Чернобил НВО

• 32 551
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
Нищо не сме си взели...като поука...мисля аз...

# 451
Само и в тази тема не започвайте с малоумни изцепки колко били опасни АЕЦ.

# 452
Днес една колежка каза, че мъжът й бил ядосан, че Чернобил го разкостиха, а във Фукушима било три пъти по- силно радиационното замърсяване , а се потулил случаят и хора още продължават да живеят в района около АЕЦ-а.
Той е ерудиран човек, много чете, склонна съм да вярвам, че много избирателно се разпространяват данни и факти около инцидентите.

# 453
Е, преди да обявим руснаците за най-тъпите и безотговорни към и в областта на ядрената физика, може да попрочетем и за ядрените опити на американците в пустинята Невада. Не са ги крили, няма човешка грешка, а съвсем умишлено са карали туристите от Лас Вегас да гледат атракцията, веднъж на две седмици, или нещо подобно, години наред... Войничетата пък съвсем целесъобразно са ги стоварвали в непосредствена близост, за да тестват как е без защитни средства.

Та конкуренцията е сериозна.

Права си. И за Фукушима е вярно сигурно, не знам, не съм наясно. Аз не обявявам руснаците за тъпи в никакъв случай. Народ, който е родил Толстой, Достоевски и Пушкин не е тъп. Тук говорим за режима в Съветския съюз, за управляващите тогава и сега също. И не само управляващите в Русия, а навсякъде по света. Американските управници в никакъв случай не са изключение. И нашите също.
Например, ако сега стане нещо в Козлодуй... кога ще разберем ние? Да, благодарение на технологиите може да разберем веднага, но не се знае...

# 454
Само Бог знае, нали Joy

# 455

Ми не. Аз не съм религиозна и не смятам, че някой стои отгоре и решава какво да стане. Joy всичко зависи от хората. И понякога човешките грешки и безумия водят до големи катастрофи.

# 456
♥ HAPPY ♥ , не съпоставям Чернобил с нацистите, а отношението на германци и руснаци към престъпленията, които са извършили - те или предците им.

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 12:19 от bubanka

# 457
За Фукушима и аз съм на мнение, че може би самата авария не е била чак толкова голяма, ама пък това с морската вода...не съм спец, не знам. На мен ми се струва страшно. Отива в морето и кво...да не би да изчезва. Завърта се по целия свят, ама...няколко пъти написах, че си строят нова от същия тип на 250 км от Фукушима, въпреки общественото мнение. По принцип обещават да е супер обезопасена. Дано.
По принцип не  ме е страх само от АЕЦ, ми от много неща. Има доста документални филми, за инциденти по нефтени платформи, експерименти и какво ли не. Много често човешка грешка, във всякакви държави. И вече и политическите решения.
Лучия, ами то това е вече обект на цели науки, най-малкото на политика. По-скоро може да се обсъжда например как германците са предупредили народа за радиацията, и дали биха или са го правили при собствени инциденти. И другото пък, например може да се съпоставят лагерите с други подобни в Русия и как и какво е отношението по въпроса. Но не знам дали е тук мястото, а и аз не съм човека. Всъщност се ужасявам от история и политика точно заради тези неща. Sad  Жестокостта и простотията на хората е ужасяваща. И начините, по които се повтаря.

# 458
  • Другата България
Например, ако сега стане нещо в Козлодуй... кога ще разберем ние? Да, благодарение на технологиите може да разберем веднага, но не се знае...
Аз ще ви напиша в темата, споко. Wink
Както вече казах, достатъчно близо съм, дори и да чуя.

# 459
Аз ще ви напиша в темата, споко. Wink
Както вече казах, достатъчно близо съм, дори и да чуя.

ще разчитаме на теб значи Joy Ох, дано не става.

Още един поглед върху сериала от руската преса.

# 460
Това последното интервю е много интересно, особено с историята, как са спасени лентите на Легасов, но пък този човек твърди, че сцената където жената на пожарникаря дава пари  на пропуска е невъзможна заради мерките в специалната болница, а според историята на самата жена (от книгата, благодаря за линковете в темата), наистина е дала парите и наистина е прекарала всичките 14 дни в тази болница.
Колкото хора, толкова и мнения /версии.

# 461
  • Другата България
Доста интересно интервю. Малко съм раздвоена в мнението си обаче.
Впечатлиха ме два абзаца.
Цитат
Но мен ме порази неграмотността на хората. Персоналът на АЕЦ се оказа поразително неграмотен. Нали имаше специални препарати, които се даваха на всички атомни подводници, на всички АЕЦ. После провериха – бяха налични и в Чернобил. В централата имаше около 100 дози от лекарството, които можеха все пак да защитят пожарникарите. Но никой не ги извади. Липсваха военни дозиметри, а и никой не е предполагал, че могат да потрябват.
Sad Cry Това многократно ни беше показано, и се говореше за него в сериала - колко не са били наясно повечето от т.нар. "атомни енергетици", управници, началници, хора на ръководни постове. Дори и самите обикновени работници в централата. Толкова самоуверени са били, толкова уверени, че нещо такова никога не би могло да се случи, че са пренебрегнали елементарни неща и нещица, които е трябвало да знаят, да прочетат, да научат и обучат останалите...
Видяхме и самия Дятлов - поведението му, арогантността му, пълното незачитане на мнението на останалите и взимането на еднолични решения, довели до масова гибел...и отново се връщаме на човешкия фактор - от първостепенно значение за случилото се.
Цитат
А тук е друго, тук плутоният не избухна, той отиде в различни съединения, появиха се две десетки изотопи, с тях е трудно да се бориш, а сега много хора си мислят, че всичко е минало и с времето ще се нормализира. Няма такова нещо! Нивото на радиацията скочи високо!
Това дори няма да го коментирам. Confused

# 462
  • Бургас
Изгледах филма с голям интерес. Уникален актьорски състав са избрали. В последния епизод актоьора, който изигра Топтунов направо ме разби. Браво на момчето!
В страни от това имаше неточности, които доста ме подразниха във финала. Легасов никога не е бил на процес и никога не е признал смело истината. Описаха смел и самоотвержен човек, а не е било баш тъй. Иначе дургото е пресъздадено отлично.
Въпреки, че властите са крили, което е непростимо, са положили необходимите усилия на сляпо. Първата криза от такъв размер е било и реално никой не е готов да действа при такива ситуации.

# 463
Изгледах серията, плаках.... Cry

Едно ще кажа само: Поклон и благодаря на пожертвалите се, за да ни има нас!

ПС: Благодаря и на създателите на сериала, за да разберем истината!

Cry Cry Cry Cry Cry

# 464
  • Разпиляна във въображението
Заради темата се зачетох и за Фукушима. Ако написаното е вярно, то аварията се е случила при земетресението, а вълната я удря 50 мин. по-късно. Японците са реагирали по-бавно от руснаците с евакуацията.

Общи условия

Активация на акаунт