Чернобил НВО

• 32 627
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Гита Ог, според мен не е грешка на продуцентите. Ликвидаторите не са знаели в какво се забъркват. Като цяло, освен учените, кой е знаел за радиацията и последиците...Обикновените хора не са знаели нищо.

Има ли официална информация за следващ сезон? Аз не откривам, но и не мисля, че за 1 епизод ще се покаже всичко.

# 166
Гледах 1 и 2 серия, засега не мога повече. Чела съм отделни истории. Много е тежко. Моите деца и други са с проблеми с щитовидната жлеза. Няма обяснение, но Чернобил си е споменавано обяснение на лекарите.
За потърпевшите на място нямам думи. За това, че много са оцелели, също. Живот, организъм, имунитет ли,съдба ли. Не знам.
Сезон 2 спокойно може да е предисторията. Или преди аварията,или строежа на реактора/ града.

# 167
  • Майна Сити
Ами не мога да разбера поведението на Люся и тва си е  Crossing Arms
Разбирам, че много е обичала Василий, но защо седя до него през цялото време, знаейки че е бременна и че той е като мини реактор? В смисъл разбирам обич-обич, ама можеше да запази частица от него, раждайки една здрава Наташа, а не после да забременява от някой си там  и да ражда друго дете "колкото да не бъдела сама"  ooooh!

# 168
  • София
Ами не мога да разбера поведението на Люся и тва си е  Crossing Arms
Скрит текст:
Разбирам, че много е обичала Василий, но защо седя до него през цялото време, знаейки че е бременна и че той е като мини реактор? В смисъл разбирам обич-обич, ама можеше да запази частица от него, раждайки една здрава Наташа, а не после да забременява от някой си там  и да ражда друго дете "колкото да не бъдела сама"  ooooh!
Скрит текст:
Ми.. руската душа не мож` е разбра, още по-малко рускините. Точно такъв тип жена, рускиня е, много мила и внимателна , живее под мен, точно такава е, случи ѝ се нещо страшно в живота, по-страшно от това няма, тя и до ден днешен ми разказва само за  мъжа си, колко е велик и невероятен, какъв уникален мъж, има какъв уникален талант е,  друг такъв няма и не съществува подобен, той е българин и  с огромна възхита, което до момента не съм срещала в нито една българка, вкл. и аз .

# 169
Не съм гледала серията от днес.
И без да е стояла до последно до съпруга си, Люся едва ли е щяла да роди здраво дете. Не зная дали има публикувана статистика на спонтанните аборти, на родените с увреждания деца през 1986 г. в района непосредствено около аварията. Съмнявам се.
В разказите на Легасов четох признанието му, че съзнателно не се е предпазвал, за да има моралното право да поиска от трима човека да отидат на сигурна смърт - става дума за хората, които спряха водата и предотвратиха още по - голям взрив.

А една от жените, изгубила съпруга си, разказва, че през месец октомври са го мобилизирали и изпратили в изоставените села край Чернобил да изключва електричеството. Бил е електротехник алпинист. Скоро след завръщането си се разболява и след година умира, последен от бригадата. Изпращали са ги на сигурна смърт половин година след аварията без никакви предпазни средства. #Cussing out Всъщност само костюми на космонавти може би биха предпазили донякъде от такова огромно лъчение.

Не можем да разберем руската душа, така е. Като се започне от Ленин, после Сталин, този народ вече един век е мачкан и унищожаван по най - жесток начин. И лъган, и манипулиран във всяко отношение.
Преведен е на български от френски субтитри, а не директно от гласа на английски зад кадър. Препоръчвам го, защото помага за разбирането, поне отчасти, на руската душа - култивирана, моделирана десетилетия в изкуствено създаденото "ново" общество.

https://www.youtube.com/watch?v=GQoe-3Va2oU

Скрит текст:
Това ми каза една рускиня преди година, интелигентна жена, преподавател в университет - После 1944 года у вас победила политика коммунистов, они пришли к власти, хотя не всем нравились. Но свои идеи коммунисты проводили, опираясь на большинство болгарского народа, значит это была воля народа, и ответственность за решения лежат на народе. Конечно, влияние Советского Союза, было велико, но конечное решение зависило от самих болгар. -

Преведено - След 1944 г. у вас победи политиката на комунистите, те дойдоха на власт, макар че не всички ги харесваха. Но комунистите осъществяват идеите си, разчитайки на мнозинството от българския народ, което означава, че това е волята на хората, и отговорността за решенията е на хората. Разбира се, влиянието на Съветския съюз беше голямо, но окончателното решение зависеше от самите българи.

