Чернобил НВО

• 32 646
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
Много ви благодаря! Намерихме къде да го гледаме, но моят мъж реши, че мачът България - Чехия му е по-важен.  Confused А се надявах да го пусне, за да го изгледам отново. Голяма съм мазохистка.

# 556
И аз съм в чужбина,ще споделите ли къде може да се гледа филма?Благодаря Ви.

# 557
Здравейте момичета:) Преди малко намерих сериал за Чернобил ,украински е. Правен е през 2013год.

https://www.youtube.com/watch?v=eR3BvjwlK3I

# 558
  • В заешката дупка
Как може да сравнявате слънцето и тена с радиация? Astonished

И без да се прибягва до сравнения, изказвания като “радиацията е заразна” и “облъчен човек продължава да  облъчва околните”, каквито има в темата, и откъдето тръгнаха коментарите, просто не са коректни. Поне според това, което аз четох от специалисти. Дрехите, обувките, радиоактивните частиците по неизмитите тела - това е друго нещо.

Ето мнение на специалнист:

Fred Mettler, Jr., MD, MPH, an expert in radiation who was the Health Effects Team Leader of the International Chernobyl Project, and the United States representative to the United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation for 28 years.:

“At Chernobyl the guys were covered in radioactivity—they had radioactive dirt all over them. It’s like dealing with a kid who comes in from playing in the mud: If you take your clothes off before coming into the room, it takes care of 90% of the problem. Then you rinse off. The people who were in the dispensary taking care of the Chernobyl workers got some exposure, since the dirt gives off gamma rays. But their doses were a little less than a CT scan. After the workers were cleaned up, there was nothing contagious about any of this.
We put people with acute radiation sickness in reverse isolation to protect them, not because they’re contagious—they don’t have any bone marrow to fight infection, so they can’t be near germs.”

https://blogs.webmd.com/webmd-interviews/20190603/expert-qa-what … eally-does-to-you

С две думи: След като се махне радиоактивната мръсотия от телата, няма нищо “заразяващо”. Най-засегнатите са изолирани, не защото са опасни за околните, а за да предпазват тях самите, защото не могат да се борят с инфекции.

# 559
  • Mostly in my mind
Значи излиза, че Василий не е бил опасен за Людмила.

# 560
Странно ми е, ако Василий и другите са били толкова силно радиоактивни, как изобщо ги е обслужвал медицинския персонал в болницата....И другото, по разказите на Людмила, правили са опит да трансплантират костен мозък на Василий, защото неговият е бил унищожен.Чудя се каква е логиката да се прави подобно нещо, ако тялото е силно радиоактивно, дали не би било пагубно и за транспланта?

# 561
  • Бургас
Това ми е ново. А ако са вдишвали отровните прахоляци? В смисъл те ще полепнат по тъканите. Или няма? За пожарникарите иде реч. Не знам дали всички са работели с противогази и маски, но ако не са, няма как да избегнат прахоляци и микрочастици.

Аз мисля, че Людмила беше облъчена още при пожара, не после в болницата. Идва и въпроса, ако това бебе е било в първите месеци как изобщо е оцеляло вътреутробно и е докарано до термин.

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 08:42 от MeMyselfI

# 562
  • София
Била е в 6я месец бременна Людмила

# 563
Последното родено бебе в тая болница, в деня на пожара, си в живо и здраво и има две деца
Не знам каква закономерност има. Или няма. Дали някой е изследвал кой точно къде е бил и защо е починал. Може би в строго научни документи.
Да, спомням си, че наистина сякаш Люси казва,че са опитвали наистина да ги лекуват. Тук нямаше много много лечение,но наблегнаха на броя хора така и на разследването.

# 564
  • Бургас
Била е в 6я месец бременна Людмила
Явно във филма не е ясно това. Не приличаше на бременна изобщо Simple Smile

# 565
Във филма я бяха изкарали, че е в начална бременност (инцидента е Април, а тя роди Декември), но реалната Людмила е била в 6 месец, да.

# 566
Не съм специалист, но в едно от многото клипчета, които изгледах, реалната Людмила казваше точно това, че не са й давали да го докосва. Дали защото е опасно за нея или може да утежни неговото положение, не ми стана ясно.

Руснаците сериозно обмислят да снимат техен сериал. Даже мернах трейлър вчера. Бил замислен от няколко години, но все не намирали финансиране. Сега след сериала на HBO изведнъж пари се намерили.

Каквото и да кажем, все ще е малко.  Лошото е, че не си взимаме поуки и повтаряме грешките си и даже не си ги признаваме. И това не важи само за руснаците. Манията за величие е в основата на всичко. Ето, ако Брюханов не е имал възможност да се издигне, а след него Фомин и Дятлов да се изкачат по стълбицата, може би нямаше да се стигне до тази трагедия. Това пришпорване на нещата, да се случи всичко по-бързо..

# 567
  • Другата България
С две думи: След като се махне радиоактивната мръсотия от телата, няма нищо “заразяващо”. Най-засегнатите са изолирани, не защото са опасни за околните, а за да предпазват тях самите, защото не могат да се борят с инфекции.
Добре, "радиоактивната мръсотия от телата" да се махне предполагам визираш външно, да се измие старателно тялото - както по-напред беше споменато.
Какво се случва с огромното количество радиация, която същото това тяло е поело вътрешно? Особено, а и не само пожарникарите и първите, които са отишли на мястото на взрива? Видяхме, а и сме чели как в самото начало никой не е бил наясно какво точно се е случило и затова всички отидоха просто в обикновените си, нормални дрехи, с цел загасяване на обикновен пожар, какъвто се е смятало, че е? Всички те, хората от моста, рибарите са поели огромно количество радиация не само външно. С тази, която е по вътрешните им органи какво се случва, тя не е ли опасна за околните? Може би това се има предвид като се говори, че заразеното тяло излъчва радиация? Thinking Телата, заровени в оловните ковчези-защо? Заради почвата, но значи са радиоактивни в такъв случай?
Не се заяждам, питам, за да си го изясня за себе си, тъй като и на мен самата не ми е много ясно.
И едни такива "заразени" дрехи ако се изперат, какво се случва с радиацията? С радиоактивните частици? Унищожават ли се?

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 12:38 от Merri_An

# 568
Радиацията не се унищожава Simple Smile Явно отива във водата, почвата и т.н. Поне така мисля. Изолира я бетон или олово

# 569
  • Другата България
Това е ясно.
Но това и значи, че телата са радиоактивни.
Тоест, опасни.

Общи условия

Активация на акаунт