Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 май 2019, 19:57 ч.

Чернобил НВО

 • 23 329
 • 736
 •   6
Отговори
# 705
 • Norge
 • Мнения: 1 355
В Норвегия имаше информация от самото начало. Взеха се мерки още тогава. В някои зони нивото на радиация се следи непрестанно и до днес.

# 706
 • Мнения: 34 248
Малко да ви разведря:

" Някъде край Чернобил....
Тази година пролетта пукна за трети път.
Тревите синеят, птичките лаят.
На едно глухарче са кацнали два крокодила и си говорят:
-Някои разправят, че преди сме били зелени и дълги.
-Да бе, и сме можели да плуваме.
-Хайде да отлитаме, че трябва да събираме мед за зайците
."

# 707
# 708
 • Мнения: 2 320
Аз се сещам за друг виц за радиация, но за демократичната американска радиация в Косово, за която по вестници и телевизии ни обясняваха, че уранът в бомбите бил безвреден. Идва значи освободителната комисия в Косово да констатира фактите, че хората са свободни и демократични. На посещение в къщата на косовар. Гледат: висок и плътен плет.
-Абе, какъв е този плет, защо се ограждаш, нали сега си свободен човек? - питат.
- Не, бе, - отговаря косоварят, - това ми е лехата с магданоз.
Промушва се комисията през растенията и гледа поле с червени тикви.
-Брей,  - казват, - хубави тикви.
- Не, не, - поправя ги косоварят, - това са ми ягодите.
Подължават да се промъкват през гъстата растителност, а по клоните над тях чуруликане, крякане, пиукане.
- Много природа, много птици, - отбелязва комисията.
-А, не, - уточнява косоварят, - това са ми гайгеровите броячи.   Wink

# 709
 • Мнения: 26 428
Ох, дето се вика, от филмите и статиите поне разбрахме, че бомбите, дет се вика, са по-безопасни, откъм радиация и дългосрочни последствия...пък и може да не те уцелят. Пък чернобилския облак и фукушимската вода си обикалят и тровят години наред...Sad

# 710
 • Мнения: 613

Говори като пряк свидетел, притежава записите на т.н главен герой, Легасов, дава реална оценка на това което се е случило и това, което е показано във филма. Говори и за това как аварията оказва влияние на цялото човечество.
Естествено тук говорите за филма и книгата по която е направен, но се пренебрегват разказите на преките участници, в нета има много разкази.Не мисля, че ако руснаците направят филм ще е доста по-различен от това, което вдействителност се е случило, те имат цялата информация.И нека не противопоставяме американци на руснаци. Всеки с тяхната си версия ще излезе.
И като говорим за скриване на информация, не знам как е в другите западни страни, но тук, в Англия доскоро хората не знаеха нищо за Чернобил, нищо не бяха чували. А радиационният облак е минал и тук. Затова и гледаха с такъв интерес сериала. Нека тези, които живеят в други западни страни да споделят знае ли населението за аварията и какво е казано. Все пак западната пропаганда не е по-малка от комунистическата.


Мен пък ме подразни. От една страна се оплаква, че авторите на филма не били представили нещата с абсолютна достоверност, което според мен изобщо не е толкова важно, а от друга страна той говори неверни неща, които са важни.

Първо твърди, че радиацията се повишавала, което не е вярно. Няма от какво да се повишава, изотопите се разпадат и радиацията намалява.

