Някой има ли проблем с вестибуларния апарат? Тема 3

• 43 812
  • 566
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, през последните месеци имах няколко епизода със замайване и болка и чувство за пълнота в ушите, мина време докато разбера, че било хипофункция на левия вестибуларвн апарат. Започнах Бетасерк и замайването почти веднага изчезна, болката също в началото, но месец след приема на Бетасерка пак започна чивството на пълнота в едното ухо заедно с лека болка. Нормално ли е това, уж беше изчезнало, защо се появи пак? Вие имате ли такива усещания в ушите или да ходя и на УНГ да търси друг проблем.
За пълнота в ухото си провери евстахиевата тръба, възможно е тя да е възпалена или блокирана и така да влияе на работата на вестибуларния апарат.

# 346
Как трябва да я проверя? Правя това упражнение с надуване със запушен нос и заглъхват и двете уши, като лявото заглъхва винаги след дясното, доктора не каза нищо за тези тръби, а гледа и ушите. И да попитам какви други симптоми може да има от вестибуларни приблеми? Кръвно, безсъние, тръпки по тялото...... възможни ли са?

# 347
Как трябва да я проверя? Правя това упражнение с надуване със запушен нос и заглъхват и двете уши, като лявото заглъхва винаги след дясното, доктора не каза нищо за тези тръби, а гледа и ушите. И да попитам какви други симптоми може да има от вестибуларни приблеми? Кръвно, безсъние, тръпки по тялото...... възможни ли са?
за евстахиевите тръби , унг може да диагностицира с тимпанометрия, иначе за симптомите които спомена , да вестибуларния апарат може да ги предизвика особено вестибуларния неерит.

# 348
Пукането на ушите по време на тази маневра на Валсава ли трябва са се случи?
Направих я и двете ми уши пукаха многократно в продължение на 1 минута след това.
Не съм сигурна това какво означава. Знае ли някой?

# 349
Danka444, точно, отоневролог каза състояние след вестибуларен неврит. Пия бетасерк, каза поне още 2 месеца. Може ли да кажеш повече за това състояние, явно си запозната. Лекува ли се, бетасерка достатъчен ли е? Не разбирам защо от това ми се появиха някакви тръпки по краката и ръцете и ужасно безсъние. Каква е връзката, а в момента вече нямам замайване. Само леки усещания понякога в едното ухо.

# 350
Danka444, точно, отоневролог каза състояние след вестибуларен неврит. Пия бетасерк, каза поне още 2 месеца. Може ли да кажеш повече за това състояние, явно си запозната. Лекува ли се, бетасерка достатъчен ли е? Не разбирам защо от това ми се появиха някакви тръпки по краката и ръцете и ужасно безсъние. Каква е връзката, а в момента вече нямам замайване. Само леки усещания понякога в едното ухо.
Разбирасе че се лекува, при най-лошия случай ако е в следствие от възпаление се лекува за 2-3 месеца , ако е бактериален или от инфекция даже по-бързо. Хубаво е че се разбра диагнозата. Освен отоневролог аз бих ти препоръчала да те прегледа и унг с назална ендоскопия за да се види състоянието на евстахиевата тръба, понеже през нея влизат бактериите и инфекциите в средното ухо. За симптомите , от опит ти казвам, можеш даже да провериш и във интернет, само че прочети англииски статии, там се описва всичко доста по-подробно.

# 351
Пак съм аз, ходих и на УНГ нищо различно не каза. Имало си е проблем с лабиринт и вътрешно ухо, имам нистагъм, слуха не е засегнат, съмнява се да не е предизвикан проблема от ставата. Изписа ми гинкобилоба със селен май беше Гинкофол макс, тя пък каза да спра Бетасерка и да правя топли компреси. Това вече 1 седмица и резултат няма, ухото си ме боли още. Вечер като легна започват някакви тръпки и не мога да заспя почти до сутринта, понякога ми се схващат всички зъби, нещо като изтръпване. Тези неща се появиха заедно с проблема с ухото, само че никъде не намирам информация, че може да има връзка. Вече 3 месеца минаха, а подобрение няма освен, че нямам замайване, незнам при други лекари ли да ходя или да чакам.

