Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 май 2019, 18:56 ч.

Рецептите на мама

  • 2 174
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 3 844
Няма раздвижване по темата. Да ви споделя, вкъщи веднъж в седмицата поне ядем шупла за закуска, много бързо става. Аз спазвам пропорциите по тази рецепта https://www.bonapeti.bg/recepti/razlozhka-shupla/
Напоследък обаче я правя със спелта брашно и ми харесва повече. На щерката също й се услажда и е удобна храна за слагане в кутийка и ядене навън. И понеже тамън се опече
Скрит текст:

# 16
  • Варна
  • Мнения: 1 151
Прекрасно изглежда тази шупла(не бях чувала това наименование)! Но да попитам с вентилатор ли печеш? Понеже всеки път, когато пека на вентилатор, нещо не ми се получава. 😞

# 17
  • Мнения: 3 844
Не, на горен и долен реотан само, без вентилатор.

# 18
  • Мнения: 750
Любима бебешка пица на момчетата вкъщи- тесто за пица стандартно, доматки, аз ползвам една био консерва от лидл, отгоре намачкано сирене с жълтъци и чубрица. Като се изпече намазвам с масло. Ядат я с кисело мляко.

# 19
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 648
Идвам да споделя една много лесна и бърза рецепта за мъфини с малини (или други плодове по избор), които малкият много харесва за закуска. Simple Smile

Необходими продукти: (за 7-8 мъфина)

1/2 ч.ч. (От 200мл) Брашно (пресято)
1 пълна ч.л. Бакпулвер
1 яйце
60мл прясно мляко
1/2 с.л. Масло
1с.л. Мед
10тина малини

Начин на приготвяне:

Сухите съставки (брашно и бакпулвер) пресявам в дълбока купичка.
Млякото, меда и маслото затоплям леко, в друга дълбока купичка, а след това добавям и яйцето и разбърквам добре.
На тънка струя добавям сместа в купата със сухите съставки, докато междувременно енергично разбърквам.

Във формички за мъфини на дъното поставям по 2-3 разрязани малини и заливам със сместа докато покрие плодовете.
Пека на 190 градуса за 20мин или до готовност.
Поднасям с кисело мляко, в което съм пасирала пресни малинки и съм добавила щипка семена чиа предваритлено за около 15тина мин в млякото (домашно плодово мляко).
За около 30-40мин ще имате вкусна закуска! Да ви е сладко! 🤗

Скрит текст:

П.С. Не ги снимах в тавата, но така изглеждат в готово състояние във формичките:

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 10:10 от Angelaaaa

# 20
  • Мнения: 6 076
Рецепти за супички. Никак не лоши. Довечера ще пробвам първата с тиква.

# 21
  • Плевен
  • Мнения: 1 026
Една измислена супа с моркови и просо:
1 глава лук, 2 моркова, 50 грама просо ( накиснато от преди), 100 мл прясно мляко ( може и кисело), 1 жълтък или цяло яйце, мащерка, сол, олио, масло
Задушаваме лука и морковите в олио. Прибавяме около литър вода. След като заври добавяме просото, мащерката и сол. Варим до готовност. От млякото яйцето и супена лъжица оризово брашно правим застройка. Добавяме бучка масло и връщаме на огъня да заври.
Аь ще я предложа с малко сирене.

# 22
  • Мнения: 794
Супа с тиква аз я правя така:
500гр тиква, ако ще ядем и ние
1-2 моркова
1-2 скилидки чесън
1 глава лук
1-2 червени чушки
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. къри
Сол на вкус (аз слагам Вегета)
Магданоз по желание
Масло

Режеш всичко може и на едро, заедно с подправките, слагаш в тенджера с вода, колкото да покрие продуктите и оставяш да се свари до готовност. Като се свари всичко прецеждаш, бульона го запазваш, а тиквата се пасира, добавя се от бульона за разреждане. Накрая се добавя маслото, може да се сервира със заквасена сметана.

# 23
  • Варна
  • Мнения: 1 151
Не е точно рецепта, но да споделя като идея. Открих страхотна пълномаслена извара от ферма край града, без никакви добавки, нищо общо няма с купувана на разни марки преди. Смесвам с малко банан и кокосово масло, мачкам с вилица, става като пухкав крем, на нас с баща му чак ни е вкусна. Предлагам следобед навън или сутрин мажа някоя бърза баница на тиган, днес си обра така кремчето и между другото хапваше триъгълниците от баницата, а на тесто не отказва. Simple Smile Изварата е много полезен продукт, в тази комбинация е и много вкусна. Даже се замислих така дали да не направя опит за чийзкейк. Simple Smile

Само да вметна, че доколкото съм запозната във Вегетата има натриев глутамат и поради тази причина спрях всякакви подобни овкусители, безспорно придават страхотен вкус, но за здравето не са добра идея. Споменавам в случай, че не сте обръщали внимание.