Второ в края на интервюто говори очевидно за Фукушима въпреки, че пише Чернобил. Обвинява японците, че не били подавали захранване към помпите, които охлаждат реактора. Ами електроснабдителната мрежа е била повредена от земетресението, така че е нямало как да се подаде отвън захранване към централата, а генераторите и ел. системите , които са били в централата са били залети от цунамито. Просто е нямало с какво да поддържат помпите. Освен това твърди, че крият че замърсената вода се излива в океана. Не е вярно! Още от самото начало се знаеше, че тази вода се излива в океана, защото японците бяха поставени пред дилемата или да охлаждат реакторите и басейните с отработено гориво с морска вода или стопените ядра на реакторите да пробият и да стане по-лошо. От две злини избраха по-малката. Изливането на заразена вода в океана беше за кратко време, много бързо след това започнаха да строят цистерни в които да я събират. В последствие започнаха и да я филтрират и да премахват от нея радиоактивните  елементи с изключение на трития. Колкото до рибата от тихия океан, през първите десетилетия от атомната енергетика, държавите с атомни централи са изхвърляли радиоактивни отпадъци с хиляди тонове във варели в океана и в Тихия и в Атлантическия и в Северния ледовит.

Аз се сещам за друг виц за радиация, но за демократичната американска радиация в Косово, за която по вестници и телевизии ни обясняваха, че уранът в бомбите бил безвреден.

Уранът в природата има два изотопа уран 235 и уран 238. И двата са слабо радиоактивни. Както писах някъде по-напред, колкото по-кратък период на полуразпад имат радиоактивните изотопи, толкова по-радиоактивни са. Уран  238 има периода на полуразпад 4,4 милиарда години, а уран 235 съответно 700 милиона години. Обеднения се получава след като от нормално срещащият се в природата се извади по-радиоактивната му част. Опасното му е, че е тежък метал и е токсичен, а не радиацията.   

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 23:47 от The_Third

# 711
 • оттам, откъдето започва България
 • Мнения: 6 346

Аз въобще не му вярвам на Горбачов. Не знаели.
Знаят, ама не си признават.

# 712
 • Мнения: 2 320
Цитирам коментар форума на "Дневник", който форум е единственото интересно нещо там:
Къде бяхте на 1 май 1986 г.? На манифестация, вероятно ще кажете вие. Лошо, ще кажа аз. Или пък - било е събота, излезли сте на чист въздух. Още по-лошо, ще ви отговоря.

Всъщност единственото, което е било добре да направите на този 1 май, е да си останете вкъщи, да облепите прозорците, да сложите мокър парцал под вратата, да отворите консервите и да не излизате поне седмица.

Но не сте го направили. Вместо това сте излезли, дъждът ви е намокрил, купили сте "току-що ги откъснах" марули от пазара, направили сте голяма салата, проветрили сте вкъщи... И така още седмица. На 7 май (ако слуховете не са ви достиг­нали преждевременно) с изненада сте чули как от телевизионния екран някакви държавни мъже обясняват, че радиационният фон е в процес на нормализиране. Моля? Какъв фон?

Оттам и вицът: "Какво е радиация? Онова, което го няма, но непрекъснато намалява."

Облакът от Чернобил достига България именно на 1 май. На 2 май в района на София са отложени толкова радиоактивни вещества, колкото са се утаили през целия период между 6 юли 1969 г. и 31 март 1986 г. За периода 30 април - 2 май радиоактивното замърсяване на приземния въздух средно за страната се повишава няколко хиляди пъти спрямо обичайните стойности преди аварията. Обикновено при такива ситуации населението веднага е предупредено да ограничи излизанията поне в първите няколко дни, да не яде зеленолистни зеленчуци, да не пие мляко... Не и в България. С цел "да не се всява паника" на хората не се казва ни-що.

Същевременно в първите дни на май ген. Илия Кашев, началник на Управлението за безопасност и охрана (УБО), което се грижи за "първите" в държавата, издава заповед "снабдяването с хранителни продукти, плодове и напитки да се извършва от наши снабдителни бази след дозиметричен контрол"; да се осигури натурална минерална вода, а за хигиенно-битови нужди да се използва дълбоко сондирана вода. Със заповедта се забранява изхранването на животните от фермата "Врана" със зелена маса "до второ нареждане". Докато хората практически се тъпчат с радиация, по линия на УБО в няколко лаборатории в страната започва изследването на всичко, което

"Богоизбраните"

предстои да консумират. В интервю за 24 часа от 2001 г. Христо Борисов, който е бил шеф на химико-бактериологичната лаборатория на УБО през 1986 г., разказва за "кошмара" си да намери чисти продукти. Оказва се, че стопанство "Врана" е замърсено, дори яйцата са радиоактивни. За известно време хората от Политбюро ядат предимно консерви и сухо мляко.