Как да ѝ обясня, че няма никаква представа за ролята на нейната държава в идването на власт на комунистите в България Rolling Eyes И че от нас нищо не е зависело, а който е надигнал глава е отишъл в Белене...

# 170
Защо мислите,че ще има 2ри сезон? Пише,че е мини сериал,кoeто значи няколко епизода.
Случайно хванах еп 1 по ХБО,загледах се и ме грабна.Харесва ми,че е реалистично и образователно.

# 171
  • София
Не се знае. Big little lies също беше мини сериал, но заради големият успех миналата година направиха втори сезон.

# 172
Жалко за войничетата, които чистеха покрива. Confused

Жалко за всички жертви. Да не говорим и колко са се мъчили преди смъртта... Cry

Лека им пръст.

# 173
Чистещите покрива не всички са починали за щастие, за това бяха по секунди, четох доста за Чернобил и така пишеше. Имало е и жертви, разбира се, като този, който се спъна.

# 174
Дори и тези 90 сек. при това облъчване от 12 хил. рентгена..... Tired

Дори роботът, който искаха да ползват, се повреди.  Close

# 175
За мен доста страшно, освен самата авария и цялата некомпетентност около нея, е, че май май и след толкова години, поуки не сме взели. Последвалите аварии...го показват Sad Охлаждането с вода на Фукушима ме потриса постоянно. А като един обикнвен човек какво мога да направя...нищо.

# 176
  • Другата България
Аз ли не съм у ред или има нещо не като хората? Дали във филма е проблемът или е било така - знаят колко е радиацията, обаче си се мотат без никакви предпазни средства. И то до реактора. Тези с пушките си сложили предпазни средства на най-милото, ама иначе по дрешки и без противогази. Легасов и другия цивилни, началника горе при реактора стои без маска, докато се обяснява. Пропуск на продуцентите ли или?
И ти си "у ред", и нищо не като хората няма. Всъщност има, тогава е имало - всичко не е било "като хората". Било е точно така, както го показват във филма. Никой не е носил предпазни средства, защото никой освен Легасов и двама-трима не са знаели реалния мащаб на аварията и реалните последствия, до които всичко това ще доведе. Аз четох от книгата, там е описано всичко точно така - и ликвидатори, и войници, и обикновени хора са ходили без предпазни средства, облекла, маски, костюми, никой не е бил наясно какво се случва и колко е сериозно. Разказите в книгата са направо...  Confused Sad Cry
Относно Легасов - точно това е истината
Цитат
В разказите на Легасов четох признанието му, че съзнателно не се е предпазвал, за да има моралното право да поиска от трима човека да отидат на сигурна смърт - става дума за хората, които спряха водата и предотвратиха още по - голям взрив.
. Той си го казва.

# 177
Merri_An, в началото ясно, не са знаели, но 6 месеца по - късно да мобилизират хора и да ги изпратят в заразените райони на сигурна смърт Cry. Легасов представя доклада за аварията в Швейцария, пред Международната агенция за атомна енергия, която следи за ядрени инциденти, през м. август. Ръководните другари са били напълно информирани за ситуацията. Аз нямам друго обяснение, освен липсата на средства, СССР вече е агонизирал.

Жената за която писах в предния пост разказва, че всички вече са знаели за чернобилци - така са наричали болните, сама е слагала инжекциите на съпруга си - не са го искали в болница, "Бърза помощ" отказва да го посещава... Там, където санитарите са отказвали да работят, изпращали войници, сякаш те не са хора.

# 178
  • Mostly in my mind
Защо мислите,че ще има 2ри сезон? Пише,че е мини сериал,кoeто значи няколко епизода.
Случайно хванах еп 1 по ХБО,загледах се и ме грабна.Харесва ми,че е реалистично и образователно.

На предната страница съм написала защо си мисля, че МОЖЕ БИ би имало и втори сезон.

# 179
Ето още един филм за Чернобил.

Неразделни-Украински художествен.

https://www.vbox7.com/play:53225125dd

Общи условия

Активация на акаунт