Студенти в Холандия/Нидерландия - 5

• 49 336
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
Същото е, просто това е формуляра за попълване, което качвате, а другото което аз постнах е в самия мейл където има линк към формуляра.
Затова им се обадих. Реално казаха че АКО има проблем, че сме дали бг сметка, щели да ни информират допълнително да я заменим.

# 76
Здравейте, ние все още не сме купили самолетен билет. Напоследък обмисляме вариант дали да не пробваме да отидем с автомобил!?? Моля дайте съвет, ако някой има опит в това? Колко време отнема пътуването реално /Гугъл го дава 22часа/ и разумно ли е да го направим без нощувка по пътя?

P.S.  И тримата сме шофьори, но аз едва ли ще се престраша да шофирам зад граница. Синът ми шофира от една година и мъжът ми е абсолютно сигурен, че може да му е втори шофьор- има навъртяни почти 20 000км , ходил е с колата до Ниш и до Солун сам с приятели.

Дива,
Сега виждам поста ти.
Често го пътуваме този маршрут с кола, особено ако сме за по-дълго в България.
Пътят е прекрасен , изключая Сърбия.
Основният проблем е границата Сърбия-Унгария чака се много. Ние намираме начин да минем през по-неизвестни гранични пунктове.( Скоро не сме минавали през Словения и не знам там как е, но преди няколко години и там си отвисяхме и ги отписах). Лятото заради отпуските, проблемът се задълбочава.
Когато имам възможност да не пътувам с кола,  си го спестявам. Но после тук имаме дълги пътуваници вътрешно и си ни трябва нашата кола.
За 20 часа може да се вземе. Пътуваме уикенд, зашото има по-малко задръствания в Германия и Австрия.
Не съм имала проблем с шофирането- само в Сърбия криволичи магистралата. В Унгария е супер настилка, полегати завои, предимно прав път. В Австрия има завои магистралата, но някак не се усещат. Ако се изморим , спим някъде, но това се случва само зимата, защото се стъмва рано, времето е по-лошо и аз не шофирам на тъмно на неосветен път ( В Белгия и Холандия повечето магистрали са осветени).
Особеностите на холандците при шофиране са: Дава мигач за изпреварване и ти влиза, нищо че мястото е малко и те е засякъл. Така ги учат. Даже често като видя, че си е погледнал страничното огледало и ми е ясно какво ще последва.
Друго не се сещам. Питай

# 77
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Реално казаха че АКО има проблем, че сме дали бг сметка, щели да ни информират допълнително да я заменим.
И аз им се обаждах току-що. Казаха, че няма проблем сметката да е в лева.

# 78
Най-вероятно назад във темата има описано как се наема стая от България, а не на място в Холандия. Питането ми е - договора ще бъде подписан и сканиран от нас и изпратен, като файл или трябва да бъде изпратен с DHL примерно. При регистрация в общината той  необходим ли е? Притеснявам се да не се обърка нещо.

# 79
Разменихме си със собственика сканиран договора. Август ще го преподпишем в оригинал. Иска депозита в месеца преди месеца, в който влиза в сила договора за наем, а първият наем на място там.

# 80
Разменихме си със собственика сканиран договора. Август ще го преподпишем в оригинал. Иска депозита в месеца преди месеца, в който влиза в сила договора за наем, а първият наем на място там.

Благодаря много

# 81
А как решихте въпроса с огледа на квартирата? Става дума за дистанционно наемане от България - ако съм разбрала правилно.

# 82
Здравейте, синът ми е приет в Fontys във Венло, спец: Логистика. Трябва да добави само дипломата от 12-ти клас, и напред.... Има ли някой, който е приет във Венло, да обменим инфо за действията си по пътуване, общежития, учение и т.н...

