Истанбул [тема 49]

• 56 423
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте! Ще пътуваме за Анталия със самолет от Сабиха Гьокче,а до Истанбул с кола. Три коли сме. Програмата е да пристигнем много рано сутринта в Истанбул, преди задръстванията и ще имаме един цял ден. Полета ни е следващата сутрин. Въпросът ми е къде да резервираме хотел в Юскюдар,да разгледаме Бейлербей,обяд в някое ресторанче на брега,разходка до Отагтепе,следобеден чай в кафето с възглавничките и после разходка с корабче по Босфора или да отседнем в Кадъкьой, разходка с трамвая в кв.Мода ,пак до кафето с възглавничките и тур по Босфора. Вечерта до Watergarden и вечеря в някой от ресторантите.
Ще съм благодарна за всякакви съвети и предложения, както за маршрути,така и за ресторанти.
Извинявам се за зългия пост!

Където си изберете Юскодар или Къдякой щом има къде да оставите колите за полета. Лично мнение за парка Отатепе не си заслужава. Вярно е има страхотна гледка към моста Фатих и Босфора, но няма нищо интересно.Аз бих направила следната програма - Тур по Босфора, Бейлербей, обяд, гледка към Девичата кула от кафето с възглавничките и авт.11/забравих коя буква/ за Watergarden, вечеря.

И аз се присъединявам към питането за паркинга?

# 76
Ето линк за паркинга:
http://www.havapark.net/
До Watergarden може  ли с колата или е по-добре с автобус?
Tedizonova,много ти благодаря! Написала си ми обяд в кафето с възглавничките, там има ли какво да се хапва? Аз си мислех,че е само кафе.
Ако имате предложения за ресторанти с хубава храна и гледка,ще съм ви много благодарна, както и за предложения за ресторант в Watergarden.

# 77
Здравейте!
Искам да ви попитам - как стои въпросът с метанстанции в Турция, респ. по пътя към Истанбул или в самия него?

# 78
Здравейте!
Искам да ви попитам - как стои въпросът с метанстанции в Турция, респ. по пътя към Истанбул или в самия него?
Здравей,
Метанстанции по пътя към Истанбул няма никъде.До миналата година нямаше и в града метан за зареждане на автомобили,имаше само за зареждане на градския транспорт.Тази година зимата вече работеше метанстанция за автомобили.Голямо търсене падна докато я намерим и накрая се оказа,че работят с някакви различни накрайници на колонките и не успяха да ни заредят колата.Та с метана в Истанбул е доста тегава история.Ние зареждаме последно в Свиленград.

# 79
  • Варна
Метан в Турция НЯМА  практически.Мисля че се появиха първите1 - 2 станции , но те не оправят нищо . Както и в Гързия - за 5 г. стигнаха до 11 станции което си е почти нищо.

# 80
Тази нощ се завърнах от първото си пътуване до Истанбул. Бях с ТА, но блгодарение на тази група и изчерпателните съвети в нея, успях да ни организирам чудесна програма и да видим почти всички места, които си бях набелязала. Естествено отидохме и на няколко организирани мероприятия с агенцията.
За съжаление 3 дни не ни бяха никак достатъчни и се надявам скоро да имам възможност за още 1 посещение.

# 81
Благодаря за отговорите за метана Hug

# 82
  • София
Може ли да се зарежда газ по пътя за Истанбул

# 83
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Скрит текст:
Здравейте, за Фатих копирам визитката и текста от пост на bebeOgi:

"Работното му време е сутрин от около 9:30 вечер е доста до късно, ние сме си тръгвали от там и в 22:00🕧 .Като цени, доколкото помня мъжкото бръснене е 25- 30TL, но ние никога не минахме само с това... За всички неща и за двамата, който ни направи, платихме 300 TL, или 💯 лева, или по 50лв на човек. Нашите козметични салони тук не вземат по-малко, но в сравнение с него.... абсолютно нищо не правят. Толкова се сещам за инфо и по този въпрос.. за магьосника Фатих. 😊👌👍👏😉 Поздрави от нас, ако някой реши и отиде до там😊"

Ние отидохме без час, директно му се изтърсихме, бързо ни прие, без записвания, То е малко салонче, като приземно. Има 2 фризьори и едно момченце, което носи чай и вода. При него си бяха само мъже, на бръснар и фризьор, приказват си, никой за никъде не бърза, за 2 часа и нещо бяхме там, 2 пъти ни сервираха чай, веднъж вода, предлагаше цигари на мъжете. Мъжа ми го подстрига, оформи му брадата с бръснич. На бузите, челото и носа му направи кола маска (включително и ноздрите с клечки), веждите му ги оформи с конец. За ушите ги пална с една запалка, беше ми много смешно, все едно е прасенце и го пърлят. След това му направи маска с нещо като глина. За него всичко това беше 100 лири, което според мен е повече от прилична цена.