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 21:03 от Мама Вики

# 352
Няма оправия. При мен вече 5 години без промяна.. този нистагъм как се усеща?? Аз при голям магазин с много движещи се обекти или голям булевард с много коли и ме хваща замайването.. както и ако си клатя главата одобрително ако говоря с някой или пък бързо си местя погледа на посоки.. отделно понякога ми се отпуска лявата страна на тялото или пък едвам дишам. Няква увреда на нервната система си е според мен.

# 353
Slavun78, никаква промяна ли няма, поне малко подобрение? Това звучи направо отчайващо. При мен няма замайване сега, а само болка в едното ухо, но другите неща, които се появиха с това са направо ужасни. И аз се чудя как се усеща нистагъма, аз понякога имам размазано виждане, може би е от това. И този нистагъм оправя ли се някога?

# 354
В нета прочетете какво е нистагъм.. но ми е  интересно как би го описал един който е с потвърдена диагноза. При мен е спонтанно и епизодично, изведнъж се появява и преминава в рамките на 2 часа макс някаква вестибуларна криза преживявам. С времето се научих да не и обръщам внимание и като премине да не се травмирам психически какво е било. Но като цяло от момента в който се отключи си стоя на същото положение. Първата година две имах много страх от тези кризи. Нямам диагноза.. всички невролози и следвания показват че няма болест или увреждане.. това е най-странното. Но не съм същия човек като преди 2017г. Мислил съм и съм чел много неща.. но все се отхвърлят от докторите като евентуална причина.

# 355
Аз нистагъм разбрах че имам от лекаря, единственото, което усещам е размазан образ на моменти. Освен това се появи ужасно безсъние свързано с някакви тръпки и топли вълни по крайниците. А при Вас какви са симптомите по време на криза през тези 2 часа?

# 356
Прималява ми. Чувствам се объркан, нестабилен, дразни ме силна светлина и звуци ме стряскат, има усещане че ще падна всеки момент (а не съм падал никога), лек шум в лявото ухо, като леко вцепенен. Понякога ми засяга и дишането и ли пък лявата страна на тялото я чувстам като уморена , с намалена сила. Една година си мислех че ще правя инсулт и обикалях доктори но всички казват че не е , а било на нервна почва. Иначе хората видимо нищо не разбират кат ме гледат в такава криза, но аз съм се чувствам като полуумрял по време на кризата.

# 357
Ужасно звучи, прибвахте ли с успокоителни, ако е на нервна почва трябва да има ефект? Аз сега пия някакви за отпускане на нервната система и поне за съня има подобрение.

# 358
Също имам проблеми с вестибуларния апарат. Няколко прекарани отита средно ухо с тенденция за хронична версия. Аз не съм от София. В моя град няма специалисти.  Тук отоневролог не съществува. Лекарите не обръщат внимание, никой не ме е насочил за такъв вид преглед.  Изписват се анбиотици за щяло и нещяло без да си вземат проби от секрет и тн. Искам да отида на преглед, естествено не зная какво ме очаква, най-близо ми е Пловдив. Веизвестноста ме плаши. Имам световъртеж, шум в ушите, чувство за потъване, загуба на слух. Стряскане по време на сън. Понякога и преминаване на нещо като ток в главата.  Не мога да се навеждам надолу  както и да вървя назад. Понякога залитам , понякога имам чувство че нещо се движи, но реално не е така и тн. Явно съм в тежка категория. Трудно се живее с това, но и малко се адаптирах. Като поведения съм понякога неадекватна, евентуално заради загубата на слух недочувам някой видове звуци и това явно се отразява на възприемането  за пространство. Някой , ако е с подобни симптоми може да сподели начин за справяне от психологическо гледна,то за   физическа е ясно  че нещата са сериозни.

# 359
Отидете в София , Ив. Рилски, там ходих аз на времето . Има отоневролог и са номер 1 по невролози. При Вас има доста оплаквания и ако са постоянни трябва го разберат какво е . При мен като е епизодично е трудна работа. Психологически .. не му обръщаш внимание. Насочваш си вниманието в други неща около теб.. не се вторачващ в себе си.. тренираш бързо ходене..подходящ спорт.. това помага.

Общи условия

Активация на акаунт