Ще имам близнаци! Тема с продължение 36

• 70 718
  • 822
  •   1
Отговори
# 225
Аз за сега също мисля да кърмя.Голямата я кърмих доста дълго и макар в началото да нямах никаква кърма с повече усилия и желание на изписването си беше само на кърма.По-добра помпа от нея нямах.
Желание имам, какво ще стане никой не знае!Благодарна съм на практическите съвети, които дават момичетата тук, за да знам какви грешки мога да допусна.

# 226
Аз исках да кърмя от гърда, обаче се родиха в 33 седм. И нямаха сукателен рефлекс. Едната беше 17 дни в болница, а др. 1 м. Цедях се и носех вболница, когато се прибраха още не можеха да се хранят нормално, голяма мъка беше, чак към 3 месец почнаха да хапват по-добре, и тогава да ги науча на гърда, ама не стана, отделно, че по-малката, като на сила се хранеше от шишето и реших, че с помпата ще е по-лесно. Важното е, че си хапнаха кърмичка

# 227
Мен ме беше страх, че няма да мога да кърмя, но имах огромно желание и положих доста усилия. Идеалният вариант е тандемно кърмене, но това зависи и от бебетата, при нас не стана. Кърмя кой когато поиска. В началото си е хаос. У нас всеки си има гърда, единият си суче от лявата, другият от дясната, така вече почти година и половина. Малкият се роди 2290, в болницата ме съветваха да не го кърмя, че бил малък, щял да се умори от сукане и да остане гладен. Е, не ги послушах. В началото му беше трудно да захапва, но сега я лови от въздуха Grinning Помпа ползвам електрическа медела суинг, единичната, много добра, бърза и щадяща за зърното.

# 228
До четвърти-пети месец записвах в една таблица кой в колко е ял, колко Мин е сукал, по колко ми добавка съм дала и как. В колко е сменян памперс - мокър или акан - цвят, консистенция.  Вторият месец ми дадоха везна и в началото теглех всяка вечер след баня, после един път седмично. Така с консултанта по кърмене правехме план или промени в графика. Знаех кое колко е яло, следях как се изхождат, виждах наддават ли.
Към 6-7 месец спрях да я водя. Тогава вече захранвах. Започнах друга таблица с въведени храни и реакции и помнех или записвах кой кога и по колко е спал ( от колко до колко). В момента са на 4 хранения с твърда храна. Плод/ зеленчук когато поискат, кърма на поискване също ( не всеки ден кърмя през деня, но покрай кътниконикненето пак се върнаха някои дневни кърмения). Спят по веднъж на ден, рядко по два пъти ( предимно момата). Спрямо часа на ставане правя план за деня, после спрямо часа на събуждане от следобеден сън приспивам вечер. Гледам да има поне 4 часа минимум, 6-7 макс.- т.е ако са спали до 16 ч приспивам най-рано в 20:30, най-късно в 21:30-22:00.
Графика не го пазим строго, водя се по децата основно. Ходим напред назад и пътуваме често - аз сама с тях.  То и миналата година имаме много километри с колата по цели дни. А кърменето ми помогна много за това и все още ми помага. Къде ли не съм ги влачила сама двамата (за ужас на баща им и още по- голям на свекърите, майка ми е претръпнала отдавна и не ми се меси). Не ми е проблем. Гледам да ги изморя максимално с физическа активност или разходка с количка и нови впечатления. Ядене на солети, бисквитки и всякакви други боклуци избягвам максимално, освен когато пътувам. Тогава служат за залъгване и пак, ако мога да пробутам плод, кора хляб или да предложа гърда е за предпочитане пред джънкфуудс.

