Големите загадки

• 618 437
  • 10 439
  •   1
Отговори
# 10 290
Скоро коментирахме подобен тип загадки, мистерии с приятели и роднини и се оказа, че не бяха чували за Kryptos, затова пускам една статия тук:
https://www.culturespace.bg/bg/news-more/kriptos-edna-nerazreshima-zagadka

# 10 291
Добавям и едно доста детайлно и увлекателно направено видео за Kryptos:

# 10 292
Много яко. Дано г-н Санборн не се спомине, преди някой да е разгадал шифъра, или поне да е оставил някъде отговора.

# 10 293
  • Варна
Вярвам, че понякога най-големите мистерии не са някъде далеч в космоса или историята, а в собствения ни род и съдба. Животът ми е поднасял моменти, които науката трудно би обяснила, но сърцето помни завинаги.

Ето една история от моя живот, която и до днес си остава най-голямата ми лична загадка – срещата на дядо ми с отвъдното и последвалото прераждане.

Видението на дядо Крум
Дядо ми Крум, на когото съм кръстена, беше земен и уважаван човек. Едно лято обаче му се случи нещо, което разтърси цялото ни семейство и селото.

Докато караше каруцата си, му се привидя, че до него сяда млада гола жена. Тя започнала да му говори – разказала му цялата история на селото с невероятна точност, разказала му за миналото, но и за бъдещето. Най-странното беше, че го заклела да не споделя с никого нищо за това, което му е разкрила за бъдещето.

Всички в селото започнаха да тълкуват това привидение. Хората вярваха, че той е видял самата Смърт и че си е знаел, че скоро ще си отиде. И наистина – малко след това, точно на моя 20-ти рожден ден, ние го погребахме.

Пророческият сън и прераждането
Загадката обаче не приключи със смъртта му. Години по-късно, когато имах трудности да забременея с второто си дете и преживях загубата на дъщеря си, сънувах дядо Крум точно около Великден.

В съня ми той беше облечен с дрехите, с които го погребахме – черен костюм и бяла риза, но странно защо носеше бомбе, а приживе винаги носеше каскет. В този сън той ми каза, че ще родя момче и то ще се появи около Коледа .

Истината се оказа по-силна от всичко:

Наистина забременях малко преди този Великден.

Терминът ми беше на 25 декември и малкият ми син се роди точно около Коледа.

Оттогава никога повече не сънувах дядо си.

Но най-голямото доказателство за тази мистична връзка дойде наскоро. Докато премествах багаж на родителите ми, случайно намерих старата войнишка книжка на дядо. Когато я отворих, останах безмълвна – малкият ми син е точно копие на дядо ми от младежките му години, едно към едно. Странното е, че тази книжка е стояла скрита с години и попадна в ръцете ми точно когато синът ми стана на възрастта на дядо от снимката.

Загадката, чийто отговор бих искала да знам: Дали онази млада жена в каруцата наистина му е разкрила бъдещето на рода ни? И дали наистина душата на дядо ми се върна при нас чрез сина ми, както предрече в съня ми?

# 10 294
  • Мадрид / София
Въпреки, че има друга тема за такива случки, ще ти кажа каквото знам: има случаи, когато същности от отвъдното се материализират в нашия физичен свят за кратко и можем да ги видим. Обикновено са частична поява, тоест липсва част от тялото, най - често видението е без крака или без горната част на тялото, но може да бъде и цялостно. Най-често е за да помогнат. Тоест да е смъртта - си е плод на страха на хората от неизвестното. Малко преди смъртта хората получават известия за наближаващия край, но сега няма да се спирам на това.
Според медиумите, човек се преражда след около 100г. Това най- общо. Има изключения, но да се родят в същото семейство е много малко вероятно. Така че, малкия ти син е много малко вероятно да е преродения ти дядо.

# 10 295
В другата тема съм писала за някои неща, които са ми се случили на мен. Винаги опитвам да ги подложа на пълен логически анализ, и чак когато не успея, мога да ги приема за странни, необясними.