"Череши, ягоди... в нашата лаборатория идваха много храни за изследване, знаеше се кои са по линия на УБО", казва Петър Делчев, който през 1986 г. е работил като компютърен специалист в нискофоновата лаборатория към експерименталния ядрен реактор в София. Тази лаборатория е една от многото, които решават да изследват замърсяването на територията на държавата. В първите дни на май към Министерския съвет, ЦК на БКП и Политбюро потичат реки тревожна информация. Отговорът? Преувеличавате. "А беше страшно, с тъжна усмивка обобщава Делчев - единственият, който се вслуша в думите на специалистите, беше генерал Добри Джуров. По негово разпореждане армията моментално мина на консерви."

"Разбрахме почти веднага. В "Работническо дело" се появи мъничко съобщение за аварията в чернобилската АЕЦ. И ние взехме да се оглеждаме и да проучваме", казва доцент Иван Манджуков, ръководител на катедра "Атомна физика" към физическия факултет на Софийския университет. "Първо се обадиха шведите. Между другото такъв тип замърсявания първо се откриват в атомните електроцентрали. Те имат много строг контрол на радиоактивността. Когато шведите разбират, че не е от тях, започват да съобщават", спомня си доцент Манджуков. На 3 май става ясно, че в замърсяванията присъстват т.нар. горещи частици - първите са открити до изтривалката на дома на тогавашния ръководител на катедрата Цветан Бончев. Тези частици - прашинки от ядреното гориво, са особено радиоактивни и представляват сериозна опасност при вдишване. Още на 4 май Бончев праща до щаба на Гражданска отбрана доклад, в който разказва за частиците и заедно с това предлага да бъде предупредено населението за необходимостта от: щателно измиване на пресните зеленчуци, измиване на улиците със силна струя вода, йодна профилактика при децата, която рязко ще намали съдържанието на радиоактивността в щитовидната жлеза. Властта предпочита да

Запази мълчание

Каква е ролята на Тодор Живков? В свое интервю във вестник "Стандарт" през 2005 г. ръководителят на Националната следствена служба Ангел Александров твърди, че "на 4 май, когато докладват на Живков, че положението е много сериозно, той кима с глава и казва: "Ще си мълчим."

"На 30 април с жена ми пътувахме за Северна България, на гости на приятели, които имат вила в Плевенско. Заваля един силен дъжд и хубаво ни намокри. Този ден ядохме салати с марули, лук и други подобни. Което означава, че с оглед първоначалното натрупване на нуклиди сме се нахранили добре", спомня си със смях професор Георги Василев. Той е автор на няколко книги (последните са "Радио­екология" и "За живота и радиацията"Wink. През 1986 г. е бил завеждащ секция радиационна защита към Института по радиобиология и радиационна хигиена. "На 1 май вечерта звъни телефонът, обажда се една от моите колежки, която тогава работеше в Комитета по атомна енергия, и вика "я да вземеш да се върнеш". Питам "що да се върна, бе", тя казва "някакво замърсяване се получи". Какво замърсяване? От някакъв облак. Тук е моментът да спомена, че една от характеристиките на естествения радиационен фон е нивото на гама-лъчението. Та колежката ме пита: "Ти като си мерил гама-фона в София, колко е?" Ами 70-80-90 наногрей на час. "А сега знаеш ли колко е?" Не - "700". Разговорът там приключи, ние се качихме на колата и се прибрахме в София. На 2 май сутринта."