Разбира се, че е нормална цена, особено на фона на евтината лира. Но от това видео оставам с впечатление, че процедурите са стандартни, а цените двойни като за туристи.

https://youtu.be/oQMURrqnoZk?t=671

# 84
  • София
Здравейте! Завърнах се днес сутринта от Истанбул.Пътувах  с влак, който тръгва 21:15 от София и пристигна  около 7 ч. на Халкалъ. Спален вагон, но след 2 часа, посред нощ се слиза на турската митница. Другите проверки ги правят в купето, на място, около 5-6 пъти ни чукаха на вратата. Истанбул ни посрещна с  проливен дъжд, пълно отчаяние за всички пристигащи. С чадъри и багаж притичахме  до автобуса, който дойде да ни откара до Сиркеджи. В дъжда тръгнахме да търсим хотела, който се оказа на 5 минути от гарата. Като ни видяха мокри като кокошки, веднага ни настаниха и закуска ни предложиха в ресторанта, а резервацията ни започваше от 12 ч. и закуска на другия ден. Закусихме и тръгнахме, като навън ръмеше. Влязохме в Мармарай и на отсрещния бряг - Юскюдар. И там изненада- слънце! Разходихме се до кафето с възглавниците, но заради скорошния дъжд всичко бе прибрано. Седнахме на крайбрежните пейки срещу Девичата кула и се наслаждавахме на гледката.После се качихме на ферибот за Бешикташ, а оттам поехме към островите. Слязохме на Бююкада. Хапнахме сладолед, поразгледахме магазинчетата и се качихме на файтон за обиколка на острова. Този път съм доволна, че файтонджията не препускаше, а караше бавно и разглеждахме. Миналия път имах чувството, че ще изпаднем от файтона, така препускаше. След файтона пихме хубаво еспресо на заведение над крайбрежната, откъдето се вижда морето и пристанището.В 17: 30 се качихме на ферибот с Истанбулкарт до Еминюню. Там хапнахме балък екмек и тръгнахме пеша до спирка Халич на Метро 2, качихме се с асансьор и се насладихме на залеза над Златния рог до идването на влака до спирка 4.Левент. Там се качихме на сеир терасата, насладихме се на гледките на града, окъпан в разноцветни светлини. Билета ни беше 30 ТЛ, без 4Д киното.Аз съм го гледала няколко пъти, придружителите ми не пожелаха, то нямаше и хора, празен беше салона.С метро и Мармарай се прибрахме изморени в хотела. Да кажа, че задължително се таксува и на излизане от Мармарай, връща сума в картата( 2,60).

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 16:53 от Bqla breza

# 85
  • Варна
Може ли да се зарежда газ по пътя за Истанбул

пропан LPG има вече навсякъде в Турция , почти всяка втора бензиностанция.НЯМА компресиран природен газ метан CNG

# 86
Здравейте.
Искам да задам един доста конкретен въпрос: Някой ползвал ли е Легаси Отоман хотел в Истанбул?
https://www.booking.com/hotel/tr/world-park.bg.html
Интересува ме как е СПА зоната и закрития басейн, т.к. ще ходим в Истанбул през декември и искаме хотелът да предлага и такова удобство.
Вече разбрахме, че за колата си имаме паркинг със заявка.

# 87
  • София
Втория и третия ден преминаха в обиколки на пазари и молове, така пожелаха спътниците ми. Отидохме и на Каньон, а до него имаше и още един, забравих му името. За мен ходене по молове е много изморително, затова после предложих да си направим тур по Босфора, за 20 лири- до втория мост, около1,5 ч. Вечерта на улиците около нашия хотел и всички околни беше пълно с маси и хора, нещо, което съм виждала вечер само на Кум капъ. Едва намерихме свободна маса, за да хапнем. Беше вкусно и евтино, порция около 20- 24 лири. Хапнахме и се разходихме в квартала, беше 23 ч.,а беше като на манифестация. Една от спътниците ми е от по- малък град и беше изумена от това стълпотворение, и че тези хора не спят!
Връщане с влак, като автобусът ни взе от същото място, където ни остави. Да предупредя, че беше обявено тръгване 21:30 и точно в 21:32 ч. тръгна. Така,че да не се закъснява. Иначе може и с Мармарай, вече ходи до гарата в Халкалъ- последна спирка.
 Пропуснах да кажа, че пазарувахме в неделя сутринта на Египетския пазар и беше доста по- спокойно, отколкото в други дни.Хапнахме и от прочутото кюнефе, на дървени въглища, в уличката до пазара, а там намерих и си купих и специалните чинийки за печене на кюнефе.
Аз съм доволна, че посетих отново любимия Истанбул!

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 16:50 от Bqla breza

# 88
Темата е много полезна! Мойте 5 стотинки. За интернет може да ползвате на Теленор пакетите за предплатени и на абонамент карти - 3 лв. 100 Мб на ден и 19 лв. 700 Мб за 7 дена.

