Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Говорим си за Боговете, Човека, Вселената, Философите и Живота

 • 9 302
 • 653
 •   1
Отговори
# 645
 • Мнения: 790
На мен книгата ми хареса, защото ме отпраща към по-други измерения и въпросите за човешкия геном някак си олекват, предвид материалното им предназначение.
Разбирам.

На мене ми е много интересен генетичния код, защото обикновен човек, който разбира от програмиране, може само да се чуди и да се мае, как изобщо е възможно това нещо.

Никой човек не може да напише такъв код. Никога. Трябва да имаш астрономическо IQ за тая работа.

3 млрд знака, кодирани така, че да дават инструкции на клетката. Умопомрачително.

# 646
 • Мнения: 4 531
Elena Pau 663353, много ми е интересно това, което обясняваш. Вдъхновявящо и същевременно непостижимо за нашия ум, мен лично ме води при Бог и възхита от величието Му.

# 647
 • Мнения: 3 415
Подходите ви са различни и няма как да се разберете. Разглеждате едно и също нещо по различен начин. От една страна са химичните елементи, друго е биохимията, трето е духът и ... става каша. То и без това смесване е каша, защото не всичко е изучено докрай /ако има край Grinning/. А ние търсим навързването на всичко. Е, няма как да стане. Grinning

# 648
 • Мнения: 790
Не е така, Ина.

От чисто невежество, някой тука сравнява абиогенезата с процедура инвитро. Това е толкова смешно, че може да се разказва като виц в лабораториите за синтетична химия и молекулярна биология.

Да сравняваш инвитро процедура с абиогенеза, показва само, че изобщо, ама изобщо не знаеш, за какво изобщо ти самият говориш.

Това невежество е наистина, ама наистина главозамайващо.

Поради същото това невежество, някои все още вярват на теорията на Дарвин за еволюцията от Викторианската епоха, когато са си нямали грам представа, че една клетка е като един град, с пречиствателни съоръжения, система за доставки и всеобхватна интернет мрежа. Да, всяка част на клетката комуникира с другите части на клетката. На всичкото отгоре, в клетката има и качествен контрол.

Абиогенезата е в основата на вярата, че животът е възникнал от нежива материя чрез някакъв неизвестен, хипотетичен, незабележим, невъзможен за тестване химичен процес. Наричам го вяра, защото със сигурност това изобщо не е наука.

Абиогенезата е доброто старо произволно самозараждане, този път без "произволно". Още през 16 в. доказват, че хипотезата за спонтанното самозараждане е пълен булшит.

Абиогенезата е мит, приказка, превдоинтелектуална акробатика от времето на древните гърци, 500 години пр.н.е.

Еволюционистът Пол Дейвис казва:
ДНК е генетична база данни, която предава информацията си с помощта на математически код. По-голямата част от работата на клетката не се състои в материалните неща, т.е. в хардуера, а е информация, т.е. софтуер. Опитът да се създаде живот чрез смесване на химикали в епруветка е като да запояваш превключватели и проводници в опит да създадеш Windows 98. Няма как да стане, защото адресираш проблема на грешно концептуално ниво.

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 13:38 от Elena Pau 663353

# 649
 • Мнения: 3 415
Това дали си струва да се прочете?
https://chitanka.info/text/42534/3

# 650
 • Мнения: 790
Това дали си струва да се прочете?
https://chitanka.info/text/42534/3

Ина, книгата е стара за онова, което тематизира.

Много е жалко, че на български почти няма добра литература.

А и "геном" е много техническа тема.

Достатъчно ти е да знаеш, че ДНК-то е подобен програмен код, съдържащ нещо като команди ("произведи еди-кой-си протеин"). Някои от частите контролират изпълнението на командите.

Клетката е нещо като машина, която изпълнява команди, кодирани в софтуера на машината.

Налице е нещо като процес с 2 стъпки:


1-ва стъпка е нещо като "препис" на ДНК секвенцията (поредица от букви) посредством РНК нуклеотиди.
2-ра стъпка е превод:Виж, че е супер техническо. Може би просто е достатъчно да се каже, че генетичният код е нещо, което е подобно на компютърен код.Малко на детски език можем да си го представим като:

Символната инструкция AATCAGGGACCC означава "направи корен". Следващият ред от кода дава команда "направи стъбло". Следващият ред (TACGGGG): "направи цветче, което е  бяло, цъфти през пролетта и мирише на рози" (това е само някаква метафора).

# 651
 • Мнения: 110
Мислех да не пиша повече, но не се сдържах. Не съм сравнявала инвитро то с никаква абиогенеза. Просто това ми дойде на ума за нещо, което е изглеждало напълно невероятно в миналото, а вече е ежедневие и не учудва никого. И злобата разболява, както и вманиачаването на каквато и да било тематика. Отивам навън да се радвам на слънцето, че след около 5 млрд години то ще ни види сметката, ако преди това не сме се самоунищожили от тесногръдие и злост.

# 652
 • Мнения: 7 357
И сега какво, понеже Елена разкри тайната на живота, заклейми всички други теории, защото са смешни, абсурдни, идиотски, глупашки и са рогати магарета в розови сапунени мехури, темата трябва да спре да съществува, така ли. Защото тя апострофира по агресивен начин всеки дръзнал да изкаже мнението си, наричайки го главозамайващ невежа и отговаря само, ако питането е свързано с нейната теория, която от няколко страници повтаря, потретва, натъртва, накъртва и не знам още какво, сякаш, ако я повтори сто пъти, ще стане истина, факт, доказано. Много ми е неприятен агресивния подход. А и не виждам да има успех. Язък за хубавата темичка. Така беше в темата за Загадките, така става и тук.

# 653
 • Мадрид / София
 • Мнения: 2 973
Въпросът е, че дисекцията на ДНК не е от днес и много учени са я изследвали и са се удивлявали на сложността ѝ. Дори върл скептик коренно променя мнението си и заявява "Бог съществува"!

Та някой тук сега открива топлата вода и всички останали трябва да му се прекланят и правят маанета и метани! Хайде холан!

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 15:02 от Angela61

Общи условия

Активация на акаунт