Чернобил НВО

• 32 502
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
За критиката за Людмила и бебето - тя си го казва в книгата, че то е поело радиационния удар и това е спасило нея.
И аз прочетох "Чернобилска молитва" и да, тя го казва, но за такъв феномен няма никаква научна обосновка. И Людмила, и авторката не са физици, вероятно така го е разбрала. Самата Людмила има последици от радиацията и  не е здрава, макар че в нейния случай инсултите, които преживява може да са следствие от огромния стрес, на който е била подложена.
Аз много харесах сериала като кинематография и послание, затова и прочетох книгата (много е тежка), но като критика мисля, че оставя леко грешно впечатление за някои неща.
Например, следейки по темата из фейсбук, забелязах, че хората са останали с идеята, че в Чернобил и днес е много опасно. В действителност радиационния фон там е горе долу като този в София с изключение на няколко конкретни места (всеизвестното мазе с екипировката на пожарникарите) и там си работят хора.
Може да е маловажна подробност, но който е чел книгата е забелязал с каква горчивина потърпевшите споделят за социалната стигма - "Ти си чернобилец - далеч от нас, ти светиш" и тн. Майката на момченце чернобилец разказва как на новото място никой не е искал да общува с него и да седи на един чин с него и децата са подскачали, че който е до него ще умре. Друга разказва как никой не е съгласен да седне на една маса с тях - идва репортер, тя му предлага вода, той си вади негово шише. Навсякъде са третирани като прокажени. Та насаждането на такова внушение е вредно за самите хора.

В това Чек е права - засегнатите от радиационното облъчване не са заразни сами по себе си. Прахта по дрехите им и по тях самите е опасна. Веднъж вкарани в "стерилни" условия, те не са опасни за околните.

Мен лично такива неща като дограмата, дали си викат "другарю" и тн. въобще не ме дразнят, напротив, смятам, че атмосферата е представена много реалистично - впечатлена съм, че са уловили така добре соц обстановката.

Обаче, доверили са се прекалено плътно на книгата, което е разбираемо - нали сериалът е по нея, НО интервютата в нея са специално подбрани и показват най-трагичните лични истории. В действителност 70-80% от хората, които дори са изкарали симптоми на Остра Лъчева Болест, оцеляват и живеят. Много хора от "Моста на смъртта" оживяват, а масовото им измиране е градска легенда.

Не казвам в никакъв случай, че Чернобил не е ужасна трагедия, която е коствала живота и здравето на много хора, но нали донякъде идеята е да се хвърли светлина върху случилото се. Според мен е важно да не се прекалява с изкривяването на физиката в историята, въпреки че е филм.

# 691
Мен пък точно това с твърденията, че през 86' вече не си казвали "другарю", много ме учуди. По руските филми и до ден днешен строго официалното обръщение, или пък като искат да скръцнат със зъби на някого, е точно "другарю" Simple Smile

# 692
За СССР не знам, но в България до 89 беше напълно в реда на нещата да се казва другарю и другарко.

# 693
Защо да не са си казвали "другарю"? До падането на режима си бяхме другари и другарки...

# 694
Компютърно генериран модел на разпространението на радиоактивния облак. Във видеото към 3-та минута.

https://www.irsn.fr/EN/publications/thematic-safety/chernobyl/Pa … rnobyl-Plume.aspx

https://irsn.libcast.com/irsn-fr-en/the-chernobyl-plume/player

# 695
От всичко четено покрай сериала тази статия ми направи най-голямо впечатление https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7495554 .

Кое в статията те впечатли?

# 696
  • София
Споделете колко се е измерило неофициално...

# 697
  • Gotham City
Аз пък разбирам Людмила и "глупостта" и, грешно е, знам, но също не бих се отделила от ММ, ако не дай Боже бях в тази ситуация, нека не съдим без да знаем какво е, и дано, дано никога не разбираме какво и е било на тази жена. Просто като прочетох разказа и, толкова цветно си представях всичко, толкова силно го изживявах, че чак сега като прочета "А всичко това е мое… Всичко е любимо." и лекичко започва да ми се образува една буца в гърлото, но гледам да не показвам, докато съм на работа  Simple Smile

относно това, че бебето е поело радиацията, четох някъде, че и при други жени така се е случило, дори не знам дали не беше в нейната история в книгата, може и да греша.

