GoT 37 ПОСЛЕДЕН СЕЗОН - Да бъдеш или не.. /06.05.-12.05./

• 61 018
  • 2 992
  •   1
Отговори
# 2 835
Скрит текст:

Иначе тя иска да притежава властта, за да може да промени света според своите представи за справедливост. През годините до това се разви образа ѝ. Някои си я виждат още предишната, от там се разделят мненията.

Вадя меча ... да знаете.

И как точно иска да го промени света? Според своите представи за справедливост? Какви са тия представи? Да погледнем, какво се случи Ащапор, Юнкай и Мийрийн. Такава справедливост настана, че хората накрая умираха от дизентерия.
А не, отказвам да се бием Grinning
Да речем, че според мен в Есос беше трайъл версията и си е научила урока.

Ирена, този цитат също си има контекст. Така е, права е. Няма значение дали иска или не иска трона. Претендент е по дефиниция. Обърнете внимание, че можеше просто да игнорира претенцията. Единия чел в някаква книга за някакъв разтурен брак, другият имал видение. Кой съд или институция ще му зачете правата с такива "доказателства"? Вместо това тя го прие на доверие, с което практически го легитимира. Макар и само помежду им, засега.

Качи се на Регал. Това си е доказателство.
А и татко Рийд има какво да каже.
Какво да каже татко Рийд? Най-много, че е дете на Регар и Лиана, но това го прави копеле, каквато беше и първата мисъл на Бран. За брака на Лиана и Регар доказателство е само видението на Бран. В книгата на Сам май беше споменато чий брак е разтрогнат, но нищо не пишеше за последващия брак. Черно на бяло никъде нищо няма. Може драконът да му е позволил да язди с благоволението на мама. Както Дро разнасяше пътници на гърба си. И това не е доказателство, което да издържи.
Пишеше. Лиана и Регар сключват брак в Дорн - това го има в книгата на Сам.

# 2 836
Изчетах всичко. Прекрасни сте.Hug. Само че още повече започвам да се блъскам като връбче в стена.Магията наистина я унищожават умишлено. Няма НК, няма Мелисандра,няма Деца,дойде реда и драконите.А наскоро коментирахме , че магията идва от сценария....Така че драки може би  е пътник.
За сериала няма да има значение, те са се подсигурили със спин-офф-а (бъкан от магия), така че гледаемост ще има. Но за книгите - да. Ако не бяха тези дракони, "Песен за огън и лед" щеше да си прашасва на някой рафт.
Ако разгледаш успешните фентъзи поредици (и книжни, и филмирани), във всички от тях ще намериш един ключов елемент, взаимстван от ученията на Юнг (основно), Фройд (за цвят) и ЛьоБон (хомогенен вид поведение на масите, като улеснение и допълнение). И това нито е магията, нито алтернативния свят.

# 2 837
  • Чужбина
За сериала няма да има значение, те са се подсигурили със спин-офф-а (бъкан от магия), така че гледаемост ще има. Но за книгите - да. Ако не бяха тези дракони, "Песен за огън и лед" щеше да си прашасва на някой рафт.
Ако разгледаш успешните фентъзи поредици (и книжни, и филмирани), във всички от тях ще намериш един ключов елемент, взаимстван от ученията на Юнг (основно), Фройд (за цвят) и ЛьоБон (хомогенен вид поведение на масите, като улеснение и допълнение). И това нито е магията, нито алтернативния свят.
Аниш, душа, не мисля така за "Песен за огън и лед".

Но за Юнг и Фройд съм абсолютно съгласна. ЛьоБон не го знам, кой е. Ще ме прощавате за игнорантността.

P. S. Льобон - психология на тълпите. Да, абсолютно. Има и други, но Юнг е винаги там. Аз съм му голям фен.

# 2 838
Аз си мисля друго. Нали в началото Мартин не е искал да включва дракони и жена му(или някой друг) го е убедила. В такъв случай каква ли щеше да е Дани и как щеше да се оправи? 😄 Искам да прочета такъв вариант.

