Чернобил НВО

• 32 541
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Ох, недейте с това видео, то е старо, че според него облакът е достигнал България чак следобед и отпада радиоактивната парвомайска манифестация...

# 496
# 497
Излиза, че пак няма да поемат отговорност за собствената си глупост и че някой друг ще им е виновен.

Нищо не научиха 30 г по-късно!

# 498

Айде, американците са им виновни, остана само извънземните да намесят Simple Smile

# 499
  • София
Виждам, че доста хора приписват проблемите с щитовидната жлеза на Чернобил. Дали е доказано това или са само предположения? И още нещо се чудя - дали е възможно България да не е пострадала съществено от облака от Чернобил предвид посоката на разпространение и вятъра. По-точно - надявам се, да има поне малък шанс да сме извадили късмет.

# 500
Доказано е, защото щитовидната жлеза си набавя йод от различни източници и ако не е била заситена преди това тя поема този изпуснат от Чернобил йод 131, който в последствие я облъчва и причинява рак. Обаче йод 131 има период на полуразпад 8 дни, а след 8 периода на полуразпад се счита за изчезнал. Така че за да има проблем със щитовидната жлеза от Чернобил трябва този йод 131 да е поет тогава през май 1986-та. 

# 501
Това последното интервю е много интересно, особено с историята, как са спасени лентите на Легасов, но пък този човек твърди, че сцената където жената на пожарникаря дава пари  на пропуска е невъзможна заради мерките в специалната болница, а според историята на самата жена (от книгата, благодаря за линковете в темата), наистина е дала парите и наистина е прекарала всичките 14 дни в тази болница.
Колкото хора, толкова и мнения /версии.

Наистина ли? Ужас. Точно този кадър от филма смятах, че е художествена измислица, за да подсили самия филм! Трябвало е в болниците да има стриктен контрол. Радиацията е заразна.

# 502
   Не знам доколко е била засегната Българи от Чернобилската авария, но тези, които са родени през тази година 1986 година и които са били бебета през тази година, се виждат аномалиите - висок ръст, умствено изоставяне, трудно проговаряне и т.н. Баща ми ми е разказвал, че на 6 май са излезли хората на манифестация и тогава е завалял радиационен дъжд. Българският обикновен народ още е бил в неведение какво се е случило. CryCryCry

Има един факт, който ще ви разкажа. Леля ми е родила през онази година 1986 година - не са ми казвали през кой точно месец, но е родила преждевременно през 6-я месец, мъртво зелено бебе. Вадете си изводите дали България не е била и тя засегната.

# 503
# 504
  • Бургас
Чета и съм благодарна на всеки човечец, който е бил там. Свършили са страхотна работа. Не са разполагали с почти никакви технологии и все пак са успели. Всеки един малък човек, който е бил там е дал живота си, за да ни има нас. Живите - роботи /биороботите/,  миньорите, пожарникарите....
Интересно е напасино, че учените от Куртачов са позамазвали нещата.
Аз за себе си считам, че Легасов е избран да работи в Чернобил, не защото е много честен, а защото добре е познавал слабостите и е мълчал.
Според мен за Чернобил е направето всичко възможно, за онова време. Власт, криеници, лъжи и т.н. съм сигуна, че има и за опитите в Невада, в Хирошима и Нагасаки, във Фукошима.

# 505
  • В заешката дупка
Трябвало е в болниците да има стриктен контрол. Радиацията е заразна.

Точно това подчертаното четох, че е една от сериозните критики към достоверността на фактите във филма. Прави внушението, че радиацията е заразна, а тя не е. Когато се премахнат дрехите, измие се тялото, облъчените не носят риск за околните. И стоят зад завеси в болниците, не за да пазят света от тях, а обратното - да се пазят от света, защото имунната им система е напрактика разбита.

Това, че бебето на Людмила е “абсорбирало” радиацията и така я е спасило, също няма научна база като твърдение.

# 506
  • Бургас
 Има един факт, който ще ви разкажа. Леля ми е родила през онази година 1986 година - не са ми казвали през кой точно месец, но е родила преждевременно през 6-я месец, мъртво зелено бебе. Вадете си изводите дали България не е била и тя засегната.
Когато бебето загине вътреутробно започва процес на мацерация. Понякога кожата на дете родено мъртво не е само зеленикава, ами и на места я няма. Та може да няма абсолютно никаква връзка с радиация и т.н.

# 507
Глупости говориш, може би те подвежда думата "заразна", но облъчен човек продължава да облъчва околните. Дано да нямаш "късмета" ти или твой близък да минете през сцинтиграфия или нещо такова, че да чуете предупреждения от медицинския персонал (да не се доближава до деца или бременни, да се ядат ядки за намаляване на ефекта от радиацията). И това в безопасни дози, с цел лечение....

П.п. По въпроса за починалото бебе - позната, която  по онова време вече е работила като патоанатом, спомена веднъж, че след Чернобил имало разък скок на аборти и починали бебета заради много тежки малформации.

# 508
http://glasove.com/categories/intervyuta/news/istinata-li-pokazv … erialyt-chernobil

Интервсно интервю с човека, за когото са били предназначени касетите на Легасов, който всъщност харесва сериала.

# 509
Снощи гледах сериала до късно, а тази сутрин се събуждам и чувам как го обсъждат по БТВ. След малко пък един любител на Путин се изтъпанчва да дава интервю и да ни облъчва мозъците как видите ли АЕЦ Белене ни е много необходим и ще е най-безопасния проект в държавата...Искрено се надявам да не стигнем до тази лудост Sad

Общи условия

Активация на акаунт