Някой има ли проблем с вестибуларния апарат? Тема 3

• 43 771
  • 566
  •   1
Отговори
# 435
  • София-Младост
Вертигохил.

# 436
За София мога да препоръчам доц. Ангов.
Преглежда в Александровска и Баланс клиник. Можеш да си запишеш час през супердок.

# 437
Здравейте! Брат ми беше със същите симптоми и стигнахме до д-р Ангов в Александровска болница. Той предположи, че става въпрос за Мениерова болест и го изпрати на ЯМР, който е конкретно за изследване на тази болест. Изпрати ни на ЯМР, който бил единствен по рода си в България за изследване на Мениерова болест. Не си спомням как се казваше, но се намира на гърба на хотел Москва. Оказа се прав, това и показа ЯМР. Иначе преди това също беше правил ЯМР на глава, но от там нищо не показа. Като цяло лечението му беше с Бетасерк, обясни че е необходимо да се натрупа, за да може да подтиска свръх производството на течността в ушната кухина, която предизвиква тези състояния. Почти година беше на тези лекарства. Дано намерите причината за тези състояния. Същите са като при брат ми и затова си позволих да да споделя опита ни.
Странно как поставя тази диагноза поради течността в ушите, а досега в цял свят причина за нея не са открили..
Как е брат Ви сега?

# 438
Здравейте! Брат ми беше със същите симптоми и стигнахме до д-р Ангов в Александровска болница. Той предположи, че става въпрос за Мениерова болест и го изпрати на ЯМР, който е конкретно за изследване на тази болест. Изпрати ни на ЯМР, който бил единствен по рода си в България за изследване на Мениерова болест. Не си спомням как се казваше, но се намира на гърба на хотел Москва. Оказа се прав, това и показа ЯМР. Иначе преди това също беше правил ЯМР на глава, но от там нищо не показа. Като цяло лечението му беше с Бетасерк, обясни че е необходимо да се натрупа, за да може да подтиска свръх производството на течността в ушната кухина, която предизвиква тези състояния. Почти година беше на тези лекарства. Дано намерите причината за тези състояния. Същите са като при брат ми и затова си позволих да да споделя опита ни.
Странно как поставя тази диагноза поради течността в ушите, а досега в цял свят причина за нея не са открили..
Как е брат Ви сега?

Зад хотел Москва е МЦ Спектър.
ЯМР е много хубав

# 439
Здравейте, от няколко дни имам световъртеж, който в първия ден беше по-силен с усещане за умерено гадене, без повръщане, натежали крака и разфокусиране на погледа. Сега съм малко по-добре, световъртежът не е силен, почти го няма, но като цяло погледът не ми е съвсем фиксиран и усещането за тежест на краката и цялото тяло, макар и по-леко, все още го има.
Изплашена съм, защото дядо ми има такъв проблем от както е станал някъде на 45-50 години, но по-скоро мисля, че не е наследствено от него.
За съжаление имам и други симптоми, които ме навеждат на други по-неприятни мисли и съответно съмнения.
От поне една, две години имам изтръпване на краката и ръцете, особено по време на сън и особено на ръцете. Доста силни. Имало е случаи, при които направо ръката ми е като отрязана.
Няколко пъти вече получавам силни - подобни на неврологични, болки в областта на белия дроб, но наистина доста силни - усещането е като разкъсване, което спонтанно отшумява след най-големия си пик. А от около месец в областта на десния бъбрек и на гръбначния стълб около опашката имам някаква сковоаваща непрекъсната болка, особено осезателна след ставане от сън, или след продължително седене.
Смятам, че симптомите не са отделни, а явно свързани.
Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?
И съответно към кого да се обърна?
Бихте ли ми препоръчали добър отоневролог - предполагам като за начало към такъв трябва да се обърна.
Личната ми изписа да пия бетасерк, но аз не смея защото имам гастрит и сенна хрема, която в момента още е действаща и по време на действието й правя леки асматични пристъпи. В лекарството пише, че не трябва да се пие при такива симптоми.
Има ли лекарство за световъртеж, което да е добро и да не дава такива странични ефекти?
Естествено, питам само за информация, иначе ще се обърна пак към личната, но е хубава да зная, за да не ми изпише пак нещо, което не е приемливо за мен.
Благодаря предварително!