# 2 839

Но за Юнг и Фройд съм абсолютно съгласна. ЛьоБон не го знам, кой е. Ще ме прощавате за игнорантността.

Ок, махни драконовата линия. Какво получаваш - алтернативна история на английското средновековие, ама с други имена и съшити от тук от там събития през различни времеви периоди, не в хронологичен ред. Колко хора според теб ще го прочетат?

# 2 840
  • Чужбина
Ок, махни драконовата линия. Какво получаваш - алтернативна история на английското средновековие, ама с други имена и съшити от тук от там събития през различни времеви периоди, не в хронологичен ред. Колко хора според теб ще го прочетат?
На мене главите на Дани са ми най-скучни. Може и без тях.

Валът ми е много по-готин от драконите.

# 2 841

В първа книга ги няма, но си има доста читатели. Освен това не е съвсем без магия. Другите са в пролога.

# 2 842

В първа книга ги няма, но си има доста читатели. Освен това не е съвсем без магия. Другите са в пролога.
Цитат
...и за пръв път от стотици години нощта оживя с музиката на драконите.
Това осигури интереса на читателите.

п.п. Чувала ли си за кралица на име Джейн Грей и как точно е станала владетел на Англия?

# 2 843
Скрит текст:

Иначе тя иска да притежава властта, за да може да промени света според своите представи за справедливост. През годините до това се разви образа ѝ. Някои си я виждат още предишната, от там се разделят мненията.

Вадя меча ... да знаете.

И как точно иска да го промени света? Според своите представи за справедливост? Какви са тия представи? Да погледнем, какво се случи Ащапор, Юнкай и Мийрийн. Такава справедливост настана, че хората накрая умираха от дизентерия.
А не, отказвам да се бием Grinning
Да речем, че според мен в Есос беше трайъл версията и си е научила урока.

Ирена, този цитат също си има контекст. Така е, права е. Няма значение дали иска или не иска трона. Претендент е по дефиниция. Обърнете внимание, че можеше просто да игнорира претенцията. Единия чел в някаква книга за някакъв разтурен брак, другият имал видение. Кой съд или институция ще му зачете правата с такива "доказателства"? Вместо това тя го прие на доверие, с което практически го легитимира. Макар и само помежду им, засега.

Качи се на Регал. Това си е доказателство.
А и татко Рийд има какво да каже.
Какво да каже татко Рийд? Най-много, че е дете на Регар и Лиана, но това го прави копеле, каквато беше и първата мисъл на Бран. За брака на Лиана и Регар доказателство е само видението на Бран. В книгата на Сам май беше споменато чий брак е разтрогнат, но нищо не пишеше за последващия брак. Черно на бяло никъде нищо няма. Може драконът да му е позволил да язди с благоволението на мама. Както Дро разнасяше пътници на гърба си. И това не е доказателство, което да издържи.
Пишеше. Лиана и Регар сключват брак в Дорн - това го има в книгата на Сам.
Не пишеше за кого се е оженил. Пише само "за друга". Сам след това събра 1 плюс 1.

# 2 844
Цитат на: EsmeWeatherwax
Аз си мисля друго. Нали в началото Мартин не е искал да включва дракони и жена му(или някой друг) го е убедила. В такъв случай каква ли щеше да е Дани и как щеше да се оправи? 😄 Искам да прочета такъв вариант.
Няма начин, Мартин нали все разправя, че е вдъхновен от Толкин. А и такава солидна предистория е включил, та не може да е само каприз на жена му.