# 89
Да драсна и аз някой ред. И ние бяхме за празниците (петък-неделя) с влака с проливния дъжд сутринта на Халкалъ.
Последно бяхме по Коледа – гарата беше разорана целина, но строителите работеха дори в 22-30, така че не се учудвам на постигнатото, адмирации.
Скрит текст:
Полумокри стигнахме до хотела (EVSEN) до Сиркеджи, пратиха ни да закусваме и да пием кафе, докато ни оправят стаята, настаниха ни преди 10. Понеже валеше с прогнози да спира следобед, решихме да се „отървем“ от Долмабахче и към 11 бяхме пред касите – опашка нямаше. Взехме си билети за двете части (селямлък е 60 тл, харем е 40 тл поотделно, заедно 90 тл, взехме и за двете). Преди бях чела, че се влизало на групи, сега единствената група, която видях, бяха българи. Simple Smile Взехме си аудиогидове (за залог оставихме лични карти, може и пари).
Лично мнение – дворецът е великолепен, не дават да се снима вътре, аз го разбрах, след като нащраках 20-на снимки от първите две зали. Естествено, официалната част (селямлък) е по-помпозна, след него харемът бледнее. Отне ни 3-4 часа.
Понеже излязохме доста след два часа́, се засилихме да търсим храна. Реших, че ще издържим до Арнавуткьой и тръгнахме да търсим спирка. Домързя ни да се връщаме до Кабаташ и тръгнахме покрай двореца към следващата. Е, ако не ви се ходи покрай хвърчащи коли, не го правете. Следващата спирка е чак на Бешикташ. В петък до Арнавуткьой върви ферибот, но го изпуснахме за 5 минути. В Арнавуткьой ни хареса, туристи бяхме само ние, покрай брега има рибари, красиви къщички и много рибни ресторанти. Ядохме лаврак и ципура – вкусни и пресни.

Върнахме се до Еминьоню с градския ферибот на Ш. Х. Там ме осени идеята да се качим на кулата Галата, че все пропускам заради дълга опашка. Е, и сега не ни се чакаше, затова отидохме да пием чай с тортички на Galata konak cafe – чудна гледка е там, есента имаше по-малко хора.
Вечерта минахме целия парк Гюлхане, ходихме до площад Султанахмет, тълпите заради Рамазана са невъобразими, трамваите дори в 23 часа са претъпкани и не всички желаещи има къде да се качат. Много местни не спазват поста и е пълно с работещи заведения извън центъра (видяхме и затворени обаче). Този ден минахме 21 км (след само 2 часа сън във влака за мен).

В събота сутринта пак имаше гръмотевична буря с дъжд, добрахме се до Сюлеймание джамия, вътре си поседяхме на килима поне половин час да изчакаме да спре дъждът. С ферибота отидохме до Юскюдар с идея да идем до Момината кула и да пием кафе на възглавничките. Но стана много ветровито, студено и дори си сложих шала, който носех за джамията. Направихме поредните снимки и тръгнахме в обратна посока, минахме всички iskele-та и се засилихме за Кузгунджук, но за нула време беше станала жега и една спирка преди Кузгунджук се качихме на 15-ка (с някаква буква) и отпрашихме за Кючуксу. По пътя видяхме страхотни ресторантчета с гледки (беше време за обяд, а и този път целта на пътуването ни беше лежерно шматкане покрай Босфора). На Кючуксу тръгнахме по указателните табели за автомобилите и ненужно обиколихме една махала. В „учителското“ нямаше нито един клиент и решихме, че не работи. Великолепна градина има! Седнахме на съседно кафененце, но там за хапване имаше само десерти, бюреци и кумпири.

По пътя от автобуса обаче видях фаст фуд заведение за миди и решихме, че основно ще хапнем там. Върнахме се с автобуса, шофьорът караше като луд и спря чак на нашата спирка Ченгелкьой. Нищо не бях чела за района, но много ни хареса! Има атмосфера, заведения, хапнахме страхотни миди долма, купихме си някакви дребни ненужности и се прибрахме с поредната 15-ка към Юскюдар, после Еминьоню, Тунел към Галата и целия Истиклял в двете посоки с няколко включени магазина, после към хотела пеша. Този ден разбих рекорда на моя крачкомер – 28 км. Приведохме се в приличен вид и вечерта отидохме на ресторант в Кумкапъ, за първи път ни беше. По пътя доста хора седяха на дълги маси пред къщите си и ядяха след цял ден глад. И изведнъж от тъмни улички попаднахме в ярката лудница на ресторантите. Трябва да се види това Кумкапъ Simple Smile

В неделя ни предстоеше дълъг ден до вечерния влак, вече ни мързеше и отидохме на дългия тур по Босфора до Анадолу каваъ (шест часа общо). Времето беше идеално – слънце и жега. В селото пак се качихме до крепостта и после хапнахме в същото ресторантче до брега.

Към пет часа бяхме на Еминьоню, отразихме по един десерт на Хафъз Мустафа и ме осени идеята, че никога не бяхме скиторили в уличките на Каракьой. Голям пропуск! Атмосферата ми напомня за Капана в Пловдив, страхотни заведения и хиляди пъти се проклехме, че наядохме с десерти и вече нищо не ни се ядеше/пиеше. Другия път - там!

За четвърти път бях в Истанбул и още не ми е омръзнал. Постоянно откривам нови места и преоткривам стари. Абе, ще ме разберете. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт