Водата, заедно с кърмата или адаптираното мляко, е едно от първите неща, които кърмачето приема още в първите дни след раждането.Откога мога да давам на бебето вода?
Днешните педиатри съветват, че водата е добре да бъде въведена в менюто на бебето едва с началото на захранването на 6-месечна възраст, като преди това най-доброто за здравето на бебето е кърменето, без даване на никакви допълнителни храни и течности.

Но както знаем, не всички майки имат кърма и много бебета се налага да бъдат изкуствено захранени, вследствие на което не успяват да набавят необходимото количество вода, което обикновено се съдържа в майчината кърма. Затова е важно да знаем каква вода да даваме на бебето.

По какво да познаем, че бебето е обезводнено?
Ако водата е недостатъчно, се нарушава целият воден и минерален баланс в организма, при което съществува риск от обезводняване.
Следните признаци ще ви подскажат, че бебчето не приема достатъчно вода:
-  Бебето не пишка достатъчно често и достатъчно като количество;
-  Урината е по-тъмна и по-плътна;
-  Кожата е суха и бледа, особено бузките и езикът;
-  При предлагане на вода, бебето пие жадно;
-  Бебето е силно неспокойно.

Каква вода е подходяща за новородени?
Не давайте на бебето си минерална вода. Тя може да бъде включена в менюто след годинка, а най-добре след навършване на втората. Водата, подходяща за кърмачета, е трапезната вода. Тази вода е с ниско съдържание на натрий и още по-ниско минерално съдържание, което я прави идеална за специалните нужди на новородените.

Колко вода трябва да изпива бебето?
Това е толкова индивидуално, колко и при възрастните. Избягвайте да давате вода 30 минути преди и 30 минути след хранене. В първия случай водата ще напълни стомахчето на бебето и то ще откаже да се храни. Във втория има опасност то да повърне.

Научете още за силата на водата и се включете в играта ТУК.

Последна редакция: пт, 14 юни 2019, 13:00 от Редактор***