1. Жената е заклела дядо ти да не говори за бъдещето и той вероятно го е спазил. Няма как да се потвърди дали е било вярно предсказание. За миналото, при много хора се е случвало да имат/получат по някакъв странен начин знания за миналото. Чела съм, че има и ДНК памет, която се предава на поколенията и тя не е само биологична, а и историческа, за събития. Затова за миналото е напълно възможно и вероятно да съпадат разказаните неща с истинските, доколкото хората имат информация за миналото и могат да съпоставят.
Има мнго описани случаи на халюцинации.

1.А Сигурно ли е, че хората са вярвали, че това е била смъртта, преди дядо ти да си отиде?  Много по-вероятно е такива мисли да са се появили след неговата смърт, именно във връзка близковременните събития.

2. Когато си сънувала дядо си, ти вече си била бременна и организмът ти на подсъзнателно ниво е имал тази информация. Така, че сънят е логичен.

3. Много деца, израствайки, са точни копия , по-често на баби, дядовци. Но претърпяват и промени в процеса на израстване.

4. Дори и тази книжка на дядо ти да ти е попадала и преди това, напълно е възможно да не си й обръщала внимание и заради това да не си го запомнила.  Но когато приликата те впечатлява, си обърнала внимание, точно заради нея. Човек не помни всичко, което му минава през ръцете. Помним само някои неща, по нпкаква причина.

ПС Все пак, да не забравяме, че има и ясновидци, а науката още не обяснила това явление.
Не изключвам възможността и обикновени хора да имат ясновидски моменти и преживявания.

# 10 296
Само да кажа, че примерно халюцинациите изглеждат абсолютно неразличими от реалността за халюциниращия. Така че е напълно възможно човек да види какво ли не, а после с времето паметта също се нагажда за да пасва на представите. Трудно може да се каже какво наистина е било, ако няма обективни записи.

# 10 297
В един или друг смисъл хората се връщат, тъй като новите поколения приличат визуално или като душевност на старите. Както се казва, живеят чрез следващите поколения.

# 10 298
Нормално е да има физическа прилика между син и баща или дядо и внук, особено на младини, все пак споделят едни и същи гени.

Когато в един момент здравето на възрастен човек тръгне безвъзратно надолу, човекът не само предусеща, а съвсем осъзнато е наясно, че краят му наближава. Когато пък прозорецът от време на тоя свят ти се затваря, фокусирането върху миналото се явява вид утеха (след като бъдещето е без теб). Нормално е да заживееш в спомените си, а на подсъзнателно ниво, в сънища и отнасяния на ума също да се връщаш назад, като вид вкопчване в живота. Отиващ си човек разказващ за миналото на селото си е по-скоро нещо типично.

Сънуването на собствено бъдещо дете, дали пряко или косвено (някой съобщава вестта) при проблемно забременяване, да не говорим пък след загуба на дете също е в реда на нещата. Емоционалното инвестиране е огромно, а това, което е така ярко на преден план в съзнанието се пренася и в подсъзнанието. Ако се случи и действително съвпадение с реалността, примерно сънуваното да се случи горе долу сега, когато е най-актуално, то субективно вече се бетонира като провидение цялото нещо.

ПП. Въобще не искам да омаловажа нечия вяра в мистично изживяване, просто споделям моята реакция на прочетеното. Като загадка пак си има и то голяма - защо жената е била гола и най-вече - в кой участък от пътя се качва на хората в каруците.

# 10 299
Съжалявам, че ще го кажа, но на мен това ми лъха на феминизъм. Човешката история познава и матриархата. Дали е било нарочно, с цел омаловажаване ролята на мъжа?  Така ми звучи. А и темата не е за религия като цяло. Първо трябва да се докаже, че това са реални исторически факти, а не фикции.
Не мисля, че това са загадки. Според мен са теологични схващания и спорове и мястото им не е в тази тема.

