GoT 39 ПОСЛЕДЕН СЕЗОН - Кралица на пепелища /19.05-26.05/

• 29 629
  • 1 082
  •   1
Отговори
# 705
Всъщност ДиД преписаха от Толкин... Само дето вместо Джон да иде във Валинор, го натириха на Вала...

В смисъл? Кое точно преписаха? Правиш аналогия Арагорн-Джон? Имат нещо общо според мен, но то е много, много малко. Не съм и очаквала Джон да има съдбата на Арагорн. Да си върне трона (до бялото дърво Joy),  да се ожени за голямата си, на пръв поглед невъзможна любов и да заживее щастливо в мир и любов. Това при Мартин не мисля, че може да се случи с който и да е от героите му.
Според мен има предвид Арагорн, а Фродо.

Последна редакция: вт, 21 май 2019, 20:24 от Вечерница

# 706
Аналогията е Фродо - Джон. И двамата спасиха всички на жестка лична цена и бойните им другари продължиха живота си щастливо. Само дето Фродо реално получи награда, а Джон го наказаха...
П.П. Имайки предвид Мартин колко иска да е по-гоУем от Толкин, може в книгите да е друго....

# 707
Аналогията е Фродо - Джон. И двамата спасиха всички на жестока лична цена и бойните им другари продължиха живота си щастливо. Само дето Фродо реално получи награда, а Джон го наказаха...

Не ми мина през ум, че може да е Фродо. Макар че сцената, в която Старките се сбогуваха с Джон напомни много на сбогуването на Фродо със Сам (винаги верните приятели се казват Сам. Joy), Мери и Пипин. Ах какви сладури бяха тези хобити. Трябва да си изгледам филмите пак. Joy

Да де, именно. Мартин наказва алтруистите, а Толкин ги награждава. Във Властелинът всички си получиха заслуженото. В Песента за огън и лед няма как да стане така.

# 708
Ами във Властелинът е bitter - sweet, Фродо отиде във Валинор, но и той е толкова счупен, колкото Джон, т.е. кво като отиде във Валинор,освен че поне сам си го избра. Уж и на троновете трябнаше да е bitter - sweet, ама в най-важната сюжетна линия е само горчив...

# 709
И така да е, за мен точно това послание е кофти начин да приключиш 8-9-годишен труд. Някакси останалите трагични удари, които направиха ГОТ честен и реалистичен пред феновете имаха по-нечерногледи послания на фона на черногледи събития.

Например, смъртта на Нед ни научи, че честта и дългът са едно, но когато си във враждебна среда сред интриганти трябва да си по-внимателен и да не разчиташ, че всички ще са като теб. Той хукна да предупреждава Сърси, че знае тайната й, знаейки каква змия е, и затова си загуби главата.

Червената сватба (и предателството на Теон) показа, че прекалено доверие не може да се гласува на никого. Семейството е най-малката и единствена единица, в която може да си позволиш да имаш пълно или почти пълно доверие. Всички останали заклети, незаклети, приятели или не са си хора, които гонят техните интереси и не можеш да разчиташ да сложат твоите на преден план. Същото донякъде може да се каже за предателството на Нощния Страж, когато убиха Джон.

Премеждията на Тирион показаха, че хората винаги ще съдят по външността и по разни техни си критерии, което обаче не значи да се отчайваме, ако съдбата ни е дала слаби карти и да компенсираме с каквото можем.

Смъртта на Станис и погрома над семейството му дадоха урок, че не може сляпо да се вярва в пророчества, предчувствия и тн, които могат да бъдат подвеждащи... и тн.

Всичко има положителен нюанс.
Това последното не мога да го смеля. То ми е точно: Бъди хитър, нахален и гледай да се скатаеш, докато балъците свършат всичко и понесат всички жертви, част от тях по пътя ще дадат фира, а останалите ще са прекалено изморени да ти се противопоставят на исканията.

