Чернобил НВО

• 32 757
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Както писах, в близост до Фукушима пак ще строят...

Финалът беше много силен. 5 епизода, които ме оставиха без думи. Не знам какво може да се добави или коментира.

# 376
  • София
А, ако да речем АЕЦ-ът е построен в неземетръсна зона, и е супер защитен, но по някаква случайност става земетресение. Кой ще е виновен?!

# 377
Ако е супер защитен, нищо няма да стане

# 378
  • София
Дори да е с магнитуд 7-8, айде да не е 10....

# 379
Фукушима е в земетръсна зона и наблизо ще строят нов, въпреки общественото мнение. Италия например прави референдум и премахва АЕЦ. Кел файда де, като във съседна Франция има дума ти АЕЦ, едва ли не у всяко село...
Мисля си...всяко правителство на всяка страна би скрило...его, лъжи, немърливост... навсякъде са.

# 380
Не се вкарвайте в конспирации - няма нищо нарочно направено в централата като конструкция. Има човешки грешки, има огромен стремеж да покажат на света напредъка си в развитието на атомната енергетика - освен в Чернобил, в СССР има още 15 реактора от същия тип. Ако гледате последното видео за което дадох линк, ще чуете разказа и на конструктора на реактора, и на гл. прокурор на Украйна тогава. Обещали са на екипа премии за експеримента - да установят дали могат да използват енергията на турбогенератора за собствени нужди - в случай на авария например. Това е щяло да бъде някаква рационализация.
От Москва разследващите не летят с хеликоптери, а със самолети до Борисполь и оттам с хеликоптери - до Чернобил, после с автобуси до Припят.
Продължавам в спойлер, защото някои неща от документалното видео 1:1 са използвани в сериала, вкл. документални кадри, които вече видяхме.

Скрит текст:

Шефът на пожарната, който изпраща два екипа да гасят пожара с вода не е осъден, понеже е герой на СССР и някакво протеже на Горбачов. Гл. прокурор казва - беше бардак, пълен. Първия ден никой не е мислел за радиация, пожарникарските броячи са били на склад 15 - 20 години - напълно непригодни. Докладвали са в Москва и Киев, че радиацията е нормална, лъгали са, че в реактора се подава охлаждаща вода - това е установено от следствието. И едва когато над развалините прелита хеликоптер, прави снимка, разбират, че не е пожар и заповядват евакуация.
Евакуираните са получили парична помощ, в списъците са включени и фиктивни, несъществуващи хора. За мародерите споменах в преден пост.
Разглеждали най - различни версии - от извънземни, през диверсия - поради липсата на един човек от екипа, КГБ дни наред го издирва, установява, че не е преминавал през границата и накрая разбират, че човекът е останал под развалините.
Дават алкохол - по 100 г спирт, на екипите, които разследват  - той дехидратира организма и пораженията от радиацията намаляват. Разреждали го, не с вода, защото вече е замърсена с радиация, а с фанта. Всички разследващи са влизали в разрушенията, намерили са документите от експеримента, стигнали са до АЗ 5 - предварително са проучвали плана на помещенията, за да могат максимално бързо да влязат, да огледат и излязат. Именно проверката на АЗ 5 става главното доказателство в съда против виновните за аварията. Това и в сериала беше показано - разследването на Уляна при умиращите в московската болница. Реакторът е приведен в непроектно и лошо управлявано състояние - от организаторите на изпитанията и от експлоатационния персонал. Намерили са лентата на мощността на реактора - това е нещо като черната кутия на самолет - показва режима на работа на реактора,
Сътрудник на върховния съвет на Украйна носи всички събрани документи на акад. Сахаров, по - точно, предава му ги чрез КГБ. Сахаров изпада в ужас и казва, че в Чернобил са работели диваци, те възприемали реактора като котел с борш или нещо подобно на борш.
Разследващите работят до м. юли в Чернобил, а всичко събрано от тях се обработва до края на годината. През м. юни 1987 г. започва делото срещу Виктор Брюханов - директор на АЕЦ, Анатолий Дятлов - зам. гл. инж. на станцията по екплоатацията, Николай Фомин - гл. инж. на станцията. /видяхме го в сериала в нощта на аварията да спи в дома си, а всичко командваше Дятлов/ и още трима ръководители...
Дятлов променя на своя глава зададените в заповедта на Фомин параметри на експеримента и това също беше показано в сериала. Няма дефект в прътите, а грешка в конструкцията им и множество грешни действия - нарушения на правилата за експлоатация на 4-ти енергоблок  и грешна конструкция на реактора. Акад. Александров казва, че на станцията няма защита от глупаци, замислили да изключат защитата заради своя експеримент. Тримата познати ни от сериала получават присъди по 10 години, останалите - между 3 и 5 години. Тези от разследващите, които са спазвали правила за безопасност, са оцелели, изследвали са ги, не са им показали изследванията, после са инвалиди - в различна степен/група, но без връзка с разследването в Чернобил.