Здравейте, дъщеря ми ще учи същата специалност във Венло. По-назад в темата писах, че ние вече наехме стая тук https://studenthousingvenlo.nl/apartment-molensingel. Имаме купени билети до Айндховен с wizzair на 21.08. Започват на 26.08

Иначе и дъщеря ми получи този безумен имейл от Юнифай. Тя има сметка в лева във Райфайзен и ще посочи нея като ще посочи, че наемът ще се плати чрез студентски кредит. Ще присъства на срещата в Перо на 02.06.
Аболютно лишен от логика е този имейл, защото тя в момента, в който си получи потвърждението, че е студентка и си направи регистрация ще откире сметка в Холандия, от която ще оперира. За чий им е тази сметка не знам....Thinking

ПС. В мейла от Юнифай НЕ пише, че сметката трябва да е в евро!

Извини за въпроса: тези квартири имат ли нещо общо с общежитията, които ще са на разположение на първокурсниците, или това са квартири за студенти?

# 83
Здравейте, дъщеря ми реши че избира да учи в университета в Амстердам.
Прочетох набързо темите. Търсачката не ми извади резултати за Амстердам.
Ще се върна да чета по-подробно, но ще се радвам да се включи някой с опит от Амстердам.
Тя е много самостоятелна и вероятно вече има информация, но е добре и мама да допринесе с нещо Simple Smile

Здравейте! Simple Smile
Коя специалност е избрала дъщеря Ви? В момента карам първата си година в University of Amsterdam, специалност Communication Science и може би бих могла да отговоря ако имате някакви по-общи въпроси. Simple Smile
Здравейте, дъщеря ми е избрала да учи Political science. Тази вечер започва да търси квартира. Може ли да ни дадете някакви насоки.

# 84
  • Амстердам
Здравейте, дъщеря ми реши че избира да учи в университета в Амстердам.
Прочетох набързо темите. Търсачката не ми извади резултати за Амстердам.
Ще се върна да чета по-подробно, но ще се радвам да се включи някой с опит от Амстердам.
Тя е много самостоятелна и вероятно вече има информация, но е добре и мама да допринесе с нещо Simple Smile

Здравейте! Simple Smile
Коя специалност е избрала дъщеря Ви? В момента карам първата си година в University of Amsterdam, специалност Communication Science и може би бих могла да отговоря ако имате някакви по-общи въпроси. Simple Smile
Здравейте, дъщеря ми е избрала да учи Political science. Тази вечер започва да търси квартира. Може ли да ни дадете някакви насоки.

Скрит текст:
Разбира се - фейсбук групите, има доста за Амстердам и се намират оферти, като разбира се за студенти е малко по-трудно, защото много хора предпочитат работещи съвартиранти. В зависимост от ценовия диапазон, е възможно да се намери квартира от там, първата ми квартира намерих по този начин.
Има една оганизация, Student Experience, които имат общежития. Имат няколко локации, но попринцип за тях waiting lists са доста дълги. Доста от хората, които отговарят за тези списъци обаче (повечето от тях дори студенти) са намерили начин да изкарат допълнителни средства и срещу заплащане включват името ви напред в списъка и получавате място. Имам контакт с момиче, отговарящо за Amstel Home локацията, цената която тя иска като заплащане е 500 евро, за да ви подсигури място. Ако желаете, мога да ви свържа. Самите цени на студията и депозита може да намерите тук, както и да разгледате другите локации: https://studentexperience.nl/en
DUWO също имат общежития, само че при тях waiting lists са с години - аз направих моята регистрация през август и още съм се доредила до място Grinning Като цяло, тази процедура важи за повечето организации, които отдават общежития. Сигурно и при тях има някаква система с пропускането на списъка с чакащи, но нямам информация.
Друга възможност е simple stay - отганизацията е  създадена от български студенти с цел да помогнат на други с намирането на жилище. По информацията, която имам, се справят добре с намирането на жилище и студентите са доволни, но аз реших да не използвам техните услуги по други причини, така че нямам директен опит.
Също така, доколкото знам университетът също предлага помощ с намирането на квартира, поне миналата година на нас ни беше изпратено такова предложение. Аз не се възползвах и нямам личен опит, но мой съученик (българин) остана доста недоволен и след много обяснения и разговори ги убеди да му върнат парите, които беше платил, а не беше получил жилище.
Аз също живея в студентско общежитие. Много е евтино, но е малко по-абстрактно като обстановка и не се харесва на всеки (влючително и на мен като се премстих Grinning). Ако се интересувате, мога да ви изпратя снимки на лично и да ви дам подробности.