# 710
  • София
Ани, права си за Джон като цяло. Конкретно в света на Мартин нямаше как да е Крал след всичко което направи, не защото не го заслужава... Не ме разбирай погрешно. Аз изначално исках той да е крал ако има такава опция. Най-добре да нямаше изобщо, но...
Но генерално си права и наистина той свърши мръсната работа, а за отплата го пратиха като изгнаник. Гадно.
Обаче Джон ще остане завинаги героя на народа и за него ще се пеят песни хиляди години напред. Simple Smile
Другите герои за които ще се пеят песни според мен са Аря и... Джайм! Убийте ме, ама вярвам в това за него.  Laughing

Аниш, Вечерница, оки Simple Smile

Брадли,
Това важеше ако не беше казал, че краят ще е един и същ.

Толкин/Мартин
Мартин е много по-жесток. Толкин е като разказвач на приспивни детски приказчици в сравнение с него.
Така че изключено да има истински, класически мечтан хепиенд.

# 711
  • Пловдив
Аз не мога да разбера хората, които се вайкат за начина по който приключи историята на Джон. Или аз нещо не съм наред ... как си го представяте Джон като крал в Кралски чертог? Доколкото аз мисля, че познавам образа му - това е абсолютно невъзможно. Неговото наказание всъщност беше награда. Върна се на мястото си.
Да е крал на 6те кралства - не. Това не е за него и нямаше да бъде щастлив.
Но свободен човек с място под слънцето и право на дом, жена и семейство - да.
Той е най-Старк от всички Старки. Ако не Крал на Севера, то поне да си остане в Зимен Хребет като син на Лияна Старк. Там пак може да си вземе Дух. Или да управляват двамата със Санса. Можеше да й стане Master of War или съветник.
И не съм съгласна, че гори от щастие с Диваците. Да, харесва някои от тях (Тормунд, например или Вал в книгите), но още по време на любовната му история с Игрит, той не се чувства баш на място там. Това, че сценаристите са решили да ни успокоят лекичко с "Как ми се ще да дойда с вас", което Джон каза на Тормунд на сбогуване, си е прах в очите.
И дори да си реши да иде зад Вала, да си го реши сам. Те го наказаха. Човекът, който (колкото и да стана пасивен и досаден):
- Спаси Диваците отвъд Вала от НК;
- Има дейно участие в битката за Зимен Хребет срещу Болтън (с помощта на диваците, които спаси);
- Обиколи де що има народ да търси помощ, за да се бори с НК;
- Донесе драконово стъкло в ЗХ; доведе Кралицата на Драконите с дракони и армия, които силно наклониха везните;
- Благодарение на двамата с Денерис НК бе победен. Без тях Аря нямаше въобще да стигне до там.
- Накрая уби полудялата кралица Денерис въпреки любовта си към нея изцяло и само за доброто на другите.

И накрая го наказаха. Излезе едно такова сдъвкано... ала "Ми ние си разделихме пая докато ти брадясва в килията, а сега ако обичаш - скрий се някъде максимално далечко на север и за всеки случай - без жена, без деца, без права."

Наистина това остави едно послание в стил "Ако си добър, алтруистичен и искаш да помагаш на другите хора, значи със сигурност по-хитри хора, които не са участвали на 1/3 в работата накрая ще пожънат резултатите от твоя труд и ще те изритат в изгнание".
Ама точно така е в живота! Смелите и благородните ги убиват, тъпчат, мачкат, свършват черната работа, а после със заслугите се кичат политиците - тези, които се крият в миша дупка, когато е напечено. Ами така е устроен света. Защо в приказката да е другояче? Боли, но сме си такива хората.

