Някой има ли проблем с вестибуларния апарат? Тема 3

• 43 694
  • 566
  •   1
Отговори
# 495
Някой знае ли колко време може да се приема Бетасерк? Може ли повече от 6 месеца?
Пих 6 месеца Бетасерк. На третия месец включихме Флунаризин, а на шестия спрях Бетасерк и продължих само на Флунаризин. Но продължавам да имам замайване и се чудя дали да не започна Бетасрек отново, при условие, че ще има пауза от последния прием 3 месеца.
Затоплянето на времето влияе ли ви и увеличава ли замайването ви?
Четох и че Флунаризин може да увеличи теглото (1 на 10 човека). Имате ли наблюдение за това?
Колко мг пиехте Бетасерк и по колко пъти на ден?

Вече съм на 2х16 мг. Пия го от 1 година с прекъсване от няколко месеца

# 496
Почти цял месец пия Бетасерк 2х24 мл.
Световъртежът ми намаля, но не е изчезнал. При резки движения на главата ми се вие свят и губя равновесие. Иначе не ми се гади, нямам главоболие, но се чувствам нестабилна.
Какво представлява отоневрологично изследване? Днес ще ходя при отоневролог да ми го прави.

# 497
  • софия
Здравейте,някой пил ли е ноотропил 1200 за световъртеж и замайване?

# 498
  • Sofia
На мен го предписваха.Ну съм го пила

# 499
Някой с лабиринтопатия?

Здравейте! Точно преди 1 месец започна странно бучене в лявото ми ухо. Много се притесних, защото бях след операция на носни конхи и си помислих, че може да е в следствие от операцията. Когато започна шумът много ми се беше схванал и врата от ляво - имам и шийна остеохондроза, плюс че имах и зелени секрети в носа, вероятно следствие на инфекция след операцията. Ходих на няколко УНГ, вливаха ми системи от съдоразширяващи и кортикостероиди. След 4 дни на системи имаше мноого леко подобрение, но въпреки това ухото продължаваше да бучи, чувствах го леко затапено. Имам 3 аудиометрии, които са нормални, не показват намаление на слуха. След посещение при доктор Кюлев в Токуда той ме препрати към отоневролог след като му споменах, че понякога имам и замайване. Ходих при доктор Асенов в Св Наум, там ми направи няколко изследвания и се оказа левостранна лабиринтопатия. В момента от 19 дни съм на тебокан, цинаризин и цитизин + дормиплант.
Има огромно намаление в шума, почти не го чувам, замайване също няма.
Днес обаче рязко ми стана замаяно, усетих, че и шумът го чувам повече.
Въпрос към тези, които имат същата диагноза - имате ли шум в ушите, има ли пълно излекуване или има и повтарящи се епизоди? Възможно ли е пък да е свързано с шийната остеохондроза, някой притиснат нерв или съд? Ще правя и КТ на глава със съдова програма.
Благодаря!

# 500
Случайно да си карала Ковид преди това?
При дъщеря ми се появи шум в ушите след него, и УНГ -то ѝ каза, че единият от вариантите удря точно там.
А иначе, мисля, че може да е от това, но все пак, не съм специалист.
Възможно ли е пък да е свързано с шийната остеохондроза, някой притиснат нерв или съд?

# 501
Пия вече почти два месеца Бетасерк 2х24 мг.
Въпросът ми е как се спира? Постепенно да намаля на един път дневно или изведнъж да приключа?

# 502
Не мисля, че има схема на приключване.
Просто се спира.
Има ли го вече свободно по аптеките, че миналата година есента нямаше внос?

# 503
Пия вече почти два месеца Бетасерк 2х24 мг.
Въпросът ми е как се спира? Постепенно да намаля на един път дневно или изведнъж да приключа?
Постепенно се спира, преминава се по едно на ден. Поне така ни беше обяснил доктора.

# 504
Не мисля, че има схема на приключване.
Просто се спира.
Има ли го вече свободно по аптеките, че миналата година есента нямаше внос?
Има го в аптеките, даже ми го дадоха без рецепта, бях я забравила и даже не ми поискаха.
Чудя се кога да взимам само едно хапче: сутринта или вечерта?

Последна редакция: ср, 01 яну 2025, 12:56 от monii

# 505
  • София
В началото на 2020 г. първоначално имах BPPV (позиционно вертиго - разместване на кристалчета във вътрешното ухо - при ставане и лягане, наклони и завъртане на главата), оправих се с упражнения (маньовър на Епли), прилагани ми от д-р Георги Савов.
След това развих PPPD (хронична замаяност) - това се случвало често след BPPV, ми обясниха. Изкарах така няколко години с доста ограничения в ежедневието, пиех Бетасерк, Ноотропил и Арлеверт, от ноември 2024 г. го лекувам с упражнения в Баланс Клиник София, към тях ме насочи д-р Драган Горанов - невролог и отоневролог, работи и в Баланс Клиник, и в Сити Клиник УМБАЛ Младост в София. Доволна съм и от двамата лекари, и от рехабилитаторите в Баланс Клиник.
Карат те да правиш определени движения, имат си и специални тренажори (вибрираща платформа, движеща се с променлива скорост пътека, движещ се хоризонтално, вертикално и странично и въртящ се стол, очила за виртуална реалност), дават ти и упражнения за домашно. Усеща се дискомфорт, но е търпим, ефектът при мен настъпи само след 1 месец занимания (цялата програма трае около 3 месеца, вече вървя към приключване). Замаяността изчезна за постоянно, още не мога да повярвам.
Едно посещение за рехабилитация струва 60 лв., обикновено по веднъж седмично. Скъпичко идва, но винаги може да се обсъди с рехабилитаторите да се правят по-редки посещения на живо и повече домашни занимания.
Горещо препоръчвам и желая успех на всички!

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 23:09 от rogato_govedo

# 506
Благодаря за информацията, много е полезна.
Аз имах доброкачествен позиционен световъртеж, много тежък, не можех да пазя равновесие. Невролг ми въртя главата и намести кристалчетата. Даде ми и домашни упражнения. Оправи се бързо. Сега ми се вие свят от време на време, но май няма общо, не съм ходила на невролог за това.

# 507
  • Sofia
И аз съм с БППВ ,деагностицира ме Ангов в Баланс Клиник. За момента имам само упражнения в къщи надначени

# 508
Според мен тези упражнения ти “климатизират” помагат на мозъка да усвоява информацията от вестибуларните апарати и зрението относно равновесието и ориентацията в пространството.. но това е вид рехалибитация… а не причините.. които може да са много… и по реда на изключване за се търси.. но е напълно възможно и да си е някаква трайна увреда на вестибуларния апарат или малкия мозък отговорен за равновесието.. която на практика няма оправия.. но важното е да не се губи кураж.. и човек да продължи живота си отдавайки все по малко значение на някое моменто замайване.. това е личното ми мнение.. не съм лекар, но четох 3-4 години всякакви информации на английски.. а за причините ако почна да ги изреждам толкова са много че ще изтърва някоя: сърдечен проблем (аритмия например), вестибуларна увреда на нерва командващ вестибуларния апарат, инсулт, тромб в малки съдове кръвоснабдяващи ухото, увреди грипове, повишено вътрешно-черепно налягане, синдроми няколко, генетични аномалии, шипове и аномалии в областа на шийните прешлени, атаксия, съдова дистония, анемии... това се сетих на първо време

# 509
При доброкачествения позиционен световъртеж, въртенето на главата от лекар и домашните упражнения, имат за цел да върнат разместените кристалчета на правилното място.

Общи условия

Активация на акаунт