Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 май 2019, 22:01 ч.

Има ли недостиг на работна ръка?

 • 50 510
 • 1 516
 •   3
Отговори
# 45
 • Пловдив
 • Мнения: 5 917
Ся, азбучна истина е както че никой не е длъжен да работи за Х лева, щом има какво да яде или ще намери работа за повече, тук или в чужбина, така и че никой не е длъжен да му дава повече, ако смята, че ще намери човек за колкото дава. Няма нужда от емоционални квалификации нито на единия, нито на другия. Като не се намери човек, съответно като няма пари за ядене и цигари, се прави корекция на плана и очакванията, и те тека.

Авторката ясна, на нея не и писна да пуска темите си, но и част от останалите не ги разбирам в позицията им тип "щом не ми дава колкото пари смятам, че ми трябват, е изедник".

# 46
 • инфантилно и разглезено хлапе
 • Мнения: 445
Бившата ми шефка и тя търси персонал - и също като теб смята, че хората ги мързяло. Ами като видят какво им се предлага като заплащане за работИТЕ, които искат от тях да вършат, изкарват по седмица и бягат. А някога много обичаше да унижава хората с "като не ти понася, се изнасяй, я колко хора чакат за твоето място". Е, радвам се, че тя и такива като нея сега драпат за тия, които унижаваха, и не могат да намерят. Защото смятат, че хората са длъжни да им работят без пари. Беше тая вече, балъците свършиха.
Мъдрите хора са казали "на каквото си постелиш, на това ще легнеш". Работодателите в България с години се е.аваха с работниците и сега ще търсят под вола теле, ама няма да намерят. Повечето квалифицирани и работоспособни се изнасят от България още след като завършат с ученето, а завършилите престижно образование в чужбина няма как да отидат да работят при Бойко за 300-400-500 евро на месец.

# 47
 • Мнения: 13 382
Искате да ми кажете, че за селските пиянки е по-добре да се издържат с пенсиите на възрастните си родители вместо да изкарат някой лев? Щом 500 лева е минималната заплата в държавата значи има хора, които трябва да работят за тези пари - не е ли така? Дали стигат е друг въпрос. И проблемът е много сериозен - хора наистина не достигат и то във всички области. Какво значи "балъци"? По-добре е да се крета на помощи ли?

 Ми...тяхна си работа..помощи не знам да се дават на трайно безработни

# 48
 • Мнения: 21 895
Искате да ми кажете, че за селските пиянки е по-добре да се издържат с пенсиите на възрастните си родители вместо да изкарат някой лев?
Справедливостта изисква да признаем, че И този проблем е налице. От една страна имаме нагли работодатели, които си въобразяват, че срещу минималната заплата трябва да им се работи по 10-12 часа на ден и в добавка да им се направят пуканки. От друга, обаче има ги и мъжлетата (да, предимно мъже, а не жени), които живеят от пенсиите на родителите си или заплатите на жените си, защото той за 500 лева няма да си вдигне гъза. А че той няма умения и за 300 лева, а го мързи като за 3000, това е друга тема.

# 49
 • София
 • Мнения: 12 458
Има, разбира се. На мен те не са ми интересни и не мисля, че има какво да им обсъждаме обаче, това е далеч не български феномен. Точно такива ги има абсолютно навсякъде по света.
По-интересното за мен е има ли шанс полека-лека в цялата страна да започне да се случва вече това, което виждаме в София - работодатели се конкурират за работници и се принуждават да им плащат така, че да могат да живеят малко над ръба.
Защото това е реалността, заплатите масово са ниски и позволяват единствено оцеляване - а в някои сектори и това не позволяват.

# 50
 • София
 • Мнения: 816
Точно така е. Мързеливците не са критерий за нищо, има ги във всяка държава и навсякъде правят това - паразитират на роднини или кретат на социални помощи. Истинските разлики м/у България и нормалния свят са в положението на хората, които искат и могат да работят. И броят на отпътувалите от България с еднопосочен билет може да подскаже на авторката у кого е проблемът.

# 51
 • София
 • Мнения: 4 362
fmino, чудя се някои неща за теб. носталгия ли те тресе или простичка злоба?
интересно е и какво изобщо ти работиш, че имаш време да пускаш и обслужваш толкова теми?

темата е обичайно тенденциозна. следователно е коментирана едностранчиво.
не харесвам общия знаменател и в двете посоки.
не се поставя въпроса защо размерът на заплатите е такъв. работодателят е гадняр по презумпция.
държава, в която няма производители, а само търговци, е в инвалидна количка с патерици.

# 52
 • София
 • Мнения: 12 458
И с това съм съгласна, впрочем. Не е гадняр по презумпция работодателя, в много случаи цялата административна тежест на света го принуждава да прави каквото може, за да оцелее бизнеса.
И тук-таме малко рекет на държавно ниво, речеш ли леко да вдигнеш глава.