# 698
Orchid, не съди Людмила прекалено строго. Тя е била на 22-23, живеела е в град, който е бил нещо като олицетворение на спокойния и проспериращ живот, били са облъчвани само от пропагандата за Великия Съветски съюз - реално те са вярвали, че нищо не ги застрашава. Те не са имали информацията, която сме имали сега, нито пък някога преди това се е случвал подобен инцидент по света. Били са първите, които са пострадали директно и дори тогава пак не са го осъзнавали. Как да реагира при това положение? Мъжът й е бил единственият близък човек там, нормално е да е искала да бъде до него.
А и когато отвсякъде ти тръбят, че опасност няма, всичко е нормално, що да не повярваш? Аз честно си признавам, че ако бях на нейно място, едва ли щях да постъпя по-умно.
А, мнението ми се покрива с това на Харлийн. 👍

# 699
  • София
Не бих могла да съдя никого, не съдя и нея, разбира се, след като прочетох "Чернобилска молитва" и ми стана ясно що е то "съветски човек". Облъчен, но не от радиацията. И все пак, в специализирана болница за лъчева болест лекари я предупреждаваха, караха й се, но нищо от това не достигаше до нея. От всички истории в книгата нейната ме шокира най-много.

# 700
Споделете колко се е измерило неофициално...
Където и да търся информация, навсякъде пишат "десетки хиляди пъти". Колкото и да означава това. На едно място намерих сравнение, че след радиоактивния дъжд, радиацията се е покачила, колкото за 75 години напред.
Объркана съм.

# 701
  • София
От 2002 г.

https://btvnovinite.bg/5439-V_Bulgaria_vse_oshte_ima_ostatatsi_o … kata_avariya.html

Според НЦРРЗ е имало завишение 25 пъти над нормата в София, а по високите върхове стотици хиляди пъти над допустимото. Периодът на полуразпад на цезий 90 е 30 години, т.е вече е намалял наполовина.

# 702
  • Другата България
Защо да не са си казвали "другарю"? До падането на режима си бяхме другари и другарки...
И аз мисля, че са си казвали точно така.
А как да си казват, как да се обръщат един към друг? В ония времена? Това си беше официалното обръщение, като сегашното "господине".

# 703
Няма да забравя учителката ми по математика, стара госпойца, как подскачаше и се оглеждаше, ако някой не ѝ кажеше"другарко", а госпожо. Заради годините ѝ никой не посмя да ѝ каже "госпожице". Към 91-ва вече свикна.

# 704
  • ENGLAND
От всичко четено покрай сериала тази статия ми направи най-голямо впечатление https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7495554 .

Кое в статията те впечатли?

Говори като пряк свидетел, притежава записите на т.н главен герой, Легасов, дава реална оценка на това което се е случило и това, което е показано във филма. Говори и за това как аварията оказва влияние на цялото човечество.
Естествено тук говорите за филма и книгата по която е направен, но се пренебрегват разказите на преките участници, в нета има много разкази.Не мисля, че ако руснаците направят филм ще е доста по-различен от това, което вдействителност се е случило, те имат цялата информация.И нека не противопоставяме американци на руснаци. Всеки с тяхната си версия ще излезе.
И като говорим за скриване на информация, не знам как е в другите западни страни, но тук, в Англия доскоро хората не знаеха нищо за Чернобил, нищо не бяха чували. А радиационният облак е минал и тук. Затова и гледаха с такъв интерес сериала. Нека тези, които живеят в други западни страни да споделят знае ли населението за аварията и какво е казано. Все пак западната пропаганда не е по-малка от комунистическата.

Общи условия

Активация на акаунт