Тези симптоми които описвате не са за отоневролог,а по скоро за невролог. Трябва да ви се направи ЯМР на глава и на гръбначен стълб,но потърсете добър невролог и той ще ви ги направи. Отоневролога е за вестибуларни проблеми,а при вас може би са от друго естество

# 440
Здравейте, от няколко дни имам световъртеж, който в първия ден беше по-силен с усещане за умерено гадене, без повръщане, натежали крака и разфокусиране на погледа. Сега съм малко по-добре, световъртежът не е силен, почти го няма, но като цяло погледът не ми е съвсем фиксиран и усещането за тежест на краката и цялото тяло, макар и по-леко, все още го има.
Изплашена съм, защото дядо ми има такъв проблем от както е станал някъде на 45-50 години, но по-скоро мисля, че не е наследствено от него.
За съжаление имам и други симптоми, които ме навеждат на други по-неприятни мисли и съответно съмнения.
От поне една, две години имам изтръпване на краката и ръцете, особено по време на сън и особено на ръцете. Доста силни. Имало е случаи, при които направо ръката ми е като отрязана.
Няколко пъти вече получавам силни - подобни на неврологични, болки в областта на белия дроб, но наистина доста силни - усещането е като разкъсване, което спонтанно отшумява след най-големия си пик. А от около месец в областта на десния бъбрек и на гръбначния стълб около опашката имам някаква сковоаваща непрекъсната болка, особено осезателна след ставане от сън, или след продължително седене.
Смятам, че симптомите не са отделни, а явно свързани.
Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?
И съответно към кого да се обърна?
Бихте ли ми препоръчали добър отоневролог - предполагам като за начало към такъв трябва да се обърна.
Личната ми изписа да пия бетасерк, но аз не смея защото имам гастрит и сенна хрема, която в момента още е действаща и по време на действието й правя леки асматични пристъпи. В лекарството пише, че не трябва да се пие при такива симптоми.
Има ли лекарство за световъртеж, което да е добро и да не дава такива странични ефекти?
Естествено, питам само за информация, иначе ще се обърна пак към личната, но е хубава да зная, за да не ми изпише пак нещо, което не е приемливо за мен.
Благодаря предварително!

Тези симптоми които описвате не са за отоневролог,а по скоро за невролог. Трябва да ви се направи ЯМР на глава и на гръбначен стълб,но потърсете добър невролог и той ще ви ги направи. Отоневролога е за вестибуларни проблеми,а при вас може би са от друго естество
Идете наистина на невролог, изтръпването в крайниците и силните болки вероятно се дължат на изкривяване на прешлени, ще Ви изпишат лекарства за това.
Реално освен бетахистин за световъртежи не изписват друго. Действието му идва след втората седмица. А за пълни изследвания си вземете направление за болничен престой в неврологично отделение, така ще облекчат и симптомите Ви, ще Ви пуснат и всички необходими изследвания.
Световъртежът често е и на паихична основа.

# 441
За съжаление проблемът ми не е на психична основа. Посетих невролог, съмнява се за МС, защото от една седмица съм и с изтръпнали пръсти на лявата ръка.
Някой може ли да ме насочи къде да направя ЯМР на глава и шия, но да е 3 тесла.
Чух две различни мнения, за Иван Рилски и за Спектър.
Вие къде сте останали по-доволни от апарата и разчитането?

# 442
  • Sofia
Спектър

# 443
И в Иван Рилски новият апарат е добър, разчитането също.

-------------------
Скрит текст:
Визуално вертиго, дисоциация, постоянна липса на баланс, дори когато лежа, се движа отвътре.
Целият ми живот спря заради тази гадост.
Да попитам, някой тук имал ли е bppv (кристалчета в ухото) и ако е било излекувано с маневрите, връща ли се пак?
Аз получих постоянния световъртеж след такава криза с кристали, и макар да изчезнаха, се страхуам, че може да се върнат отново...

Имала съм разместени кристалчета в ухото преди няколко години, не зная как се нарича това. Оправи се след време, постепенно. Не се е повтаряло.
Само в телефонен разговор по описанието на симптомите стана ясно. Започна рязко сутринта, при събуждане, всичко се въртеше. Можех единствено да стоя седнала с изправена глава. Дори само леко наклоняване на главата, при пиене на вода, пак всичко се завърташе зверски, легнала - също. Неврологът каза да отида веднага при него, но някой да ме води, за да не падна, въобще не можех да пазя равновесие. Като отидохме с ММ, ме прегледа, имах и нистагъм. Сложи ме легнала на кушетка и ми въртя главата в различни посоки, като я натискаше и задържаше. Каза, че често хората повръщат при това наместване.  Веднага почувствах голямо облекчение. Каза д се пазя от друсане, да ходя внимателно, докато се оправи. Даде и и упражнения, бяха на бланка, с рисунки. Подобни на описаните от хадзапи, но малко по-различни. Вече не ги помня добре. Трябваше да се чуем след 2 дни, ако има нужда от второ наместване на кристалчетата. Но нямаше такава.
Док каза, че това са нормални кристалчета, които са променили мястото си и дразнят нервчета. С това завъртане на главата се връщат на нормалното си място.
Имам почти постоянен световъртеж и шум в ушите, но този беше съвсем различен, всичко се въртеше главоломно, все едно съм в много засилена въртележка.

