С какво ви дразнят свекървите – 109

• 23 620
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
Разбира се, животът е шарен. Моя е грешката, че не се изразих правилно и изглежда, че говоря общо и за всички. Аз живея в малко населено място и много от свекървите съм чувала да говорят по този начин, именно за това го казвам. Е, все пак, не трябва да забравям, че има случаи, в които снахите не са "цвете" . Всяка ситуация е различна и е трудно да се говори общо на тази тема, без да бъдеш разбран по грешен начин. За мен нито свекърва и свекървата, нито майката и бащата на момичето трябва да прекалявст със съветите и да взимат участие в решенията на младото семейство.

# 61
.....

Ако снахата има нужда от съвет или от помощ,нормално е да ги поиска от майка си.Особено,ако е в добри отношения с нея.

Доста късно се включвам в темата, но от известно време ви чета, просто това изказване ме провокира. Моята свекърва искаше да й казвам "мамо" и да спра да се обръщам към моята майка за съвет, когато имам нужда, да не я търся, да не ходя да ги виждам как са с баща ми и да не разчитам на нея, а само на свекито. Не й се нравеше, че с майка ми имаме изградена връзка родител - дете и се опита по всякакъв начин да ни скара. За жалост, споделих на ММ /въпреки че тя държи да крия много неща от него, за да не се карат те двамата/, понеже вече ме бяха хванали нервите и й се обясни да не се меси в чуждите отношения, било то тези между нас двамата или моите с родителите ми. За мен връзката свекърва-снаха е много трудно да бъде изградена и много лесно се руши. Останала съм с впечатлението, че тук у нас се смята, че снахата като "дойде" в новото семейство и трябва да забрави за своите родители, а свекъра и свекървата са и новите такива, което пък означава, че трябва всички да слушат тях, а младото семейство да изпълнява.
[/size]
Ами!  У нас отдавна е обратното. Точно тук в темата сме чели многократно, че синът има жена и затова трябва да забрави, че е син на майка си и баща си.

# 62
За жалост, познавам и такива примери за "проклети снахи", за които говориш. Най-добрия вариант е да се приеме, че и двамата млади си имат родители, които няма как да бъдат забравени, но винаги едната страна, било то жената или свекървата е по-"проклета" и ината и отказва да го приеме.

# 63
  • София
Абсурт,аз никъде не съм казала,че майка ми се меси.Не се е и опитвала.

Но свекървата-да.Обаче мъжът ми не позволи.

Ако снахата има нужда от съвет или от помощ,нормално е да ги поиска от майка си.Особено,ако е в добри отношения с нея.

Както и очаквах- твойта мама е идеална и не се меси, а гадта се бърка постоянно.

Само се питам- не те ли боде в поне едното око двойния ти аршин?
Значи, ти е редно да се допиташ до мама, ама мъжа ти до неговата- не?
И не само "не", ами и трябва да я отсвири генерално, че да не му влияе пагубно.
Много си забавна и ти, ама нямаш късмет да имаш момче, ако не бъркам...
Как щеше да увиваш като ти дойде времето някоя да ти обясни как нейната мама е на пиедестал и в ролята на гуру, докато ти за нищо не ставаш.

# 64
Аз вече ви се чудя, що си мерите туй дет го нямате. Възпитайте синове и дъщери да се справят сами с живота и оставете снахи и зетьове да си господарстват в собствените къщи на воля. Ако отгледате отговорни деца, няма нужда да проверявате добре ли е изгладено синчето и вкусна ли е манджата. Кой както иска така да си живее.
Ние сме стопирали опитите за намеса и от двете страни. Няма да крия, че и собствената ми майка ми е създавала грижи. 11 години сме заедно, бих казала, че от година някъде и от двете страни се кротнаха. Видяха, че не става по начина по който искат.
Виж, ако решат да дойдат да ми шетат в кухнята и да ми сгъват прането, не рева. Много важно, че свеки ми видяла гащите. Аз ще си направя кафе, който му се шета е добре дошъл.
Какво? не знам на колко е сина ти, но не му промивай мозъка. Ако си свършиш добре работата с възпитанието и ако расте в стабилна семейна среда, няма да има нужда да го учиш каква жена трябва да си вземе. Той сам ще знае какво да търси. Обаче, ако ти не уважаваш сега свекърва си и мъжа ти е ок с това, сина ти това вижда и това възприема за норма.....

