Чернобил НВО

• 32 651
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
   "На кафе" имаше една журналистка или асистентка - не знам каква позиция заемаше при Гала, миналата седмица, която беше ходила на туризъм в Чернобил. Тя разказваше, че не им е било позволено да отидат в болница в град Припят. Причината беше, защото тази болница има голяма радиация заради дрехите, които са изхвърлени в мазето на болницата. Направи ми впечатление, че тя разказа, след като се е прибрала в хотела, започнало е силно главоболие и и се е повдигало. В същия хотел е имало още един мъж, с който заедно са били на тази обиколка из Чернобил. Той също е имал такива симптоми. Това означава, че те са поели някаква доза радиация.

Бихте ли отишли на туризъм в Чернобил?

Аз вярвам, че телата излъчват радиация и са заразни. Когато имам време, ще потърся информация по Интернет дали е така. Струва ми се логично. Колкото и да се мият телата, радиацията остава по тях. Затова са били погребвани - първо, са ги полагали в оловни ковчези и после са изливали бетон върху тях.

Направих грешка, като написах, че българите са излезли на манифестация на 6 май. На 1 май са излезли.

Като изгледах целия сериал, останах потресена, че чак през септември месец са започнали да чистят радиационните отпадъци.  До декември месец са чистили и после са сложени саркофаг. Тази радиация се е носела по целия свят. Нямам думи.

Забравих да напиша - за Дятлов. Този човек, ако мога да го нарека човек изобщо, толкова безскрупулен, нагъл и без чувство за вина, че той е един от главните виновници за аварията в Чернобил. Настоявал е да продължи експеримента, въпреки че знае какви ще бъдат последствията! Заплашвал и обиждал служителите си. Те са се страхували да не би да загубят работата си и престижа в обществото. Само той е бил най-умният, а другите са били глупави. Много малка присъда му дават. Несправедливо е наистина. Той уби толкова много хора.

За Легасов - той също е виновен. Мълчал е толкова много години за дефекта с аварийния бутон. Колкото да се мъчеше да разкрие истината, това не го оневиняваше. Не почувствах изобщо никакво съжаление над този мъж. Много късно се сети да каже истината. Трябваше да се случи тази трагедия, за да разкрие истината ли?  Над 20 АЕЦ са били проектирани с такъв вид реактор и такъв дефектен бутон. Чудо е, че не са излезли и те извън строя. Ако не беше се случила тази авария, не искам да мисля какво щеше да стане и с останалите електроцентрали. Това се нарича убийство на цялото човечество.

За Людмила - и аз се чудя как износва докрай бебето си без да умре. Като се има предвид под каква радиация е била подложена Людмила.

Преклонявам се на всички хора, които са участвали в отстраняването на аварията в Чернобил, в пожара и работата по почистването. Те са дали живота за всички нас, за да може всички ние да продължим да живеем и светът да не се заличи!

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 12:24 от Jennifer_w

# 571
  • Разпиляна във въображението
Прочетох, че спорите за дрехите на пожарникарите. Те са още в болницата в Припят. Дават ги в документалните кадри в края на последната серията.

Тъй като не съм чела и не съм се интересувала много от историята на Чернобил и аз останах с впечатлението, че руснаците предприемат евакуацията, защото са ги засекли и в Германия не дават на децата да излизат. Отделно и историята на Легасов. Чудя се защо НВО са направили тези промени след като целият сериал и без това е достатъчно силен?

# 572
  • Другата България
Прочетох, че спорите за дрехите на пожарникарите. Те са още в болницата в Припят. Дават ги в документалните кадри в края на последната серията.
Къде прочете, че спорим? newsm78
Въпросът се изясни много бързо, когато съм в грешка, си признавам немедлено. Grinning

# 573
Някой питаше за сайт с бг субтитри за гледане. Аз го гледах  тук, обаче днес видях, че са го свалили от програмата. Жалко! Исках да си го пусна 2 път.

# 574
  • В заешката дупка
Цитат на: Jennifer_w link

Аз вярвам, че телата излъчват радиация и са заразни. Когато имам време, ще потърся информация по Интернет дали е така. Струва ми се логично. Колкото и да се мият телата, радиацията остава по тях. Затова са били погребвани - първо, са ги полагали в оловни ковчези и после са изливали бетон върху тях.

Ако намериш информация, сподели. На мен ще ми е интересно. Защото аз доста рових и това, което излиза като мнения на специалисти, е това, което вече цитирах от лекар, ядрен специалист, занимавящ се с Чернобил.

И в скоба, понякога това, което на нас лаиците може да ни се струва “логично”, не значи, че е така.

# 575
  • Mostly in my mind
Дали бихме посетили Чернобил се коментираше (даже и спореше) по-назад в темата. Може да прочетеш. Simple Smile

Аз симпатизирам на Легасов, както и на Борис, зам председателя.  Стойностни хора, объркали времето, в което живеят.

# 576
  • Другата България
И в скоба, понякога това, което на нас лаиците може да ни се струва “логично”, не значи, че е така.
Така е, но все трябва да има обяснение защо.
И аз се ровя, между другото, но засега без успех.

# 577
  • В заешката дупка
Е, аз имам успех. Намерих мнение на специалисти. Даже цитирах един по-горе. Според него след измиване на радиоактивната мръсотия от телата на практика те не са “заразни” и не са опасни за околните. Ако някой намери мнение на специалист, който да твърди обратното, и на мен ще ми е интересно да го прочета.

# 578
  • Другата България
 Laughing Това го прочетох, но зададох куп въпроси, които се породиха в мен от него.
Най-важния е защо тогава погребват телата по този начин, като не са заразни?

В Чернобил или Припят не бих отишла. И то не защото ме е страх от радиация - та аз тогава съм поела за месеци както се оказа в пъти повече, отколкото евентуално може би ще поема ако отида там, на място.
Просто психически не ми е ок, особено след последния месец и всичко видяно и прочетено.
Подозирам бум на екскурзиите обаче след излъчването на сериала.

# 579
За мен екскурзии до Чернобил и Припят ми звучат по същия начин, като такива до Аушвиц и Триблинка. Не бих си го причинила доброволно.

И веднага отмъквам нещо от Клюкарника.

# 580
  • В заешката дупка
Laughing Това го прочетох, но зададох куп въпроси, които се породиха в мен от него.

Аз видях въпросите. На някои всъщност мнението на цитирания специалист индиректно отговоря, на други не.  Но тук все пак коментирахме дали “радиацията заразява” и “облъчват ли облъчените околните”. И според мнението на специалиста, който цитирах, отговрът е: не, след като се съблекат дрехите и измият телата. Ако имаше някакви натрупана “огромна вътрешна радиация”, която заразява околните (кавито са твоите опасения), нямаше да каже, че с едно измиване, всичко ще се оправи, нали?  Simple Smile

А, защо погребват телата по този начин, и на мен би ми било интересно да разбера. Отчитам обаче факта, че тук все пак става въпрос веча за мътрви тела, които се разлагат. Докато тук коментирахме “заразата” от живи хора и мнението на специлаиста касае тях.

# 581
  • София
Не вярвам руснаците да се изложат и да направят техен сериал, че ще ги подиграват яко. Това си е чист автогол и признание за вина и гузна съвест. Отделно ако намесят ЦРУ и извънземни съвсем ще станат за посмешище.  Laughing
А и не знам кой изобщо ще гледа тази пародия, аз със сигурност ще си го спестя, а ще чета само унищожителните коментари.
Иначе се разрових из руските форуми и да ви кажа повечето обикновени руснаци като нас харесват сериала и отчитат всичко случило се, тежко им е, но те разбира се вина нямат.
Само че има няколко вресливи пропагандисти, които са шумни за стотина са на девиза - 'майка Русия над всичко' и 'майка Русия никога не греши'

# 582
  • Другата България
Скрит текст:
Аз видях въпросите. На някои всъщност мнението на цитирания специалист индиректно отговоря, на други не.  Но тук все пак коментирахме дали “радиацията заразява” и “облъчват ли облъчените околните”. И според мнението на специалиста, който цитирах, отговрът е: не, след като се съблекат дрехите и измият телата.
Ако имаше някакви натрупана “огромна вътрешна радиация”, която заразява околните (кавито са твоите опасения), нямаше да каже, че с едно измиване, всичко ще се оправи, нали?  Simple Smile

А, защо погребват телата по този начин, и на мен би ми било интересно да разбера. Отчитам обаче факта, че тук все пак става въпрос веча за мътрви тела, които се разлагат. Докато тук коментирахме “заразата” от живи хора и мнението на специлаиста касае тях.
Не, че са опасения, просто ми е интересно да разбера, за обща култура.
Така някак само с едно измиване да се отстрани ефекта...знам ли, може и да е така, щом човек, разбиращ материята го казва....
Интересно ми е и да разбера за мъртвите тела, да. То всички мъртви тела се разлагат по принцип. Но явно тези са "по-специални", за да се вземат толкова предпазни мерки.

Не вярвам руснаците да се изложат и да направят техен сериал, че ще ги подиграват яко. Това си е чист автогол и признание за вина и гузна съвест. Отделно ако намесят ЦРУ и извънземни съвсем ще станат за посмешище.  Laughing
Аз пък вярвам.
Поживьом-увидим.

# 583
Добре, "радиоактивната мръсотия от телата" да се махне предполагам визираш външно, да се измие старателно тялото - както по-напред беше споменато.
Какво се случва с огромното количество радиация, която същото това тяло е поело вътрешно? Особено, а и не само пожарникарите и първите, които са отишли на мястото на взрива? Видяхме, а и сме чели как в самото начало никой не е бил наясно какво точно се е случило и затова всички отидоха просто в обикновените си, нормални дрехи, с цел загасяване на обикновен пожар, какъвто се е смятало, че е? Всички те, хората от моста, рибарите са поели огромно количество радиация не само външно. С тази, която е по вътрешните им органи какво се случва, тя не е ли опасна за околните? Може би това се има предвид като се говори, че заразеното тяло излъчва радиация? Thinking Телата, заровени в оловните ковчези-защо? Заради почвата, но значи са радиоактивни в такъв случай?
Не се заяждам, питам, за да си го изясня за себе си, тъй като и на мен самата не ми е много ясно.
И едни такива "заразени" дрехи ако се изперат, какво се случва с радиацията? С радиоактивните частици? Унищожават ли се?

Ще се опитам да ти разясня. Имаме отворен реактор, който гори и бълва субпродукти от деленето на урана. Например Йод 131, Цезий 137, Стронций 90, Плутоний 210 и още други, които имат кратки периоди на полуразпад секунди, минути, часове. Това са нестабилни елементи, които изхвърлят от себе си излишните протони и електрони за да се стабилизират. Наричат се радиоактивни елементи, а процесът на изхвърляне на излишното е радиацията или по-просто казано радиоактивната частица е пушката, а изхвърленото излишно са куршумите. При разпада на тези радиоактивни елеманти според вида им се отделя различен тип радиация алфа, бета, гама. Алфа радиацията има най-слаба проникваща способност 3-4 см въздух я спират, но пък има най-силно йонизиращо въздействие. Бета радиацията е по-слаба от алфата като въздействие, но пък може да проникне в кожата. Гамата е най-слаба като въздействие, но за да се спре е необходим дебел слой плътна материя бетон, олово и т.н.
Значи пожарникарите и операторите от една страна са били подложени на гама радиацията, която минава през всичко, дрехите и кожата им са били покрити прашинки, които са ги бомбардирали с бета радиация и също така са вдишвали частици, които са увреждали вътрешните органи и с трите вида радиация. След като започват да припадат и да ги карат в болницата, са им свалили дрехите, измили са ги доколкото могат и нивото на радиацията е спаднало значително, но все пак е било доста по-високо от нормалното заради погълнатото. Заравянето им в металните ковчези и бетона е било прекалена мярка, не са били чак толкова опасни. Дрехите не можеш да ги изпереш така, че да премахнеш всичко радиоактивно от тях. Ако са специални облекла за химическа или радиационна защита би могло повечето да се измие, както обеззаразяваха онзи генерал.

Ето парченце радиоактивен материал как изхвърля радиация.

# 584
  • Другата България
Много ти благодаря за подробното обяснение.
Озадачи ме това
Например Йод 131, Цезий 137, Стронций 90, Плутоний 210 и още други, които имат кратки периоди на полуразпад секунди, минути, часове. Това са нестабилни елементи, които изхвърлят от себе си излишните протони и електрони за да се стабилизират.
Сега, ще ме извиниш, ако въпросът ми е тъп, но периодът на полуразпад на тези елементи не казаха ли, че е стотици години? Затова изселиха толкова големи територии, изхвърлиха почвата, изкорениха дърветата? Или аз не съм дочула правилно?

Общи условия

Активация на акаунт