Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Междублоково пространство -идеи за озеленяване

 • 931
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 268
Здравейте,  общината е пуснала конкурс за граждански инициативи за облагородяване на междублоковите пространства. Решили сме да пуснем проект,  но аз си нямам идея от озеленяване. Дайте идеи какви дървета и храсти за заложим, като се има предвид че трябва ни да се грижим за тях след това. Мястото, което сме избрали е южно и малко на югозапад. В момента няма нищо там. Ще се радвам на всякакви идеи.

# 1
 • Мнения: 317
Не пишете колко е голямо това пространство, както и съседите от първите етажи дали ще са съгласни да се посадят високи дървета , които след време ще правят сянка на прозорците им. Иначе може да се засадят от храстите спиреи, декоративен бъз, вайгели , японска дюла, люляк, будлея, филаделфус, форцизия . Всички подлежат на ограничаване на височината чрез подрязване.
Тук ги има https://goldenplants.bg/category/shirokolistni_dy.html?gclid=EAI … AYASABEgIJbvD_BwE

# 2
 • Мнения: 268
Здравейте, благодаря за отговора,
ще ми трябва жив плет, който ще засадим в пространство, широко 50см, и дължина около 40м. Имаме място и за 4 дървета, които да разположим на 1,5м от едната страна на блока, която е странична, смисъл няма тераси. И още 10 дървета южно от блока, които ще започнат накъде на около 3 метра от терасите и ще са хаотично разположени на пространсто от 60 кв.м.
Интересува ме какъв да е живия плет? и какви видове дървета са удачни?
Аз ще проверя тези, които ми предложихте, но съм пълен лаик в градинарство и озеленяване и ми се иска да заложа по-устойчиви видове, които да не са и много привлекателни за измъкване или кражба, т.к. в близот е разположена ромската махала и вече имаме горчив опит със засаждане на плодни дръвчета..Worried

# 3
 • Мнения: 4 142
Живият плет иска поддръжка - рязане, за да е хубав. Сега имате ентусиазъм, но какво ще стане, като свърши?
Стандартният храст е лигуструм, но може и от много други - японската дюля става хубава за жив плет, пиракантата - бодливе е. От много неща може да се направи.
Наистина ли искате жив плет? Може да се направят красиви бордюри с карамфилчета например и минават на самоотглеждане с годините. Може и с други многогодишни бордюрни. Ако е слънчево мястото, много цветя могат да си растат, да не искат поливане и да се саморазмножават - невен например, пъстролистна винка ( вариегата) и т.н.
За сянка - хоста, момина сълза, циклама ( буторче).

Бързо растящи дървета са пауловниите. Иглолистните стоят красиво, но израстват доста по-бавно.

А със  съседите най-вероятно няма да се справите... Sad

# 4
 • Мнения: 317
Както е писала Diorela, живият плет иска поддържане. От люлякът също може да се направи жив плет. Цветята под всякаква форма с изключение на винката също ще искат поливане лятото. От дърветата може да се засадят декоративни червенилистни ябълки и сливи. Достигат до височина 6-8 м., но с правилно подрязване може да се задържат на 3-4 м. Декоративният бъз може да се оформи и като дърво с 2-3 м. височина.  Пуловния, липи , брези, кестени след време достигат до 25-30 м. височина и ще хвърлят сянка в последствие. Възможно е при силни бури да се счупят клони на големи дървета с неприятни последици. Иглолистни дървета най-много да ви ги отрежат "съседите" за някоя Коледа.

# 5
 • Мнения: 4 142
Milita1, цветята, които съм написала, не искат никаква поливка. Колкото падне от небето, толкова.
Също - невен, аквилегия ( кандилка), божури, бордюрен карамфил ( има един обикновен, розов, кичест и ароматен), луковични, здравец, перуники с коренища, мога още много да изброя. Семпервивумите и седумите също са добра идея. Парички, жълтурче в тревата. Въобще не ги поливам пред блока. Затова дадох пример. Първите няколко години тичах да поливам в жегите, после ми дойде умът и се насочих към неща, които се отглеждат сами, а и се самозасяват.
Розите също биха станали много добре, но ще искат подрязване всяка година, а и съседите че ги късат.
Зависи от концепцията, от пространството - какво искат да постигнат, както и от финансите и работната ръка.
При нас дърветата пораснаха, направиха доста сянка и слънцелюбивите взеха да изчезват.

Последна редакция: нд, 19 май 2019, 12:23 от Diorela

# 6
 • Мнения: 268
Здравейте,
Много благодаря за идеите Simple Smile
Направихме общо събрание, съседите са съгласни, дори предложиха да съберем допълнително пари, за да може да имаме повече точки по критериите за оценка.
Естестветвено има и такива, дето само критикуват, но...
Искам жив плет, защото ще бъде като ограда, вместо да слагаме метална такава.. ще раположим пейки и дървета, а улицата е доста близо и ни се иска да го оградим по някакъв начин.
Растителността ще ни бъде предоставена от общинския разсадник с протокол и няма да плащаме нищо, ще имам ангажиметн да ги посадим тези дръвчета и храсти Simple Smile

# 7
 • Мнения: 4 142
Ееех, де такива съседи....
Имаше възможност да вземем максимум от финансирането и да стане хубаво, ама няма мераклии при нас.

И ангажимент после да поливате, да се грижите за тях, поне докато дръпнат.

Общи условия

Активация на акаунт