Студенти в Холандия/Нидерландия - 5

• 49 442
  • 749
  •   1
Отговори
# 660

А някакво конкретно студио/апартамент може ли да споделите?

# 661

А някакво конкретно студио/апартамент може ли да споделите?

Понеже ще бъде двама плюс студента за 5 дни, резервирахме къща 30 кв. М, близо до неговата квартира, центъра и уни. Локацията ни хареса и това определи избора.

# 662
Малко инфо. Пристигна договора за общежитието, за Фонтис Венло. Стаята е 406евро, като искат и депозит от 750евро. Апартамент, напълно оборудван, по представен списък, обитаван от четири души със самостоятелни стаи, делящи общи баня и тоалетна, хол и кухня.

# 663
Малко инфо. Пристигна договора за общежитието, за Фонтис Венло. Стаята е 406евро, като искат и депозит от 750евро. Апартамент, напълно оборудван, по представен списък, обитаван от четири души със самостоятелни стаи, делящи общи баня и тоалетна, хол и кухня.

Сега като чета това, съм доволна, че не се вързах на тази простотия с общежитието, въпреки, че дъщеря ми настояваше. Не стига, че е по-скъпо, ами и почти 2 депозита, че и с право 1 година само. И за капак до последно държат хората в неизвестност и само нерви. Все си мисля, че общежитиети е да улесни бъдещите студенти, а истината, е че май точно обратното се случва Rolling Eyes

# 664
  • La casa de Mickey Mouse

Сега като чета това, съм доволна, че не се вързах на тази простотия с общежитието, въпреки, че дъщеря ми настояваше. Не стига, че е по-скъпо, ами и почти 2 депозита, че и с право 1 година само. И за капак до последно държат хората в неизвестност и само нерви. Все си мисля, че общежитиети е да улесни бъдещите студенти, а истината, е че май точно обратното се случва Rolling Eyes
Не разбрах какво не му е наред на общежитието? Мисля, че няма по-добро и удобно за новодошлите студенти.
В депозита влиза наема за ооследния месец. Т.е. При подписване плащате първи наем, депозит, в който влиза последен наем. Последния месец децата не плащат наем. Обзаведено е жилището, супер близо до кампуса, предоставят на всеки наемател - чаршафи, завивка, възглавница, чинии, чаши, прибори, тенджера, тиган и т.н.
Смятам, мен по-добре уредено и по-сигурно няма. Каква ви е гаранцията, че след няколко месеца хазяина няма да реши да продава или каквото и да прави с апартамента и ви изгони? Случаи хиляди...

# 665
  • София
Имам въпрос към кандидатствалите за студентски кредит.
В документа удостоверяващ дохода не се посочва валутата. Преводачът отказва да напише, че е в левове. Как да убедя холандците, че не получавам заплата в евро?

# 666
  • София-България, Израел - където си поискам
Имам въпрос към кандидатствалите за студентски кредит.
В документа удостоверяващ дохода не се посочва валутата. Преводачът отказва да напише, че е в левове. Как да убедя холандците, че не получавам заплата в евро?
Ако в документа за превод е изписана сумата и ,че е в лева. Преводачът е длъжен да преведе всичко написано на документа.

# 667
  • София
Изписана е само сумата. Само цифри. И при съпруга ми беше така, но той е убедил преводача да напише, че е в левове. Аз обаче не успях.

# 668
Със звездичка отдолу го вмъкнете. Декларирам, че доходите ми са в български лева; трите имена; подпис

# 669

Не разбрах какво не му е наред на общежитието? Мисля, че няма по-добро и удобно за новодошлите студенти.
В депозита влиза наема за ооследния месец. Т.е. При подписване плащате първи наем, депозит, в който влиза последен наем. Последния месец децата не плащат наем. Обзаведено е жилището, супер близо до кампуса, предоставят на всеки наемател - чаршафи, завивка, възглавница, чинии, чаши, прибори, тенджера, тиган и т.н.
Смятам, мен по-добре уредено и по-сигурно няма. Каква ви е гаранцията, че след няколко месеца хазяина няма да реши да продава или каквото и да прави с апартамента и ви изгони? Случаи хиляди...

Ами, именно за да не сме в стартова позиция догодина по това време, търсейки отново квартири и пр. и да си спестя стреса на мен и дъщеря ми седмица преди заминаването да нямам договор и да не знам къде ще се спи и т.н. не предпочетох общежитието. Продължавам да считам, че цялостната организация (всъщност липсва такава) създава напрежение у бъдещитее студенти и родитлите им, а не им помага. Кваритрата, която наех (апартамент с 4 сплани, напълно оборудвана кухня и трапезария) е с 20% по-евтина от студентското общежитие, 1 наем депозит (знам много добре какво представлява!) и на 1.7 км от универистета. Гаранции съм си записала в условята на договора, така че да защитя максимално интереса на детето си. Да, общежитието е лесния вариант, но не най-добрия за студентите, според мен. Случаи хиляди..

# 670
  • София
Благодаря rosss. Така ще направя. Дано да го приемат.

# 671
Предполагам, че ще го приемат.
В Холандия не се сблъсквате с чиновници, които се опитват да ви усложнят живота, а проявяват разбиране и когато могат помагат.

# 672
Следя всяка публикация  вълнението е голямо .Стягаме багажа и летим на 21 от София за Айнтхофен .Някой няма ли да пътува с полета от 14 .часа .После пътуваме с дъщеря ми за Бреда.

# 673
Ние сме още в начално положение.
Едва миналата седмица получихме потвърждение, защото преди това бяха пропуснали да й изпратят линк за матчинг и съответно процедурата по кандидатстване е била спряна. След безброй имейли, изпратихме дипломата и заявихме плащане на таксата.
Респективно, не получихме от университета предложение за настаняване, за което бяхме платили, а и местата за интро седмицата са свършили.
Днес купих билети за Амстердам за 26-ти. Цената е Cold SweatScreamTired Face.
Тя изпрати днес имейли до няколко сайта, предлагащи наеми. Ще търсим на място. Като получим някакъв отговор, ще запазя  студио в Airbnb.
Дооооста съм притеснена. Ще се надяваме чудо да стане.
Има уж доста приятели в Амстердам, но не мисля че може да се разчита на това.
Другата седмица ще приготвим багажа.

Последна редакция: нд, 18 авг 2019, 18:11 от VAVA

# 674
И моята дъщеря все още няма официален прием.Всички документи са изпратени,уж всичко е наред ,но аз започвам да се изнервям вече.Първо трябва да плати и тогава да получи официален прием или обратно?Не помня какво направихме миналата година(сега се мести в друг университет) , тя казва че без прием няма как да плати.Как беше при вас?

Общи условия

Активация на акаунт