Двете специалности са в един и същ факултет, така че ако имате някакви въпроси към самия учебен процес, ще се опитам да помогна. Simple Smile

# 85
За бъдещите студенти в Тилбург.Има обявени дати 15 и 16 август в университета,преди опознавателната седмица, за връзка с различни институции.Не са задължителни,но са препоръчителни.Някой ще ги посети ли и купихте ли вече билети за пътуването?

Аз обмислям да ходя, но само ако намеря добри полети. Ще има представители от общината и давали безплатни СИМ карти, което си доста хубаво. Опознавателната седмица вероятно ще я пропусна, защото искам да си обзаведа стаята и да оправя нещата с кредита.

# 86
TheDrunBallerina, изпратете снимки на лични, ако не е проблем.
На какво разстояние е общежитието от университета и каква е конкретната такса.
Благодаря за линковете.

# 87
Здравейте, синът ми е приет в Fontys във Венло, спец: Логистика. Трябва да добави само дипломата от 12-ти клас, и напред.... Има ли някой, който е приет във Венло, да обменим инфо за действията си по пътуване, общежития, учение и т.н...

Здравейте, дъщеря ми ще учи същата специалност във Венло. По-назад в темата писах, че ние вече наехме стая тук https://studenthousingvenlo.nl/apartment-molensingel. Имаме купени билети до Айндховен с wizzair на 21.08. Започват на 26.08

Иначе и дъщеря ми получи този безумен имейл от Юнифай. Тя има сметка в лева във Райфайзен и ще посочи нея като ще посочи, че наемът ще се плати чрез студентски кредит. Ще присъства на срещата в Перо на 02.06.
Аболютно лишен от логика е този имейл, защото тя в момента, в който си получи потвърждението, че е студентка и си направи регистрация ще откире сметка в Холандия, от която ще оперира. За чий им е тази сметка не знам....Thinking

ПС. В мейла от Юнифай НЕ пише, че сметката трябва да е в евро!

Извини за въпроса: тези квартири имат ли нещо общо с общежитията, които ще са на разположение на първокурсниците, или това са квартири за студенти?

Не, няма. Частни апартаменти, от един от който наемаме стая. Мисля, че са на един и същи собственик, който обаче не живее във Венло.
Регистрирах се във Фейсбук в няколко групи за новозапочващи студенти 2019 и търсещи квартири. Още март пуснах обява, че търся квартира от Август. С мен се свързаха няколко студенти/тки, които завърпват/напускат края на лятото. Те ми пращаха снимки от стаите, задавах въпроси и т.н. Накрая се спрях на една от стаите и момичето ме свърза със собственика. Сле което с него се разбрахме за условията и се разменихме сканиран договора. Същотот това момиче ще живее там до края на Юли и ще остави мебелите, които ще й заплатя по банков път, едва когато отида на място и видя, че всичко, което сем договорили е там. Това е в общи линии.

За тези, които ще учат във Венло и ползват Фейсбук има група Fontys Newcomer 2019. Ако прецените, може да се присъедините. Вски ден се публикуват обяви за квартири, от напускащи студенти, със снимки и информация. Понеже договорите са такива, че в рамките на 1г. не можеш да ги прекратиш, самите наематели гледат да намерят нови наематели и да направят връзката със собственика, за да си получат обратно депозита и да не им прави проблем, че напускат предсрочно. Всикич страни са доволни.
Има още една група, където аз бях публикувала обява, че търся квартира и с мен се свързаха доста деца, с които дълго време комуникирах преди да намеря подходящата стая-TE HUUR IN VENLO. Успех!

Последна редакция: пт, 17 май 2019, 09:01 от AnMary

# 88
А как решихте въпроса с огледа на квартирата? Става дума за дистанционно наемане от България - ако съм разбрала правилно.

Огледа, ако така може да го наречем се случи чрез снимки и през вайбър камера. Надявам се, че няма да има проблем и на място.

# 89
Някой беше писал че има график на учебните дейности за 2019-2020 на фонтис.
Дали може да го сподели, може и на лични.

Общи условия

Активация на акаунт