# 24
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 648
Мамита, споделям с вас и рецептата от днешния обяд в случай, че постоянно, като мен, търсите нови и разнообразни ястия. Simple Smile

Пилешко роле пълнено със спанак и моцарела + гарнитура пюре от червена леща

Скрит текст:
Скрит текст:

Необходими продукти:

Пилешки гърди
Спанак
Чесън
Моцарела
Зехтин
Сол
Черен пипер

За гарнитурата:

Червена леща
Лук
Чесън
Сол
Черен и червен пипер
Сладко къри
Чубрица

Начин на приготвяне:

Пилешките гърди се разполовяват с нож на две, за да се получат по-тънки филета, които се начукват с чукче, за да станат по-тънки и да увеличат площа си.
Овкусяват се със сол и черен пипер на вкус от свете страни, а от вътрешната страна на, която ще редим пълнежа се настъргва малко чесън.
Спанакът се сотира за 2-3мин във вряща вода и се нарежда върху пил. гърди. Моцарелата се нарязва на кръгчета/елипси и се слага по едно парче в единия край на филето, върху вече наредения спанак.
Гърдите се навиват на руло и се завръзват с конец, след което се слагат във фурната на 200 градуса за около 20тина мин (не засякох точното време, но докато хванат лек загар), като се капва малко зехтин върху всяко руло.

В касерола задушаваме с малко зехтин и вода 1 глава лук и добавяме червената леща и добавяме още малко вода. Добавяме подправките на вкус - сол, черен и червен пипер, чубрица и сладко къри и варим 5-10мин до готовност на лещата, като в последните 3-4мин добавяме и 1 глава чесън. Когато водата е почти извряла и лещата е вече готова, пасираме всичко до гладкост.

Бърза, лесна и вкусна рецепта! Да ви е сладко! Simple Smile

П.С. Това е рецептата в интернет, на която аз попаднах и се вдъхнових, но не следвах на 100%, както винаги 😃
На малкия и на татко му много им хареса и си хапнаха доволно! Simple Smile

# 25
  • Мнения: 6 076
Да кажа за моята гозба от горния линк, първата рецепта.
Вместо тиквички сложих тиква, на око.
1 средноголям картоф
1/2 глава малък лук
1 морков
Малко пресен магданоз
Пасирах, добавих масло, прясно мляко и малко хляб надробих. Хареса му за сега.

# 26
  • Плевен
  • Мнения: 1 026
Понеже в другата тема коментирахме киселите и Кактусчето ме подсети за грис с плодове.
400 мл прясно мляко( вода)
1 чаена лъжичка масло
5 равни супени лъжици грис
Затопляме млякото и маслото. Прибавяме гриса като бъркаме непрекъснато. Варим няколко минути. Аз прибавих 200 грама замразени ягоди и ванилия. Пасирах и стана чудесно розово кремче.

# 27
  • Мнения: 2 782
Днес и готвя супа топчета за вечеря.
200 гр телешка кайма
1 глава лук
1 картоф
1 домат
1/2 водна чаша ориз Балдо
малко сол
магданоз и чубрица накрая
Запържих лука телешкото, добавих измития ориз нарязания картоф и настъргания домат. Добавих около 2 литра вода след като завря го пасирах.
Накрая сложиж ситно нарязан магданоз и малко чубрица.
Може да го застроите с жълтък и 2 сл. кисело мляко. Аз все още мисля да застроя или не . Моята мома сипите с надробен хляб на дребно.
П.С може да приготвите супата без да запържите продуктите. Аз лично не харесвам този вариант.

# 28
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 648
Момичета, бих искала да споделя с вас една много бърза и лесна рецепта за сурови бонбони със сушени плодове. Уникално вкусни са и засищат страховития глад за сладко и шоколад на мама и татко, а дори са подходящи за малки деца, захранени със съответните плодове и ядки. Simple Smile

Необходими продукти:

10-12 сушени фурми
5-6 сушени кайсии
Шепа сурови бадеми (или други сурови ядки по избор)
Кокосови стърготини (за добавка към сместа и за поръсване/овалване)

Начин на приготвяне:

Всички съставки се смилат добре в блендер. Оформят се топчета с големината на орех. Овалват се в кокосови стърготини и готово!!!
Да ви е сладко!!! Simple Smile

П.С. Бонбоните могат да бъдат съхранявани в хладилник до 1 седмица.
Ядките могат да бъдат накиснати във вода за няколко часа, след което да се отцедят, измият и използват за рецептата, но не е задължително.

Скрит текст:

# 29
  • Мнения: 2 782
З юфка с прясно мляко и сирене
В 250 мл вода се сварява 2 шепи натрошена юфка, отцежда се и добавя 1 малка кафеена чаша прясно мляко и сирене.
Юфката хем не се слепва
хем става лесна за преглъщане.

Общи условия

Активация на акаунт