Освен това има достатъчно фосилни находки, доказващи, че не само хомо сапиенс е съществувал и се е развивал. Такива са хомо еректус , неандерталеца, хайделбергския човек, денисовия човек и не малко още. Има и доказателства за смесване между  някои от тези групи Хомо.  Кои по-точно представители на род хомо произлизат от Адам и Ева, или ребрата им? И ако приемем, че това е хомо сапиенс, как са изглеждали Адам и Ева - като нас, или не? Защото фосилните находки недвусмислено доказват развитие на хомо сапиенс. Но хомо сапиенс се появява в по-късен период от други представители на рода хомо. Те какви са били тогава, ако Адам и Ева са били хомо сапиенс?  Приятелчета за компания? Или тях са ги създали Буда и Алах, за конкуренция? Всъщност християнския Господ, Буда, Алах и други, един Бог ли е , или са различни богове?
Генетиката е доказала и много голямо сходство на ДНК на човека и шимпанзетата, до 99 %.

Много интересна статия, авторката е доктор по генетика, препоръчвам.
https://priroda.bas.bg/nie-i-neandertalcite-kakvo-razkazvat-genite/
Цитат
Известно е, че неандерталците допринасят до 1 – 4% от геномите на неафриканските съвременни хора, в зависимост от това от кой регион на света са предците, а за съвременните хора, живели преди около 40 000 години, е установено, че имат до 6 – 9% неандерталска ДНК. Тъй като неандерталците вероятно са еволюирали извън Африка (до момента не са открити вкаменелости на неандерталци в Африка), се смяташе, че няма да има следа от неандерталска ДНК в съвременните африкански хора. Проучване през 2020 г. обаче показа, че има неандерталска ДНК във всички африкански Homo sapiens. Това показва, че съвременният човек не е напуснал Африка чрез една или няколко вълни на миграция, а е имало движение на древни хора от и към Африка и по тази начин неандерталските гени са пренесени и там.
.............
Освен неандерталците и древните съвременни хора, друг вид хоминиди – денисовианците също са обект на интерес и изследване, за да се докаже дали има смесване на генетичен материал между тези три вида. Сравнението на генома на денисовианци с различни съвременни човешки популации показва до 4 – 6% принос на денисовианците в неафриканските съвременни човешки популации. Тази концентрация е най-висока при хората от Папуа Нова Гвинея и Океания. Логично е кръстосването да се появи в тези островни общности от Югоизточна Азия и Тихия океан, тъй като техните предци са мигрирали от континентална Азия, където са открити вкаменелости от денисовианци. Съществуват също значителни доказателства за кръстосване между индивиди от пещерата Денисова и неандерталец, включително една млада женска, която изглежда е хибрид от първо поколение на неандерталски женски родител и денисовиански мъжки родител. Намирането на повече костни останки на тази популация ще означава разработване на по-пълна картина на генетиката на представителите от пещера Денисова, така че учените да могат да изследват тези взаимодействия по- подробно.

За мен е много по-интересно каква е причината за разликата в расите - бели, черни, азиатци и т.н. От къде идва тази разлика, как се е получила?  Дали само климатичните условия са били фактор, или има и други обуславящи фактори за тази разлика?  Това е загадка, поне за мен.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 01:44 от Diorela

# 10 300
Според Карл Юнг, женска фигура в даден мъжки сън, при това гола, в случая то е било предупреждение, от несъзнавания аспект на психиката, за предстоящият край, като проява на това, което Юнг нарича женска Анима в мъжката психика. Сложно е за обяснение. Той цял труд има за тълкуване на сънищата, нарича се човекът и неговите символи, в който има и примери със случаи от неговата практика. В неговата мисловна конструкция на психологията на сънищата, той извлича значението на даденият символ от самата обща история на цялото човечество. За това непрекъснато в книгата се връща към миналото, първобитните хора, първите религии и вярвания, техните тотеми, предмети които са почитали и прочие. Голотата според него в съня е исторически символ, в това, което нарича като несъзнавана психика, за непосредственост (в случая явно е ставало дума за непосредствено предстоящата смърт, а жената е проява на женската анима). Демек един вид интуицията която е част от женската анима в мъжката психика (според него във всеки мъж и жена има и исторически мъжки и женски качества в различна степен.), му подсказва, че нещо непосредствено предстои (голотата е символ на непосредственост в съня.)