Колега на ММ е имал същия проблем и него са го оправили с въртене на главата. Но е минал цял месец обикаляне по лекари, докато разберат причината за световъртежа. Не е бил толкова драматичен, както при мен.

ЕДИТ
Виждам, че има разлика в положенията на главата, в които се върти, в зависимост от това, къде са се намърдали кристалчетата.
https://en.wikipedia.org/wiki/Benign_paroxysmal_positional_vertigo

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 00:27 от Diorela

# 444
За съжаление проблемът ми не е на психична основа. Посетих невролог, съмнява се за МС, защото от една седмица съм и с изтръпнали пръсти на лявата ръка.
Някой може ли да ме насочи къде да направя ЯМР на глава и шия, но да е 3 тесла.
Чух две различни мнения, за Иван Рилски и за Спектър.
Вие къде сте останали по-доволни от апарата и разчитането?
[/quot

И на двете места е добре Разчитането в Иван Рилски е на високо ниво

# 445
Зададох въпроса си в една друга тема, но тази е май по-подходящата☺️

От 2-3 месеца имам световъртеж. Обиколих всякакви лекари. Имам витаминозна недостатъчност и проблеми с вестибуларния апарат според отоневролог. Но тъй като световъртежът продължава, въпреки лекарствата (да, има подобрение, но не е изчезнал), съм си втълпила, че имам нещо на мозъка, което лекарите не могат да установят само с преглед. И искам ЯМР, неврологът и отоневрологът твърдят, че няма нужда. И се чудя сега, ако имаше нещо притеснително все пак, дали щеше да има индикации при прегледа. Какво мислите?
Пия Арлеверт от 1 седмица, но няма някакво драстично подобрение. Според вас, възможно ли е това?

# 446
Зададох въпроса си в една друга тема, но тази е май по-подходящата☺

От 2-3 месеца имам световъртеж. Обиколих всякакви лекари. Имам витаминозна недостатъчност и проблеми с вестибуларния апарат според отоневролог. Но тъй като световъртежът продължава, въпреки лекарствата (да, има подобрение, но не е изчезнал), съм си втълпила, че имам нещо на мозъка, което лекарите не могат да установят само с преглед. И искам ЯМР, неврологът и отоневрологът твърдят, че няма нужда. И се чудя сега, ако имаше нещо притеснително все пак, дали щеше да има индикации при прегледа. Какво мислите?
Пия Арлеверт от 1 седмица, но няма някакво драстично подобрение. Според вас, възможно ли е това?
направете си ЯМР или поне КТ. Както ми каза Отоневрологът, “за по-сигурно и да изключим тежки диагнози”. Така няма да се притеснявате. Световъртежът бавно изчезва. Може да минат месеци.

# 447
След направен ЯМР, заключението е Съдово-неврален контакт между 8-ми нерв и клон на ВБС (вертебробазиларната система) вдясно. Лекарят, разчитащ изследването, ми каза, че не е нещо страшно - въпросният нерв се допирал до кръвноносен съд в мозъка и затова имам световъртеж. Някой знае ли повече подробности за подобен проблем и от какво се провокира?

# 448
След направен ЯМР, заключението е Съдово-неврален контакт между 8-ми нерв и клон на ВБС (вертебробазиларната система) вдясно. Лекарят, разчитащ изследването, ми каза, че не е нещо страшно - въпросният нерв се допирал до кръвноносен съд в мозъка и затова имам световъртеж. Някой знае ли повече подробности за подобен проблем и от какво се провокира?

Здравейте. ЯМР с контраст ли правихте?
Който ви разчита изследването, не ви ли каза какво да правите, пиете...?
Може да сте писали, вие световъртеж или замайване имате, други симптоми имате ли?
Аз се боря със замайване вече от доста време и нищо конкретно не ми казват...

# 449
  • София-Младост
Без да разбирам много, но в тази област няма как да е с контраст. На мен ми правияха ЯМР без контрастно вещество на шйините прешлени.

Общи условия

Активация на акаунт