# 53
 • Мнения: 559
Ще има недостиг на работна ръка,докато работодателите не се научат да предлагат нормални условия на труд и съответното за това заплащане.Никой не е длъжен да работи по 10-12 часа за минимална заплата.Осигуровките също са на минимална заплата,че дори и на 4 часа.По летните ни курорти се напълни с украинци и молдовци,които работят за смешни пари по 12-16 часа.Ще дам пример от преди няколко дни:Бяхме на почивка в Златни пясъци в голям хотелски комплекс-еми масово украинци,които не говорят български и английски,но за 500-600 лв това е насреща.Разговаряхме с бармана (българин)-неговата заплата била 800 лв,а на украинците доста по-ниска.Тези украинци и сутрин,и на обед и вечер все бяха на смяна.Понеже по никакъв начин не можахме да се разберем с тях директно попитах управителката,това,което ме интересуваше и тя започна да се жалва как нямало хора за работа.Съответно моя отговор беше “С трици маймуни не се хващат.За мизерни заплати персонала ще си го водите от Украйна и Молдова,но услугата,която предлагате е крайно незадоволителна”.
В моя град се търсят работници за какво ли не,но кандидати няма или постоянно се сменят (обявите са постоянни),което е напълно разбираемо.Там,където работодателите плащат и са коректни персонала се задържа с години.

# 54
 • Мнения: 5 013
Искате да ми кажете, че за селските пиянки е по-добре да се издържат с пенсиите на възрастните си родители вместо да изкарат някой лев? Щом 500 лева е минималната заплата в държавата значи има хора, които трябва да работят за тези пари - не е ли така? Дали стигат е друг въпрос. И проблемът е много сериозен - хора наистина не достигат и то във всички области. Какво значи "балъци"? По-добре е да се крета на помощи ли?
Искам да ти кажа,че не си ти човекът(ние пък ние,форумната аудитория)който ,ще решава и отсъжда,кое е добре за другите,пък били те и "селски пиянки"
Да,понякога е по-добре да се крета на помощи,отколкото да работиш за жълти стотинки.В крайна сметка,с помощи си отглеждаме цяла една паралелна нация.Помощи които са идвали от труда ми,тогава когато е бил добре оценен,и същите ще идват пак от моя джоб,тогава когато робувам за 600 лв..Защо и аз да не се възползвам от системата?

п.п.Балък означава глупав човек който сам не се цени.Има и хора притиснати до стената,и поради това работят за нищожни суми,ама и там вината не е на филанкишията,а наша - обща.Търпим и позволяваме да ни третират като аморфна маса.
Когато дойдеш да живееш в условията тук,тогава можеш евентуално да се биеш в гърдите,как ето на,работиш при тези условия и не разбираш защо другите отказват.
Но така,през 9 планини в 10-та,да държиш сметка на коя пиянка какъв е живота и как се прехранва,си е живо лицемерие.

# 55
 • София
 • Мнения: 11 758
Не, че нещо, но и в Англия също доста народ, бял при това, разчита на помощи. Имам приятели там, вкл. местни, с които сме обсъждали темата.

fmino, и на мен започва да ми прави впечатление колко теми пускаш, чиято цел е да се оплюят хората тук. За чий го правиш? Канадците уж са доброжелателни симпатяги, но явно животът там не ти е повлиял в тази насока. Ако толкова мразиш бившата си родина, файн, ще те разберем, но тогава просто се радвай, че си се отървала и толкоз.

# 56
 • Мнения: 852
Няма чак такъв голям глад за работници. В провинцията има безработица. Застой в реалния сектор- не се откриват нови работни места, не се създават нови фирми, с изключение на няколко големи града. Ако се появят свободни позиции, то те са по заместване, на непълен щат, сезонна работа, кофти работодатели, които сами са виновни за текучеството. Работодателите искат на момента да се появи обучен човек, да скочи в огъня, да поеме цялата тежест на плещите си и да няма претенции за заплата, осигуровки, почивки, почивни дни, празници. И ако не намерят такъв човек на момента, работодателите драматизират. Но не се ангажират с обучение. Има и такива, които обучават кадри, но са рядкост.
Уточнявам, че пиша за реалния сектор, нямам предвид бюджетния (държавния) сектор и административните длъжности.

# 57
 • Мнения: 5 013
Одеве гледах рекламен билборд "Започни работа при нас(верига супер маркети) 1350 лв!!!" и  написали цифрите като за кьорави..
Ама пропуснали да напишат със същия шрифт,че това е брутото..А глобите които отнасят служителите,пък изобщо...Joy

п.п.Говоря за СФ

# 58
 • Мнения: 1 784
Значи няма съществена промяна в по-малките градове където преди 25г. след завършване на университета не успях да намеря почти никаква по-значима реализация освен да създам собствен бизнес. Други решения бяха преместване в София или емиграция. За протокола не е много по-различно положението и навън в по-малките градове, ако човек има по-значими амбиции и основателни претенции. След единствените 5г. работейки за някого макар и да достигнах най-високото заплащане във фирмата реших, че ще е много по-добре да работя за себе си и през следващите 15г. се доказа правотата на преценката ми. И на двете места можех да стоя и да чакам някой да ми осигурява работа и само да се оплаквам колко съм недооценен и ниско платен вместо да намеря начин да се пласирам по най-добрия възможен начин на световния пазар както за себе си така и за обществото чрез плащаните много по-високи данъци.

# 59
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 3 290
Искате да ми кажете, че за селските пиянки е по-добре да се издържат с пенсиите на възрастните си родители вместо да изкарат някой лев? Щом 500 лева е минималната заплата в държавата значи има хора, които трябва да работят за тези пари - не е ли така? Дали стигат е друг въпрос. И проблемът е много сериозен - хора наистина не достигат и то във всички области. Какво значи "балъци"? По-добре е да се крета на помощи ли?
ако си направиш труда да започнеш работа там, където има недостиг на раб.ръка ще си отговориш защо и ти няма да искаш да работиш в тези фирми.

Общи условия

Активация на акаунт