Тука не става дума за сън, а за видение, но то може да се тълкува и като сън в будно състояние, проява на психиката на несъзнаваното, както го нарича Юнг. Спорни са неговите постановки от научна гледна точка за символиката в сънищата, базираща се на общи символи, с които сме закърмени генетично от цялата човешка история, и цялата му постановка за съзнавана и несъзнавана част на психиката, но въпреки това са интересни неговите разсъждения, и исторически правдиви за символите и тяхното значение. Например ретро шапка, в даден сън според него, ако я носиш ти, тази шапка е свързана с твоята личност, ако я носи друг човек, в случая дядо ти, това означава, че този човек, неговите качества и характер са част от теб. Несъзнаваната част от психиката, която не е тая част в която текат мислите ти и си говориш наум, се надява, детето да прилича на дядо си, като характер, понеже самата ти си наследила негови качества. Тогава любовта и връзка, между майка и дете, би била по силна ако си приличат като характери, и детето прилича на характера на човек, който очевидно си обичала силно. Защото си приличате.

Ето една прекрасна за мен новогодишна новина. Която истински ме прави щастлив. Научен пробив. Започва да се разпуква сегашната теория за края на вселената, базираща се на мистериозната тъмна енергия. Възможно е тя необяснимо да е започнала да намалява. Защо и как никой не може да каже, но по важното, е че това може да предотврати края на вселената. Възможно е ако тази тъмна енергия се регулира според отдалечеността и разреденоста на материята, вселената дори всъщност да е вечна. Да няма начало и край, също и времето. Когато се разтегли достатъчно материята с разширяването, тъмната енергия може да отслабва с времето, което да води до надделяване на гравитацията, и започване на обратен процес, който да доведе до увеличаване на тъмната енергия, и ново разширение. В един безкраен цикъл. Това би обяснило и несъотвествията с възрастта на отдалечените галактики, които не се връзват с възрастта на вселената. Иначе ако не намалее тъмната енергия с времето, вселената е осъдена на смърт, и нищо което се случва в нея, няма значение. Когато материята се разреди достатъчно в пространство, за да не може никога повече да взаимодействия със себе си, за да създава звезди, елементи, планети, и всички съществуващи сложни структури. Това може да е революция във днешната ни философия за вселената, живота, Бог и т.н.

Цитат
Нови научни данни поставят под съмнение постоянството на тъмната енергия
https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/ … l#google_vignette