# 65
  • волно калдъръмче
Момчето усвоява модел на поведение и отношение към жената от баща си. Няма как ти да пазиш неутралитет със свека, което си е по-зле и от игнориране между другото, и момчето ти да се отнася по същия начин към теб, когато един ден станеш свекърва. Връзката много страда, ако малката булка постави родителите си на пиедестал. Все някога момчето се сеща, че и има родители и връзката на децата му с тях също е ценна.

Иначе всички знаем, че момина майка само помага и никога не се меси, а момкова майка и да помага, пак си крои пъкления план.

# 66
Разбрах те, но те питам, ако сам си промени програмирането, без жена да има заслуга за това. Т.е. ако от неговия опит установи, че нещо на което е учен или не е толкова важно или пък изобщо за него не е правилното. До къде и каква ще е твоята намеса, ако видиш, че това се случва? Защото изказа автоматично заключение, че снаха би си вкарала страхотен автогол със сина ти, а това не допуска възможността нещо да не е станало според твоите настройки

Ма ко,явно ти е трудно да се справиш с граматиката в едно изречение,но ще опитам пак.Ето цялото изречение,то е ясно,че човек винаги може да търси под вола теле,но както и да е..

Ако правилно съм му програмирала мисленето,и е попил от промивките ми,такова момиче би си вкарало страхотен автогол.

Има условие в изречението,та за какво автоматично заключение говорим?!?

# 67
  • волно калдъръмче
Дли не е времеза нова тема „Обезвреждане на снахи с мирни превантивни средства”?

# 68
От личните ми наблюдения, съм установила, че "програмирането" се случва точно  в несъзнателно проявяваните, повтарящи се действия, дето програмиращият даже не ги мисли. И обратно, като си науми да "програмира", обектът в по-честия случай се хили, усещайки противоречията между поведение и несъответстващи им напъни в друга посока.
Затова и в по-честия случай семейните модели се повтарят. Показването на нещо, което си осъзнал, не става по друг начин, освен с промяна в собственото ти, повтарящо се ежедневие. И е почти непостижимо. Рядко се случва, каквото и да ни се ще да си въобразяваме.

Последна редакция: пн, 06 май 2019, 08:36 от luna

# 69
Какво, откъде тази потребност да програмираш сина си? Да дадеш пример, да възпиташ определени ценности, разбирам. Но да програмираш...

# 70
Големият ми син е едва на девет и гледам да се отдръпвам, да не му влияя прекалено много. Какво остава да е на 25 примерно и да очаквам да мисли и действа според моите инструкции.
Явно някои си представят децата като роботчета, на които им се задава програма и само някой да е посмял да я разбърка 😵
Това ще да са камъни в моята градина,ха,ха..

Ми не знам какво е видно и какво не,много народ с объркано въображение си щъка и пише из форумите,та няма как да знам,но може би,щом е толкова явно,би могла да кажеш какво следва.Обезглавяване ,разпване или удавяне в мътни води?Събирам идеи,не за друго:)

Синът ми е на 12.
Мой дълг е да сформирам в него мисловни и поведенчески модели.Такива каквито отговарят на ценностната ми система.Моята ценностна система,не на комшийката,не на ССФ,а според моите си критерии и виждания за живота.
А ,че той ще сформира свои модели на по-късен етап,то е неминуемо и Слава Богу.Иначе каква личност би бил?

Но аз по себе си съдя,моето възпитание,бунтарските ми години и как отхвърлих всичко на което бях учена и възпитавана,а баща ми само казваше "Бурята ще утихне и водата ще се избистри,ти само не бързай да се хвърляш"..И бурята отмина,успокоих се,улегнах..И установих,че с всеки изминал ден,всичко на което съм учена и възпитавана в детството,сякаш избива отново избива у мен и то с все по голяма сила ,и с годините се превърна в основа на характера ми.
Това относно "програмирането" на децата

Луна,да,винаги съм казвала,че децата се възпитават не с думи,а предимно с личен пример.Било то осъзнат,или не

Какво, откъде тази потребност да програмираш сина си? Да дадеш пример, да възпиташ определени ценности, разбирам. Но да програмираш...
Едно и също е.Всяко възпитание е програма.
Когато на едно дете му се повтаря "не бъркай в контакта,ще те удари ток",това е програмиране.
Яж,че няма да пораснеш -програмиране
Облечи се,студено е ще настинеш-програмиране..

Откъде се появява потребността да програмираме децата си ли?
Ми от грижа..Ако аз не го правя,то улицата  и социума ще го сторят.
Не знам за вас,но предпочитам аз да сформирам мислене и възприятие,доколкото е възможно,а не обществото.

Последна редакция: пн, 06 май 2019, 08:46 от Какво?

# 71
  • Най-красивата страна
deskatta,точно в това беше проблема при нас.
Свеки не желаеше ние да живеем отделно ,а след като се отделихме смяташе,че има право да се разпорежда в дома ни.

Абсурт,никъде не съм писала,че мъжа ми няма право да се съветва с майка си.
Обаче тя искаше да съветва мен,а не него..
Той споделяше все с баща си.Не съм била против,но човека беше свестен.
Майка ми не се бъркаше.Но тя работеше,излизаше с приятелки,пътуваше,все беше заета...и идваше у нас 2-3 пъти в месеца.И то след предварителна уговорка.

Да,нормално е да се потдържат отношения с родителите,да се посъветваш,да помогнеш,когато има нужда.
Но не е нормално да не ти зачитат личното пространство и да се опитват да командват.Особено когато младите са жилищно и финансово независими.

# 72
Всяко възпитание е програма.
Не съвсем. Възпитанието предполага наличие на варианти и избор. В програмирането няма такова нещо. Има точно формулиран логаритъм, който се следва без отклонение. И точно тази разлика, която според мен е фундаментална, провокира въпроса ми. Иначе, да всеки нормален човек действа, воден от грижа за децата си. Но има разлика между грижа, която се изразява в предлагането на опции и възможност детето само да избере и нагоди според вътрешните си потребности и грижа, която е като моделиране на пластилин.

# 73
Ами разбира се,че някои неща се повтарят до откат и така се програмира.Всеки от нас програмира детето си,още от първите му мигове.Не си даваме сметка за това и го наричаме просто "възпитание"но то е програмиране на мозъка.

"Повторение
Ето какво имат да кажат експертите ...
"Трябва да се повтаря един стимул, докато настъпи привикване. След това да се спре"
- Сюзън Луднингтон -Хое , Професор по педиатрия, автор на „Как да имаме по-умни бебета?”
"Детето подобрява една дейност, като я повтаря; в същото време тя програмира и укрепва неврологичните пътища в мозъка му. Позволявайте и дори насърчавайте детето ви да повтаря дейности, ако те включват нови умения, които то развива.".
- Уинифред Kонкинг, Автор на „ Умно програмиране на мозъка на бебето"
"Обесненията към историята [в книга] повече от един път дават възможност на детето да научи нови лексикални елементи достатъчно добре, за да ги използва за отговор на въпросите ви."
- Линда Aкредолу и Сюзън Гудлин, Психолози, експерти на детското развитие и автори на „Детски умове” и Знаци за бебета”

http://moetoslunce.com/?p=15397

п.п.Дори заучената физ.активност представлява ,вече установена и наложена програма в мозъка.Като карането на колело и равновесието..

# 74
На синовете си казвам само, че каквато жена си изберат -  с нея ще живеят един ден. И че ако си зарежат семейството по някаква причина, да не разчитат на мен да им гледам аз децата или нещо подобно. Оттам нататък да си решават и да се оправят. На мъж за жена не бих се месила, вкл. на синовете си. Казвала съм и преди - ако ще чалга да слушат снахичките, добре дошли са, няма аз да живея с тях и да си късам нерви с музиката им.

Тия съвети да тествал жена си преди брака и подобни никога няма да ми излязат от устата. Не стига, че вече хората взеха да не се женят, ами аз и условия да им поставям, как ли не.

Общи условия

Активация на акаунт