Професор Василев разпалено разяснява как "на 23 май БТА почти тържествено информира, че "всички ограничения се отменят". Това обаче бе абсолютно необосновано и прибързано, защото до този момент си беше почти отишъл само йод 131, а много други радионуклиди начело с цезий-137 (с период на полуразпад 30 години) и цезий-134 (2 години) си бяха тук". Той споменава и за

Втория радиационен пик

в края на 1986 - началото на 1987 г., получил се, защото "народното стопанство" не се съобразява с препоръките на експертите да изхвърли първия пролетен откос от зелените фуражи, и така радионуклидите попадат в месото и млякото. Чрез храните цезият в орга­низма на хората се увелича­ва силно, като на места достига стойности, по-високи от май 1986 г. Това е т.нар. втори Чернобил за България.

Равносметката? След 1990 г. екип от катедра "Атомна физика" издава книга "Истината за чернобилските замърсявания в България". Изследванията показват, че сумарната радиоактивност, отложена през май 1986 г., е по-висока от стойностите през чист период, както следва - 90 до 1400 пъти в Северна България; 340 до 1700 пъти в Южна България, 1300 до 31 000 пъти в планинските райони. По степен на замърсяване (ако не броим Русия, Украйна и Белорус) България е на пето място в Европа след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия. По ефективна доза облъчване на населението за първата година, обаче е на първо място на Стария континент - заради липсата на информация, оттам и на предпазни мерки.

Ядосахте ли се? Нека ви ядосам още малко. В началото на май, докато българите ядат своите радиоактивни салати, а децата тичат в прахта, из страната лети специален правителствен хеликоптер с хипертайна мисия. Той е снабден със свръхчувствителна апаратура и разузнава къде има по-чисти райони, където да се разположат безопасно ръководните кадри.

# 713
 • Mostly in my mind
 • Мнения: 3 262
Покрай сериала се навъдиха много "съмнителни" статийки от разни сайтове с цел да генерират трафик. Нищо чудно и последните две цитирани да са такива. Simple Smile

# 714
 • Мнения: 2 320
Ако имаш предвид моя цитат - няма кой знае, какви нови факти в него, че да се съмняваш, освен може би хеликоптера в последното изречение. Освен ако не си от тези, които не вярват, че Чернобил някога е гърмял.

