изискваме, спазваме правилата. Просто и кратко.
Човек със самокритичност се дразни на всякакви скапани прояви, а ти недей да разнасяш префасонирана с уклон към лъжовна информация. Всичките ти теми са "едни хора във форума казаха". Нямаш ли първична мисъл, а не само вторична, касаеща преживяванията на другите?
На отрепките винаги ще са им прекалено много правилата. И ще смятат за нормални съвсем ненормални дейности, башвайки околните, че са претенциозни.

# 94
Не ги заглеждам много, но имам предразсъдък спрямо възрастните (над 65), независимо от пол.
Нито пола, нито възрастта са от значение.
Примерр- на Дондуков, само да се почешеш по носа, всичко спира!
Опитай се да пресечеш "Батенберг"!
Само, ако си много нагъл, и между платната някой не те е "забърсал"
Сто метра ги делят! Ама, на ДондуковЪ, има постоянно присъствие!
Контрола е превенцията!
Ааа...и съм шофЬОр от 1000 години, нищо , че през 500 от тях,
стартер не съм палила!

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 18:30 от yan4eto

# 95
fmino, нормално ли е да очаквам на ескалатора людете, които искат да се возят, да стоят вдясно, за да могат другите, както е по другите държави, да се движат по-бързо?

# 96
Не знам, аз го правя несъзнателно вече, защото така съм свикнала. Единствено в метрото има ескалатор в София, друг не съм ползвала. Ще се загледам това лято къде стоят хората.

# 97
Съгласен съм напълно с авторът, всичко което казва е право в десетката.

# 98
Това което даваме е това което получаваме не може един човек да се държи като не разбрал не дочул и да не очаква същото.

# 99
Това което даваме е това което получаваме не може един човек да се държи като не разбрал не дочул и да не очаква същото.
Не съм съгласна. Аз лично давам много повече отколкото получавам (моя грешка, но...).
А хората, които все не са разбрали или поне така им е изгодно да изглежда - точно пък те все се сърдят като им се отвърне със същото.

# 100
Така съм преценила за себе си. Понякога трябва да си над нещата.Даваш а оценяват ли го?

# 101
Ако даваш, давай, защото някой има нужда да му дадеш в момента. Ако даваш, очаквайки да получиш нещо обратно, това не е даване. Това е търговия.

# 102
Ако даваш, очаквайки да получиш нещо обратно, това не е даване. Това е търговия.
Може би повече за съобразяването ми беше коментара - пускане на силна музика следобяд или късно вечер, изхвърляне на боклука в контейнера, а не през терасата или да стои с дни до входната врата.
За ей такива малки неща ми беше мисълта. Simple Smile

Gogata15, има хора, които го оценяват, но има хора, на които думата "съобразяване" липсва от речника и ежедневието.

# 103
  • София
Ако даваш, давай, защото някой има нужда да му дадеш в момента. Ако даваш, очаквайки да получиш нещо обратно, това не е даване. Това е търговия.
Не е очакване (бъдеще време), а равносметка (минало време).

Общи условия

Активация на акаунт