А иначе науката според мен има страшно много слабости. В моите очи не се различава, от религията. Това е просто друг вид религия (обяснение на света), но по същият начин пълно с противоречия и необясними неща. И между другото мисля че проблема е в математиката. Тя не описва точно света. Въпреки че си мислим обратно. Слушах философски лекции на тая тема. Изумително е че гениални математици, като Поанкаре, направо отричат математиката като основа на новата религия без Бог (науката). Той я нарича абстракция на мозъка различна от реалноста. Прост пример, ако 2+2 е равно на 4 в математиката. От това следва, че в абстракцията на математиката, 4-2 е винаги равно на 2. В реалният свят обаче това не е така. Там защото 2+2 е 4, не значи че след това 4-2 ще е 2. Но за да разбереш как е възможно това в реалният свят, трябва да спреш да мислиш математически, за да се сетиш за подобни примери, а на нас ни е невъзможно. За това той казва, че разликата между математиката и реалността може да се опише по следният начин. Ако А=В а В=С, то разликата между математиката и реалността, е че в математиката А=С, а в реалността А не е равно на С. Просто, но гениално обяснение. Основната слабост на математиката е много проста. Когато броим ние казваме 1, 2, 3, 4, 5....... Какво описват тия думи. Какво означава думата 3. Абсолютно нищо не означава. Означава нещо, само ако добавим нещо. Да речем 3 портокала. Тогава изведнъж 3 добива значение. Но махнем ли портокалите значението на 3 изчезва. То несъществува във вселената. Как може с несъществуващи неща, да се описват съществуващи. Очевидно накрая няма да стигнем до истината. Защото 3 портокала никога не са 3 портокала. Те не са еднакви, а математиката ги уеднакява. Ние използваме математиката като помощно средство, защото не сме достатъчно интелигентни, а не защото сме свръхинтелигентни, понеже разбираме математиката. Нужен ни е много по голям умствен капацитет, за да измислим и да помним различни думи за 3 различни портокала, вместо просто да кажем, че това са 3 портокала. Математиката улеснява обяснението за света. По същият начин по който религията. Но няма гаранция, че обяснява истината, а не е просто езиков апарат за обяснение на света, по просто и разбираемо, с други думи казано. То за това беше ясно какво ще открие колайдера, още преди да го пуснем. Ако се върна на тая тема. Защото математиката е закодирана да уеднаквява нещата, и колкото по на дребно раздробяваме света, броим все по еднакви неща. Като под дребно нямам предвид дребно като мярка. А като най отдалечено от 0, да го кажем на математически език. От 0 може да се отдалечаваш безкрайно и в двете посоки. И резултата ще е същият. Ние уеднаквяваме и галактиките да речем, като ги броим. Някои ще каже защото ние по лесно. Липсва ни интелект да измислим и помним отделна дума за всяка една галактика, по лесно ни е с математиката, 1, 2, 3, 4, 5. Само че това не е реалноста. В природата няма 2 еднакви неща. Дори такива които произлизат едно от друго, като родител и дете, да речем, те не са еднакви, колкото и да си приличат като характер и външност.

Има и други слабости на науката, които я превръщат в религия, в система от вярвания, които трябва да посоча. Но ще стане дълго. Само някои от тях ще нахвърлям.

Какво пише в днешната нова Библия, учебника по Физика. Първо да видим как е създаден. Точно като Библията. Група светци (учени), спорят върху съдържанието, накрая едните надделяват, и решават ще махнем това и това евангелие (научна постановка), ще вкараме това и това евангелие, (научна постановка), защото по добре пасват на цялостната теория. В резултат се получават същите неразбираеми и необясними парадокси. Религиозният човек, просто приема какво пише в Библията, Корана, включително и противоречивите и неразбираеми части, защото някой друг ги е разтълкувал и той приема това тълкувание за истинно.

А първо ние между другото трябва да имаме консенсус какво е истина. Преди да тълкуваме без значение дали  учебник по физика или свещено писание. И двете с една и съща претенция. Обяснение на света. Според философията за истината и реда във вселената, като истина можем да твърдим че е само и единствено нещо, което представлява по своя характер, действие във времето, съответствие между минало и настояще, и нищо друго извън това. Истината не е консенсус на мнозинството да речем. Това е най простото и точно обяснение какво представлява истината във вселената......

За да знаеш истината, трябва да знаеш първо миналото на вселената. Ние не знаем дори има ли начало и край, дори на колко години е. Защото се появиха и такива доказателства от открити несъответстващи по възраст и развитие на възрастта на вселената, галактики. Също така не знаем и нейното настояще. Защото скоростта на светлината пътува с ограничение на скоростта. Ние виждаме настоящето само на околностите. Червен флаг номер 1, превръщащ науката в религия, докато не научим миналото и настоящето на вселената, ( а това обективно може и да е невъзножно и непознаваемо), ние не можем да твърдим, че знаем каквото и да е, като истина за вселената.