# 715
 • Варненска клюкарка
 • Мнения: 11 559
Повечето неща сте ги казали, няма смисъл и аз да ги повтарям. сериалът е много въздействащ, спор няма. Всичко е показано някак строго и мълчаливо, радвам се че са избегнали излишния патос и вайкане. Вайкането са го оставили на нас, както и трябва да бъде след гледането на един добър филм, целия да вриш от усещания и впечатления и да не знаеш откъде да започнеш пак, да искаш отново да изгледаш историята, както и да тръгнеш сам да търсиш информация.
Обаче имам чувството че с някои тук сме гледали различен филм. На няколко пъти в сериала се казва че периодът на полуразпад на най радиоктивните елементи е 25 000 години. При първоначалния взрив на колко стотин бомби над Хирошима се равнява аварията, а после по една бомба на всеки час- дни, седмици, месеци... все така по бомба на час, до покриването със саркофага. Тоест там мястото е безвъзвратно отровено. Дори първоначалните им измервания не им дават реалните цифри на катастрофата- 3,4 Рентгена, нещо такова, еквивалента на 400 снимки на гръден кош за 1 час. Височко както казаха ама не е чак такъв проблем. Немския апарат им показа 200 и умря, казаха си че е повреден, каква е тая цифра невъзможната след която електрониката угасна... Чак на следващия ден разбраха че всъщност става въпрос за 16 000 Рентгена на час и тогава се събудиха. Мерките за криене от населението не ми се коментират, почти съм сигурна че едни други също с мания за величие щяха да направят същото, нямаше да бързат да уведомяват света за провала си.
 Разбира се че стоенето край пожарникареите е било опасно не само заради дрехите им но и след събличането и измиването. Те са погълнали радиация още в първите часове от бълващия реактор. Поглъщали са часове наред през устата и са вдишвали микрочастиците сипещи се след взрива, та то и на кадрите се виждаше как валят цели парцали от битума по покрива който е силно радиоктивен. Още със стъпването на площадката коментираха за металния вкус в устите си, това е едно от основните неща от субективните човешки усещиания които са коментирани при радиационно замърсяване - силен метален вкус в устата. При срутването на кулите близнаци има хиляди хора нюйоркчани които са се разболяли от някакви белодробни болести заради вдишаната прах. От прости строителни отпадъци. В Чернобил тази прах е била не просто от бетон, а е съдържала високо радиоктивни микро частици, най-малкото са погълнали достатъчно от разпрашения графит, защото той не само е излетял на големи парчета, но и се е носел във въздуха във вид на прах.
Споменахте за сцинтиграфията и поглъщането на бързоразпадащи се изотопи. Това при контролирано поглъщане на не смъртоносна радиация, и разпаднали се изотопи които до 24 часа ще се изхвърлят през бъбреците. Опасност има за околните при добре контролирани неща, а какво остава при неконтролирано облъчване и поглъщане след хвръкнала във въздуха АЕЦ .
И защо така се хванахте за Люся? Тя не е гледала филма за Чернобил че да знае колко е опасна радиацията, тя е в самите събития и всичко което вижда и чува го вижда и чува за пръв път в живота си. И емоционалното състояние в което се е намирала колко ли от казаното около себе си е разбрала правилно? Всъщност чувала е че мъжът и я вика и е направила най-логичното. Ако държеше бебето си родено да го вижда в ръцете си, навярно нямаше да влезе там с него, но  вероятно е смятала че жертва себе си, бебето е било някъде далечно, илюзорно, в представите и някъде в бъдещето след месеци, всичко останало се е случвало в момента пред очите и,  можела е да докосне своя човек, виждала го е страдащ и се е опитвала да помогне... Любов, била е и много млада... Вероятно обяснението за нейното оцеляване е плацентата, която е като още един черен дроб и още 1 бъбрек. Има описани случаи на бременни яли отровни гъби заедно с роднините си - роднините умрели, а бременните оцелели, но загубили бебетата си, а от тях извадили почти втечнена плацента... Знам че радиация и отровни гъби нямат нищо общо, освен фаталните последици за организма, но просто и аз се опитвам да си го обясня това оцеляване.
Филма направо ме разтърси. Честно казано доста мисли за т.н. мирен атом ме връхлетяха. Особено след като изгледах серията с обезопасяването на резервоарите под топящия се реактор и какво още по-голямо бедствие е избегнато. Преди няколко години мисля че и ние в България се разминахме с голяма опасност- мили родни продажници бяха ги хванали преди да закупят касети с ново гориво за АЕЦ Козлодуй, само че не от мястото от което са ги зареждали откак е станало АЕЦ, а някакви американски, по-евтини. Специалисти коментираха че заради човешката глупост и алчност, и мерака да се откраднат едни пари, замалко да се повтори Чернобил но на българска територия. Имаше оставки, Бойко се показа по телевизията размахващ пръст и така... Обичайните действия, добре че този път се случиха в правилния ред, а не след дъжд качулка.
Всъщност дали ще гръмне на българска, турска или румънска земя за нас ще е все едно- ще си го отнесем лошо.
Относно Фукушима, през 2012 г. в Родопите бяха измерили в изкупени за инос горски гъби неколкократно завишеина радиация- казаха Фукушима, същото било и в планините в Румъния.
Скрит текст:
Покрай работата ми се налага често да контактувам с рускоговорящи. Преди години се запознах с родителите на колежка от Беларус. Баща и пенсиониран директор на военен завод, майка и директорка на детски комплекс. Интересни неща чух от тях за онтези времена, за България баща и каза че леко сме се отървали и че най-зле е било в Полша и Беларус, не беше много приказлив. Майка и ми разказа как в Беларус са свършили таблетките йод и са мазали ръцете на децата в градината в която е била директор с чист йод. Ръчичките се оцветявали, а след 5 минути кожата отново придобивала нормалния си цвят. Изглеждало като фокус, но не било. През тази година яли предимчно ориз и боб, които не били типични за тяхната предимно картофена кухня. Яли и много консерви. Колежката ми от Беларус имаше 2 деца от 3 бременности, втората и бременност приключила след диагностициране на аненцефалия на плода. По време на аварията била на 11 г. Аз бях на 10, марули не обичах, проядох ги на 20 г. млечни продукти тогава не ядях и сега почти не ям. Да съм погълнала известно количество радиация с ягоди и краставици от градината на баба ми... на 6 май дядо ми имаше на гости двама полковници, майка ми каза че са изпасли един двор със зелен чесън и салати, яли агнешко, поприказвали си за инцидента, който тогава така са наричали, но нищо не попречило на апетита им.

