Частни училища - информативна тема 27

• 57 408
  • 844
  •   1
Отговори
# 90
За мен по-интересно е колко от приетите деца на ОМТ след 4ти клас са от ЧУ: https://www.smg.bg/uploads/19%20OMT-19%20po-tochki.pdf Както и кои ще продължат в ЧУ и кои ще предпочетат СМГ, но това е още рано да се каже де. Ако има майки на деца в 4клас и напишат приблизителна бройка на приетите деца от техните ЧУ може да скалъпим някаква статистика за 4ти клас.
За миналата година публикувах мисля тук нещо като статистика.
Ще я потърся сега.

# 91
  • София
Няма приети.
Това е са резултати от изпит.

# 92
  • Earth
Няма приети.
Това е са резултати от изпит.

Абсолютно. Миналата година на ОМТ се бяха явили около 1200 деца. В СМГ кандидатстваха не повече от 800.

# 93
  • София
За две деца помня, че предпочетоха ЧУ, пред ДУ. Едното е в началото на класацията, другото на 3 класиране стигна до СМГ, но предпочете ЧУ

# 94
Много малко деца от ЧУ кандидатстват. Говоря както като % от всички деца в ЧУ, така и като % от кандидатстващите в СМГ. Т.е. такъв анализ не може да води до обобщение. Конкретни деца кандидатстват, защото много им върви предмета. Конкретни деца кандидатстват за да избягат от конкретно училище. Но това е конкретика, която не води до обобщение. А има конкретни деца, които се явяват заради състезанието.
Единствено може да се анализира колко деца от ПЧМГ ще отидат в СМГ. И обратното.

# 95
Абсолютно. Миналата година на ОМТ се бяха явили около 1200 деца. В СМГ кандидатстваха не повече от 800.
884 деца, ако трябва да бъдем точни.

И все пак това съм писала за миналата година:

"Според неофициална любителска таблица от миналата година, в първите 160 деца, които са подали документи за участие в приема на СМГ и които са класирани по низходящ бал, фигурират 22 деца от частни училища. Съответно:
Света София-3
Питагор-9
Томас Едисън: 2
Петър Берон: 3
Кл. Охридски-1
Азбуки-1
Дорис Тенеди-1
Веда-1
БШ-1
Децата от Света София, мисля, че са предпочели да останат в СС.
От останалите колко са се записали и колко не са, може да каже вътрешен човек с петокласник в СМГ."

Последна редакция: чт, 30 май 2019, 12:20 от Фран

# 96
Фран, много благодаря за статистиката!
За мен е странно, че толкова малко деца от ЧУ кандидастват в СМГ. Дори да приемем, че СМГ не е достатъчно добро (така и никой не сподели с какво толкова е по-лошо от ПЧМГ), тогава би било логично или много ученици от ЧУ да кандидастват в ПЧМГ или да няма много ученици от ЧУ (или техни родители) с изявен интерес по математика. От друга страна в ПУК/1 клас стотици кандидатстват в ЧУ Питагор точно за да изучават математика.

# 97
така и никой не сподели с какво толкова е по-лошо от ПЧМГ),
- с това, че там кадруват МОН и РУО...
- с това, че няма ресурсите (учители, финансиране, опит) да излезе от коловоза на учебните програми на МОН (освен по математика)
- с това, че няма единовластие и оттам няма единна визия и ред.

тогава би било логично или много ученици от ЧУ да кандидастват в ПЧМГ или да няма много ученици от ЧУ (или техни родители) с изявен интерес по математика. От друга страна в ПУК/1 клас стотици кандидатстват в ЧУ Питагор точно за да изучават математика.
Не е логично. Който иска максимума по математика на всяка цена, все още предпочита СМГ поради по-добрите учители и по-конкурентната среда именно по математика. Който иска просто много добро ниво по математика, но съчетано с научаване на чужд език и добро ниво по останалите предмети - предпочита ЧУ. Питагор е просто една от няколкото опции за това.

Последна редакция: чт, 30 май 2019, 12:57 от Ezhko

# 98
Хич не е странна ситуацията. Да не се лъжем. Много малко от 800-те кандидатстващи и идващи от ДУ са математици. Но всички те искат по-добро образование.
Ако си намерил мястото си в добро ЧУ и родителите ти могат да си позволят таксата, СМГ изобщо не е алтернатива. СМГ е алтернатива за математици от добрите ЧУ.

# 99
  • София
И двете ми деца учат в Дрита. От септември трябва да сме в новата въпросна сграда. Все още съм предобедена към цялото това сливане, та ще видим как ще е. Увериха ни, че учителите си остават, а мен това ме интересува.
Medovik, децата ти в кои класове са? И от кой клас са в Дрита, в смисъл през цялото време ли са учили там? Нивото на английски като преподаване какво е? Ръководството коментирало ли е  с родителите промените, които ще настъпят (ако има такива) при езиковото обучение? Разбирам, че учителския състав продължава, което дава усещане за стабилност.

Света София-3
Питагор-9
Томас Едисън: 2
Петър Берон: 3
Кл. Охридски-1
Азбуки-1
Дорис Тенеди-1
Веда-1
БШ-1
Децата от Света София, мисля, че са предпочели да останат в СС.
От останалите колко са се записали и колко не са, може да каже вътрешен човек с петокласник в СМГ."
Двете деца от ТЕ са изявени математици и целенасочено се готвеха за влизане в СМГ, така че съвсем логично се записаха там. Като единият младеж беше с първи резултат.

# 100
Двете деца от ТЕ са изявени математици и целенасочено се готвеха за влизане в СМГ, така че съвсем логично се записаха там. Като единият младеж беше с първи резултат.
Младежът с първи резултат беше от СС.

# 101
  • София
Няма да влизам в спор, Елица може да даде по-точна информация, ако желае.

# 102
Нито пък аз ще споря.
Миналогодишният първенец на ОМТ е с 40 точки и е ученик от СС:

Последна редакция: чт, 30 май 2019, 15:27 от Фран

# 103
  • София
Аз знам за едно дете от СС и едно дете от ПБ с повече от достатъчно точки за прием. Знам и за две деца от КО, които са кандидатствали, но какви точки имат не знам. Не знам и как точно бихме направили статистика без имена, иначе може да стане дублиране. Знам за 4-ри деца от различни ЧУ с категорично предпочитание към ПЧМГ. За мен по-интересно е друго- след 4-ти клас настава движение в ЧУ, което до този момент си обяснявах с кандидатстване в СМГ, но след поста на Фран се вижда, че не съвсем така. Тоест, това движение има и други причини.

# 104
  • София
Да, предавам се Simple Smile и аз търсих. Фактите говорят. Какъв хубав списък стана ми носталгично Simple Smile Все умни дечица, Огнян от ПУК е все на първо място. Антон и Емо - ТЕ сега в СМГ. Лъчко е от още от детската градина много изявен ДУ - СМГ.

Общи условия

Активация на акаунт