Цитат на: maskara
Незабравимата леля Ог: "Първо казваш името на майката, после на бащата, него може и да го смотолевиш, ако майката не е много сигурна..." Blush
SmileОлена малко мязаше на нея, ама недостатъчно. Аз викам - Маграт на трона Wink

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 13:05 от Elmindra

# 2 845
Права е Данито. Няма значение какво иска той. И не заради смисъла, който създава картинката. Няма смисъл, защото той и без да иска пак ще има хора и фракции, които ще застанат зад него и евентуална негова претенция за трона. Наистина нямаше да има значение какво иска той, ако беше си мълчал. След като произходът му е ясен на другите, наистина няма значение. Винаги ще има хора, които ще се възползват от това. А не със значението, което внушава картинката с репликата на Данка, не е защото примерно е важно какво иска тя, съвсем не.

За мен  Дани показа за пореден път че е тъпа патка. Първо една тайна която се знае от четирима, не можеш да удържиш. Все някой щеше да я издаде на пети. Второ какво значи клетви? човек може и неволно да издава. Сам като спи с Джили, може в съня си да се издаде.   И Джили ли ще заклеваме? ами ако тя сподели с някой друг?
ако се бе оженила за Джон нямаше да има проблеми с  претенцията му, а Санса щеше да е спокойна, че брат й е крал/консорт на ЖТ . пък ако Тирион се ожениш пак за Санса и в същото време е Ръка, Дани съвсем ще си реши проблемите.
Не проумя, че проблемите се решават с бракове и дипломация.

@ Аниш,  Магия и дракони са две съвсем различни неща. Аз например обожавам Конан, в а той трепе магове и демони на поразия, но и на мен ми бе дошло гуша от книги с дракони, и най-накрая се зарадвах като видях  фентъзи в което не присъстват. Вълчища/хора-варги няма в чак толкова много фентъзита, колкото дракони, за това не ме дразнят. Май-само при Робин Хоб съм срещал подобна комбинация. Другите са зомбита, нищо общо нямат с магията, най-обикновени възкръснали мъртъвци.  Лично на мен ми допада повече поредицата  на Филира Грегъри за войната на братовчедите, отколкото Танца, твърде много магия има в него.

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 13:05 от Лорд Сняг

# 2 846

Цитат
...и за пръв път от стотици години нощта оживя с музиката на драконите.
Това осигури интереса на читателите.

п.п. Чувала ли си за кралица на име Джейн Грей и как точно е станала владетел на Англия?
Сигурно, но все нещо ги е накарало да започнат книгата, а в началото дракони няма.
Да, чувала съм. Тя не беше ли кралица за няколко дни?

# 2 847
за 9.  То и българите имат кан на име Умор за 40 дни, ама всички го претупват, на изпита по история и казват само че след Тервел  се смени няколко пъти Вокил и Дуло,а после е имало  и "разни други владетели, които не са успели да се задържат дълго на престола в периода на междуцарствие. И така - до Кардам" и много-много не се занимават с него.  Какво можеш да направиш за толкова време?

# 2 848
  • Пловдив
за 9.  То и българите имат кан на име Умор за 40 дни, ама всички го претупват, на изпита по история и казват само че след Тервел  се смени няколко пъти Вокил и Дуло,а после е имало  и "разни други владетели, които не са успели да се задържат дълго на престола в периода на междуцарствие. И така - до Кардам" и много-много не се занимават с него.  Какво можеш да направиш за толкова време?
Родовете са Вокил, Уокил, Паган. Владетелите Винех, Телец, Сабин, Умор, Токту, Поган, Телериг, Кардам 😂😂
Сорри професионално изкривяване, но и аз се дразня че ги пропускат.
За Денерис, династичните бракове са мираж, Тирион го вмъкна но бързо се отказа от идеята за брака. Да вземе пример от добрата кралица Алисън тя колко династични бракове е уредила и Таргариен по тяхно време са били доста добре. Денерис имам усещането че изобщо не си познава историята.

# 2 849
  • Чужбина
И да кажа пак, че не вярвам на спойлерите, че
Скрит текст:
Дани ще полудее и ще изгори Чертога.

Денерис имам усещането че изобщо не си познава историята.

Това ми е основният проблем с нея. Тръгнала да става Кралица не нещо, на което не познава историята. Чужденка е тя във Вестерос.

Общи условия

Активация на акаунт