Последна редакция: чт, 13 юни 2019, 12:19 от Беллора

# 716
 • Мнения: 1 296
Няма да забравя учителката ми по математика, стара госпойца, как подскачаше и се оглеждаше, ако някой не ѝ кажеше"другарко", а госпожо. Заради годините ѝ никой не посмя да ѝ каже "госпожице". Към 91-ва вече свикна.
Хахаха! И моя класен също математик не искаше да му казваме "Господине". Чак се стигна до разговор, в който ни обясни, че вече сме си близки и няма смисъл от господине. Обърна се към един съученик и го попита: "Ти на майка си госпожо ли и викаш?", а момчето отговори: "Не. Викам и мамо."

# 717
 • Мнения: 6 187
Сещам, че и два от реакторите на АЕЦ Козлодуй нали ги затвориха преди членството ни в ЕС, да не би да са били от същия вид?

Филмът е уникален, така добре пресъздава всичко... Дори и да има разминавания с реалността, пак показва всичко по много истински начин. Мисленето, системата като цяло, безпомощността на хората. И въпреки това - невероятен героизъм и жертвоготовност. Адмирации.

# 718
 • Абсурдистан
 • Мнения: 12 509
Цитат
Облакът от Чернобил достига България именно на 1 май. На 2 май в района на София са отложени толкова радиоактивни вещества, колкото са се утаили през целия период между 6 юли 1969 г. и 31 март 1986 г. За периода 30 април - 2 май радиоактивното замърсяване на приземния въздух средно за страната се повишава няколко хиляди пъти спрямо обичайните стойности преди аварията. Обикновено при такива ситуации населението веднага е предупредено да ограничи излизанията поне в първите няколко дни, да не яде зеленолистни зеленчуци, да не пие мляко... Не и в България. С цел "да не се всява паника" на хората не се казва ни-що.
Sad Sad Cry В началото на темата пишеше съфорумка, която твърдеше, че именно това бил начина на реакция при аварии от този тип - пълно мълчание с цел избягване на паника, хората щели да щурмуват магазините, да се презапасяват.... ooooh! ooooh! Tired нещо, което нямаше да се случи точно в онези времена. За мен е безумно, че някой, още повече свидетел или участник в онези времена може да разсъждава по този начин.
Иначе за "другарите" всичко написано го вярвам, и ме обзема още по-голямо безсилие. Няма да разказвам отново за децата с букетите, само това за мен е показателно и съм сигурна, че всичко написано е вярно.

# 719
 • София
 • Мнения: 6 468
Изгледах сериала. Има доста неточности, но те кара да се замислиш.
Замислих се и за бомбите с обеднен уран, които американците хвърляха в Сърбия. И за морската вода, използвана във Фукушима. Само ние си мислим, че имаме голям достъп до информация, винаги ще има нещо скрито от масовия човек.

Общи условия

Активация на акаунт