Дебели деца - как да сме деликатни?

• 12 861
  • 297
  •   1
Отговори
# 90
  • MI
Да, някаква мода е явно, и единия ми племенник все се налива с тях. Не са ли опасни за сърцето? Поне аз така си мисля, като прекаляват така няма как и там да не удари с всичкия кофеин.

# 91
Затлъстяването в последните години се дължи на един прост факт .
В храненето на българина навлезна американската култура на хранене - бургери , пържени картофи, огромни пържени тлъсти стекове  и всичко това полято обилно с майонез и кетчуп . Така са направени тези храни че да са ти вкусни и да искаш още и още . Който има воля и акъл не се храни по подобен начин . Тъжното е че децата не ги знаят тези неща, а много родители не им и обясняват . Виждала съм деца да закусват пържени картофки с кетчуп ..бррр И аз ако закусвах така и аз щях да стана дебела ...

# 92
Да, някаква мода е явно, и единия ми племенник все се налива с тях. Не са ли опасни за сърцето? Поне аз така си мисля, като прекаляват така няма как и там да не удари с всичкия кофеин.

Ами опасни са, някои деца имат неоткрити леки сърдечни дефекти и има случаи на инфаркти. Говори се за забраняването им за под 18-годишна възраст, подобно на алкохолните напитки. По-леко се пият от кафетата явно, третират се като безалкохолно и има и случаи на брутални прекалявания (примерно изпил 10 кенчета и припаднал). То и самата идея дете да има нужда от стимуланти е идиотска... от какво са изморени на тази възраст, от киснене по цяла нощ пред компа.

# 93
Енергийните напитки са забранени под 18, друг е въпросът, че повечето продавачи не изискват документ за удостоверяване на възрастта, даже и не питат.

# 94
  • MI
Едно кенче съдържа кофеин горе-долу колкото едно еспресо (американското кафе и останалите по-дълги кафета съдържат доста повече). Ама я пробвай да изпиеш 5-6 или като в случая 10 еспресота едно след друго. Да не говорим колко захар е това, а гледам че има някакви изследвания за вредата от комбинацията с останалите съставки. Та дано ги забранят, но за съжаление не вярвам...

# 95
Няма как да се забрани. Търговията трябва да върви.
Производителите на безалкохолни, енергийни напитка, на сладки изделия не ги интересува кой има здравословен проблем. Те искат пари, правят вкусен продукт и го продават.
А това, че клиента е дебел и болен не е техен проблем. За съжаление така седят нещата.
Родителите също са виновни в голяма степен.

# 96
  • here and now
Енергийните напитки са забранени под 18, друг е въпросът, че повечето продавачи не изискват документ за удостоверяване на възрастта, даже и не питат.

Това не мисля, че е вярно. Може ли да ми цитирате документ?

# 97

Не, но няколко пъти  пред мен питаха дечица на колко са и не им продадоха напитките. Затова мисля, че са забранени, но не се спазва.

# 98
Енергийните напитки са забранени под 18, ....

По спомен преди известно време даваха репортаж по тв свързан с енергийните напитки и правиха експеримент дали продавачите ще поискат документ за навършени 18г. преди да продадат напитката. Подставени малки и не толкова малки деца купуваха такива напитки снимани от камера, но май само една продавачка поиска легитимация. Мисля, че този експеримент беше свързан точно със забрана за продаване на такива напитки на лица под 18г.

ПП Не знам как ги пият, харесват и какво намират хората в тия напитки. Аз по никакъв повод не бих. Само веднъж близнах да видя какво е, ами то едно блудкаво, никакво, не е за мен тази работа.

# 99
  • here and now
Мисля, че всичко е медиен шум. Аз наредба или друг нормативен документ не знам да има.

# 100
  • Варненска клюкарка
Скрит текст:
Като малка, на улицата на която живеехме се събирахме много деца. Две от приятелките ми бяха сестри, но ако човек не знаеше и през ум нямаше да му мине- едната висока и слаба чак прегърбена, другата с година и нещо по-малка едва и стигаше до рамото и почти се търкаляше заради пълнотата си. Родителите им изглеждаха точно по същия начин- висок и слаб като пръчка баща и доста закръглена ниска майка. Еднакво се хранеха, еднакви джобни получаваха, еднакво се движеха, даже голямата и слабата беше една заспала, а малката не се спираше. Понякога ги виждам и все още си изглеждат така- ген.
 Аз като малка бях толкова слаба и злояда че бабите ми само гледаха да ме вземат ваканциите и да започнат да ме тъпчат ooooh! През двадесетте си и няколко години правих ин витро, случи се хиперстимулация, буквално за няколко месеца бухнах с 15-16 кг. Свалих ги с големи мъки и до ден днешен се лишавам от много неща, защото това ми лечение ми разбута метаболизма и започнах лесно да качвам килограми. Не го направих заради здравето си, а от суета- когато цял живот си бил слаб, просто нямаш друг избор.
Синът ми също като мен беше слаб - в един момент беше 175см висок и 52 кг и едни огромни ходила. Като малък му давах всичко само за да има нещо в корема му и въпреки това не ядеше - книга мога да напиша за злоядите деца.
Никого не бих съдила и непоискани съвети не бих давала. Считам че пристрастяването към храна е не по-малък порок от тютюнопушенето и зависимостта към алкохол. И пушачи и пиячи знаят че навиците им ще разрушат артериите и черния им дроб, ще им доведат опасни болести но продължават да са зависими. Горе-долу такова е положението и с храненето. Не всеки има воля да се откъсне от зависимост. А авторката нека посмее да се прави на загрижена за чуждите деца и мислеща че прикрива  злорадстващата си същност - хората критики към себе си може и да понесат, но някой да обсъжда децата им... охоо... Абе щом я влече нека се опита Wink

# 101
Няма как да се забрани. Търговията трябва да върви.
Производителите на безалкохолни, енергийни напитка, на сладки изделия не ги интересува кой има здравословен проблем. Те искат пари, правят вкусен продукт и го продават.
А това, че клиента е дебел и болен не е техен проблем. За съжаление така седят нещата.
Родителите също са виновни в голяма степен.

Ще дам пример от първо лице. Работех на каса в супермаркет. Аз единствена не продавах енергийни напитки на децата. На шефовете, на управителя, на никого не му дремеше - все им беше тая.
При поредния ми отказ да продам на 10-12 годишно 'лапе, майка му влезе в магазина с крясъци „Коя си ти, че да решаваш детето ми какво да пие?”
Отказах се да съм съвестен човек, няма смисъл. Всеки да си гледа децата, както си поиска.

# 102
Браво, че поне си опитала. Тези енергийни напитки смятам да са абсолютно забранени за детето ми поне до пълнолетие. Като цигарите. И после ще й обяснявам, че и като възрастна не е хубаво да ги консумира... дано възприема.

# 103
BornToBeHappy, аз и цигари съм виждала много пъти продавачи в малки и големи магазина да продават на непълнолетни. Забрането е уж иначе.

# 104
Мисля, че всичко е медиен шум. Аз наредба или друг нормативен документ не знам да има.

Имаше такъв законопроект, но не мина през парламента.

https://www.mediapool.bg/ot-1-yuni-se-zabranyava-dostapat-na-det … i-news187425.html

Имаше и друг, свързан с рекламата на енергийни напитки, но и тези текстове не съществуват в Закона за здравето.
Първият линк с pdf файла.

https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung&ei=l … 0i203.--cGLVsGJs4

Последна редакция: пт, 24 май 2019, 21:22 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт