Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте ,последната седмица се сблъсках със следният проблем. Звънях в 3-4 лаборатории които предлагат въпросният ДНК тест и всичките ми отговориха че вече нямат практиката да изпращат комплект за вземане на проба в домашни условия заради злоупотреби някакви. Обясних им че е за лична информация ,съгласен съм да подпиша съответните документи че няма да се злоупотребява и да се използва например с юридически цели .Обаче не и не на място трябвало . Та въпроса ми към съфорумците е : Как аджеба и къде да направя съответният тест ,без да се стигне до развод и да не се налага да мъкна едномесечно бебе по пътища и транспорти ?

Благодаря предварително на всеки отговорил,мисля че темата ще е интересна и на други тепърва сблъскващи се със подобен проблем .

# 1
 • Мнения: 1 004
Не мисля, че има начин това да стане в домашни условия.

# 2
 • Велико Търново
 • Мнения: 2 362
Интересно! Ще следя темата, въпреки че ми се струва невъзможно да се направи в дом. Условия. Дори по филмите го правят в болници.

# 3
 • София
 • Мнения: 8 710
Няма как да се направи в къщи.
В някои държави може в къщи да вземеш материал и да го занесеш в лаборатория.
По филмите сме гледали - крадат четка за зъби, вземат косми от гребена или възглавницата.
Тук не става - обекта се води в лабораторията.

# 4
 • Мнения: 4
Благодаря за отговорите ,нямях в предвид ,как да си направим лаборатория в къщи с всичките реактиви стативи микроскопи и прочие ,а дали в България все още има лаборатория независимо в коя страна изпраща тя пробите .Която лаборатория да изпраща комплектчета с тампончета за да се вземе самата проба в домашни условия ,допреди няколко месеца поне три имаха тази опция и срещу съответната сума 600-900лв правеха теста за окло 2 седмици .

# 5
 • Мнения: 2 157
Отиди сам с бебето в лаборатория.
 А какво те навежда на мисълта, че може  да има несъответствие и да не си ти бащата?

# 6
 • Мнения: 2 244
Преди няколко години бях попаднала на реклама на тази компания https://www.23andme.com/en-int/
Може би ще ти бъде от полза 🤔 Гугъл дава интересна информация по въпроса, а изследването става със слюнка, която връщаш в изпратено от тях контейнерче.

# 7
 • Мнения: 4
Отиди сам с бебето в лаборатория.
 А какво те навежда на мисълта, че може  да има несъответствие и да не си ти бащата?

Ами това че ме информираха "доброжелатели" че ще ставам татко още преди да го разбера от половинката и това че съм лъган вече няколко пъти за наистина важни неща .

# 8
 • Мнения: 4
Преди няколко години бях попаднала на реклама на тази компания https://www.23andme.com/en-int/
Може би ще ти бъде от полза 🤔 Гугъл дава интересна информация по въпроса, а изследването става със слюнка, която връщаш в изпратено от тях контейнерче.
Благодаря,ще ги проуча но ми изглеждат надежни .

# 9
 • Мнения: 1 811
При такива сериозни съмнения не рискувай в домашни условия. Наложително ли е да е толкова бързо?
Първо може да засечеш по други признаци - съответстват ли кръвните групи, ако майката е с отрицателен резус-фактор и т.н. Не е гаранция, но в някои случаи това може да отхвърли бащинство (но не и да го потвърди категорично).

Други некатегорични начини - ако и двамата сте синеоки, вероятността детето да е с друг цвят очи е изключително малка (но е възможно на много малко дете очите да се променят) или други доминантни белези. Трапчинка на брадичката например.

Ето една публикация по въпроса: http://ebox.nbu.bg/stds/ne4/KURSOV%20PROEKT05_F18777.pdf

Няма ли възможност някоя лаборатория да приеме ДНК материал, който да вземе например лекар в най-близкото лечебно заведение и да го изпрати запечатан?

# 10
 • Мнения: 2 157
На моя близка приятелка и двете и деца са със сини очи , а те с мъжа и са с кафяви. Просто в рода им назад има синеоки хора и този ген е надделял. А децата приличат и на двамата.
Изчакай да поотрасне малко бебчето, вземи твои бебешки снимки и сравни. Ако си е твое със сигурност ще има някаква прилика. Със сигурност ти е много трудно в този момент и ти се въртят много неша в главата , но седни и помисли трезво над нещата.
От колко време сте заедно с майката на детенцето?

# 11
 • Мнения: 1 004
На моя близка приятелка и двете и деца са със сини очи , а те с мъжа и са с кафяви.
Гените за кафяви очи са доминантни, а тези за сини- рецесивни. По тази причина, двама родители с кафяви очи могат да имат синеоко дете, но двама родители със сини очи не могат да имат дете с кафяви.

# 12
 • София
 • Мнения: 19 676
Даже да не е злоупотреба, ти за замърсяване на пробата чувал ли си?

# 13
 • Мнения: 46
Аз си правих с 23&me. Поръчахме тест  материалите до България, но мисля някой трябваше да ги върне по пощата до компанията от Англия (нещо за биологичен материал по пощата имаше). Събира се плюнка в специален контейнер. Компанията ти сквенира много позиции от гените, но само за някои прави репорт. Има начин да си свалиш данните и да ги пуснеш през една друга компания Prometheus, която ще ти изготви репорт за всичко.
Има и много други опции за домашни тестове, въпросът е за какво ти трябва. А също и много трябва да се замислиш дали си готова да разбереш много кофти неща. Аз направих теста на майтап, а излезе че имам мутация, която леко ми гарантира рак на гърдата или яйчниците. Сега ме чакат операции, стрес, болка, но пък мога да избегна евентуално рака...

# 14
 • Варна
 • Мнения: 15 955
Авторът е мъж. Мисля, че иска да потвърди/изключи бащинство.

Общи условия

Активация на акаунт