Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 30

• 12 899
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
смисълът е очевиден, ама кой да чете предни постове
Никой свещеник няма право да издава  научено от право на изповед
Някой може да е убиец - нямаш право да го издаваш.
Ако полицията го хване - това вече си е нейна работа.
В този смисъл неясно е как Вярата се явява обвинител? откъде разбра изведнъж, че  Церсей е прелюбодейставала? от Лансел. Така. ама тя не би следвало да има право да се меси, на база наученото от тая изповед и да бъде съд, това е вече инквизиция.
Това се опитвам да ти обясня.
А Лансел че се покри и стана част от Вярата е много удобно.
Показа го като доносник и страхливец. Изтропа Церсей и после търсеше кой да му пази насраните гащи.

Спомянам си добер, че съвсем наскоро някой ми говореше, че българсаката Уикипедия не е добър атестат
Времето във Вестерос се води по Войната на Розите - основно-  моля те виж кой век е тя. ИМа и някои прототопи  от Тюдорите, като Ан Болейн, но те са близко във времето

Относно средновековието - и какво съм учил между 2001 и 2006
Скрит текст:
Аз преди 10 години като учих етнология и история,   Византологията преподаваше Средновековието до  до 11 век, а Медиевистиката - от 11 до -15  и падането под османско робство. И  проф . Бакалов и проф. Матанов са ни казвали, че делят Средновековието на Ранно и Късно.  Матанов ни е казал, че за Югоизточна Европа слага граница завладяването на Констатинопол. 1451. В същото време по Обща история учехме че краят на средновековието идав през 1492 с откриването на Америка
По история на България пък ни обясняваха, че Първата българска държава попада в  Ранното средновековие - до края на 10-началото на 11 век - а Втората българска държава очертава рамките на Късното средновековие 

Последна редакция: чт, 23 май 2019, 00:13 от Лорд Сняг

# 226
  • Русе
По чии съвременни стандарти? Законите са в постоянна еволюция и се менят както с времето, така и с пространството. Както и при тълкуванието.

Ако не се лъжа, тайната на изповедта е светско-законно призната в дадена степен само в някои държави със силно католическо влияние. Но понеже и те са светски държави, по силата на закона углавните престъпления имат преимущество пред нея. Т.е. свещениците по закон са длъжни да докладват веднага за изповядани им убийства, да речем.

В радиус от 150 метра от дома ми има католическа катедрала, православна църква, джамия и синагога. Ако ги обиколя и изповядам пред свещенослужителите там, че съм избил семейството си, няма да ме чувате известно време.

Отделно, за по-ниските категории изповядани престъпления, които попадат в рамките на тази защита: изповедникът няма право да ги разгласява, тъй като е задължен да ги пази в професионална тайна. Изповядващият се (Лансел) по всяко време може да излезе пред светските власти и да говори каквото си иска.

# 227
  • Вестерос
Аз не коментирам за вярата, а ти май забравяш, че е измислен свят със СВОИ правила.

# 228
Гиф, Постоянно говорим, че Вестерос е извънредно близък до Англия по време на войната на Розите
Книги от тази поредица са били давани за пример по История на Англия.
Доколкото аз знам Мартин пише в историческо фентъзи и е считан за един от основоположниците му. Да естествено, че има и измислици например кракени, дракони и т.н. и все пак поредицата твърде много се доближава до една определена реалност.

Коронис, аз нямам претенции за изповяаният (Лансел). Лансел може да си говори каквото си иска и пред когото си иска. Не му прави чест,  обаче че след като и той има вина за убийството на Робърт удобно премълча за това? Още по-малко му прави чест, че вместо да се изправи като мъж очи в очи с Церсей се покри зад Вярата. Но все пак - тук опираме до морала на човека.

Но изповедникът не би следвало да го разгласява.

Преди време в Германия - или бе в САЩ? -  полицията търсеше помощ от свещеник за някакъв  арестуван, за когото подозираха че убиец, но свещеникът отказа да  даде информация дадена на изповед
Съдът се заяде със свещеника, но  Църквата застана зад него, че никой не може да ги задължава да издават изповед и беше дълга сага . Не помня края й, но това е без значение - от значение е, че тайнството на изповед се пази свято.

Последна редакция: чт, 23 май 2019, 00:28 от Лорд Сняг

# 229
  • Русе
Джон,

В пренесения случай изповедникът няма нищо общо. Обвинителят е изповядващият се, обвиняемият е трето лице. Вярата влиза в роля на съдник, защото по закон тази власт е нейна (дадена й от самия обвиняем).

Мартин какви конкретики е положил като юридическа рамка за Седемте кралства един Бог знае (най-вероятно никакви), но ако според действащата във Вестерос правна рамка и религиозно-каноническите обети на Седемте обвинението на Лансел срещу Церсей би било нищожно поради една или друга обосновка, то изобщо нямаше да се използва като основа за развитието на нейната арка. С това, че авторът сам изтъква неговата важност, самият той показва недвусмислено, че показанията на Лансел са съвсем достоверен и валиден обвинителен пункт в казуса срещу Церсей.

