Чернобил НВО

• 32 570
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
A за какво го четем това? Експерименти и злополуки има много преди Чернобил.

# 436
  • Другата България
Защото няма такъв нито експеримент, нито злополука, които да са с такива мащаби и които да са засегнали толкова хора - стотици хиляди хора не само в СССР, но и в Европа.
Хиляди километри територия, негодна за живот, толкова изселени от родните си места, продължаващото нарастване на онкологичните заболявания...да, знам, че не е само Чернобил, но е И той.
Цитат
Няма по - голяма сила от изкуството, когато една истина трябва да живее. Каквото и да се е говорило досега за Чернобил, все е слабо, все е подминавано, все е игнорирано. Един сериал за пет часа направи това, което никой друг не успя за цели 33 години. Никой не може да отнеме успеха му, по никакъв начин. Най - малко - путинската клика.
Специално за България - вижте какъв интерес предизвика - към книги, други филми, документалистика, рецензии. Всеки зрител поиска да научи още и още подробности, да прочете спомени на останалите живи. Това е огромно постижение на екипа създал сериала.
Напълно съм съгласна с написаното, на 100%. Олицетворява и моите мисли и чувства за филма, екипа, интереса, изобщо всичко. Аз като Пипи също покрай него изгледах още няколко документални филма, "Битката за Чернобил", изчетох пътеписите, започнала съм и почти преполовила "Чернобилска молитва", но трудно ми върви....

# 437
  • оттам, откъдето започва България
Изгледах и последната серия. Стоя, мълча, а отвътре ми идва да крещя. Едновременно с това чувствам и безсилие от това, че действителността, даже и към днешна дата, не можем да я променим. Всичко, което се е случило, е само за да се получат постове, признания и т.н., нещо, което е валидно и в днешно време. Партии, лъжи, желание за власт, но за сметка на обикновения човек.
Защо сме такива хората? Защо не осъзнаваме, че всеки миг ни е даден и реално не знаем докога ще бъдем на този свят?
Рядко гледам филми, избягвам по принцип да гледам телевизия, но БГ МАМА ме накара да изгледам този сериал, за което не съжалявам.
1986 г. - това е година, в която бях абитуриентка, омъжих се и забременях - все щастливи моменти, но явно са били изживяни в лъжи и отрова.
Поклон пред всички, които са починали в този ад, за да ни има нас!
Поклон и на тези, които са се осмелили да кажат истината!
Жалко за всички ни, които търпим последствията.

ПП Ако някой все още се колебае дали да гледа филма - препоръчвам го, не се отказвайте!
Благодаря и на съфорумките, които ми изпратиха сайта, за да мога да го гледам онлайн!
Аз също продължавам да се ровя и да чета всичко, свързано с Чернобил, както и каченото от вас.

# 438
Защото няма такъв нито експеримент, нито злополука, които да са с такива мащаби и които да са засегнали толкова хора - стотици хиляди хора не само в СССР, но и в Европа.

Не, бе, имах предвид  линка със статията с опитите с маймуните. 

# 439
  • Ланкър, планините Овнерог
Мислех, че само аз съм изметнала с това постоянно ровене за инфо покрай гледането на сериала. Явно е нормално. Мисля, че вече половината свят сме почти ядрени физици и разбираме от реактори.
За тримата

# 440
  • Другата България
Embarassed Моя грешка, сори. Peace

# 441

Не е статия, а книга с мемоарите на заместник директора на "Биопрепарат". Организацията, която се е занимавала с разработка на биологично оръжие. Не задължавам никой да я чете, но е за същата зловеща система и при една авария действат по същият начин както при Чернобил с прикриване и замазване на случая пък който умрял, умрял.

# 442
  • София
Мислех, че само аз съм изметнала с това постоянно ровене за инфо покрай гледането на сериала. Явно е нормално. Мисля, че вече половината свят сме почти ядрени физици и разбираме от реактори.
За тримата

По този повод, малко да разведрим

Скрит текст:

# 443
  • Ланкър, планините Овнерог
Оф, сега се виждам, че съм тръгнала да пиша без да довърша за тримата, които слизат долу. Вчера гледах снимка от награждаването им. Реакторът е със саркофаг отгоре, така явно истината е, че са оживели.

# 444
  • София
Е, преди да обявим руснаците за най-тъпите и безотговорни към и в областта на ядрената физика, може да попрочетем и за ядрените опити на американците в пустинята Невада. Не са ги крили, няма човешка грешка, а съвсем умишлено са карали туристите от Лас Вегас да гледат атракцията, веднъж на две седмици, или нещо подобно, години наред... Войничетата пък съвсем целесъобразно са ги стоварвали в непосредствена близост, за да тестват как е без защитни средства.

Та конкуренцията е сериозна.

# 445
А "биороботите" Sad Каква е тяхната съдба? Цинично е дори те да не са сред жертвите.

# 446
Сетих се за един брадясал виц за АЕЦ: тъй като населението наоколо се безпокои от евентуални замърсявания, отделът за връзки с обществеността изнася образователна лекция - колко е чисто и хубаво наоколо, полянки, река, чудесно място за барбекю, пикник с компания или разходка сред полянки за бране на букети от теменужки, само брането малко трудно става, че много бързо бягат....  Wink

# 447
Попаднах на групата, когато коментарите бяха достигнали 6 страници. Интересно ми стана от форума какъв е този филм. Потърсих информация в интернет и попаднах на статии, в които пишеше, че сериалът е с най-високата оценка. Още същия ден го изтеглих и гледахме епизодите. Бяха минали вече 2 или 3. Благодаря на тази група за насоката. Изводът, който мога да направя е: Неописуема е човешката глупост!  Направо се питам каква полза има планетата от нас - та ние освен да вредим и рушим, друго не правим... Виждаме в сериала грешките на една конкретна идеология, но за съжаление тя не е единствената.. Шепа хора убиват хиляди..
Страхотна работа на екипа, многопластов сюжет, много теми, върху които да се замислим.

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 06:44 от Анонимен

# 448
Гледах видеото със спомените на Дятлов, нито веднъж не казва "сгреших".

Нека сравним това - Меркел: "Германия не може просто да сложи черта под своето нацистко минало и трябва да остане чувствителна към щетите, които е причинила на други страни"; 70- годишното чувство на вина и срам у германците с безочието и безотговорността на съветската и сега руска върхушка. Няма разкаяние, няма съжаление, нито извинение за нещо, което е по - лошо и от война. Война в която няма победители и победени. Защото Чернобил остава зловещо наследство на бъдещите поколения - да напомня и след 100 години за човешкото безумие.

За съдбата на главните герои

https://tjournal.ru/stories/99647-kak-slozhilas-realnaya-zhizn-g … seriala-chernobyl

Видеото повтаря текста от линка

https://www.youtube.com/watch?v=4rPoP3-X6zw

# 449
Чернобил и нацистите няма как да са съпоставими по много причини.

За Чернобил- хората се страхуват и възмущават ( и с право) не толкова от самата авария( всички сме наясно, че АЕЦ крие риск инциденти в крайна сметка стават). А от начина, по който се е реагирало след това. Лъжите, неадекватното лутане, дори и пред лицето на най-страшното. Това е истински кошмар. Достатъчно лошо е как постъпиха, лъгаха, криха. А с по-новите данни, за това, че е било предотвратимо, става просто още по-отвратително и грозно престъпление.
Самият Дятлов и на мен ми направи впечатление. Защо реагира така. Странно беше. Ми чисто самосъхранение, може би. Цял живот е работил в АЕЦ, знаел е, вярвал е, че има защити.Всичко си е било наред. Уверявали са ги колко е безопасно всичко. Натиснали са го. И когато всичко се случва, просто не иска да приеме и своята вина. Че е можел да спре. Че дори подчинените са му казвали, че нищо не  е наред...
Ами и ние вярваме. Че нашият АЕЦ е безопасен, че Фукушима е далече и не ни засяга, че всички тия АЕЦ из Европа са безопасни...и родителите ни са вярвали. Какъв избор са имали. Иначе трябва да се побъркаш. Според мен затова все още доста хора отричат последствията. Чисто самосъхранение, подсъзнателно.  Прекалено е страшно, за да го осмисляш.
Последните дни имах разговори с разни хора, докоснали се по един или друг начин с Чернобил. Ами...така са нещата, и по-страшни от това, което знаем. Но мача е свирен.Въпроса е дали човеците сме си вели поука или ще си се затрием просто, ей така, от глупост.

Общи условия

Активация на акаунт