Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 май 2019, 10:32 ч.

Клафути - започва сезонът на черешите!

  • 2 279
  • 29
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 779
С нетърпение чакам да дойде този период от годината, за да започна да приготвям любимия ми фрренски десерт, който идва от региона Лимузен. Популярен е навсякъде по света, именно защото се приготвя изключително лесно, бързо, с обикновени продукти, а е толкова вкусен! Опитате ли го веднъж, ще искате да го приготвяте пак и пак...
Ето рецептата, по която го приготвям:

500 г череши
4-5 бр. яйца (в зависимост от големината им)
1/3 ч.ч. захар
1 и 1/4 ч.ч. смес от прясно мляко и течна сметана
2/3 ч.ч. брашно
1 щипка сол
3 с.л. разтопено масло
по няколко капки есенции ванилия и бадем
пудра захар за поръсване

Форма с диаметър 25 см или малки форми (6-8 бр.) се намазват с масло. Отгоре се подреждат почистените от дръжките череши (без да се махат костилките).



Приготвя се тесто, като се разбиват яйцата със захарта. Добавя се млечният продукт, след това - брашното със солта и накрая - маслото и есенциите. Разбърква се до получаване на гладка смес, която се изсипва върху черешите.



Слага се във фурната, загрята на 180 градуса и се пече около 30 минути, до получаване на златист загар.
Десертът се изважда от фурната, оставя се леко да изстине, поръсва се с пудра захар и се поднася.











*Добре е да се пече в керамични или стъклени съдове, а металните да се избягват, тъй като те ще изгорят ръбовете.

*Ако има остатъци от сладкиша, да се съхраняват в плътно затворена кутия до 4 дни в хладилник. Загрява се отново във фурна на 150 градуса, докато се затопли.

Да ви е сладко!

# 1
  • Мнения: 6 394
Много го обичаме и ние. В индивидуалните керамични купички за крем-карамел става страхотно.

Към рецептата мога да добавя, че ако не ви пречи черешите да пуснат сок и да боядисат сладкиша (както на последните 2-3 снимки), могат да са обезкостени. Но ако няма да ги ядат малки деца, с костилки става по-красиво.

# 2
  • София
  • Мнения: 1 779
Освен, че е красиво, костилките придават и аромат на сладкиша, за това по оригиналната рецепта се прави с тях. Аз също съм го правила така. Там, където на снимката се вижда сок, това е от разрязването.

# 3
  • София
  • Мнения: 2 110
Благодаря Vanja77 ! Направихме с дъщеря ми, стана чудесен. Сложих италианско брашно за сладкиши тип 00, стана много фин. Черешите без костилки, бяха сухи и не пуснаха сок, доста сладки за началото на реколтата.

От любопитство после се разрових във френски сайтове с рецепти. Освен оригиналната, има множество вариации - с бадемово брашно и царевично нишесте,  с различни плодове. Дори солено със зеленчуци, впечатли ме едно с тиквички и козе сирене. Солените приличат на флан, но в рецептите използват термина "Клафути" и всичко в рецептата е същото, но без захар.
Скоро пак ще се прави това черешово изкушение.

# 4
  • София
  • Мнения: 1 779
nati_nat, много се радвам, че ви е харесал сладкишът! Когато се приготвя с други плодове, вече се казва фльонярд. Клафути се казва само този, който се приготвя с череши!

# 5
  • Мнения: 1 457
И ние много го хапваме! Страхотен и лесен дессерт! Става страхотен с различни плодове - ябълки, банан,ягоди и т.н.

# 6
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 1 950
Един от най-любимите ми десерти!! Сега обаче искам да попитам тук дали някой е чувал за подобен сладкиш - надевайно. Баба ми беше чехкиня и го правеше, като бяхме деца. Беше страхотен, но за жалост изгубихме рецептата. Надевйното се прави с бели череши, тестото, според някакви сопмени на мйка ми е било доста течно, като за палачинки. Ако някой знае ще е супер да се възроди тази рецепта. 

# 7
  • Мнения: 32
Един от най-любимите ми десерти!! Сега обаче искам да попитам тук дали някой е чувал за подобен сладкиш - надевайно. Баба ми беше чехкиня и го правеше, като бяхме деца. Беше страхотен, но за жалост изгубихме рецептата. Надевйното се прави с бели череши, тестото, според някакви сопмени на мйка ми е било доста течно, като за палачинки. Ако някой знае ще е супер да се възроди тази рецепта. 

http://vkusen-svyat.blogspot.com/2016/05/strawberry-bublanina-tr … al-czech.html?m=1

Намерих това, но не знам дали е същото.

# 8
  • Мнения: 19 436
Ще го направя. Heart Eyes

# 9
  • Мнения: 921
Ммм, клафути ... чакам хубавите череши с нетърпение. Уникално вкусно!
Аз ги правя по тази рецепта:
3 бр. яйца
1 ¼ чаша мляко
2/3 чаша захар
½ чаша брашно
2 чаши обезкостени череши
1 ч. л. ванилия
щипка сол

# 10
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 1 950
Благодаря, ще я пробвам тази рецепта. надвайното наистина се прави с прясно мляко. Аз съм преровила много чешки сайтове и съм търсила рецептата. Надевайно на чешки значи нещо пълнено, до колкото си спомням. Ако някой има рецептата в семейните си тефтери ще е супер,но се съмнявам Simple Smile))

# 11
  • София
  • Мнения: 2 905
И аз честичко го правя .
Може да се направи и с компот от праскови,също става много ароматен и така може да се яде целогодишно Stuck Out Tongue

# 12
  • Варна
  • Мнения: 135
Обожавам Клафути! Един от любимите пролетни десерти - лек, ароматен и свеж - идеален за топлите дни! Благодаря, че ми го припомнихте, момичета и най-вече Vanja77  Flowers Bouquet

# 13
  • Мнения: 2 414
Не знаех , че се казва така . Майка ми го прави страхотен Simple Smile
Но ще се пробвам аз този път . Благодаря за рецептата 👍

# 14
  • Berlin
  • Мнения: 9 008
Ох и аз го харесвам много. Simple Smile Ама ще го пробвам с бадемово брашно скоро.

Общи условия

Активация на акаунт