# 230
Това ,ч е обвинителят е изповядващият се съм го забравил. Мислех, че е Великият Врабе. Ако е така това променя конктекста, не съм прав, за това което си мислех
И все пак остава моралният казус - първо защото Лансел. не разказа цялата истина включваща, че след спането с Церсей е убил собственоръчно Робърт и второ -  над Церсей имаше физическа принуда ( не й даваха да спи, това  е мъчение тип "китайска капка", само че не използваха падаща капка, а хора, които да я будят) поледващ шантаж от страна на Кеван
Да съгласен съм, че право и морал са различни величини, но ми се струва, че такива инвизиционни методи -  със "самопризнания" и обвинители, които не казват цялата истина не помагат на правосъдието. И аз исках Церсей да си получи заслуженото,  чрез някоя гадно смърт, но по този начин ми става жал за нея. Мартин я изкара мъченица.
Друг е въпросът, че това е средновековие, това наистина е била реалността и такива неща са се случвали действително.
Но на мен не ми хареса както казах различният стандарт приложен към Марджери и Церсей, при положение, че имаше едно обвинение към тях,  и двете бяха кралици, и че и за двете имаше свидетели срещу тях. Още повече че Ан Болейн - прототип на Маргото - я осъждат.

https://www.dnes.bg/art/2019/05/22/djordj-martin-zashtiti-scenar … na-tronove.411108  - eксклузивно - според Мартин последният сезон е бил натаманен за някакви 8 часа от ДиД.  Той намекнал, че неговият край ще е различене от телевизионният

Последна редакция: чт, 23 май 2019, 02:46 от Лорд Сняг

# 231
Джони, това ти какво чувстваш като реална заплаха и какво усеща друг под заплаха е съвсем различно, като твоите разбирания нямат по- голяма тежест от тези на другите. И един поглед е достатъчен Лиза да разбере, че Петир е сексуално привлечен към Санса. Няма нужда да си екстрасенс, нито ти трябват години да го разконспирираш.
В реалния живот майки има всякакви. Трудно някой може да каже тази е добра, тази е лоша. Но в огромен процент майките са емоционални спрямо децата си. За добро или за лошо, това е положението.

# 232
Сняг, нали вече писахме, че Церсей и Марджери не ги съдят за едно и също. Обвинението към Церсей включва убийството на Върховния септон. Не се сещам, дали я обвиняват и за Робърт.

# 233
Eсме, да това е основната разлика, но  останалите неща да които са обвинени и двете са прелюбодеяние и  измяна. И Мардж и Церсей са обвинени, че са изневерили на съпруга си, краля на Вестерос, докато е бил жив.

Джинджър не съм казвал никъде, че моето виждане има по-голяма тежест от това на останалите (пак ми се вкарват в устата думи), но  според мен,  твърдението, че  от пръв поглед да се вижда, че Петир е привлечен от Санса е  ако не абсурдно, та най-малкото - много пресилено;  Вижда се, че Санса не стигнаха и десет погледа, за да го проумее.

# 234
Сняг, Санса е млада и неопитна. Лиза от друга страна схвана бързо, като прибавим и това, че е психически нестабилна получаваме изключително ревнива жена, която се чувства заплашена. Няма значение има ли, няма ли основателна причина, в нейната си глава племенницата и е заплаха.

Знам за прелюбодеянието и измяната, но убийството си е убийство. Церсей в случая е по - прецакана от Марджери.

# 235
Джони- каза, че отказваш да работиш с критериите на една луда. Ако това не е отричане на нейната истина, здраве му кажи. Санса е дете. Как може да сравняваш инстинктите на една жена с тези на едно дете... Да не говорим за опита, който специално Лиза има с Петир. Плюс това сам каза, че и целувка имало, което аз бях забравила ш, и се чудиш защо една неуравновесена жена приема младо и хубаво момиче за заплаха. Айде по-сериозно, Джони. Моля ти се.

# 236
ginger, аз работи с реални категории. Да, ако наистина има заплаха за някой разбирам, но ако заплахата е в главата ти, ти сам ще си я създадеш дори да я няма. Лудите не можем да ги приемаме насериозно.
Джиндър ти казваш, сама, че една неуравновесана жена приема младо и красиво момиче за заплаха. По тази логика всички прислужници трябва да са постоянна заплаха за Лиза. дай да не оставим жива прислужница. Затова казвам - заплахата е само в нейната глава. Отказвам да работя с категориите на лудите. Санса нито е заплаха за Долината, нито за Робин, нито физически заплашва Лиза, нито иска да й отнеме Петир. Отделно - Петир никога не е бил верен на Лиза, че някой да й го отнема, й респективно някой да бъде заплаха за нея. По-скоро Лиза може да бъде заплаха за Санса, ако гледаме реално чувствата на Петир към Санса и как Лиза тръгна да се саморазправя.