Последна редакция: ср, 05 юни 2019, 08:40 от LU4IQ

# 381
Разрушения може да има, но реактора ще бъде заглушен и няма да има последствия. Нали не мислите , че това в някаква панелка .

# 382
  • София
Разрушения може да има, но реактора ще бъде заглушен и няма да има последствия. Нали не мислите , че това в някаква панелка .

Оптимизмът е хубаво да бъде с мярка.

# 383
  • София
Според мен АЕЦ-ите не трябва да съществуват. Винаги има риск от авария, никой не може да ме убеди, че са 100% безопасни, а една авария в такава централа води до катастрофални последици за човечеството.
Сега пускам петата серия.
Интервю с Дятлов година преди смъртта му, съжалявам ако е пускано, не съм го гледала все още, защото руския ми върви трудно.
https://www.youtube.com/watch?v=IVthWR4cR1g&fbclid=IwAR2XobK … IpNjAZbyJbBs88fNY

# 384
  • Ланкър, планините Овнерог
Изгледах го и аз преди около час и още ме държи.
За несъответствията
Всичко ми се струва доста пипнато, щом се върнах в деството ми - дрехи, обстановка (с мъжа ми си говорехме, че спокойно можеха да снимат и в Младост, Сф), пушенето навсякъде... Това с дограмите хич не съм го видяла.
Аз пък имам спомен, че точно все на "другарю" и "другарко" се говореше по соца.

# 385
Ако е супер защитен, нищо няма да стане

Това е теоретично за всеки реактор, а след авария ще ти обяснят защо е гръмнал. Така е с ядрената енергетика.

# 386
  • Разпиляна във въображението
И аз изгледах финала. Силен сериал. Не мога да твърдя, че успях да проследя всичко както трябва с червените и сините табелки, но останах с впечатлението, че ако реакторът не е бил оставен да работи 10 ч на ниска мощност натрупвайки "отрова" е можело и да не се стигне до този финал. И дори, ако не го бяха форсирали, за да вдигнат мощността. Като цяло основната грешка е човешка?

# 387
Да, човешка е, но и все пак са разчитали на аварийния бутон. При създадената от тях ситуация, вероятно е щял пак да гръмне, но не веднага. Може би щяха все пак да решат да го спрат и т.н. Но те са разчитали на спасителния бутон. Който вместо да сложи край на всичко, го умножава хилядократно. Ако дефекта е бил отстранен навреме, дори и тези диваци би трябвало да направят просто неуспешен експеримент и толкоз.

# 388
И аз изгледах финала .Тъжно,много тъжно,това е чувството с което останах.За мен Чернобил е резултат от неточна оценка,дори липсата на такава,абсолютната увереност и амбиции.
Тоя Дятлов с камъни да го убиеш е малко.
И накрая-официално 31 загинали!

# 389
Аз съм изумена как само 10 години затвор получава Дятлов, щом е имало толкова доказателства...не, че щеше да е жив да излежи повече, но...
Аз забелязах дограмата, но пък намирам всичко друго за изключително автентично, страхотно изпипани детайли имаше. А за операторското майсторство, монтажа и актьорската игра - очарована съм, продукциите на HBO се оказват доста на ниво. Сериалът е сниман в Литва, a кадрите при АЕЦ са от Игналина, не помня дали беше обсъждано по-назад в темата.

Общи условия

Активация на акаунт