Сега да видим и какво конкретно пише в Библията на 21 век. Наричам го Библия, защото всички са задължени да го четат, и да го приемат за истина, точно както Библията, до съвсем скоро всеки е бил задължен да е чете, и да я приема за истина, иначе се е считал за нецивилизован човек, опасен, различен. По същият начин днес всяко дете е длъжно да чете новата Библия и да се съгласи с нея. Там Божия заповед номер 1 в учебника по физика гласи: Всичко във вселената се променя, защото във вселената съществува енергия. За енергията какво пише в учебника. Тя не се влияе от времето, запазва своята сила през времето, и никога не се създава и не се губи. Енергията е независима от времето. Така гласи Божият закон за запазване на енергията, според учебника по физика. Тя е независима от времето. И след това в същият учебник пише че във формулата за акумулиране на енергия, тя зависи пряко от скоростта на даден тяло............Колкото по бързо се движи една кола да речем, като се блъсне в друга, енергията освободена при сблъсъка, ще е по голяма. Ако и другата си увеличи скоростта, тогава енергията освободена при сблъсъка още ще нарасне. И сега независими или са зависими енергията и времето. Защото скоростта какво представлява. Комбинация от преминато пространство за определено...........време. Наричаме го километри в час да речем. Това е гигантско противоречие.

Още по далеч отиваме, какво твърди единият от законите на термодинамиката. Че вселената е склонна да върви от ред в безпорядък. Счупената чаша, не може да се самосглоби, но може да се самосчупи с времето. От време на време има отклонения във вселената предизвикани от появата на разум. Да речем ние в момента прокарваме ред на планетата земя, който нямаше да го има без нас. В способностите ни е да самосглобим чашата, без намесата на Бог, тоест да възстановяваме реда във вселената поне в тая част до която имаме достъп. Физиката твърди че това е илюзия, в стремежа си към ред, ние увеличаваме безпорядъка. За да охладиш един апартамент с климатик, твябва да използваш енергия за чието производство ще загрееш земята повече, отколкото ще охладиш площта на апартамента. Този Божии закон новата Библия го нарича ентропия. Този Божии закон се крепи, на схващането на крайността на вселената. Ентропията логически обяснява необходимостта на вселената, образно казано да умре. Като всичко живо, и неживото. Ами ако тя не е крайна.......във времето и пространството. Ние не сме сигурни в това. На базата на доказателствата които имаме, които се и менят и преоценяват непрекъснато. А друг Божи закон гласи, че пространството във вселената във всички посоки и навсякъде, има едни и същи характеристики и свойства, понеже навсякъде където се огледаме виждаме едно и също, звезди, галактики. Което също няма как да го знаем, докато не отидем и проверим. Като под пространство имам предвид и време. Те са взаимо свързани. Както ги описва Шпенглер, (почнах да подарявам залеза на запада, на всяка коледа, на близки, уникална са и двата тома), пространството е станалото, времето е ставащото. Някои несъответствия между определени галактики, и възрастта на вселената, събуждат определени хипотези и по тая линия...........

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 18:52 от Никола Тесла

# 10 301
Науката работи с факти. Религията работи с преразкази и тълкувания. Науката прави предположения, които после доказва или оборва чрез експерименти и наблюдения. И които могат да се проверят обективно повече от веднъж. Науката може да направи грешен извод, но после, при постъпване на нова информация погрешното отпада, хипотезата се коригира. Така крачка по крачка се трупа прогрес и се напредва. При религията се следва казаното от един или няколко авторитета и промяна няма. Религията не е наука, астрологията не е наука, езотериката не е наука. Загадките, които им придаваме са любопитни и стават за гимнастики на въображението и задклавиатурно разпускане на лаици, които нямат идея от наука.