Стига с това дете. На 14 г (по днешни стандарти - към 16) Санса отдавна не беше дете. Беше й текла вече и лунната кръв. Беше почти на годините  Денерис и Маргото, на годините на едната братовчедка на Маргото (Ала)  а те всичките бяха далеч по-отракани. Аря, бе по-малка с две години е по-характер бе много по-възрастна. И не само тя. не можем да оправдаме само с години. Вече беше трупала ред разочарования , има забележителен опит Санса, друг е въпросът доколко се възползва от него.
Целувка е имало, но Санса е пасивната страна в тази целувка, та не я очакваше, даже нямаше кога да се дръпне. Но Целувката не я коментирам, защото тя дойде доста след като Лиза вееч се бе държала студено със Санса. А реакцията на Лиза за една -единствена целувка- опит за убийство на племенница - доказва че не  психически стабилна.

ЕСме, това исках да чуя - да, така е убийството си е убийство, признавам го, но въпреки това на Маргото й се размина твърде лек Още повече че ако Марджъри отговаряше за делата си, трябваше да отговоря за  съучастие в убийството на Джоф. Освен това и двете бяха обвини в измяна, което обикновено налага смъртна присъда, и двете бяха обвинени в прелюбодение, и двете бяха кралици, но дялът на Церсей бе много по-тежък. Ако я бяха прекарали и Маргото гола през площада, народа нямаше да я обича вече.

Последна редакция: чт, 23 май 2019, 13:08 от Лорд Сняг

# 237
Ма ти нямаш деца, няма какво да ти обясняваме защо майките са емоционални. Ама явно и жена нямаш и никога не си ревнувал? Доста странно се аргументираш, а знам, че не си хлапе,уж сме набори. Но пък интересно дали авторът е имал в предвид и подобен прочит на книгите, явно е голям майстор. Всеки пречупва написаното през своя опит и вижда различни неща. За мен емоциите и реакциите на Санса, Лиза, Кат, Марджъри и донякъде Церсей, не са никак странни и пресилени Simple Smile. Не харесвам някои от тях изобщо, а на други само определени действия, но много добре разбирам любовта, ревността, отчаянието и доста други емоции, които ги движат. Като тийн, майка, дъщеря, любовница, съпруга и т.н. много добре ги разбирам- и мотивите, и емоциите им. А ти съдиш само от книгите, и ми се струва доста схематично, сухо...

# 238
Джони, както казах, за теб реално е едно, за друг реално е друго. Лиза беше готова да се оттърве от Санса с и без основание, защото чувства заплаха. Реална или не, според твоите критерии, няма значение, защото всеки действа според собствените си. И единственото, на което човек е длъжен в тоя живот, е да поема последствията и отговорностите от действията си, базирани на собствените си възприятия. Никой не е длъжен да се държи мило с някой, който не иска, ако ще това е майка, сестра, дъщеря, племенница и т.н.

# 239
ginger, аз работи с реални категории. Да, ако наистина има заплаха за някой разбирам, но ако заплахата е в главата ти, ти сам ще си я създадеш дори да я няма. Лудите не можем да ги приемаме насериозно.
Джиндър ти казваш, сама, че една неуравновесана жена приема младо и красиво момиче за заплаха. По тази логика всички прислужници трябва да са постоянна заплаха за Лиза. дай да не оставим жива прислужница. Затова казвам - заплахата е само в нейната глава. Отказвам да работя с категориите на лудите. Санса нито е заплаха за Долината, нито за Робин, нито физически заплашва Лиза, нито иска да й отнеме Петир. Отделно - Петир никога не е бил верен на Лиза, че някой да й го отнема, й респективно някой да бъде заплаха за нея. По-скоро Лиза може да бъде заплаха за Санса, ако гледаме реално чувствата на Петир към Санса и как Лиза тръгна да се саморазправя.

Стига с това дете. На 14 г (по днешни стандарти - към 16) Санса отдавна не беше дете. Беше й текла вече и лунната кръв. Беше почти на годините  Денерис и Маргото, на годините на едната братовчедка на Маргото (Ала)  а те всичките бяха далеч по-отракани. Аря, бе по-малка с две години е по-характер бе много по-възрастна. И не само тя. не можем да оправдаме само с години. Вече беше трупала ред разочарования , има забележителен опит Санса, друг е въпросът доколко се възползва от него.
Целувка е имало, но Санса е пасивната страна в тази целувка, та не я очакваше, даже нямаше кога да се дръпне. Но Целувката не я коментирам, защото тя дойде доста след като Лиза вееч се бе държала студено със Санса. А реакцията на Лиза за една -единствена целувка- опит за убийство на племенница - доказва че не  психически стабилна.

ЕСме, това исках да чуя - да, така е убийството си е убийство, признавам го, но въпреки това на Маргото й се размина твърде лек Още повече че ако Марджъри отговаряше за делата си, трябваше да отговоря за  съучастие в убийството на Джоф. Освен това и двете бяха обвини в измяна, което обикновено налага смъртна присъда, и двете бяха обвинени в прелюбодение, и двете бяха кралици, но дялът на Церсей бе много по-тежък. Ако я бяха прекарали и Маргото гола през площада, народа нямаше да я обича вече.
В момента единствения обвинен в убийството на Джофри е Тирион. А Санса подозират в съучастие.
Никой дори не предполага Кутрето и Олена. Май само Церсей се чудеше, дали Тирелите не са помогнали, но доказателства няма.

Общи условия

Активация на акаунт