Детските лагери – лукс или необходимост?
Лятото е любимият сезон на нашите малки палавници и с право. Тъкмо приключили с училищната дейност, те се наслаждават на свободни мигове, прекарани с приятели. Ние, като родители, от друга страна, се опитваме да лавираме между служебните си задължения, задълженията у дома и гледането на децата. Много често, с много усилие успяваме да се справим с всички свои ангажименти и понякога през летните месеци не можем да обърнем много внимание на децата. Затова решаваме да се възползваме от помощта на летните занимални или почасови детегледачки, които да ангажират свободното време на малчуганите.
Друг, често предпочитан, вариант са летните детски лагери. Детските лагери са организирани мероприятия, често  провеждани в красива планинска или морска обстановка, където децата, в рамките на седмица или две, биват ангажирани с разнообразни дейности.

Изключително популярни през последните години, лагерите се радват на голям интерес от страна на родителите.
Те са прекрасно съчетание на полезното с приятното, а именно – когато например лагерът е езиков или друг вид образователен, за децата са предвидени няколко часа изучаване на езика или конкретния занаят. Освен обучението има предвидена и развлекателна програма, която е различна за всеки лагер.
В този смисъл, детските лагери са чудесен и необходим избор за всички заети родители, които да осигурят на децата си ползотворно забавление и сигурност.

Видове лагери
По своята същност лагерите предлагат разнообразни възможности. Както споменахме, често изборът на място на провеждане на лагера е морето, от една страна, заради възможностите, които дава като забавления за децата, и, от друга страна, планината, заради чистия въздух и възможностите за туризъм.

Какво включват съответно морският детски лагер и планинският детски лагер:
-   Морски лагер за деца – летните лагери на море предлагат много възможности за забавления като: плуване, плажен волейбол, морски каяк, гмуркане, плажен футбол, батут, водна аеробика и какво ли още не.-   Планински лагер за деца – планинските лагери, или т.нар. "зелени училища", също са не по-малко интересни. Тук локацията подсказва чист планински въздух, китни гористи местности, а забавленията в планината са безгранични – конни преходи в планината, пешеходни планински преходи, скално катерене, пикник, екскурзии до различни резервати, колоездене, опознаване на флората и фауната на конкретната местност и много други.

Как да изберем подходящия летен лагер?
Важните неща, които е добре да вземете предвид, преди да изпратите малчугана на детски лагер, са няколко. Ето част от тях:
-   Нивото на сигурност – безопасността на детето е от огромно значение, затова е добре да подберем внимателно локацията и самия лагер – дали ще е в хотел, или хижа. Важно е да вземем предвид възрастта на детенцето – ако е прекалено малко – до 5-6-годишна възраст, може би е добре да посетите лагера заедно с него, за да не се чувства самотно и дискомфортно. Добре е самото място, на което се провежда лагерът, да бъде обезопасено – било то от остри ръбове, било то прозорци и тн.;
-   Аниматорите – по време на престоя за малките се грижат обикновено аниматори, преподаватели (ако лагерът е с конкретна насоченост). Добре е броят на аниматорите да бъде съобразен с броя на децата, така че да бъде предоставена индивидуална грижа на всяко дете, като се гарантира безопасното протичане на извънкласните активности;
-   Общуване с детето – в повечето професионални лагери се разрешава общуването с детето в конкретни часове от денонощието, така че да не се пречи на нормалното протичане на дейностите. Но ако то изяви желание да комуникира с родителите и извън регламентираните часове, то не бива да бъде възпирано;

-   Извънкласните забавления – в зависимост от лагера, забавленията могат да бъдат различни – както по-горе споменахме примерните възможности за протичане на морски и планински лагер. Добре е, при избора на лагер, детето само да прецени кое ще му допада най-много като активности – дали ще се радва повече на морските активности или пък планинските.-   Обучението – ако искате детето да подобри нивото на владеене на чужд език или да го насочите към музикален инструмент, или нещо друго, е добре да съобразите както възможностите, които предлага лагерът, така и самите преподаватели. Ако търсите развиване на чужд език, е добре преподавателите да бъдат с матерен чужд език, така че детето да усвои най-ефективно и дикцията, и характерните изрази за езика.

Това са само част от нещата, които ще трябва да вземете предвид при избора на детски лагер. Ако сте се спрели на вариант "зелено училище" в планината, ще Ви препоръчаме летен езиков лагер LuckyKids – един от най-успешните летни лагери за деца от 5 до 14 г. Лагерът се провежда всяка година в Банско и трае между 7 и 14 дни. Основният акцент е поставен върху обучението по английски език, като в програмата е предвидено 4-часово обучение и много извънкласни занимания на ден като: плуване, конна езда, пейнтбол, планинско колоездене, танци, йога, ролеви игри, готварство, пикници, кино, музика и много, много други активности.

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 11:09 от Pедактop