# 712
Май изпадам в депресия. Grinning Grinning

# 713
  • София
Джон го извъртяха в пералнята, пуснаха го в центрофугата на високи обороти и на финала смачкан, уморен, употребен.. не остана място... да го проснат на простора.За всички други намериха място, къде да си проснат "доспехите".
Ама видите ли... той Джон нали още в 1 серия искаше да ходи на Вала, Санса пък кралица искаше да става а Аря с момчешки работи да се занимава..Бран по стени да се катери нагоре и на високо... . ето ще кажат изпълниха се желанията на всички останали Старки. Да ама... горчив вкус и фенското съжаление има при Джон... Мъка мъка...
Най големия играч за мен е Тирион. Евалата, отърва и този път кожа. Дар словото си е дар слово...
Съветчето... пълна пародия. Така неестествено ми седяха... Несериозно с тия шеги.. На фона на умрелите невинни.
Тирион с охота... пое дългогодишната си функция на ръка.
Най трогателната сцена за мен е... Общуването на Дрогон с мъртвата Денерис... и после как я отнесе😢

# 714
Google76, такъв е светът на Мартин, такъв е нашият, за съжаление. Такива са посланията на книгите на Мартин, такива са посланията и на сериала. Сега зависи кой на колко години е когато гледа сериала и как го възприема и дали иска да бъде хитър и да успява или да е човек с чест и достойнство и да си бъде принципен до край, пък каквото ще да става.

Мислиш ли, че голямата маса фенове в тийнейджърска възраст чакат сериала да им каже кои успяват. Те го виждат всеки ден.

Моля те, не изпадай в депресия. Hug

Дяволо,
Цитат
Обаче Джон ще остане завинаги героя на народа и за него ще се пеят песни хиляди години напред.

И аз така мисля и смятам, че за човек като Джон това ще е достатъчно.

Относно Толкин - чела съм (не знам дали е вярно, че то в днешно време не знае човек на какво да вярва Joy и затова сигурно търсим убежище в сериалите и книгите, най-вече във фентъзи и фантастики Joy), че Властелинът е замислен точно като приказка за деца. Не съм убедена в това. Виж Хобит си е точно приказка.

# 715

Джон Сняг, видях ,  че си ми отговорил ,  че е такъв Бран, защото само седял на инвалидният стол.
Тук ще споря с теб.
Той може да върви в реалния живот, не може да станеш такъв само от седене , защото той ходи все пак.
Затова попитах да не е болен от Анорексия.

Санса пък кво се е разчекнала така зад кулисите,  все едно е на преглед на Гинеколог , не знам !

# 716
И Кит гримира Мейзито. 😂😂😂

# 717
Не знам с какви хора се заобикаляте, та си мислите, че безкористните са изчезващ вид, който няма място под слънцето. Хора като Джон има и сега, само не са изправени пред неговите избори и с такава публичност.
Джонката накрая едва ли не излезе грешен, че е добър и почтен, но истината е, че всички губят прогонвайки и неразбирайки хората като него. Защото дори и най-големите тарикати в сериала щяха да са нищо без Джон или една Оша например.
Както е истина и че той спечели, отивайки далеч от манипулатори и хора без чест и съвест.
Жалко, че не се осъзнава каква загуба е това - не за него, а за оня свят.
Иначе реалността не е нещо насадено изкуствено, тя си зависи от всеки от нас.

# 718
  • Чужбина
Гугъл, каква депресия, душа?

Ти тогава трява да си депресия заради света, в който живеем.

Тая депресия съм я минала преди години, когато се сблъсках с разни неща в истинския свят и видях, че всичките глупости, които ми ги е набивала майка ми в главата, са horse shit. Честност, почтеност ... бла бла.

Но си останах дъщеря на майка ми. Тя до ден днешен се възмущава. Аз не се пречупих, но свикнах.

Затова толкова харесвам образите на Варис и Кутрето. Как пък нямам нищо от тях? Поне малко. Щях да се възползвам от толкова много ситуации, които ми е предлагал животът.

Така и не се научих да подвивам коляно, когато трябва и когато е изгодно.

Ша им подвивам коляно ... как пък не!

# 719
Последни шеги за днес

Общи условия

Активация на акаунт