# 10 302
А религията според теб с какво работи......Също работи с факти........Библията защо започва с Бог е казал да бъде светлина, не вода, земя, птици, животни, растения, всичко друго е после. Заради факта, че фотона е в основата на всичко във Вселената. И че човека предполага, много преди науката, че тя първа се е появила във вселената.  Ако изобщо вселената има начало и край, което става съмнително ако се промени парадигмата с новите открития, че тъмната енергия може и изобщо да не е константа. Но вселената без всичко може, но не и без светлина. Разликата между светлина и тъмнина е основата на съществуването на вселената, и живота. Не е водата между другото. Живот е възможно да се появи и в условия без вода, при други температури, газове и т.н. Може да не е на въглеродна, на друга основа. Но не може да е в тъмнина. Живот в тъмнина е невъзможно да се появи. Няма как да реагира на вселената. Не би бил по дефиниция възможен живота, защото без смесица от светлина и тъмнина, ти си в нищото. Ти си мъртъв. Същото важи и ако вселената беше само светлина и нищо друго. Тогава пак е същото живота е невъзможен, не може да реагира на вселената, ако е само светлина, защото в нея нищо няма да се случва по същият начин, както и ако беше само тъмнина. Религията просто тълкува фактите по различен начин от науката, и използва различен език от научният. Но по същество става дума за същата процедура. Както е било винаги, и както всяка нова религия, отрича всички предишни. Открай време го гледаме в историята. Науката е новата религия. Аз не казвам че религията е по истинна от науката. Аз не съм религиозен. Наричам се вярващ, защото вярвам в Бог или Абсолют както го наричат някои философи, тъй като има разлика. Бога като библейски образ е зает с човечеството, грижи се за него, възпитава го чрез пророците, грижа го е за него, наблюдава го и т.н. Абсолюта не. Това което казвам е че науката не може да постигне нищо по различно от религията, освен да ни направи живота по комфортен с разни изобретения. Което в миналото е правила точно същото и религията. Не малко изобретения, начини за изхранване в земеделието, инструменти и прочие са измислени точно в светите обители. Първите изобретатели в света, и големи откриватели, като един Нютон да речем са върли християни.

# 10 303
Всъщност доста вероятно е животът да е възникнал в абсолютна тъмнина. Но дори да не е, твърдението ти, че без светлина няма живот пак е грешно. Провери хидротермален комин какво е. Твоето са точно тълкувания някакви. Според твоите си разбирания. Няма лошо. но не са факти.
Както и това, че винаги е имало, иновативни хора включително и в светите обители не е равно на принос на религията за прогреса в живота ни. Такива хора постепенно са надраствали оковите на ума налагани от религията и са правили открития въпреки нея. Ако оставиш на религията още щяхме да горим по кладите като Джордано Бруно ако някой каже гък извън догматичността на това, дето го пее попа
Аз пък вярвам в Бог, но това е субективен, мой си свят, който не ме хвърля в противоречие да видя чисто човешките първосигнални страсти, цели и суета, седящи в основата на религията (издаващи как е създадена от хора за хора).

# 10 304
Ама той пак и живота в термалните извори, пак е свързан с разнообразието във вселената. То започва от светлина/тъмнина. Без светлина/тъмнина нямаше да има и термални извори, които са производни на светлина/тъмнина, горещина/лед. Може би по правилно е да се изразя, че не фотона е в основата на живота, а двоичноста на вселената. Фотона е най яркият пример за двоичността, защото от него започва всичко. Тя не би се появила без Бог да каже, да бъде светлина. Без нея живота е невъзможен. Всичко се променя защото е част от двоичен свят. Всичко е нещо, защото не е нещо друго. Това разграничава нещата, прави ги променящи се, и прави възможен живота. Аз съм жив, значи не съм мъртъв, но мога да стана. 0 има смисъл в математиката, защото не е 1, но може да стане. Невронната мрежа в мозъците ни работи чрез връзки на принципа включено/изключено и т.н. Бинарният код на вселената е навсякъде, от паяжината от светлина и тъмнина, която представлява вселената, до единиците и нулите чрез които помни и действа компютъра ни. Но всичко започва от Да бъде светлина. Това е факт с който всички са съгласни, и за това е начело в Библията.

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 22:12 от Никола Тесла

Общи условия

Активация на акаунт