ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО Тема 10 - След финала

• 43 572
  • 624
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
 Два дни не съм влизала и мислех, че съм изпуснала шанса да споделя с вас. А то – нова тема! Благодаря! Flowers Hibiscus
Ще бъде дълг пост! Хареса ми финала, хареса ми сериала, харесаха ми много актьорите и героите! Най-много и от сърце се радвам за Владо Карамазов и Христо Петков! За шанса с ролите в този проект. Всеки актьор има нужда от роля, която да му позволи да разгърне таланта си в дълбочина и с размах.  Бяха прекрасни, вълнуващи, истински! Прекрасно сдвоени антиподи!
Асен – човекът АЗ – арогантен , непокорен , индивидуалист незачитащ правилата . Типичният романтичен герой – буря и натиск – лошото момче, което прави каквото си иска.
Филип – до голяма степен е конформист. Зачита статуквото, съобразява се с обкръжението, спазва правилата, вписва се .
И колкото и различни да са, когато „облелиш“ външната им обвивка, остава само, май единственото истинско нещо в живота им – голямата им мълчалива братска привързаност и обич.
И понеже в темите много славословия се изпяха за справедливия гняв на мъжкаря Асен , въздаващ справедливост според старозаветното „Око за око, зъб за зъб“, и много презрение се насочи към неудачника Филип, който бил вързан за полата и супата на майка си, ще си излея и аз душата.
Не приемам убийството за решение.  Разбирам гнева на Асен, но не съм съгласна с делата му. След такова разрешаване на проблема от човека не остава нищо-само телесна обвивка. Ясно защо търсеше смъртта си, отново егоистично, от ръката на брат си!  Да не говорим, че героят му едва ли е бил чак такава света вода ненапита. Не ми казвайте , че онази "къщичка" на хълма си я е построил от сплетени пръти и измазал с кал на собствена земя. И той се е възползвал от статуквото, когато му е било удобно.  И полицай е станал пак с помощта на татко си. После е ясно. Много е лесно да се изживяваш като бунтар, когато си обезпечен с баща прокурор или адвокат (Лазар).
От друга страна не виждам нищо ненормално или лошо в живота на Филип. Бил живеел в бащиния дом на 40 годишна възраст. Ами при очевидния факт, че се прибира от работа колкото да спи и родителското тяло разполага със достатъчно стаи да приюти селско училище, какъв е проблемът. Уважавал родителите си, преглъщал мълчаливо и търпеливо странностите на характера им- ами има ги и такива,  стаяват емоциите си и търпят, заради хората, които обичат. Не че им е много комфортно.  Но нека си го кажем, на тези които всеки ден без шум и претенции си вършат работата, правят каквото е редно, пък да става каквото ще, се крепи относителното равновесие в така наречените цивилизовани общества. Ако няма кой да меси хляб, да лекува, чисти, обучава, сервира, продава,.... и още ред обикновености и скучности, не знам какво щяха да ядат и обличат (опростено казано) ,бунтарите.
Като цяло сериалът за мен е много добър. Дори като го сравнявам със световните образци, води в няколко пункта:
-   Липсват задължителните гей/цветнокожи герои ( в Родопите сме-регионален недостиг, какво да се прави Wink );
-   На фона на кастрираните продукции-образци, в които 2-ките персонажи или са асексуалниq или за 5-10 сезона живеят в перманентно неудовлетворено желание един към друг и на финала стигат до плаха целувка, нашите направо“ избиха рибата“. Секс преди средата на сезона. Впрочем, в последното интервю преди финала Т. Духовникова е споделила какво са искали да кажат/покажат с тази сцена и за мен им  се е получило.
Скрит текст:
„Специално за "Дяволското гърло" много сме мислили как точно да бъде тази любовна сцена. Първо, защото идва много рано и рязко, и второ, в много неподходящ момент, когато един мъж и една жена не са спали с денонощия, ходят по морги с отрязани ръце, езици... и изведнъж любовна сцена. И много мислехме с режисьора как точно тези хора правят любов. Решихме, че трябва да бъде просто някаква потребност да бъдат заедно за малко, за да си починат, да спре мозъкът им да мисли. Нито сме искали да бъде с някакво ухажване, нито романтично. Мъж и жена, и природата между тях. Защото само това беше вярно за тази ситуация.”

И последно, но не по-значение. Краси е жив! И май заминава за Венеция – аз доволен! Yum

ПП По-назад се спомена за Лидия Инджова; преди няколко дни случайно попаднах на  "Стъклената река" от 2010г.  Много млада. Красива. И е толкова различна.

Последна редакция: сб, 25 май 2019, 19:21 от lady Koup

# 121
  • Там,където се събуждам щастлива.
Не е така. Майка му е напълно невменяема, започва да крещи само когато я повикат по име.

Според мен не напълно невменяема, защото турското й име й напомня за сполетялата я трагедия и затова започва да вика.

# 122
  • София
Ще ми липсва сериала. Хареса ми. Дано има нов сезон с нови герои. Да останат само Попето и Краси.

# 123
  • София
Питам се езерото от пилотния епизод дали е някое от Смолянските езера , знаете ли? 🙄

# 124
Аз останах с впечатлението, че се казва Мътното езеро май.

# 125
Питам се езерото от пилотния епизод дали е някое от Смолянските езера , знаете ли? 🙄

Истинското му име е „Тревистото езеро“ и да, то е едно от Смолянските езера! Във сериала обаче се казва „Тъмното езеро“ Simple Smile

Аз останах с впечатлението, че се казва Мътното езеро май.

Има и „Мътното езеро“, но то е по-нагоре в скалите! Simple Smile

Последна редакция: сб, 25 май 2019, 22:06 от Dzqn

# 126
Аааа, значи аз бъркам тъмно и мътно Grinning

# 127
  • София
Dzqn Много благодаря! Предстои ми пътуване - уикенд в този район и много ми се иска да го видя на живо. 😊

# 128
Аз започнах да гледам отначало. Минах първи епизод и се замислих за думите на Руфинка. “Шейтан се е събудил” - явно има предвид, че Асен е разбрал истината. Обаче после казва “дзвер е изпратил” - все едно не става дума за един човек 🤔.
“Чорно му е сорце” - може би това е препратка, че е почернен, а не че е злодей...

# 129
За мен думите на Руфинка са напълно безсмислени, образът и също.

# 130
Езерото, в което беше трупа на Каракехайов е езерото точно под Орфеевите скали или се бъркам? От Смолян в посока Широка лъка отбивка вдясно? Има голяма поляна южно от езерото.

# 131
Уникален сериал, такъв от който имахме нужда като зрители, ще ми липсва по ефира. Ядосвам се, че Асен се оказа убиеца, толкова ми беше симпатичен, и как само преби пчеларя за дето е тормозил жена си, ще рече човек че е борец срещу неправдите, а то.....
Страхотни актьори, евала....
Страхотен сценарий.....
Дано някой от филма чете тук из форумите и види, че сериалът е харесван и по-бързичко направят втория сезон Grin

# 132
Езерото, в което беше трупа на Каракехайов е езерото точно под Орфеевите скали или се бъркам? От Смолян в посока Широка лъка отбивка вдясно? Има голяма поляна южно от езерото.

Не, не се бъркаш! Точно то е! Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 май 2019, 00:04 от Dzqn

# 133
Очудвам се, че толкова хора чак сега се "запознават" с Лидия Инджова. Тя не може да остави човек безразличен. Аз я гледах за пръв път в "Стъклената река" и много ме впечатли, а после имаше доста голяма роля в "Недадените" - Лиляна Паница. В "Деня на бащата" доста второстепенна, но тя всичко играе много пълнокръвно и се запомня. Попаднах на това - изглежда доста познато Simple Smile) https://www.imdb.com/title/tt4002892/?ref_=nm_flmg_act_17 Рейтингът е като да става за гледане. Някой да го е гледал?

# 134
  • Street of Dreams
Не обърнах внимание на Лидия в Денят на бащата.

Тук, честно казано - също.

Общи условия

Активация на акаунт