# 229
  • Бургас
Нищо не записвам, но те си имат режим, това е ефекта на адаптето както казах. Ядат 5 пъти на ден,  сутрин в 6, после в 9,30, 13, 17, 21 вечерта и заспиват след това. Правят си точно както по учебниците  стават и ядат в 6, после подскачат до към 7,30,дрямката сутрин 40 минутки, стават подскачат, ядат към 9,30 и към 11 заспиват, спят 2 часа, след това ядат на обяд подскачат и спят от 14-17, ядат, изкарвам ги, взимам каката и седим навън до 8-8, 30 прибирам ги, къпя ги, ядат и заспиват. Чудно е така като са с график, супер лесно ми е, нищо не се зоря нито да записвам, нито да гледам, нищо. А те сами си го направиха просто положих малко усилия от моя страна да ги синхронизирам.

Предстои да ги захраня след 10 дни и с каката нищо не съм писала и сега не мисля, мята ги с кашите и ако всичко е наред и вървят добре, ще ги захранвам като нея по спомен кое кога, нея бързо я захраних, дано и тея вървят така.  

# 230
Здравейте на всички бъдещи мами☺
Аз също съм бременна с близнаци в 15 г.с и доктора ми препоръча серклаж, не по мед. причини, а просто за всеки случай, основно заради възрастта ми и за това че бебетата са 2. Друга докторка пък ми каза, че ако е за „всеки случай”, бих могла да поставя акушерски песар. Сега съм в голяма дилема, трудно ми е да взема решение защо да го правя щом не е необходимо и няма медицински показатели за това. От друга страна не ми се рискува да загубя „всичко”. Не разбирам на всички бременни с близнаци ли се препоръчва? Моля споделете масова практика ли е това да се прави серклаж или да се поставя песар при двуплодна бременност?

# 231
Не се препоръчва на всеки! Прави се според състоянието на жената. Моята първа бременност го наложи, втората беше за „всеки случай“, но по време на серклажа се оказа, че при премахването на първия серклаж, шийката ми беше станала като „разпрана“, наложи се и 2-ри даже.

# 232
На мен не са ми казали нищо подобно, в 18 седмица съм.

# 233
Аз съм бременна с близнаци и нямам серклаж. В 35 г.с. съм, не ми направиха заради разположението на плацентата - по задна стена, близо до канала.

# 234
Дано и на мен не се наложи. Другия месец като отида на поредната ЖК отново ще говоря с докторката да ми каже какво е състоянието на шийката на матката и ако пак всичко е нормално, вероятно ще се откажа от тези интервенции- песар или серклаж.....

# 235
  • Бургас
Аз бях с конизация на шийката 4 месеца преди да забременея с близаците и пак ме гледа до последно и се взе решение да не се слага. Приеха ме в 37г.с с изтекли води и контракции, без грам разкритие или изглажане/така бях и с каката де/. Какво значи за всеки случай, тази манипулация крие и рискове.

# 236
При мен се наложи серклажа във , 20+5  поради скъсяване на шийката , според док нямало да издържи до край .

# 237
Странно ми звучи "за всеки случай".😳 Шийката се следи на всеки преглед и ако има рязко скъсяване - тогава. Аз съм в 26г.с. шийка 38 мм (в 4ти месец е била и 27)никой нищо не ми е споменавал,просто на всеки преглед ми я мерят. Simple Smile

# 238
И при мен не е ставало дума за серклаж. Док ме следи малко повече около седмиците, когато обикновено се прави серклажът, но шийката си беше ОК. Едва сега започна да се поскъсява леко (35г.с.), но е нормално. Според израждащия даже спокойно ще издържа до 37-38г.с. Не мисля, че е редно да се прави нещо подобно просто за всеки случай. Ако се чудите, потърсете второ/трето/десето мнение.
Успех и две здрави доносени бебета на финал! ❤

# 239
За серклаж си има показания. Това за всеки случай ми звучи несериозно и по-добре сменете лекаря. А за години.. аз родих на почти 41 и нямах грижи с износването на близнаците. Извадиха ги 37+1, но можех да изчакам поне още седмица. Успех и няма страшно! Hug

Общи условия

Активация на акаунт