Чернобил НВО

• 32 659
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
Не, на йода е 8 дни, на цезия е 30 години, а на стронция 29 плутония съм го сбъркал с полоний 210. Не знам точно какъв плутоний е изхвърлен, но знам че този тип реактори произвеждаха плутоний и руснаците взимаха отработеното гориво за да извличат този плутоний за бомби. Трябва да потърся какъв плутоний е бил, но имам спомен, че при него ставаше дума за хиляди години на полуразпад. Полуразпад означава, че за даден период  време ще е останало половината от първоначалното количество. Например при йода след 8 дни ще е останало 50% след още 8 - 25% след още 8 - 12,5% и т.н. съответно от йода някой и друг месец след запечатването на реактора не е останало нищо, а от цезия и стронция в момента е останало половината. След 200-300години и цезия и стронция ще изчезнат. Другото, което трябва да спомена, че колкото по-кратък период на полуразпад има даден елемент толкова повече радиация излъчва.

# 586
Много ти благодаря за подробното обяснение.
Озадачи ме това
Например Йод 131, Цезий 137, Стронций 90, Плутоний 210 и още други, които имат кратки периоди на полуразпад секунди, минути, часове. Това са нестабилни елементи, които изхвърлят от себе си излишните протони и електрони за да се стабилизират.
Сега, ще ме извиниш, ако въпросът ми е тъп, но периодът на полуразпад на тези елементи не казаха ли, че е стотици години? Затова изселиха толкова големи територии, изхвърлиха почвата, изкорениха дърветата? Или аз не съм дочула правилно?

Потвърждавам, че сте чули правилно. Същото чух и аз, когато гледах филма. Направи ми много голямо впечатление точно това изказване за разпада на тези радиоактивни елементи.

# 587
Не, на йода е 8 дни, на цезия е 30 години, а на стронция 29 плутония съм го сбъркал с полоний 210. Не знам точно какъв плутоний е изхвърлен, но знам че този тип реактори произвеждаха плутоний и руснаците взимаха отработеното гориво за да извличат този плутоний за бомби. Трябва да потърся какъв плутоний е бил, но имам спомен, че при него ставаше дума за хиляди години на полуразпад. Полуразпад означава, че за даден период  време ще е останало половината от първоначалното количество. Например при йода след 8 дни ще е останало 50% след още 8 - 25% след още 8 - 12,5% и т.н. съответно от йода някой и друг месец след запечатването на реактора не е останало нищо, а от цезия и стронция в момента е останало половината. След 200-300години и цезия и стронция ще изчезнат. Другото, което трябва да спомена, че колкото по-кратък период на полуразпад има даден елемент толкова повече радиация излъчва.

Благодаря за информацията. Доста неща ми станаха ясни. Явно сте някакъв физик или химик.

# 588
  • Другата България
За плутония е ставало въпрос явно.
Още веднъж благодаря, за йода и аз го знаех, защото съм чела във връзка с щитовидната жлеза и повишаването на онкологичните заболявания след аварията.

# 589
Не не съм нито физик нито химик, но ми е интересна темата.

# 590
  • Mostly in my mind
The_Third, уау. Благодаря, че споделяш толкова неща с нас. Simple Smile

# 591
Дръпнах го преди малко сериала. Реших да го гледам, няма начин.
Но винаги ми е било чудно едно нещо. Защо във Хирошима и Нагазаки бяха взривени атомни бомби, но там е възстановен града и сега си живеят хората, а в Припят не живее?

# 592
# 593
Но винаги ми е било чудно едно нещо. Защо във Хирошима и Нагазаки бяха взривени атомни бомби, но там е възстановен града и сега си живеят хората, а в Припят не живее?

Защото явно има разлика между реактор и бомба.  Имаше нещо казано  по този повод от онзи руски журналист, за когото са били предназначени касетите на Легасов. Бях сложила линк, а след това още няколко пъти беше слагано същото интервю от различни сайтове. За да не го търсиш, ето го отново. линк

Цитат от това интервю, в което може би се крие отговор на този въпрос за Хирошима и Нагазаки.
Цитат
Валяха дъждове – валяха отрови. После температурите се повишиха, облакът се вдигна и замина. Ето защо е страшно. По какво се различава Чернобил от взрива на ядрената бомба в Хирошима? По това, че сега в Хирошима е най-високата продължителност на живота – благодарение на медицината, която хвърли всичките си сили в този град.
А тук е друго, тук плутоният не избухна, той отиде в различни съединения, появиха се две десетки изотопи, с тях е трудно да се бориш, а сега много хора си мислят, че всичко е минало и с времето ще се нормализира. Няма такова нещо! Нивото на радиацията скочи високо!

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 22:23 от Ани (AHИ)

# 594
Количеството в бомба и АЕЦ е различно. В АЕЦ е поне 500 пъти повече. Освен това в бомбата е "чист"уран, а в пожара на АЕЦ има изотопи и т.н.

# 595

Едната бомба е плутониева с 6 кг заряд в другата има 64 кг, но заради несъвършенства в дизайна под килограм се взривява. Освен това и двете бомби са взривени във въздуха, така че голяма част от радиоактивните изотопи са отнесени. Ако бяха взривени на земята замърсяването щеше да е по-високо. В Чернобил е имало към 190 тона гориво не че всичкото е излетяло де.

Намерих една таблица с приблизителни изчисления какво е изпуснато от Чернобил спрямо съдържанието на реактора към 26-ти април

В първата колона са изотопите, във втората е периода им на полуразпад, в третата е радиацията в петабекерели на съответните изотопи, в четвъртата колко процента от съдържанието е изпуснато и в петата каква обща радиация е изпусната от всеки изотоп пак в петабекерели.

# 596
  • Ланкър, планините Овнерог
В сериала даже за хиляди години (24 мисля) ставаше дума, за да стане там безопасно.

Според мен Легасов се учеше в движение за това какво е станало, какви са причините (това заради бутона и защо не е казал по-рано)

# 597
  • София
От разказа на Людмила оставам с впечатление, че лекарите са вярвали тогава, че облъченият човек е заразен за околните. И защо иначе и ще погребват останките им под бетон. Сега ако науката е стигнала до друг извод в наше време е друг въпрос.

# 598
На  кой не му беше симпатичен Легасов, че си е мълчал? Явно е пропуснал да гледа филма. Как мощната система на комунистическата партия го смаза. Как му казаха сладичко- от утре си никой, нямаш вече заслуги, няма на кой да предадеш знанията си. Красотичка!

# 599
The_Third, благодаря за обяснението.
На първа серия съм. Не е лош сериала.
Ако говореха и на руски, още по-достоверно щеше да бъде.

Общи условия

Активация на акаунт