Понякога мечтаното бебе се бави, но вместо да се отчайват и тревожат, жените, които искат да станат майки, трябва да потърсят специалист, който да им помогне да чуят ударите на малкото сърце под своето.
Много често решението на репродуктивните проблеми изисква по-прости и кратки стъпки, но все пак понякога се налага прибягването до инвитро като метод на съвременната асистирана репродукция.
Причините една жена да не може да забременее могат да бъдат различни. Вероятността за настъпване на бременност, когато всичко изглежда наред и жената има редовни сексуални контакти, всеки месец е около 25-30%.
Ако желаната бременност не се случва в продължение на една година при жена под 35 години, то тя трябва да се свърже със специалист.
Ако възрастта е над 36 години, тя трябва да реагира след шестмесечни неуспешни опити. При първата среща с репродуктивен специалист трябва да присъстват и двамата партньори, които да носят със себе си резултати от предишни изследвания, съветват репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, които в последните десетилетия помагат на хиляди семейства да чуят благата вест.Когато решението е инвитро

Инвитро процедурата включва различни стъпки, като с всяка следваща жената извървява част от пътя и се доближава до сбъдването на най-силното свое желание. Много често, в очакването и вълнението си, жените пропускат важни детайли или пък се чудят какво точно се прави по време на инвитро.
В следващите редове ще ви представим метода в стъпки.

Първата стъпка е да изберете лекар, специализиран в областта на асистираната репродукция.
Специалистът ще направи преглед и като вземе предвид предишни изследвания, придружаващи заболявания и рисковите фактори, може да назначи допълнителни изследвания, сред които хормони, спермограма на партньора и проходимостта на маточните тръби, микробиология, цитонамазка, изследване за полово предавани инфекции.

Втората стъпка е изготвяне на протокол за процедурата.
Видовете протоколи са:
-   спонтанен (естествен) цикъл, при който целта е аспириране на една зряла яйцеклетка с добро качество;
-   имитиран (минимална стимулация), който цели аспириране на по-малко от 4 зрели яйцеклетки;
-   контролирана овариална хиперстимулация – целта е аспириране на между 4 и 15 зрели яйцеклетки;

Третата стъпка са изследванията, които задължително трябва да се направят.
И двамата партньори се тестват за СПИН, сифилис, хепатит В, хепатит С. При жената се назначават микробиология на влагалищен секрет и цитонамазка, а при мъжа – микробиология на еякулат.

Четвърта стъпка е контролираната овариална хиперстимулация, чрез която се стимулира образуването на множество зрели яйцеклетки.
По-големият брой яйцеклетки дава възможност при лабораторното оплождане да се получат повече ембриони, което увеличава шансовете за забременяване. Стимулацията се прави чрез медикаменти, които се прилагат по схема. Специалистите следят как яйчниците отговарят чрез серия от ултразвукови прегледи и хормонални изследвания. Процедурата продължава, докато фоликулите достигнат диаметър над 18 мм, дебелината на маточната лигавица е поне 8 мм, а нивата на хормона Estradiol кореспондират с нарастващите фоликули. След това на жената се поставя инжекция за таймиране на овулацията.Петата стъпка е пункцията на фоликули, която се прави вагинално, под ултразвуков контрол и краткотрайна венозна упойка.
Процедурата отнема около 15 – 20 минути и е напълно безболезнена. След нея пациентката остава няколко часа под наблюдение, като е възможно да изпитва болка в коремната област, гадене, да има зацапващо кафеникаво кървене. Тези усещания са нормални, но ако някой от симптомите се обостри, лекуващият акушер-гинеколог трябва незабавно да бъде уведомен.
Аспирираните фоликули се предават в инвитро лаборатория, където ембриолог ги промива и определя броя и качеството на добитите яйцеклетки. Класифицират се според качеството и зрелостта им и се поставят в специална среда за култивиране.

Шестата стъпка е предоставяне на семенна течност от партньора, която се обработва, за да се получи достатъчна концентрация на качествени сперматозоиди за целите на оплождането.
Мъжът може да предостави материал в деня на пункцията, а при отсъствие и преди това. В този случай семенната течност се замразява и съхранява в подходящи условия до деня на оплождането. Ако жената няма постоянен партньор, може да ползва материал от донорска банка.

Седмата стъпка е оплождането.
При класическото инвитро няколко часа след култивирането на яйцеклетките към тях се прибавят 50 – 200 хиляди сперматозоиди. Поставят се в етикирано петри в инкубатор. При влошени параметри на семенната течност се прилага методът ICSI. При тази процедура се избира един сперматозоид, който се инжектира в яйцеклетката. Ембрионите престояват в инкубаторите между 3 и 5 дни, като през този период се следи дали магията на оплождането се е случила.

Осмата стъпка е лутеална поддръжка с вагинални капсули.
Това подобрява условията за имплантация на ембриони.

Деветата стъпка е ембриотранферът, който представлява поставяне на ембриони обратно в кухината на матката.
Целта е да се увеличи максимално шансът за настъпване на бременност, а решението колко ембриона да се трансферират се прави съвместно с лекуващия лекар и зависи от степента на развитие на ембрионите, възрастта на пациентката, дали има неуспешни предишни опити за инвитро и други фактори.

Десетата стъпка е кръвният тест за бременност, който ще покаже дали пътят към мечтаната бременност е извървян успешно.
Той се прави 10 дни след ембриотрансфера, като желанието на всички замесени в процедурата е за по-високи стойности, лека бременност и здрави бебета.Още детайли за инвитро процедурата, можете да разберете от видеото:


Последна редакция: пт, 10 май 2019, 13:07 от Редактор**